Apple esitteli iPhone OS 4.0:n – mukana moniajo

Amerikkalainen Apple ensiesitteli tänään maailmalle uuden iPhone OS 4.0 -käyttöjärjestelmän, joka saapuu käyttäjien ladattavaksi kesällä. Se sisältää merkittävän määrän uudistuksia sekä kehittäjille että loppukäyttäjille. Yhtiö hehkuttaa mukana olevan peräti 100 uutta käyttäjille suunnattua toimintoa ja 1500 uutta API-rajapintaa, joilla kehittäjät voivat luoda iPhonelle entistäkin mielenkiintoisempia sovelluksia.

iPhone OS 4.0:n merkittävimmäksi uudistukseksi nousee pitkään odotettu moniajo, joka vihdoin sallitaan myös kolmannen osapuolen sovelluksille. Yhtiö kertoo ratkaisseensa akun kestoon ja suorituskykyyn liittyvät ongelmat rajaamalla moniajon seitsemään eri tehtävään. Merkittävimmät näistä liittyvät musiikkiin, sijaintiin ja VOIP-puheluihin. Niiden myötä sovellukset voivat välittää käyttäjille taustalla muun muassa musiikkia ja Skype-puheluita. Samalla sosiaalisten palveluiden käytettävyys paranee, kun käyttäjän sijainti voidaan jakaa niille automaattisesti.

Osana moniajoa jatkavat push-ilmoitukset. Niitä yhtiö on laajentanut puhelimen sisäisiin ilmoituksiin, jotka eivät vaadi väliin verkossa toimivaa serveriä. Tarvittaessa sovellukset voivat myös jäädä työstämään taustalle eri toimenpiteitä kuten lataamaan kuvaa Flickr-palveluun.

Sovellusten lajittelua helpottamaan Apple esitteli kansiot, joita käyttäjät voivat hyödyntää kasvavan sovellusmäärän hallitsemiseen. Kansiot toimivat työpöydällä kuvakkeiden tavoin, joiden painallus tuo sisällön käyttäjän näkyville.

iPhone OS 4.0:n myötä alun perin iPad-kosketusnäyttölaitteelle esitelty iBook-sovellus on saatavilla myös amerikkalaisvalmistajan puhelimeen. Se jakaa sisällön iPadin kanssa, joten kirjan ostaminen kertaalleen antaa mahdollisuuden lukea sitä molemmilla laitteilla.

Pelaamiseen yhtiö panostaa uudella Game Center -palvelulla. Sillä yhtiö pyrkii lisäämään mukaan sosiaalisia ominaisuuksia, jotka tekevät pelaamisesta entistäkin hauskempaa. Palvelussa käyttäjät pystyvät muun muassa haastamaan toisiaan peleihin ja jakamaan saavutuksia.

Kehittäjien tulopuolta ajatellen Apple lanseerasi oman mainospalvelun nimeltään iAd. Valmistajan tarkoituksena on auttaa kehittäjiä pitämään ilmaiset sovellukset jatkossakin ilmaisina. Mainospalvelussa kehittäjien taskuun tipahtaa 60 prosenttia tuloista.

Yrityskäyttäjiä Apple hemmottelee iPhone OS 4.0:ssa SSL VPN– ja Exchange Server 2010 -tuilla sekä mahdollisuudella käyttää puhelimessa useita Exchange-tilejä. Sähköpostia on parannettu yhtenäisellä sähköpostilaatikolla, joka näyttää viestit yhdessä näkymässä useista eri tileistä. Samalla yhtiö kehuu alustan varmentavan puhelimen datan aikaisempaa paremmin.

iPhone OS 4.0:n muita kiinnostavia uudistuksia ovat työpöydän taustakuvat, tuki Bluetooth-näppäimistöille, 5x digitaalinen zoomi ja mahdollisuus luoda soittolistoja suoraan puhelimessa.

Uusi käyttöjärjestelmä saapuu iPhone 3GS -puhelimelle ja uusimmalle iPod Touch -soittimelle täydellisenä kesän aikana. Vanhemmat iPhone 3G ja toisen sukupolven iPod Touch eivät pääse nauttimaan moniajosta, mutta tulevat tukemaan monia muita iPhone OS 4.0:n parannuksista. iPad-kosketusnäyttölaite saa käyttöjärjestelmän sisuksiinsa vasta syksyllä. Alkuperäinen iPhone jäänee uudistuksien ulkopuolelle kokonaan.

