Nokian Anssi Vanjoki puhuu N97:n ongelmista ja menestyksestä

Nokian markkinointiyksikön johtaja Anssi Vanjoki on antanut ainutlaatuisen videohaastattelun All About Symbian -verkkosivustolle, jonka aiheena on Nokia N97. Haastattelussa Vanjoki puhuu avoimesti yhtiön Symbian-malliston lippulaivaan liitetyistä ongelmista, joiden osalta Nokia on saanut paljon kritiikkiä.

Markets-yksikön johtaja kertoo N97-lippulaivamallin muodostuneen yhtiölle kaupalliseksi menestykseksi. Sen myynti on ollut hyvää ja se on tuonut valmistajalle paljon rahaa. Vanjoki myöntää kuitenkin laitteen olleen merkittävä pettymys käyttökokemuksen laadun osalta, jota yhtiö ei osannut odottaa.

Nokia N97:n ongelmat tulivat yhtiölle yllätyksenä, jonka vuoksi niiden korjaaminen kesti käyttäjien kannalta turhauttavan kauan. Vasta lokakuun lopulla julkaistu 2.0-ohjelmisto korjasi pahimmat ongelmat ja toi mukanaan käyttökokemusta parantavia uudistuksia. Korjailua jatkettiin kuluvan vuoden helmikuussa, jolloin saataville tuli 2.1-ohjelmisto. Se keskittyi edellisessä päivityksessä tuotujen uudistuksien hiomiseen ja viimeistelyyn.

Vanjoki vakuuttaa yhtiön oppineen N97:n ohjelmisto-ongelmista ja hehkuttaa tulevan Symbian^3:n olevan täydellinen. Uusi alusta sisältää merkittäviä uudistuksia käyttöliittymään, muistinhallintaan sekä 2D- ja 3D-ominaisuuksiin. Siihen perustuvia puhelimia odotetaan markkinoille heinä-syyskuussa.

Lähde: All About Symbian

6 kommenttia

 1. Testaako Nokia laitteitansa ollenkaan ennen markkinoille tunkemista, jos kerta tuli käyttökokemusongelmat ”täytenä yllätyksenä”? Suht’ paljonhan kokemuksia liittyen käyttökokemukseen saatiin varmaan 5800:sta. Ei se N97 niin iso päivitys ollut ohjelmistoltaan, että 5800:sta ei olisi voinut vetää johtopäätöksiä.

 2. ”Testaako Nokia laitteitansa ollenkaan ennen markkinoille tunkemista, jos kerta tuli käyttökokemusongelmat “täytenä yllätyksenä”? ”

  Typerä kysymys, tottakai testaa. mutta niin kauan kuin laitteiden ja ohjelmistojen kehittämisen hoitaa ihmiset niin kauan niissä myös esiintyy vikoja. Täysin bukitonta vähänkin suurempaa ohjelmistoa ei ole koskaan tehty, eikä tulla koskaan tekemään. Lisäksi vaikka ohjelmistoja testataan huolella, niin kaikkia vikoja ei mitenkään voida löytää. Tuotetta ei myöskään voida testata loputtomiin, koska tuote pitää julkastakin. Nokia sentään julkasee suht tiheään ohjelmistopäivityksiä älypuhelimilleen ja niillä N97:n alkuaikojen ongelmatkin on satu korjattua. Esimerkiksi Samsung taas on todella nihkeä julkasemaan päivityksiä puhelimilleen.

  ”Suht’ paljonhan kokemuksia liittyen käyttökokemukseen saatiin varmaan 5800:sta. Ei se N97 niin iso päivitys ollut ohjelmistoltaan, että 5800:sta ei olisi voinut vetää johtopäätöksiä.”

  Mitä sä tällä oikeen vihjailet? Minusta 5800XM on oikein hyvä käyttää, eikä se syyttä ole noussut huimaksi myyntimenestykseksi.

 3. 5800 XM:n jälkeen oli tajuton kiire saada markkinoille uusi iPhonen haastaja. Sen takia N97 lähti markkinoille aivan LIIAN AIKAISIN, koska puhelimesta hehkutettiin jo 6kk aikasemmin että on uusi mullistava lippulaiva tulossa ja seuraumuksena tuli sitten buginen N97 ulos. Nyt olemmekin huomanneet, että Nokia ei enään tee samaa virhettä ja julkaisusta kerrotaan myöhemmin.

