Tällainen on Symbian^3-mobiilijärjestelmä

Barcelonan Mobile World Congress 2010 -tapahtuman merkittävimpiin julkistuksiin Samsungin ensimmäisen bada-puhelimen ohella kuuluu ehdottomasti myös Symbian^3-käyttöjärjestelmän virallinen esittely. Alustan kehityksestä vastaava Symbian-säätiö kertoo uuden version saavuttavan ”feature complete” -vaiheen vielä ennen maaliskuun loppua. Ensimmäiset S^3-puhelimet virtaavat markkinoille tämän hetkisen tiedon mukaan heinä-syyskuussa.

Säätiön mukaan tiedossa on eräs alustan suurimmista hyppäyksistä eteenpäin. Luvassa on muun muassa lisää nopeutta, parempaa käytettävyyttä, HDMI-tuki ja useita näkymiä sisältävä työpöytä.

Symbian^3:n merkittävimmät uudistukset ja parannukset:

 • HDMI-tuki mahdollistaa puhelimen liittämisen televisioon teräväpiirtoelokuvien katselua varten.
 • Musiikkikauppa on integroitu osaksi radiota, joka helpottaa kappaleiden tunnistamista ja ostamista.
 • Kehittyneempi muistinhallinta tekee useampien sovellusten ajamisesta samanaikaisesti nopeampaa ja parantaa näin moniajoa. Edut tulevat merkittävimmin esille keskitason laitteistoilla.
 • Uusi arkkitehtuuri 2D- ja 3D-grafiikkaa varten. Osaa hyödyntää laitteistokiihdytystä ja tukee OpenGL ES -standardia. Parantaa käyttöliittymän nopeutta ja luo hyvät mahdollisuudet pelikehittäjille.
 • Valmius 4G-verkoille.
 • Yksinkertaisempi yhteyksien hallinta. Helpottaa Internet-yhteyden muodostamista ja mahdollistaa koko alustaa kattavien yhteysasetuksien määrittämisen vaivattomasti.
 • Yleistä käyttökokemusta on parannettu siirtymällä valikoiden kahdesta näpäytyksestä yhteen kosketukseen. Mukana on lisäksi monikosketustuki ja nipistämällä tapahtuva zoomaus.
 • Työpöytä tukee useita näkymiä, joita voi muokata widget-minisovelluksilla.

Nokia on julkaissut Symbian^3-alustasta havainnollisen konseptivideon, jonka myötä uudistuksista saa paremman käsityksen. Mielenkiintoinen yksityiskohta videossa on moniajon graafinen hallinta. Se tekisi toteutuessaan sovellusten valitsemisesta ja sulkemisesta aiempaa huomattavasti mielekkäämpää.

Lähteet: BusinessWire & Nokia Conversations

3 kommenttia

 1. Moniajo oli suht näppärän näkönen! Eipä oo tuosakaan enää mitää kummempaa moitittavaa, vieläku tulis joku halpa puhelin kapasitiivisella kosketusnäytöllä… 😛

 2. Ihan jees, mutta loppujen lopuksi aika lähellä esim. N97:n UI:ta. Muusta toiminnastahan ei voi sanoa mitään. Kehitys Symbian^1:stä on kuitenkin selkeää jo tässä vaiheessa. Ehkä isompi tulee olemaan kuitenkin muutos sitten Symbian^4:ssa, kun tulee Qt.

 3. Olipa kivasti kasattu oleellisimmat tiedot uudesta symbarista. Uudistukset ovat todella kaivattuja. Etenkin tämä:

  ”Yksinkertaisempi yhteyksien hallinta. Helpottaa Internet-yhteyden muodostamista ja mahdollistaa koko alustaa kattavien yhteysasetuksien määrittämisen vaivattomasti.”

  Nykyisessä symbian^1 nettiyhteyksien asettaminen on sieltä syvältä ja itsellä jää yhteys aina päälle, siitä huolimatta mitä ohjelmia käytän. Sitä sitten aina aika ajoin yhteydenhallinnasta katkaistaan.

Kommentointi on suljettu!