Testipenkissä Nokia E52: tyylikäs älypuhelin ilman kikkailua

Useiden arvostelussa käyneiden kosketusnäyttöpuhelinten jälkeen MobiiliBlogi päätti tehdä täyskäännöksen ja ottaa testiin hieman perinteisemmän älypuhelimen. Monien vaihtoehtojen jälkeen testiin päätyi lopulta Nokia E52, joka on tasapainoinen paketti hinnaltaan, ominaisuuksiltaan ja muotoilultaan. Se eroaa edukseen Nokian kattavasta mallistosta ohuella olemuksellaan, joka antaa puhelimelle ripauksen ylimääräistä tyylikkyyttä.

Nokia E52 painii samassa sarjassa E75– ja E72-mallien kanssa, tarjoten käyttäjälle kaikkein perinteisimmän vaihtoehdon ilman suurempia kikkailuja. Sen ehdottomia vahvuuksia ovat vain 9,9 millimetriä paksu rakenne ja pitkät toiminta-ajat. Yhtiö lupaa nimittäin E52:lle valmiusaikaa 3G-verkossa huimat 29 päivää. Se on paljon, sillä esimerkiksi E75:lle tarjotaan vain 11 päivää valmiusaikaa.

Kolmas vertailukohta puhelimelle löytyy E55-mallista, joka on itse asiassa E52:n sisarmalli. Se eroaa E52:sta niin sanotulla puolikkaalla QWERTY-näppäimistöllä, joka pyrkii tekemään kirjoittamisesta tavallista numeronäppäimistöä nopeampaa. E55 voikin olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, jos kokee tarvetta ”nopeammalle” näppäimistölle, mutta ei ole valmis uhraamaan kompaktia kokoa.

Puhelimen keskeisimpiä ominaisuuksia ovat HSDPA, WiFi, Bluetooth, A-GPS, 3,2 megapikselin kamera, microSD-muistikorttipaikka ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Näyttö on kooltaan 2,4 tuumaa, toistaa 16 miljoonaa väriä ja yltää 240 x 320 pikselin tarkkuuteen.

Selvänä heikkoutena puhelimen osalta voidaan mainita automaattitarkennuksen puute. Se nimittäin löytyy esimerkiksi E75-mallista, jonka kamera on myös 3,2 megapikseliä. Mukana on joka tapauksessa LED-salama, joka helpottaa hieman hämärässä kuvaamista.

Nokia E52:n keskeisimmät ominaisuudet:

 • Symbian OS 9.3, S60 Edition 3.2.3
 • 2,4 tuuman näyttö, 240 x 320 pikseliä, 16 miljoonaa väriä
 • 600 megahertsin suoritin
 • 3,2 megapikselin kamera
 • LED-salama
 • HSDPA 10,2 Mbit/s ja HSUPA 2 Mbit/s
 • WiFi
 • A-GPS
 • Bluetooth
 • 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
 • microSD-muistikorttipaikka
 • ilmainen Ovi Kartat -navigointisovellus

Myyntipakkaus

Nokia toimittaa E52:n mukana BP-4L-akun (1500 mAh), laturin, kuulokkeet, USB-kaapelin ja yhden gigatavun muistikortin. Paketti sisältää myös laturiliittimen, jonka avulla puhelimen voi ladata Nokian vanhemmalla laturimallilla. Puhelimesta ei löydy ollenkaan Nokian omaa liitintä, vaan lataus hoituu microUSB-liittimen kautta.

Rakenne ja muotoilu

Laadukas rakenne on aivan ehdottomasti Nokia E52:n vahvimpia puolia. Vaikka puhelin on pääsääntöisesti muovista, on se jämäkän ja napakan tuntuinen. Ja mikä parasta, tuntuu laite miellyttävältä kädessä.

Laitteen viralliset mitat ovat 116 x 49 x 9,9 millimetriä ja se painaa vaatimattomat 98 grammaa. Puhelin sujahtaa näppärästi pienempäänkin taskuun sekä on kädessä pidettäessä miellyttävän kevyt. Rakenteesta onkin vaikea löytää mainittavia heikkouksia, sillä se on tältä osin erittäin toimiva paketti.

