Nokia N8 on Symbian^3-puhelin kovilla ominaisuuksilla

Maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan uusi lippulaiva kantaa nimeä Nokia N8. Se on yhtiön ensimmäinen Symbian^3-alustaan pohjautuva älypuhelin, joka saapuu kauppoihin heinä-syyskuussa. Puhelin keskittyy erityisesti kuvausominaisuuksiin, mutta keskeistä osaa näyttelevät myös tuki sosiaalisille palveluille ja monikosketukselle.

Teknisesti Nokia N8:n tärkein ominaisuus on sen 12 megapikselin kamera. Yhtiö kehuu Carl Zeiss -optiikalla, Xenon-salamalla ja isolla sensorilla varustetun kameran laittavan kuvanlaadussa kampoihin perinteisille digipokkareille. Laadukkaiden kuvien lisäksi kameralla onnistuu myös 720p-tasoisen videokuvan tallentaminen, joka nostaa sen kuumimpien kamerapuhelinten joukkoon.

Symbian^3 antaa käyttäjälle paremmat mahdollisuudet hallita puhelinta ja rakentaa siitä itselleen sopiva. Personoinnissa auttaa useita näkymiä tukeva työpöytä, jota voi muokata widget-minisovelluksien avulla. Monikosketus ja eletoiminnot mahdollistavat esimerkiksi nipistyksellä tapahtuvan zoomauksen, joka on tuttu jo useiden kilpailijoiden puhelimista. Nokia hehkuttaa lisäksi Symbian^3:n parantavan alustan grafiikkaominaisuuksia ja kykyä ajaa useita sovelluksia yhtä aikaa.

Nokia N8:n toimintoja hallitaan 3,5 tuumaisen kapasitiivisen kosketusnäytön kautta. Se on toteutettu OLED-tekniikalla ja sen tarkkuus on 360 x 640 pikseliä.

Uutukaisen suorituskyvystä huolehtii 680 megahertsin suoritin. N8 on selvästi tehokkain Nokian julkaisema Symbian-pohjainen kosketusnäyttöpuhelin, sillä esimerkiksi N97:stä löytyy 434 megahertsin prosessori. Puhelin tukee laitteistokiihdytystä ja OpenGL ES 2.0 -tekniikkaa.

Lippulaivan muita ominaisuuksia ovat HSDPA, HSUPA, WiFi, A-GPS, Bluetooth 2.1, 16 gigatavun sisäinen tallennustila, microSD-muistikorttipaikka, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja HDMI-liitin, jolla laitteen voi kytkeä muun muassa televisioon. Sovelluspuolelta löytyy ilmaisen navigoinnin sisältävä Ovi Kartat, Flash Lite 4.0 sekä Facebook– ja Twitter-widgetit.

N8 on samalla Nokian ensimmäinen laite, joka on yhteensopiva Qt-kehittämisympäristön kanssa. Qt-kehittämisympäristö helpottaa sovellusten kehittämistä ja tekee mahdolliseksi luoda yhdellä kertaa sovelluksia sekä Symbian-käyttöjärjestelmälle että muille ohjelmistoalustoille.

Kokoa Nokia N8:lla on 113,5 x 59 x 12,9 millimetriä ja se painaa 135 grammaa. Valmiusaikaa sille luvataan 3G-verkossa 17 päivää ja puheaikaa 5,8 tuntia.

Laitteen veroton myyntihinta on 370 euroa.

28 kommenttia

 1. Pahoittelen hidasta uutisointia. Oli pitkä päivä toisaalla, jonka lisäksi harmaita hiuksia on aiheuttanut Internet-yhteys…

 2. Mites tämä lippulaiva asia? Onko Nokia jossain sanonut, että tämä on lippulaiva?

  Normaalisti Nokian lippulaivat ovat olleet N9x mallisia ja niiden veroton hinta on ollut 500 euron tietämille. Nyt kyseessä on N8x sarjalainen ja veroton hinta on alle 400 euroa … hmm … ei kuulosta lippulaivasta.