Lähteet: Gizmodo & Engadget

25 kommenttia

 1. Olitpas hidas, tätä on koko illan odotettu, tuolla toisaalla sama alko jo yli 2 tuntia sitten

 2. Mites tekniset ominaisuudet?

  Entä miten porukka jaksaa vieä tätä tasan samaa kuosia mikä nähtiin jo ensimmäisessä versiossa?

 3. Suurin osa noista uudistuksista on just sellassia, jotka olis pitäny olla jo ensimmäisessä iPhonessa, ja jotka on löytyny muista alustoista jo vuosien ajan, jopa 2000-luvun alusta asti.

  Mitä sitten tulee tuohon ”moniajoon”, niin vaikuttaa kyllä siltä että se on edelleenkin jokin purkkaviritys eikä mikään varsinainen aito moniajo. Näin minä kyllä epäilinkin jo ennen tätä julkistusta. Ensinnäkin tuo ”moniajo” on toteutettu jonkun erillisen kirjaston avulla. Voi vaan kysyä, että mihin ihmeeseen sitä tarvitaan kun moniajo on käyttöjärjestelmän ytimen, eli kernelin ominaisuus. Lisäksi sovellustet pitää erikseen kirjottaa käyttämään tuota kirjastoa, jotta jonkinlaista tausta-ajon tapaista saadaan hyödynnettyä. Käytännössä toi tarkottaa siis sitä, että mitkään muut kuin tuota kirjastoa hyödyntävät sovellusket ei edelleenkään hyödy koko asiasta mitenkään. Vaikuttaa siltä, että tuo kirjasto tuo taas jonkin API:n jolla tehdään jotain kikkailua PUSH-tekniikan tapaan.

  Kyllä tämä on edelleenkin jotain aivan jotain muuta kuin aito moniajo. Normaalissa moniajavassa järjestelmässä käyttöjärjestelmän ydin huolehtii taskinvaihdosta ja sovellusframeworkki huolehtii sovelluksen eventloopista jne. Eli itse en näe mitään syytä miksi yksittäinen sovellus pitäisi varsinaisesti kirjottaa tukemaan moniajoa.

  1. Esimerkiksi tämä pieni Qt-sovellusframeworkkia käyttävä sovellus moniajaa täysin kauniisti, vaikkei itse sovelluksen koodissa ole yhtään mitään moniajoon liittyvää:

   #include
   #include

   int main (int argc, char* argv[])
   {
   QApplication app(argc, argv);
   QLabel* label = new QLabel(”Hello world!”);
   label->show();
   return app.exec();
   }

   Tuo sovellus ei tietenkään tee paljon mitään, mutta se silti moniajaa aivan täysin. Sovelluksen viimeisellä rivillä sovellus siirtyy eventlooppiin, jossa se pyörii kunnes sovellus suljetaan.

   1. jaha sivusto söi #include riveiltä osan, ilmeisesti se luuli niitä HTML-tageiksi.. No tässä sama hiukan muunnettuna:

    #include (QApplication)
    #include (QLabel)

    Ennen kääntämistä ( -sulkumerkit pitää korvata :lla.

 4. Äh, taas se söi ne merkit. Eli siis noi sulut #include-riveillä pitää tietenkin korvata pienempi kuin ja suurempi kuin merkeillä.

 5. Itseasiassa jo esim tämä C-ohjelma moniajaa ihan täysin, mikäli käyttis moniajoa tukee:

  #include (stdio.h)

  int main(void)
  {
  printf(”\nHello world!\n”);
  }

  Tuon suoritus toki loppuu hyvin lyhyeen, ja sen suorituksen aikana ei välttämättä ehdi tulla edes taskinvaihtoa, mutta siitä huolimatta toi moniajaa, jos käyttis itse moniajoa tukee.

  1. hups jäi return pois lopusta, kun kerran intin laitoin paluuarvoksi.