E52:n etupuolella on 2,4 tuuman näyttö, joka on toteutettu TFT-tekniikalla. Sen alapuolelta löytyy S60-puhelimista tuttu määrä näppäimiä. Näppäimien koko on esimerkiksi E75:een verrattaessa parempi ja virhelyöntejä sattuukin näin ollen huomattavasti harvemmin. Kaiken kaikkiaan näppäimistö ansaitsee kehuja erityisesti tuntumansa ja kokonsa ansiosta.

Takaosaa koristaa metallista valmistettu ohuen ohut takakuori. Se antaa hyvän silauksen muiltakin osin jämäkälle puhelimelle. Takakuoren kiinnitys on tukeva ja se toimii muun muassa E75-mallista tutulla pidikkeellä, joka tekee sen irrottamisesta vaivatonta. Kamera ja LED-salama sijoittuvat yläosaan. Tarjolla ei ole peiliä, joka on osassa puhelimia helpottamassa itsensä kuvaamista.

Yläpäähän yhtiö on sijoittanut käynnistyspainikkeen ja 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. MicroUSB-liitin löytyy vasemmasta laidasta ja oikeapuoli on varattu kameranäppäimiä varten.

Muistikorttipaikka sijaitsee takakuoren alla. Ratkaisua voidaan sekä kehua että moittia. Toisaalta se säästää puhelimen reunat ylimääräisiltä osilta, mutta hidastaa hieman muistikortin asettamista. Onneksi akkua ei kuitenkaan tarvitse poistaa kortin asennusta varten, joten ratkaisua voidaan pitää toimivana.

Nokia E52 on saatavilla kaikkiaan neljällä eri värivaihtoehdolla: musta, metalli, valkoinen ja kulta. Testissä ollut puhelin edusti väritykseltään hillittyä metallin sävyä.

Käyttöliittymä

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa toimii Symbian OS 9.3 -versio, jonka päällä on S60 Edition 3.2.3 -käyttöliittymä. Käyttölogiikka on tuttua nokialaisista. Kotinäkymä muodostuu muutamista pikakuvakkeista, valikot ovat ikonipohjaisia ja asetukset sekä sovellukset löytyvät tutuilta paikoiltaan, vaikka muutamia muutoksia esimerkiksi E75-mallista on tapahtunut.

Käyttöliittymän nopeudessa on otettu mukava harppaus eteenpäin vanhemmista E-sarjan puhelimista, josta suurin kiitos kuulunee tehokkaalle 600 megahertsin suorittimelle. Valikot avautuvat ilman viiveitä ja muutenkin käyttönopeus on loistavaa. Puhelinta onkin näin ollen miellyttävä käyttää, sillä häiritsevää hidastelua tulee eteen harvoin.

Kotinäkymää pääsee kustomoimaan kohtalaisen monipuolisesti ohjauspaneelin tilavalikon kautta. Näkymään voi määrittää kaikkiaan kuusi pikakuvaketta itselleen keskeisimpiin sovelluksiin. Niiden lisäksi näkyviin saa paljon tärkeitä tietoja kuten tulevat kalenterimerkinnät, sähköpostitilit, WiFi-verkon pikahaun, parhaillaan soivan kappaleen ja ilmoituksen saapuneista tekstiviesteistä.

Tärkeä ominaisuus käyttöliittymässä on myös käyttötilat, joita voi määrittää kaksi erilaista. Niiden avulla voidaan työpöydän muokkaus vaihtaa helposti yhdestä toiseen. Molempiin tiloihin saa määritettyä työpöydälle omat pikakuvakkeet ja teeman. Periaatteessa toiminto on kehitetty erityisesti bisneskäyttöä silmälläpitäen, jolloin ensimmäinen tiloista toimii kotona ja toinen töissä.

Käyttöliittymä toimii sekä vaaka- että pystytasossa. Automaattinen kääntötoiminto on esiasennettu pois päältä, mutta sen voi kytkeä toimintaan asetuksista (Ohjauspaneeli -> Asetukset -> Yleiset asetukset -> Tunnist. asetuks. -> Tunnistimet). Näytön kääntö toimii sujuvasti ja ilman tahmaamista työpöytää ja valikkoja myöten.

