Gartner kokosi kännykkävalmistajien osuudet yhteen vuodelta 2009

Tutkimusyhtiö Gartner on esittänyt oman arvionsa kännykkävalmistajien markkinaosuuksista vuonna 2009. Yhtiön mukaan viime vuonna myytiin kaikkiaan 1,211 miljardia matkaviestintä, joka on 0,9 prosenttia vuotta 2008 vähemmän. Markkinoilla hyvin pärjäsivät kalliimman hintaluokan älypuhelimet ja erittäin halvat peruspuhelimet, joiden menekki kehittyvillä markkinoilla on kovaa.

Yleisesti huono taloudellinen tilanne heikensi kännyköiden myyntiä. Selvä muutos parempaan tapahtui kuitenkin jo vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä, jolloin myynti kasvoi vuodentakaiseen nähden 8,3 prosenttia. Samalla aikajaksolla älypuhelinten menekki kohosi huimat 41,1 prosenttia. Vuositasolla älypuhelimia meni kaupaksi 23,8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2008.

Älypuhelimissa suurimpia voittajia olivat vuonna 2009 Apple ja RIM. Yhtiöt onnistuivat kaappaamaan osuuksia muilta suurilta valmistajilta, saavuttaen 14,4 (Apple) ja 19,9 prosentin osuudet älypuhelinmarkkinoista.

Matkapuhelinten kokonaismyynnissä kolmen kärjessä jatkavat Nokia, Samsung ja LG. Ainoana niistä osuuttaan menetti Nokia, jonka siivu markkinoista tippui vuodessa 2,2 prosenttia. LG hyppäsi samassa ajassa vihdoin yli kymmenen prosentin osuuden ja Samsung kolkuttelee jo 20 prosentin kakkua markkinoista.

Neljännellä tilalla on Motorola, jonka markkinaosuus on vajonnut 4,8 prosenttiin. Perässä tulee japanilaisruotsalainen Sony Ericsson 4,5 prosentin osuudella. Mielenkiintoinen huomio on, että viiden kärjen ulkopuolella muut valmistajat ovat onnistuneet haalimaan markkinoista yhdessä peräti 24,7 prosenttia, kun vielä vuonna 2008 siivu oli vain 20,3 prosenttia.

Lähde: Gartner