 6. Noniin kohta on ohjelmat koodattu MobiiliBlogin kommenttiosiossa 😀

  Mutta juu, itse vaatisin kyllä sitten sitä että kaikki toimii moniajona ilman kikkailuja ja sitne että se on todellista moniajoa. Mutta katsotaan, katsotaan…

 7. Tarkempi tutustuminen tuohon iAd ”ominaisuuteen” näytti kyllä sen, että kulttuurit eroavat suuresti jenkkilässä ja koko muualla maailmassa.

  Koko iAdinhan idea on, että käyttäjä on jatkuvasti mainostuksen kohteena, mutta se on markkinoitava ominaisuus koska mainokset … näyttävät hyvältä? Suomessahan vallitsee ainakin pitkälti kulttuuri että televisiomainokset herättävät ärsytystä, joten mitenhän tämä ”ominaisuus” uppoaa täällä? Luennehtisin tuota ominaisuutta törkeäksi. Se tekee käyttäjän laitteesta oikeastaan ”esiladatun” mainoksilla. Todella surullista, että monet tulevat ymmärtämään tämän jotenkin hienona ominaisuutena!

 8. Kerro miksuh, kun koodaukseltasi ehdit, mihin sitä AITOA moniajoa sitten tarvitaan? Loppukäyttäjää tuskin kiinnostaa, jos sovelluskehittäjä joutuukin hieman päätä raapimaan jonkun erillisen kirjaston kanssa.

  1. No minähän jo sanoin tossa edellä yhden syyn. Koska ohjelmat pitää erikseen kirjottaa käyttämään tuota kirjastoa, niin suurin osa iPhonen ohjelmista ei sillon pysty hyödyntämään tausta-ajoa. Toki uusissa ohjelmissa voidaan ottaa tuo kijasto käyttöön, mutta entäs jo olemassa olevat ohjelmat? Kestää kauan ennenkuin ohjelmat kirjotetaan uudelleen tukemaan tuota kirjastoa.

   Toisekseen uutisessahan mainitaan, että tuon kirjaston API rajoittaa ”moniajon” muutamaan eri käyttötarkoitukseen, kuten tausta-audioon ja VOIP:n. Tämä jo tarkottaa sitä, että minkä tahansa tyyppistä moniajoa tarvitsevaa ohjelmaa ei edelleenkään voi tehdä. Epäilen vahvasti onko edelleenkään esim IRC-clientti mahdollista pistää taustalle, koska noiden 7 mainitun käyttötarkoituksen perusteella siltä ei vaikuta. Itseasiassa vähän epäilen, että koko tuo homma on hoidettu jonkinlaisilla käyttiksen palvelinprosesseilla, eikä nuo uutta kirjastoa käyttävät sovellukset välttämättä varsinaisestui edes pyöri taustalla.

   1. Keynotessa käytettiin esimerkkinä pandora soitinta jonka muuttaminen täysin tausta-ajoa toimivaksi kesti päivän, mitä se sitten käytännössä tarkoittaa, en tiä monta tuntia meni.

    Steve sanoi, että irc on mahdollista pitää päällä, se että miltä se käytönnässä sitten näyttää varmaan näemme joskus sitten

    Ymmärsin, että noilla 7 eri tavalla pitäisi onnistua aika lailla kaikki

    Tuossa olet täysin oikeassa, että kaikki ei varsinaisesti pyöri taustalla, esim pelit menee pause tilaan ja palatessa jatkuu samasta kohdasta

    Viitsitkö kertoa esimerkin tuollaisesta ohjelmasta mikä tarvitsee minkä tahansa tyyppistä moniajoa?

   2. ”Scott vastasi tähän niin, että esim. IRC-clientin voi jättää idlaamaan taustalle ja sitten kun siihen palaa niin se automaattisesti vetää uudet viestit ohjelmaan.”

    Vedän ton ircin toistaiseksi takaisin, en ole löytänyt mitään varmuutta tuolle lauseelle tai löytänyt enkuksi tuota samaa lausetta, että scott noin olisi sanonut, täytyy selvitellä asiaa

 9. Max, jep olis tosi mukava kuuulla vastaus tuohon, jotku ne ei vaan ymmärrä, että asiat voi tehdä myös eritavalla, eikä se ole automaattisesti huonompi 😉

  1. Ja jotkut ne ei tunnu käsittävän yhtään mitään siitä mistä puhuu.

   1. Hyvä että pystyt sen itsekin myöntämään, on meinaa huomattu 😉

 10. Hyviä pointteja tuosta moniajosta, onhan se niin että Pertti peruskäyttäjä on varmasri enemmän kuin tyytyväinen tuohon 7 ohjelman moniajoon.

