Nokian Anssi Vanjoki kertoo Symbianin ja MeeGon yhteiselosta

Matkapuhelinvalmistaja Nokian ohjelmistostrategia seuraavien vuosien osalta on erittäin selkeä. Yhtiön älypuhelimissa pyörii tulevaisuudessakin Symbian, mutta sen rinnalla huippumalleissa nähdään uusi MeeGo, joka yhdistää Nokian Maemon ja Intelin Moblinin. Selvästi suurin osa laitteista perustuu jatkossakin tuttuun ja turvalliseen Symbianiin, sillä kuluvana vuonna MeeGo-puhelimia nähdään Nokialta vain yksi.

Avainsana Nokian strategiassa on ohjelmiston osalta avoimuus, jonka hyödyistä yhtiön markkinointiyksikön johtaja Anssi Vanjoki kertoi All About Symbian -verkkosivustolle videohaastattelussa. Samalla Vanjoki puhui lyhyesti N95-mallista tutusta liukukansirakenteesta, jolle hän ei usko enää löytyvän juurikaan tilaa markkinoilta.

Avoimuudella saavutetaan markkinointijohtajan mukaan yhtenäisempi alusta, joka ei kärsi nykyisen kaltaisesta sirpaloitumisesta. Nokia on kehittänyt Symbiania mallikohtaisesti, joka on johtanut alustan hajautumiseen. Tulevaisuudessa tältä kuitenkin vältytään, koska Symbiania kehitetään yhtenä kokonaisuutena Symbian-säätiössä.

MeeGon ja Symbianin yhteispelin Nokia on varmistanut Qt– ja Web Runtime -kehitysympäristöillä, joilla helpotetaan kehittäjien työtä. Alustojen houkuttelevuus kasvaa, kun kehittäjät pystyvät pienellä työllä saamaan sovelluksensa toimimaan kahdella hyvin erilaisella järjestelmällä.

Katso Vanjoen haastattelu jutun lopusta.

Lähde: All About Symbian

4 kommenttia

 1. Ei kyllä paha myyntipuhe Nokian kummalliselta vaikuttavalle kahden käyttiksen strategialle. Vielä olisin kuitenkin kaivannut tyhjentävää vastausta siihen, miksi esim. Meegosta ei tehdä ”peruspuhelinversiota”, vaan Symbiania retuutetaan vielä mukana, vaikka suunnitelmissa selkeästi on Meegon valikoituminen ainoaksi käyttikseksi. Tai ainakin niin voi arvailla Vanjoen puheista.

  Vastatakseni omaan kysymykseeni, niin todennäköisesti syy on, että Nokia ei voi enää käyttää aikaa Sympparin kampeamiseen pois malleista, koska Maemo/Meegosta ei ole versiota joka soveltuisi vähemmän älykkäisiin puhelimiin. Nokia taitaa siis mielestäni olla tilanteessa joissa Symbianilla yritetään ostaa aikaa Meegon todellista tulemista varten.

  1. 1) Mä en näe mitään kummallista siinä, että Nokia käyttää kahta alustaa älypuhelimissa, ei Nokia ole ainut kännykkäyritys, joka niin tekee.

   2) Ei noista Vanjoen kommenteista kyllä missään kohtaan näy, että nokialla olisi suunnitelmat siirtyä vain yhteen k’äyttikseen eli MeeGoon. Eikä semmosia ole suunnitelmissa.

   3) Symbianista ei olla tekemässä peruspuhelinten käyttöjärjestelmää, vaan niissä pyörii jatkossakin nokian S40 alusta.

   4) Symbvianälypuhelimet ei ole mitenkään sen vähemmän ”älykkäitä” kuin MeeGo älypuhelimet.

  2. kyll mustakin on koko ajan tuntunut, ett Symbian on sitkeesti se Nokian johdon ylläpitämä ’huippualusta’ huippuluureilleen – se lempilapsi, josta luopuminen veis kasvot O-PK:lta ja Vanjoelta.
   Symbiania varten Nokia Troltchin ja sen Qt:n ilmeisesti hankki.
   Maemo/MeeGo tullee vaan näiden uustuotteiden (taskumobiilien, jms) alustaksi.
   Sitä kuvaa sanonta: ”yksi Maemo-laite tänä vuonna.”
   …ja ties kuinka Symppari 3 keväällä ja 4-laitteita loppuvuodesta/vuoden vaihteessa…

   Muu tulkinta lie joidenkin kuvitteluinnostusta. Toivottavasti oon väärässä. Mutt Nokian (yrityksenä) kannalta sinänsä on samantekevää kumpi myy paremmin, kunhan jompikumpi…

Kommentointi on suljettu!