Kamera

Ominaisuuksiltaan muuten erittäin vahvan paketin heikkous löytyy kamerasta. Nokia on jostain syystä varustanut E52:n 3,2 megapikselin kameralla, josta ei löydy automaattitarkennusta. Tässä suhteessa kuvanlaatu esimerkiksi E75:n kameraan nähden on lähikuvissa selkeästi huonompi. Satunnaiseen kuvailuun E52 sopii joka tapauksessa, mutta kameraominaisuuksia painottavan on syytä harkita muita vaihtoehtoja.

Kameran käyttöliittymä on yllätyksetön. Tuttuun tapaan tärkeimpiä ominaisuuksia pääsee hallitsemaan oikeanlaidan kuvakevalikon kautta, johon voi määrittää pikakuvakkeet itselleen keskeisimpiin toimintoihin. Kamerakuviin saa halutessaan GPS-paikkatiedot, joita voidaan hyödyntää useissa sosiaalisissa palveluissa.

Esimerkkikuvia: kuva1, kuva2, kuva3 ja kuva4.

Verkkoselain

Entistäkin useammista verkkoselaimista tunnettu avoimen lähdekoodin WebKit-selainmoottori vauhdittaa myös Nokia E52:n selainta. Se antaa selaimelle hyvän pohjan, sillä WebKit on tunnetusti eräs parhaista selainalustoista, mitä tulee verkkostandardien noudattamiseen. Oman lisämausteensa mukaan antaa Flash Lite 3.0 -tuki, jonka myötä useat sivustoilla olevat Flash-elementit pyörivät ongelmitta. Positiivinen yllätys oli, että työpöytäkäyttöön suunnattu YouTube toimi E52:lla mainiosti kokoruututilaa myöten.

Verkkosivujen selaaminen tapahtuu navigointinäppäimen ja ruudulla näkyvän hiiren yhteispelillä. Ratkaisu on toimiva ja kiitos nopean suorittimen, on selailu E52:lla näytön koon huomioiden kohtalaisen miellyttävää. Vakavampaa surffailuun puhelinta ei voi kuitenkaan suositella, koska näytön koko ja resoluutio eivät siihen luo tarpeeksi hyviä edellytyksiä.

Ominaisuuksiltaan selain on kattava. Tarjontaan lukeutuvat ponnahdusikkunoiden esto, mahdollisuus pitää avoinna useita sivuja yhtä aikaa, suosikit, historia ja RSS-lukija. Halutessaan selaimen Flash-ominaisuuden saa pois päältä, jonka ohella nopeutta saa lisää asettamalla selaimen lataamaan vain sivuilla olevat tekstit.

Lopuksi mainittakoon vielä sellaisesta käyttäjäystävällisestä ominaisuudesta kuin työkalurivi. Sen voi tuoda näkyviin kätevästi painamalla hetken 1-näppäintä. Työkalurivin voi muokata mieleisekseen seitsemän pikakuvakkeen voimin, joita voivat olla esimerkiksi historia, suosikit, kokonäytöntila ja hakutoiminto. Ominaisuus on kätevä ja se nopeuttaa selaimen käyttöä huomattavasti.

Sähköposti

Sähköposti jatkaa muista Nokian S60-puhelimista tunnetulla linjalla. Käsillä on selkeä sovellus, johon uuden sähköpostitilin luominen on vaivatonta. Yleisimpien sähköpostipalveluiden kuten Ovi Mailin, Gmailin, Windows Live Hotmailin ja Mail for Exchangen lisääminen hoituu pelkästään osoitteen ja salasanan syöttämisellä. Muut asetukset sovellus hakee verkon yli, säästäen käyttäjän turhalta työltä.

Perusnäkymältään sähköpostisovellus on kiitettävän selkeä. Käyttäjä näkee perusasetuksilla viestit jaoteltuina päivämäärien mukaan omien otsikoiden alle, joista halutut voidaan sulkea pois näkyvistä. Päivämäärän ohella viestit voi lajitella muun muassa lähettäjän, aiheen ja koon mukaan. Viestejä selatessaan käyttäjä näkee asetuksista riippuen lähettäjän nimen, otsikon ja otteen itse viestistä.