  Itse vain haluaisin että ihmiset nostaisivat Applen enemmän tapetille siitä syystä että se päivittää puhelimiinsa jatkuvasti ominaisuuksia jotka ovat olleet muissa puhelimissa jo vaikka kuinka kauan. Miksei ketään harmita maksaa rahaa pyörän uudelleen keksimisestä?

  Eniten kuitenkin harmittaa tuo iAd palvelu tosiaan… Näyttää siltä että jatkossa olemme mainosten loukussa puhelinta käyttäessämme. Ja joojoo ei ole pakko kattoa mainoksia mutta ei niitä voi estääkkään. Ketä varten tässä puhelimia valmistetaan? Bisnes on bisnestä, mutta pitäähän sitä saada asiakaskin tyytyväiseksi? Taino, Applen ei ehkä tarvitse, koska lompakot äänestävät aina Applen hyväksi.

 11. chris, ei niitä mainoksia tähänkää mennessä ole voinu estää ilmasissa lite versio ohjelmissa, maksullisissa mainoksia ei sitten ole, ainakin näin oon ymmärtäny, eli siis mikään muu ei muutu paitti klikatessasi mainosta saat paljon enemmän, ku mitä olet ennen saanut 🙂

  mikä ihmeen 7 ohjelman moniajo? Tuossahan vaa selitetään 7 eri tapaa missä moniajoa tarvitaan, mitä ohjelmien kehittäjät voi sitten käyttää parhaiten näkemällänsä tavalla

  1. > mikä ihmeen 7 ohjelman moniajo? Tuossahan vaa selitetään 7 eri tapaa
   > missä moniajoa tarvitaan, mitä ohjelmien kehittäjät voi sitten käyttää
   > parhaiten näkemällänsä tavalla

   Ei pidä paikkaansa. Kyse ei ole mistään ”7 ohjelman moniajosta”, vaan siitä että Apple julkaisi 7 APIa, eli ohjelmointirajapintaa, joiden avulla tiettyjen ominaisuuksien osalta voidaan hyödyntää tausta-ajoa. Esimerkiksi sovellus voi tuottaa ääntä taustallakin. API:t on siis:

   * background audio
   * voice over IP (VOIP)
   * background location
   * push notifications
   * local notifications
   * task completion
   * and fast app switching

   Eli siis käytännössä tuo tarkottaa sitä, että ainoastaan noiden ominaisuuksien osalta voidaan tausta-ajoa hyödyntää. Epäilempä siis erittäin vahvasti, että esim edellä mainitsemaani IRC-clienttiä ei siis voi taustalla ajaa jatkossakaan. Yleensäkin tuo API-lista saa jonkinverran epäilemään, ett’ä tässä nyt hyödynnetään joitakin käyttiksen palvelinprosesseja, ja edes tuota uutta kirjastoa hyödyntävät sovellukset ei välttämättä varsinaisesti pyöri taustalla.

 12. @ Ville

  > Hyvä että pystyt sen itsekin myöntämään, on meinaa huomattu

  Tarkoitin kyllä sinua.

 13. miksuh, olet joko loistava trolli tai surullinen pelle. satuitko kelaamaan noita koodinpätkiä pastetellessasi kiinnostaako ketään?

  1. Noh Miksuh jakaa tätä samaa ilosanomaa kaikilla puhelin ”foorumeilla” muualla sentään koodipätkät jättäny pois 😀 Tosin tuntuu tekevänsä itsestään pellen siltinkin

   En tajua miksi hänellä on kauhea tarve todistella ympäri nettiä pasteillen tuota samaa, että tuo ei ole kunnon moniajoa, mitä sitten jos se ei ole?

   Mulle o ainaki iha sama mitä se on jos hommat vaan toimii ja luuri pysyy sulavana eikä kuluta liikaa akkua

 14. itunes ehgotti jotain päivitystä iphone 3gs:ssääni ja rikkoi sen vein huoltoon ei osannut korjata antoivat uuden kytkin itunesiin aktivoin taas halusi päivittää ja taas sano ittensä irti?

Kommentointi on suljettu!