Twitter sai kilpailijan: Google Buzz

Monialatoimija Google on jälleen tuonut saataville uuden verkkopohjaisen sovelluksen. Google Buzz on sosiaalinen palvelu, jonka perusidea on hyvin Twitterin kaltainen: käyttäjä jakaa tekemisiään ja ajatuksiaan ystävilleen tekstin sekä kuvien muodossa. Palvelu on integroitu osaksi GMail-sähköpostitiliä.

Google Buzz osaa lisätä ystävälistaan automaattisesti henkilöt, joiden kanssa viestitellään eniten. Tilapäivityksiä voi jakaa julkisesti koko maailmalle tai halutessaan vain kaveripiirille. Muiden uudet tilaviestit ilmestyvät suoraan GMail-tilin saapuneet-kansioon.

Twitteristä Buzz eroaa mahdollisuudella lähettää monipuolisempia viestejä. Tilapäivityksiin voi lisätä tekstin ohella kuvia ja videoita, jotka toistuvat suoraan palvelussa.

Parhaimmillaan Buzz on mobiilikäytössä. Silloin mukaan otetaan käyttäjän sijainti, joka luo täysin uusia ominaisuuksia. Keskeisin toiminto on mahdollisuus seurata lähistöllä tehtyjä julkisia tilapäivityksiä, jotka ilmestyvät kartalle puhekuplina. Lähellä jaetut viestit saa myös selkeään listaan, jolloin niitä pääsee lukemaan helposti.

Matkapuhelimilla Google Buzz -palvelusta saa tällä hetkellä kaiken irti ainoastaan uusilla Android-puhelimilla (2.0+) ja Applen iPhonella. Sen tuki laajentuu tulevaisuudessa kattamaan myös BlackBerry-, S60– ja Windows Mobile -puhelimet.

Uutuuspalvelu ei ole käytössä vielä kaikilla, sillä se rullataan käyttäjille vaiheittain. Google Buzziin pääsee käsiksi sekä tietokoneella että matkapuhelimella osoitteesta buzz.google.com.

3 kommenttia

 1. Ainakin itsessäni herättää ristiriitaisia tuntemuksia nämä useat ja uudet sosiaalipalvelut.

  Aina uuden palvelun tullessa pitää kysyä itseltään kysymys: tarvitsenko palvelua johonkin? Sitten pitää myös miettiä, että mahtaako tuttavapiiristä löytyä tarpeeksi käyttäjiä, jotta homma toimisi.

  Mutta entäpä ne vanhat palvelut, joita on jo oppinut käyttämään? Pitäisikö ne hylätä? Vai pitäisikö uusille palveluille sanoa suora ei ihan ilman kokeilua?

  Mitä useampia palveluita on, sitä enemmän toiminta pirstaloituu. Joku kaveri on palvelussa z, toinen taas on y:ssä. A tarjoaa ne ja ne palvelut, jotka taas puuttuvat b:stä. Aivotonta. Ei kukaan kuitenkaan jaksa päivitellä kuin yhtä/kahta palvelua sen vaatimissa mitoissa, joten toisaalta aivan turha tehdä tunnuksia useisiin eri palveluihin.

  Toisaalta, pitäisikö isojen antaa jyrätä pienemmät? Ei tietenkään, kilpailu on aina vain positiivista.

 2. Kilpailu ja vaihtoehdot ovat aina hyvä juttu, mutta Googlen kaltaisen jättifirman tehdessä jotain kyseessä on usein uuden standardin luomisesta.

  Toisaalta Google Voice ja Chat yksinä esimerkkeinä eivät ole lähteneet kovinkaan suureen nousuun, mutta eipä Google ole niitä samalla tavalla tukenutkaan, kuin vaikkapa Google Mapsia (josta tulee kovaa vauhtia Google Navigation).

  Toisaalta nämä sosiaaliset palvelut, jotka luottavat loputtomaan itsensä jakeluun arveluttavat minua. Tuntuu että tässä kehkeytyy jokin kupla, joka pian puhkeaa. Nykyisin allekirjoittaneen Facebook käyttökin on sitä tasoa, että käyn katsomassa jos joku muu olisi tehnyt jotain, mihin itse ”joudun” vastata, enkä siksi että viettäisin siellä aikaa tehdäkseni jotain ”muille”. Vähän kankeasti selitetty, mutta ymmärrätte varmaan. Epäilen sosiaalisten palveluiden pitkäntähtäimen menestystä.

  1. Jahaa mutta niin, Googlella ovatkin olleet fiksuja ja integroineet Twitterin tähän palveluun. Käytännössä Google on nyt ahmaissut myös Twitterin sisuksiinsa, jolloinka ei mielestäni voi puhua kilpailuasetelmasta.

Kommentointi on suljettu!