  1. Sehän on jo Nokiankin puolelta sanottu, että MeeGo-laitteet on tulevaisuudessa lippulaivamalleja. Symppari on varattu keskikastin puhelimille.

   1. Yhtään missään ei kyllä niin ole sanottu, tuon olet keksinyt ihan omasta päästäsi. Kannattaa katsoa tarkemmin ne Nokian julkasmat kalvot suutäö miten käyttikset jakautuu eri laitteisiin. Kyllä Symbianiakin tullaan käyttämään highendälypuhelimissa. Itseasiassa Nokioa ei edes kuulu älypuhelinten kategoriaan. Vuoden vaiheessa olleissa kaavioissa oli nähtävissä, että Symbianölypuhelinten hinnat yltää n. 100 eurosta n. 699 euroon, eli kalliimpiin kuin N8. Maemolaitteet sijoittuu n. 500 eurosta ylöspäin. Noissa kaavioissa ei puhuttu mitään siitä mitä käyttistä jkäytetään ns. lippulaivamalleissa.

  2. Ehkä se jäi jutusta hieman epäselväksi, mutta tarkoitin Symbian-malliston lippulaivaa. Kyllähän tämä sen paikan aivan ehdottomasti ottaa.

  3. lippulaiva malli tuo n8 on ja ei maksa alle 400e…

 3. Hyvän oloinen laite vaikuttais oleen ja näyttääkin makeelta.
  Rohkeat värivalinnat, mutt on niistä yks minunki makuun. 🙂

 4. Onko tässä siis vielä vanha ARM11 suoritin, kun siitä en ole saanut selvyyttä jos minkäänlaista. On kyllä suuri pettymys, jos ovat päätyneet vanhentuneeseen rautaan…

  1. Löysinkin tiedon tuolta Forum Nokian sivuilta. En ymmärrä mikä Nokiaa viihdyttää käyttää vanhoja osia uudestaan ja uudestaan, ehkä niiden halpuus? Sama vanha ARM11 tuollakin sisällä, miksei sitä voitu vaihtaa Cortex A8 tai Snapdragoniin? Idiootit…

   1. 99% kuluttajista ei kiinnosta mikä suoritin siellä on ja hyvä taas arvostella ennen kuin on saatu mitään tietoa miten tuo Symbian^3 pyörii ko. raudalla.

   2. Vähän tahmaiseltahan tuo käyttö näytti Facebook videossa. Olisiko sitten tuosta prossusta vaikutusta. Mutta toisaalta toisessa videossa levykansien skrollaus meni erittäin hienosti.

    Ulkonäön puolestahan nuo oikeat mallit on kyllä paljon paremman näköisiä kun se musta möhkäle venäläisarviossa, vaikka muotohan taikaa kuitenkin olla ihan sama.

   3. Mitä merkitystä sillä nyt loppujenlopuksi on? Älypuhelimissa ajettavat sovellukset on varsin kevyitä ja kun käyttöjärjestelmä itse on erittäin kevyt ja ei vie paljon resursseja niin kyllä tuo CPU riittää varsin hyvin. Enemm’n vaikuttaa muistin määrä ja sitäkin tuossa luurissa on riittävästi, kun muistaa että tyypillinen sovellus vie parista megasta reiluun kymmeneen megaan muistia. Mitä sitten tulee esim peleihin, niin CPU-kellotaajuutta enemmän vaikuttaa rautapohjainen 3D-kiihdytys, joka löytyy Symbian ^3:sta. Vertailun vuoksi esimerkiksi jo 50Mhz CPU:lla varustettu Amiga pyörittää aivan hyvin GlQuakea, joka hyödyntää näytönohjaimen 3D-kiihdytrystä. Nokia N8:ssa on paljon enemmän vääntöä prossussa, joten kyllä se kännykässä riittää pitkälle.