Sovelluksen ominaisuuksiin kuuluu olennaisesti uusien viestien automaattinen haku. Asetuksista toimintoa voidaan muokata laajasti. Käyttäjä voi vaikuttaa pelkän hakuajan lisäksi myös siihen, mihin aikaan päivästä ominaisuus on käytössä. Hakutoiminto voidaan asettaa päälle esimerkiksi arkipäivisin kello 8-16 välillä, jona aikana uudet viestit haetaan halutun aikavälin mukaisesti. Viikonlopulle on mahdollista määrittää oma aikaväli tai sulkea automaattihaku kokonaan pois.

Viestit E52 näyttää pelkästään tekstimuodossa, joka nopeuttaa niiden avaamista ja helpottaa osaltaan myös lukemista. Alkuperäisenkin viestin saa onneksi näkyviin otsikkorivin ”Näytä HTML-viesti” -linkin kautta. Ongelmia eivät myöskään tuota liitetiedostojen tarkastelu tai niiden lähettäminen.

Kalenteri

Sähköpostin ohella kalenteri on eräs tärkeimmistä bisnespuhelimen ominaisuuksista. On tärkeää, että kalenteri on selkeä, monipuolinen ja helppokäyttöinen. E52:n kalenteri täyttää edellä mainitut vaatimukset hyvin ja tarjoaa käyttökelpoisen sovelluksen ajanhallintaan.

Nokia E52:n kalenterista löytyy kuukausinäkymän lisäksi viikko-, päivä-, esityslista- ja tehtävänäkymät. Kuukausinäkymä on jaettu kahteen osioon, josta käyttäjä näkee itse kalenterin sekä valitun päivän merkinnät.

Kalenteriin saa viidenlaisia merkintöjä: kokous, kokouskutsu, muistiinpano, merkkipäivä ja tehtävä. Jokainen merkintätyyppi sisältää sille ominaisia tietoja. Kokousmerkintään voi esimerkiksi liittää ajan, päivän, paikan, hälytyksen, toiston, aiheen ja kuvauksen.

Toimistosovellukset

Kohtalaisen pienen näyttönsä johdosta Nokia E52 ei ole välttämättä niitä parhaimpia laitteita Word– ja Excel-tiedostojen muokkaamiseen. Siitä huolimatta puhelimen mukana toimitetaan kattava Quickoffice-sovellus, joka ei ole pelkkä kokeiluversio, vaan myös muokkausominaisuuden sisältävä paketti. Sillä onnistuu Word-, Excel- ja Powerpoint-dokumenttien tarkastelu, editoiminen ja luominen.

Quickoffice on toimintanopeudeltaan sutjakka. Muutamaa sivua pidempienkin tekstitiedostojen avaaminen onnistuu nopeasti. Sovelluksen aloitusnäkymästä pääsee kätevästi selaamaan tiedostoja puhelimen sisäisestä muistista tai muistikortilta.

Tiedostojen muokkaamista ajatellen Quickoffice hoitaa perustehtävät vaikeuksitta. Monimutkaisempia muokkauksia sillä ei ole mahdollista tehdä, mutta esimerkiksi Word-tiedostojen osalta se taipuu yllättävänkin moneen suuntaan. Dokumentteihin voi esimerkiksi määrittää rivivälin, taustavärin sekä fontin koon, värin ja tyylin. Mukaan voi lisätä myös taulukoita, kuvia ja luetteloita. Excel taitaa puolestaan funktiot ja Powerpointilla voi kasata simppelin esityksen tekstin, kuvien ja äänen kera.

GPS-ominaisuudet

Nokia E52 kuuluu niiden puhelinten joukkoon, jotka ovat oikeutettuja ilmaiseen Ovi Kartat -sovellukseen. Tämä antaa puhelimelle mukavan lisäarvon, sillä useiden muiden valmistajien kohdalla kunnon navigointiominaisuuksista joutuu takomaan pöytään rahaa ylimääräisen summan. Näin ei ole kuitenkaan E52:n kohdalla, vaan käyttöön saa suoraan karttapalvelun kävely- ja autonavigoinnilla.

