Google Androidin seuraavat päivitykset tarttuvat alustan sirpaloitumiseen?

Markkinoilla nopeasti merkittävään asemaan nousseen Androidin kova kehitystahti on luonut alustalle omat ongelmansa. Viime vuoden lopulla verkossa alkoi levitä huoli alustan sirpaloitumisesta eri versioiden kesken, joka on luonut ongelmia muun muassa sovelluskehittäjille. Nykyiseltään Androidista löytyy markkinoilta neljä merkittävää versiota (1.5, 1.6, 2.0 ja 2.1), joiden lisäksi pakkaa sekoittavat operaattoreiden ja valmistajien omat muokkaukset.

Tilanteen hankalaksi on tehnyt se, että laitevalmistajilla ei ole mahdollisuutta reagoida alustan suuriin muutoksiin lyhyellä aikavälillä. Tästä johtuen markkinoilla pyörii edelleen puhelimia, jotka perustuvat vanhaan 1.5-versioon, joka ei ole enää yhteensopiva kaikkien Android-sovellusten kanssa.

Hajautuminen ei ole päässyt vielä aiheuttamaan suuria ongelmia, mutta jatkuessaan se voi olla este Androidin suosiolle. Tämän on Engadget-verkkosivuston saamien tietojen mukaan huomannut myös Google, jonka kerrotaan tarttuvan ongelmaan seuraavissa päivityksissä.

Googlen odotetaan helpottavan tilannetta irrottamalla perusohjelmat ja -komponentit käyttöjärjestelmän ytimestä. Tarkoitus on siirtää ne Android Market -sovelluskauppaan, jolloin esimerkiksi selaimeen tehtävät muutokset eivät vaadi koko järjestelmän päivittämistä. Tämä vähentäisi varsinaisten käyttöjärjestelmäpäivityksien tarvetta.

Engadgetin mukaan muutos lähtee käyntiin tulevassa versiossa, joka kantaa koodinimeä Froyo. Työtä tullaan jatkamaan seuraavassa julkaisussa, jonka koodinimenä on Gingerbread.

Lähde: Engadget