Microsoft kertoi laajemmin Windows Phone 7 Seriesin sovelluskehityksestä

Microsoftin odotettu MIX10-tapahtuma pyörähti käyntiin eilen. Sen myötä yhtiö on paljastanut paljon uutta tietoa koskien Windows Phone 7 Series -alustan sovelluskehitystä. Ennakkotietojen mukaisesti yhtiö kertoi mobiilialustansa sovelluskehityksen nojautuvan Silverlight– ja XNA-tekniikoihin. Kehittäjien iloksi ohjelmistojätti julkaisi tukun ilmaisia kehitystyökaluja, jotka ovat heti ladattavissa osoitteesta developer.windowsphone.com.

Samalla yhtiö julkaisi uuden ohjelmistokaupan, joka tunnetaan nimellä Windows Phone Marketplace. Se siirtää kauppapaikan käyttöliittymän WP7S-aikakauteen, mutta sisältää myös käytännöllisiä uudistuksia. Tärkein parannus lienee niin sanottu kokeilujakso, jota kehittäjät voivat tarjota käyttäjille maksullisten sovellusten kohdalla. Se antaa asiakkaille mahdollisuuden kokeilla sovellusta ennen lopullista ostopäätöstä. Ohjelmistokaupan rahapolitiikka pysyy entisellään, jonka mukaisesti kehittäjät saavat itselleen 70 prosenttia tuloista.

Ostotapahtuman voi Marketplacessa suorittaa luottokortilla tai operaattoreiden tarjoamien maksuvaihtoehtojen kautta. Varsinaisen myynnin lisäksi sovelluksia on mahdollista rahoittaa mainoksilla. Kauppaan pääsee Applen tavoin käsiksi myös tietokoneelta Zune-ohjelmiston välityksellä. Ohjelmisto tukee ainoastaan Windows-koneita, joten tietojen synkronointi muiden käyttöjärjestelmien välillä on mahdotonta.

Uutena tekniikkana Windows Phone 7 Seriesille esiteltiin Microsoft Notification Service. Se on kaikesta päätellen Applen iPhonelle kehittelemää Push-tekniikkaa jäljittelevä palvelu, joka korvaa osaltaan moniajoa. Sen avulla sovellukset pystyvät niin sanotusti työntämään käyttäjälle ilmoituksia esimerkiksi uusista viesteistä ilman varsinaista tausta-ajoa.

Edelleen on hieman epäselvää, tarjoaako WP7S todellisen moniajon. Vahvasti vaikuttaa siltä, että se rajoittuu iPhonen tavoin lähinnä musiikkisoittimen pyörittämiseen taustalla. Muissa sovelluksissa tullaan todennäköisesti turvautumaan Push-tekniikkaan.

Sovellusrintamalla Microsoft ilmoitti ylpeänä useista yhteistyökumppaneista. Takana on sellaisia nimiä kuten EA Mobile, Namco, Sling Media, Seesmic ja Shazam. Luvassa onkin paljon mielenkiintoisia ohjelmia ja pelejä, jotka helpottavat uuden alustan menestystä markkinoilla.

Microsoftin keskeisenä ideana on Windows Phone 7 Series -alustan myötä yhdistää matkapuhelimet selkeäksi osaksi muita yhtiön alustoja. Tämä näkyy erityisesti XNA-tekniikan hyödyntämisessä. Sen avulla kehittäjät pystyvät rakentamaan pelejä ilman suuria koodimuutoksia suoraan WP7S:lle, Windows 7:lle ja Xbox 360:lle. Tämä tulee pelikehityksessä olemaan varmasti merkittävä valttikortti, jonka vaikutusta markkinoihin on mielenkiintoista seurata.

Lähteet: Engadget & Gizmodo