Ovi Kartat -sovellusta on mahdollista käyttää ilman verkkoyhteyttä, joka on ulkomailla tapahtuvaa navigointia ajatellen loistava asia. Tässä testissä keskitymme joka tapauksessa tarkastelemaan karttaohjelmiston ominaisuuksia verkko- ja datayhteksien kanssa, koska tällöin sovelluksen toiminnot pääsevät paremmin oikeuksiinsa.

Varsinaisen navigoinnin lisäksi Nokian karttasovelluksesta löytyy erilaisia oheispalveluita. Ohjelmalla pääsee käsiksi säätietoihin, tapahtumiin sekä Lonely Planet– ja Michelin -matkaoppaisiin. Niiden avulla saa tietoa sen hetkisestä paikkakunnasta, sääoloista, ruokapaikoista, hotelleista, nähtävyyksistä ja niin edelleen. Sosiaalisia palveluita Ovi Kartat tukee Facebookin osalta, johon oman sijainnin voi jakaa suoraan sovelluksesta.

Autonavigointi toimi testiajon aikana mainiosti. Pienehkö näyttö rajoittaa hieman käyttöä, mutta onneksi ääniohjaus paikkaa tilannetta hyvin. Reitin laskenta on nopeaa ja sen uudelleenmääritys ajon aikana ei tuottanut ongelmia. Navigoinnin saa näkyviin sekä 2D- että 3D-tilassa. Tarjolla on myös yötila, joka muuttaa karttojen yleisilmeen tummemmaksi.

Muita Ovi Kartan toimintoja ovat liikennetiedot, kävelyopastus, suosikit ja satelliittikartat. Kartoille on merkitty yleisiä kiinnostuksen kohteita kuten parkkihalleja ja huoltoasemia. Tunnetuimmat nähtävyydet ja paikat löytyvät kartalta tyylikkäinä 3D-malleina, jotka helpottavat ympäristön hahmottamista ja antavat kartoille mukavan loppusilauksen.

Ohjelmistokauppa

Sovellustarjonnasta vastaa E52:ssa Nokian oma Ovi Kauppa. Sen lisäksi puhelimeen voi luonnollisesti ladata sovelluksia myös muualtakin, mutta yhtenäinen ohjelmistokauppa helpottaa käyttäjän elämää huomattavasti. Tarjonnaltaan Ovi Kauppa ei yllä vielä Android Marketin ja App Storen tasolle, mutta valikoima laajenee hyvää vauhtia ja on jo nykyiseltäänkin melko kattava. Hieman harvinaisempia sovelluksia joutuu tosin edelleen metsästämään Internetin hakukoneiden kautta, koska niitä ei ole ladattu Ovi Kauppaan.

Näkymältään Ovi Kauppa on kaikille sitä joskus käyttäneille tuttu ja turvallinen. Tarjontaa voi selata kategorioittain, joista tärkeimmät löytyvät ruudun ylälaidasta välilehtinä: suositellut, sovellukset, pelit, äänet ja videot, mukauttaminen ja omat. Jokaisesta kategoriasta löytyy lisäksi tukuittain tarkempia alalajeja, jotka helpottavat tietyn kaltaisten sovellusten selaamista. Mukana on totta kai myös hakutoiminto.

Omat-valikosta näkee Ovi Kaupan kautta tehdyt lataukset, myös muiden puhelinten osalta. Ominaisuus on käytännöllinen, mutta ikävä kyllä se ei tarjoa Windows Mobilen ja Google Androidin tapaan mahdollisuutta poistaa sovelluksia. Suurempia sovellusmassoja hallitsisi mielellään yhdestä paikasta, jolloin niitä ei tarvitsisi poistaa valikoita kaivelemalla.

Musiikkiominaisuudet

Musiikkiominaisuudet eivät kuuluu bisnespuhelinten tärkeimpiin osa-alueisiin, mutta E52:ssa tämäkin puoli on hoidettu mallikkaasti. Suurta kiitosta puhelimelle tulee 3,5 millimetrin kuulokeliitännästä ja ulkoisen kaiuttimen hyvästä äänenlaadusta. Musiikki toistuu takana olevasta kaiuttimesta huomattavasti pehmeämmin ja kirkkaammin kuin mitä esimerkiksi E75:ssä.

