Windows Phone 7 Series: näin toimii moniajo

Moniajon toiminta Microsoftin tulevassa Windows Phone 7 Series -alustassa alkaa hiljalleen selkeytyä. Lyhyesti kuvailtuna sen periaate tulee olemaan hyvin erilainen nykyiseen mobiilialustaan verrattuna. Pääpaino on niin sanotussa älykkäässä moniajossa, kertoo Microsoftin Vesa-Matti Paananen.

Yhtiö kertoi jo aikaisemmin Push-tekniikasta, joka kulkee nimellä Microsoft Notification Service. Se tulee olemaan kolmansien osapuolien työkalu, jolla korvataan perinteinen moniajo. Ratkaisulla Microsoft pyrkii takaamaan parhaan mahdollisen käyttökokemuksen, jota huonosti koodatut sovellukset voivat taustalla pyöriessään heikentää. Suljettaessa sovellukset asettuvat pysäytystilaan, jonka myötä käyttöä ei tarvitse aloittaa joka kerta alusta.

Kehittäjillä on käytössään kaikkiaan kolmenlaisia ilmoituksia. Sovelluksessa tapahtuvista muutoksista voidaan kertoa käyttäjälle aloitusnäkymän Live Tiles -elementtien kautta tai näkyvämmin ruudun ylälaitaan ilmestyvillä ilmoituksilla. Kolmas tapa on informoida ainoastaan itse sovellusta, häiritsemättä käyttäjää.

Kokonaisvaltainen moniajo on sallittua muutamien käyttöjärjestelmän sisäisten sovellusten osalta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi musiikkisoittimen voi jättää taustalle pyörimään. Kolmansien osapuolien ohjelmissa tausta-ajon toteutus vaatii joka tapauksessa Microsoftin apua. Toivottavasti sitä tullaan tarjoamaan, jotta muun muassa Spotifyn kaltaiset sovellukset saadaan pyörimään taustalla.

Lähde: Pocketnow.com

2 kommenttia

 1. 2010 vuonna puhelin missä ei ole edes moniajoa, onks tää joku vitsi 😀 nokiallaki ollu jo iät ja ajat, varmaan aika surkee, kuka tämmösen ostaa?

  No mut joo ny nokia fanboyt tarkkana, voitte oppia jotai uutta niin ei tartte aina jauhaa siitä moniajon puutteesta 🙂

 2. Puhelimessa on aidosti moniajava käyttis. Ja myös käyttäjä voi tehdä useita asioita samaan aikaan. Eli käyttäjän näkökannalta kyseessä on moniajo.

  Kuten jutussakin kerrottiin, niin kolmannet osapuolet eivät saa noin vain moniajoa käyttöön ettei käyttäjäkokemus vaarannu, vaan se tapahtuu ”smart multitaskingin” avulla. Tämä asettaa luonnollisesti joitakin rajoituksia kehittäjille, mutta tämä ei estä suurinta osaa sovelluksista.

  Käyttäjätutkimuksissa hyödyt havaittiin haittoja selvästi suuremmiksi.

  Lisäksi Microsoft lisää luonnollisesti käyttikseen jatkuvasti uusia ominaisuuksia.

  WM6.x jää markkinoille ja siinä on edelleen tuttu moniajo erityssovelluksia varten, joita tarvitaan esim. teollisuudessa.

Kommentointi on suljettu!