  N97 minissä on sitten taas korjattu paljon asioita. Isoin jumittelun aihehan N97:ssä oli onnettoman pieni määrä vapaa käyttömuistia, mutta mini versiossahan (ja ilmeisesti uusissa N97:ssa?) vapaata muistia onkin sitten 5X määrä ja se todella näkyy käytettävyydessä.

 4. N97:n kanssa oli kova paikka, kun kädet vapisten sitä tultiin hakemaan, välillä 24kk sopparilla ja parin päivän päästä oltiin ihmettelemässä kun selain huusi että muisti on täynnä. Oli monella melkoinen kivi kurkussa kun käsissä ei ollutkaan se N95:n lailla maailmaa heiluttava kapistus.

  N97:ssa oli myös paljon ongelmia, joista 5800XM ei kärsinyt. Samalla 5800XM kärsi hyvän aikaa omista lastentaudeistaan: muutamat ensimmäiset softapäivitykset vain rikkoivat laitetta ja loi uusia bugeja. Meikäläisen julkaisupäivänä ostettu laite on niin pätsätty että käyttöliittymä muistuttaa Frankensteinin hirviötä. Uudet osat näkyvät, mutta vanhat vilkkuvat alla joka käänteessä. Kaikki toiminnot onneksi toimivat niinkuin pitäisi.

 5. Nokia Care vastasi kun kerroin N97 gps ongelmista:” Meidän tietoon ei ole tullut että, N97 malleissa olisi laajemmin näitä ongelmia.”
  Siis Nokian johtajatkin jo myöntää, että N97:ssa on ongelmia, mutta Nokia Care inttää edelleen, että N97:n ongelmat ovat satunnaisia. En uskalla suositella kenellekkään kyseistä puhelinta ja Nokia huollostakin jäi hyvin epämääräinen kuva.

 6. Jos Nokian N97 olisi toiminut, olisi noilla ominaisuuksilla varustettu puhelin varmaankin pysynyt markkinoiden kärjessä ja pitänyt Nokian älypuhelinpuolella kärjessä.

  Mutta… mikään ei toiminut. Itsellä laitteen kanssa takana kaksi takuuhuoltokäyntiä ja kukuisten mailien pituinen vääntäminen Nokian asiakastuen (joka sekin toimiin täysin ala-arvoisesti, jokaisen mailin jälkeen keskutelu alkaa nollasta ja vastaukset ovat käyttöohjetasoisia eli eivät tuo mitään lisäarvoa) kanssa, eikä puhelin oikeastaan koskaan ole kaikilta osiltaan toiminut kuten pitäisi. Satoja euroja hukkaan.

  Käydessäni ensimmäisen kerran takuuhuollossa ongelmat vain osittain vaihtuivat toisiin ja osin pysyivät. Samaan aikaan siellä oli muita ihmisiä tuomassa huollosta juuri hakemaansa Nokian puhelinta takaisin, koska se ei edelleenkään toiminut ja kyselemässä missä on puhelin, jonka takuuhuoltoaika oli viikoilla venynyt luvatusta (tietoa puhelimen olinpaikasta ei heille ollut tarjolla). Käsittämätöntä!

  Omassa puhelimessa mm. kalenteri siirteli(!) tapaamisten ajankohtia, tämän asian tarkistin kokeilemalla. Lisäksi tuodessa vanhasta puhelimesta tapahtumat, osa oli oikeaan aikaan, osa siirtyi tunnilla eteenpäin ja osa tunnilla taaksepäin. Puhelin jumitti jatkuvasti ja muisti täyttyi, vaikken koskaan ehtinyt sitä pitkään käyttää. Sovelluksia voi yrittää ladata isoon massamuistiin, mutta useimmat Nokian omat sovellukset eivät edes tarjonneet mahdollisuutta, vaan ne oli pakotettu jumittamaan puhelinta. Aivan järjettömiä ratkaisuja!

  Listaa voisi jatkaa, mutta mitä se auttaisi. Olen katsellut uusien Nokian mallien esittelyjä ja testejä YouTubesta, sama linja tuntuu jatkuvan, vaikka paikoitellen vähän yritystä parempaan onkin näkyvissä.

  Sääli!

  Viljanen

Kommentointi on suljettu!