Puhelimen musiikkisoitin ei sisällä yllätyksiä. Se osaa hakea uudet kappaleet automaattisesti sekä sisäisestä muistista että muistikortilta. Kappaleita voi lajitella soittolistoihin, jonka lisäksi niitä voi selailla albumin, säveltäjän, lajityypin ja esittäjän perusteella. Mukana on myös kolme niin sanottua älykästä soittolistaa, jotka ovat soitetuimmat, viimeksi soitetut ja viimeksi lisätyt.

Oman lisänsä musiikkiominaisuuksiin antavat FM-radio ja Internet-radio. FM-radio vaatii toimiakseen kuulokkeet. On kuitenkin mukava huomata, että kuunteluun voi käyttää mitä kuulokkeita tahansa.

Radiokanavia voi tallentaa muistiin kiitettävät 50 kappaletta. Puhelin löysi taajuudet hyvin ja osasi näyttää kanavatiedot kuten pitääkin. Kuuntelu onnistuu myös puhelimen oman kaiuttimen kautta, mutta tällöinkin kuulokkeiden tulee olla kiinnitettyinä laitteeseen.

Internet-radio perustuu nimensä mukaisesti datayhteyden kautta kuunneltaviin kanaviin. Sovelluksella pääsee käsiksi valtavaan valikoimaan kanavia ympäri maailmaa. Kanavien selaaminen hoituu lajityypin, kielen ja maan mukaan. Tärkeimmät niistä voi tallentaa kätevään suosikkilistaan, jolloin kanavia ei tarvitse kaivaa esiin joka kerta uudelleen. Jos valmiista listoista sattuu uupumaan oma suosikki, voi sen lisätä mukaan verkko-osoitetta käyttämällä.

Yhteenveto

Nokia E52 on loistava muistutus siitä, kuinka hyvä matkapuhelin voi olla myös ilman suurta kosketusnäyttöä ja täysimittaista QWERTY-näppäimistöä. Perinteisen rakenteensa ansiosta puhelin on siro, kulkee huomaamattomasti mukana ja istuu nykyaikaisia kosketusnäyttöpuhelimia paremmin käteen. E52 onkin mitä parhain vaihtoehto älypuhelimeksi, jos kosketusnäytöt ja tilaa vievät näppäimistöt eivät kiinnosta.

Rakenteen ohella E52:n vahvuuksiin lukeutuu yleiskuvaltaan nopea käyttöliittymä. Aiemmin vertailukohtana käytetystä E75:stä on otettu askel oikeaan suuntaan, jonka ansiosta laitetta on entistäkin miellyttävämpi käyttää.

Ohjelmiston puolesta puhelin taipuu sähköpostista aina satunnaiseen verkkosurffailuun. On kuitenkin todettava, että 2,4 tuuman näyttö ei missään nimessä pärjää 3,5 tuuman kosketusnäytölle, kun puhutaan verkkoselaamisesta. Kyseistä ominaisuutta painottavan kannattaa kääntää katseensa muiden puhelinten suuntaan.

Nokia E52:n ehdoton heikkous on kamera. Se ei yllä nykystandardien tasolle, koska siitä puuttuu automaattitarkennus, jonka vuoksi hyvien lähikuvien ottaminen on mahdotonta. Pienen moitteen puhelimelle voisi antaa myös mukana tulevasta muistikortista, jossa on tallennustilaa vaatimattoman yhden gigatavun verran.

Plussaa E52:lle on pakko antaa myös toiminta-ajoista. Vaikka vertailu on tältä osin aina kovin hankalaa, jäi puhelimen akun kestosta positiivinen kuva. Virtaa riittää kovassakin käytössä hyvin. Kevyemmällä otteella viikon valmiusaikaan ei varmasti ole mahdottomuus.

14 kommenttia

 1. Navi-näppäimellä on huono tuntuma ja liian helposti tulee painettua niitä vieressä olevia nappeja. Tätä voi välttää jos painaa nappia kynnellä. Myöskään puhelinmen takalevy ei tunnu hyvältä käteen, vaan on kuin raastinrauta.

 2. Niin tässä testissä ei ollutkaan samanlainen takalevy kuin siinä puhelimessa jota minä olen käyttänyt.

 3. Podcast-softa puuttuu kaikista uusista E-sarjalaisista.
  Kunnollista ei saa rahallakaan.
  Makuasia, mutta minulle suurempi huononnus kuin kamera.
  Onkohan jo iLuurin aika?

