Windows Phone 7 Series: Microsoftin uuden sukupolven mobiilialusta

Ohjelmistojätti Microsoft esitteli tänään Mobile World Congress 2010 -tapahtumassa uuden sukupolven mobiilialustan, joka kulkee nimellä Windows Phone 7 Series. Kyseessä on erittäin suuri loikka eteenpäin, jonka myötä yhtiön matkapuhelimiin suunnattu käyttöjärjestelmä kokee täyden uudistumisen käyttöliittymältään ja perustaltaan.

Microsoftin perusideana on ollut luoda järjestelmä täysin matkapuhelimen ehdoilla. Käyttöliittymään on otettu paljon Zune HD:stä tuttuja elementtejä, jotka on yhdessä Xbox LIVE -pelien kanssa integroitu osaksi alustaa. Tarjolla on nykyiseen Windows Mobile 6.5.x -versioon nähden täysin uudistunut käyttöympäristö, joka tukee monikosketustoimintoja ja on suunniteltu alusta alkaen sormikäytettävyyttä silmällä pitäen.

Käyttöliittymän perustana toimivat niin sanotut live tiles -elementit, joita voisi kuvailla eräänlaisiksi widget-minisovelluksiksi. Niiden avulla käyttäjä voi muokata kotinäkymän haluamakseen ja näyttää itselleen tärkeän tiedon. Palikoilla työpöydälle voidaan tuoda muun mussa kuvia, yhteystietoja ja ystävien tilapäivitykset eri sosiaalisista palveluista.

Uutta Windows Phone 7 Series -alustassa ovat niin ikään Windows Phone hubs -sovellukset, jotka kokoavat yhteen tietoa verkosta ja puhelimen sisäisistä sovelluksista. Mukana on kuusi erilaista hubs-sovellusta:

 • People: kokoaa yhteen sosiaalisista palveluista haetun tiedon kuten kuvat ja tilapäivitykset. Se mahdollistaa myös informaation lataamisen Facebook- ja Windows Live -palveluihin.
 • Pictures: tekee kuvien jakamisesta sosiaalisiin palveluihin helppoa ja yksinkertaista. Alusta osaa yhdistää tietokoneelta tuodut kuvat verkossa sijaitsevien kuvien kanssa yhteen.
 • Games: tuo puhelimeen Xbox LIVE -pelit.
 • Music + Video: kokoaa Zune-soittimesta tutut mediaominaisuudet osaksi Windows 7 Series -alustaa.
 • Marketplace: ohjelmistokauppa, josta puhelimeensa voi ladata uusia sovelluksia ja pelejä.
 • Office: päästää käyttäjän nauttimaan tietokoneilta tutuista toimistosovelluksista mobiiliympäristöön sovellettuina.

Microsoft kertoo muun muassa HTC:n, LG:n, Samsungin ja Sony Ericssonin sitoutuneen Windows Phone 7 Series -alustaan. Ensimmäiset puhelimet markkinoilla nähdään loppuvuodesta 2010.

6 kommenttia

 1. Tuo on kyllä uskomattoman hyvän näköinen tuo WinMo7. Eihän tuota Windows Mobileksi edes tunnista!

  Huhhuh, vuodesta 2010 tulee tosiaankin loistava puhelimien suhteen.

 2. Aluksi olin pettynyt WP7:n (eikös se ole nykyään Windows Phone?) ulkoiseen olemukseen. Vaikutti vaan jotenkin tylsältä. Nyt kun on parit videot katsonu ja tutustunu muutenkin enemmän, on kyllä mieli muuttunut.

  Hienoa, että Microsoft uskalsi tavallaan aloittaa alusta koko homman. Onneksi eivät enää aloittaneet sitä ainaista leikkaa-liimaa-naulaa-teippaa -rumbaa. WP7 -puhelimen voisin jopa ostaa (olen kokeillut pari kuukautta wm6.1 puhelinta ja lyhyemmin 6.5 puhelinta -ei vakuuttanut).

  Simppeli design tuo kivasti oikeasti tärkeät asiat päärooliin.

  1. Se vielä, että seuraavan puhelimen hankinta tulee olemaan _todella_ hankalaa! Hyvia vaihtoehtoja on ihan liikaa. Bada, Android ja WP7 vaikuttavat kaikki todella hyviltä ja toimivilta, eroja toki löytyy runsaastikin.

 3. WP7 on ”fresh start”. Kaikki pistettiin uusiksi rautaa myöten. Kaikki.

  Design (sen nimi on muuten Metro), on hyvin laajennettavissa ”hub” ja ”live tile” metaforan ulkopuolelle. Ja parasta hommassa on se, että kehittäjät voivat laajentaa kokemusta monella tapaa pitäen käyttäjäkokemuksen silti yhtenäisenä.

  Käyttöliittymä pitää kokea omin käsin. Multitouch tukee vaikka kaikkia 10 sormea, jos niin halutaan. Platassa on paljon pikkujuttuja, joista devaajat tulevat pitämään. Näistä enemmän MIX:ssä. Menkää sinne!

  Mutta tärkeintä on ymmärtää se, että oikeasti nyt ollaan laittamassa PC, puhelin ja TV yhteen pilven kanssa. Ajatelkaa pelkästään Xbox Liveä, mitä kaikkea sillä saadaan aikaan. Tällä alueella on tilaa ”suomalaiselle innovoinnille”.

  Kaikkea ei ole vielä näytetty ja putkessa on vain paljon uutta settiä. Stay tuned!

  Kiva kuulla, että moni pitää näkemästään. Omasta mielestä design on uskomattoman hyvä ja originaali. Juttelin äsken pitkät jutut meidän designista vastaavan henkilön kanssa ja hän lähetti kaikille terveisiä. Pyydän kaverin pitämään presentaation TechDaysissä maaliskuussa.

 4. Pari kommenttia maailmalta 🙂

  Gizmodo – “I’m sorry, Cupertino, but Microsoft has nailed it. Windows Phone 7 feels like an iPhone from the future.”
  http://gizmodo.com/5472010/windows-phone-7-interface-microsoft-has-out+appled-apple

  Engadged – “This really is a completely new OS — and not just Microsoft’s new OS, it’s a new smartphone OS, like webOS new, like iPhone OS new.”
  http://www.engadget.com/2010/02/15/windows-phone-7-series-hands-on-and-impressions/

Kommentointi on suljettu!