Nokia hakee patenttia liikkeestä latautuvalle puhelimelle

Maailman suurimman matkapuhelinvalmistaja Nokian Yhdysvaltojen viranomaisille jättämä patenttihakemus kertoo yhtiön tutkivan mahdollisuutta hyödyntää liikkeestä syntyvää energiaa matkapuhelimessa. Idea voisi parhaimmillaan tarkoittaa jopa kokonaan itsestään latautuvaa kännykkää, mutta käytännössä keksinnöstä tuskin olisi perinteisen laturin korvaajaksi ainakaan kovinkaan pian. Nokian patentin avulla voitaisiin kuitenkin todennäköisesti pidentää puhelinten toiminta-aikoja, joka sekin olisi mainio askel eteenpäin.

Nokian keksintö on perustaltaan yksinkertainen. Puhelimen sisällä olevat suurimmat komponentit asetetaan kiskoille, jolloin ne pääsevät liikkumaan puhelimen asennon muuttuessa. Kiskojen päihin asetettujen pietsosähköisten kiteiden avulla liike kyettäisiin muuttamaan energiaksi. Näin esimerkiksi kävellessä puhelin tuottaisi jatkuvasti lisää virtaa.

Suomalaisvalmistajan idea on tuttu rannekelloista, joissa sitä on hyödynnetty jo pitkään. Teknologian siirtyminen matkapuhelimiin tarkoittaisi suurta vallankumousta, joka voisi vihdoin olla vastaus älypuhelinten heikkoihin toiminta-aikoihin.

Lähteet: Engadget ja Symbian-Freak