 4. Hophop, KariM, jo sitten sinne iPuhelinkauppaan. Kannattaa vain muistaa, että Applen puolella (oikeasti yllättäen) tilanne podcast clienttien osata on aika horroria. Tiedän 3gs:n omistajana kokemuksesta. Pääosin Apple myös torppaa paremmat clientit appstoresta puhelimen ominaisuuksia tuplaavana ja tällä hetkellä vissiin vain RssPlayer on hyvä vaihtoehto.

  iJunaan hyppäämiseen on monta hyvää syytä, mutta hyvä podcast-tuki ei tosiaan ole yksi niistä. Eikö sitä esimerkiksi N-sarjan puhelimissa olevaa podcastclienttiä saa E-sarjalaisiin mistään? Meleko outoa. Koska itte ainakin tykkäsin juuri kyseisestä softasta N78:lla.

 5. Videokuvaaminen puhelimella jättää myös toivomisen varaa, välillä kuvaus nykii oikein kunnolla, mutta joskus onnistuu jopa yli 10 sekunnin otto ilman nykimistä. Videokuvan katselu taas hyvin usein kaataa puhelimen.

  Vähänkin aktiivisemmassa käytössä kannattaa varautua siihen, että puhelinta saa boottailla vähintäin kerran päivässä ja välillä joutuu repimään myös akun irti jumitilanteesta vapautumiseksi.

 6. Nokia E52 plussia ja miinuksia:

  – Käyttöliittymässä havaitavissa selkeitä ongelmia, joka käy ilmi varsin nopeasti joidenkin ohjelmien jumittumisessa
  – Kuuloke kaijuttimen äänen laatu huono (tunkkanen mössö saundi) haittaa puhuttaessa vähänkin meluisassa ympäristössä. Ehkä suurin pettymys puhelimessa.Todella surkea. Itse suurempi ”Kaijutin, kaijutin” ihan ok.
  – Muoviosat natisee
  – Takalevy epämielyttävä ja kerää kaiken lian 110%
  – pikavalinta näppäimet huonot

  + wlan ja navigointi toimii
  + Numeronäppäimet hyvän kokoiset
  + Näyttää söpöltä

  Kaiken kaikkiaan siis tyylikäs puhelin sellaiselle ihmiselle, joka ei tiedä paremmasta ja on ollut aina nokian ystävä. Itse vahvasti pettynyt puhelimen rakenteesta ja laadusta ja hävettää, että takana lukee made in finland.
  Kansalaiset ostakaa mielummin vaikka Sony ericsöni tai ipuhelin ja unohtakaa nämä nokian prutkut.

 7. juu eli oma kokemukseni puhelimesta
  – Kuuloke huono, ”särisee” ajoittain
  -liikaa muoviosia
  +hieno, nopea ,hyviä ominaisuuksia

  Eniten ottaa päähän tuo kuulokkeen särinä.. Saisihan tämän hintaluokan puhelimessa olla kunnon kuuloke…..

 8. GPS on nopea jos käyttää nettiyhteyttä. Jos ei ohjelmalle salli netin käyttöä se on hidas eikä usein löydä sijaintia ollenkaan.
  Ilmaisuus on suhteellista, nettiyhteys maksaa… Pohjoisen 3g-mokkula=gprs-yhteyksillä turha laite.

 9. nokian E52 viat joista nokian tekninen tuki ei anna vastausta ;
  1. lataus ei kerro koska akku on täynnä, satunnaisesti lataus ei ’pysähdy’ vaikka akku olisikin täynnä. (softa päivitetty 3kertaa).
  2. puhelun jälkeen puhelukuva ei poistu ja puhelua ei pysty lopettamaan, puhelin siis jää odottamaan että vastapuolen puhelu katkaistaan. (pahentunut päivityksien jälkeen).
  3. kaikki toimintoäänet häviävät keskimäärin 1viikon käytön jälkeen ja mikään muu kuin bootti ei auta. (softapäivitykset eivät parantanut vikaa).
  4. kaikki valikot ja ohjelmat jotka ’jäävät’ päälle tausta-ajolle hidastavat puhelimen niin, että niitä pitää käsin käydä sammuttelemassa. edes puhelinmuistio ja kalenteri ei saa jäädä päälle jos haluaa että esim. valokuvausohjelma aukeaa nopeasti…
  5. kameran laatu on surkea, vain joka ikinen kerta itse asetettava manuaalikuvaus ja pieni iso-arvo mahdollistaa vähän rakeettomammat kuvaukset kuin automaattinen (esim.6303classic on paljon parempi samalla mpix määrällä).

