Kommentti: Microsoftin Windows Phone 7 Series -julkistus jätti arvailuille varaa

Mobile World Congress 2010 -tapahtuman jäädessä taakse, on hyvä palata Windows Phone 7 Series -julkistuksen pariin, joka oli kiistatta eräs mielenkiintoisimmista lanseerauksista messuilla. Se tarjosi kaikkea sitä, mitä Microsoftin seuraavan sukupolven mobiilijärjestelmältä odotettiin. Toisaalta se jätti myös vielä paljon asioita arvailujen varaan ja pitkän odotusajan, koska ensimmäiset WP7S-puhelimet saapuvat aikaisintaan kuluvan vuoden lopulla.

Windows Phone 7 Series aloittaa täysin uuden aikakauden Microsoftin mobiilijärjestelmän osalta. Se jättää vihdoin hyvästit kaikelle vanhalle ja aloittaa pelin puhtaalta pöydältä. Vähempi tuskin olisi markkinoille riittänyt, sillä nykyinen Windows Mobile 6.5.x on jäänyt muutamia positiivisia puolia lukuun ottamatta auttamatta jälkeen kilpailevista alustoista.

Microsoft tekee tämän hetkisen tiedon valossa uudella Windows Phone 7 Series -alustallaan täyskäännöksen mobiilistrategiassaan. Yhtiö ottaa monessakin mielessä selviä askelia Applen iPhonen suuntaan. Havaittavissa on selvää suuntautumista sulkeutuneempaan alustaan, vaikka mitään varmaa ei vielä tiedetä.

Yhtiössä ei tässä vaiheessa haluta vielä puhua mitään muun muassa uuden järjestelmän moniajosta, jota on perinteisesti pidetty mobiili-Windowsin vahvuutena. Tämä viittaa vahvasti siihen, että nykyisiin versioihin verrattuna yhtä monipuolista moniajoa ei ole odotettavissa. Henkilökohtaisesti en pidä tilannetta huonona, sillä moniajo on useissa tilanteissa matkapuhelimista puhuttaessa täysin turha ominaisuus. Sen sulkeminen kokonaan pois, kuten Apple on tehnyt, on joka tapauksessa mielestäni täysin tarpeetonta. Moniajo voitaisiin sallia esimerkiksi kiertotien kautta, jolloin sitä voisi tarpeen tullen hyödyntää.

Uuden suunnan otti samalla käyttöliittymä. Kynästä siirryttiin nykytrendin mukaiseen sormiystävälliseen ympäristöön, jonka perustana toimii Zune HD:stä tuttu käyttöliittymä. Kaiken kaikkiaan käyttöliittymä näyttää erittäin onnistuneelta, mutta käytettävyys selviää vasta WP7S-laitetta testaamalla.

Ohjelmistopolitiikassa siirrytään mitä todennäköisimmin Applen viitoittamalle linjalle, joka tarkoittaa, että sovelluksia voidaan asentaa vain ohjelmistokaupan kautta. Nykyisen version sovellustarjonta on sirpaloitunut niin pahasti ympäri verkkoa, että siirroksen voi nähdä pelkästään positiivisena liikkeenä. Toivottavasti sovellusten hyväksymisessä toteutetaan johdonmukaista kaavaa.

Windows Phone 7 Seriesin myötä rikkoutuu myös pitkään jatkunut taaksepäin yhteensopivuus. Microsoft ei tästä vielä suostunut puhumaan, joten on epäselvää, tullaanko käyttäjille tarjoamaan esimerkiksi jonkinlainen emulaattori vanhoja sovelluksia varten. Palm toteutti tällaisen ratkaisun siirryttyään Palm OSista WebOSiin.

On hyvä muistaa, että kaiken tämän uuden keskellä nykyinen Windows Mobile 6.5 tulee jatkamaan eloaan. Sen tukemista aiotaan jatkaa ilmeisen pitkään, josta enteilee paljon parannuksia sisältävä 6.5.3-päivitys.

Suurimpaan osaan nyt esitetyistä kysymyksistä saadaan vastaus maaliskuussa MIX-tapahtumassa. Silloin kuullaan lisää sovelluskehityksestä, Xbox LIVE -palvelusta ja monista muista Windows Phone 7 Series -alustaan liittyvistä seikoista.

Lisää tietoa alustasta löytyy osoitteesta http://www.windowsphone7series.com/.

1 kommentti

  1. Sulkeutuneisuus ei ole nykypäivän trendi tai toivottava asia. Toivottavasti Microsoftin alusta kuolee hiljaa pois.

Kommentointi on suljettu!