 10. Todella vaikea puhelin käyttää!!!!!!!!!!!!!!!!!! Paljon turhia ominaisuuksia. Työpuhelimeksi en kyllä ikinä itse ottaisi. Sain työnantajalta enkä tykkää ollenkaan. Yhtä kinkkinen käyttöjärjestelmä kuin Samsungin puhelimissa. Viisaat insinöörimiehet asialla.

 11. ”Vaikka puhelin on pääsääntöisesti muovista, on se jämäkän ja napakan tuntuinen. Ja mikä parasta, tuntuu laite miellyttävältä kädessä.”

  Hieman väärää tietoa.
  Puhelimen runko on alumiiniseosta (kyljet/takaosa).
  Takakansi on terästä.
  Kromikehys, näppäimistö ja navi ovat jotain muoviseosta.

 12. Ainakin omassa E52:ssa lukee takakannessa AlMg. Vaikea kyllä sanoa, mitä on. Voi olla terästäkin. Joka tapauksessa aika keskiverto oldschool-nokialainen. Hiukan hirvitti, kun huomasin samaisen puhelimen vielä tänäkin vuonna operaattorin kaupan hyllyssä ja hintaa enemmän kuin Android-luurillani, joka kyllä menee kaikkien speksien paitsi akkukeston osalta ohi reippaasti.

 13. En tykkää yhtään tosta GPS -jutusta:

  ”Nokia E52 kuuluu niiden puhelinten joukkoon, jotka ovat oikeutettuja ilmaiseen Ovi Kartat -sovellukseen. ”

  Hah, joo joo, ihan parin minuutin käytö jälkeen, puhelinlaskussa komeili vajaan parinkympin lasku; ”siirrettyä dataa… yms…”
  Siis valehtelua, jos nyt ilkeitä ollaan…

 14. Nyt on reilun vuoden ollut E52 käytössä (työsuhdepuhelin, mutta toimii ainoana puhelimena). Kameran automaattitarkennuksen puuttuminen on oikeastaan ainoa isompi heikkous puhelimessa.

  Koko on ehdottomasti puhelimen paras piirre. Silloin tällöin saattaa jokin ohjelma jumittaa, mutta minä en sammutakaan puhelinta lainkaan, ja saattaa olla viikkojakin käytössä ilman ongelmia.

  Ainoa mikä enemmän on aiheuttanut ongelmia, on viestinlukijan käynnistys näppäimistöä lukittaessa. Puhelin näyttää tulkitsevan, että näppäin jää pohjaan ja käynnistää sovelluksen näppäimet lukittuna.

  Ja mitä tulee tähän kommenttiin:
  “Kaiken kaikkiaan siis tyylikäs puhelin sellaiselle ihmiselle, joka ei tiedä paremmasta ja on ollut aina nokian ystävä. Itse vahvasti pettynyt puhelimen rakenteesta ja laadusta ja hävettää, että takana lukee made in finland.
  Kansalaiset ostakaa mielummin vaikka Sony ericsöni tai ipuhelin ja unohtakaa nämä nokian prutkut.”

  Minua ei ainakaan yhtään hävetä, että tämän puhelimen takana lukee made in Finland. Puhelin tekee sen mitä lupaa. Puhelimia on eri käyttötarkoituksiin ja niitä pitäisi aina verrata sitä vasten. E52:ta on turha verrata iPhoneen. iPhone ja muut kosketusnäytölliset lelut ovat eri tarkoitukseen. E52 on pääasiassa puhelin ja työkalu, ja toimittaa sitä virkaa mallikkaasti. Itselläni on iPad täyttämässä kosketusnäyttötyhjiön.

Kommentointi on suljettu!