   4. Niin miksuh, mitäpä pahaa olisikaan hieman ylimääräisessä tehokkuudessa ja jouhevuudessa. Säästyisivät (ne muutamat) kehittäjät aika paljolta vaivalta ellei tarvitsisi kiertää koodia niin tiukalle kuin mahdollista. Ja oletkohan edes kuullut sellaisesta kuin päivitettävyys? Tai no, et varmaankaan Nokian asiakkaana. Se, että puhelimen ohjelmisto päivitetään ja tuodaan oikeasti uusia asioita on hieno asia. Sekin on hieno asia, ettei käyttöliittymä ole suoraan 90-luvulta, vaan että se on myös näyttävä helppokäyttöisyyden ohella. Oikeasti, sano yksikin huono asia mitä tiedät Nokiasta niin saat kymmenen pistettä ja papukaijamerkin. Tuo sinun nykyinen besserwisser -asenne on lähinnä naurettavaa.

 5. Hyvältähän tämäkin laite näyttää spekseissä, mutta toivotaan, että käyttökokemus on sen mukainen.

  Eniten noissa videoissa hämää se, ettei Symbian^1:stä tuttu valikkojen tahmaisuus tunnu vieläkään olevan täysin mennyttä aikaa. Coverflow näytti ihan hyvältä, mutta se on aika pientä, jos kaikki muu tahmaa.

  Facebook demossa näytti olevan ainakin osa latausajoista nopeutettu. Sen verran nopeasti ne palkit vilisivät.

  Katsotaan. Ei se ainakaan hinnalla ole pilattu.

  1. Nuo esittelyvideot on tehty suhteellisen varhaisella versiolla, siksi tahmaa. Oikeasti ei pitäisi tahmata, koska GUI-piiri pystyy pirtämään käyttöliittymää 60 fps. Kannattaa odotella rauhassa vähän tuoreemmasta versiosta videoita. 🙂

 6. Äh, korjaus:

  ”Itseasiassa Nokioa ei edes kuulu älypuhelinten kategoriaan”

  Piti tietenkin ola:

  Itseasiassa Maemo/Meego ei edes kuulu älypuhelinten kategoriaan

  1. Niin, MeeGoa käytetään sitten niissä mobiilitietokoneissa, jotka on sitä todellista high endiä. Älypuhelin (Symbian) < mobiilitietokone (MeeGo)

 7. Sekä voit tökätä adapterin avulla USBi muistikun suoraan luuriin ja toistaa vaikkapa videon tikulta HDMI ulostulolla töllöstä. 🙂

 8. Eräs mielenkiintoinen ominaisuus mikä ei tule ilmi noista spekseistä on Symbian ^3:n tarkemmin tutustuessa paljastuva tuki writable data pagingille. Tuo tarkoittaa sitä, että N8 pystyy käyttämään 256MB RAM muistin jatkeena tehiokasta virtuaalimuistia, joka soveltuu käytettäväksi mobiililaitteissa. Symbianin muistinhallinta on tukenut jo aiemmissa versioissa tekniikoita kuten deman paging, mutta writable data paging on Symbian ^3:n tuoma uusi ominaisuus.

 9. Tksi omianisuus vielä, joka ei käy ilmi noista julkitetuista spekseistä on se, että N8 tulee olemaan maailman ensimmäinen älypuhelin Dolby Digital Plus äänentoistolla. Nokia on tehnyt sopimuksen Dolby Laboratoriesin kanssa. Joten kytkemällä N8 HDMI:lla kotiteatterivehkeisiin saadaan ulos surround ääni.

 10. Monet luuluu täällä että olen joku Apple fani joka vihaa Nokian kännyköitä. Voin sanoa että en todellakaan ole mikään Nokian vihaaja vaan minun nykyinen kännykkäni on Nokia N900 josta pidän tosi paljon. Ja olen arvostellut N8:n ulkonäköä ilman virallisia kuvia. Nyt haluaisin perua Nokia N8:a solvaavat kommenttini. Olen ehkä arvostellut sitä väärillä perusteilla.

  Signeeraa. Bhidda Kanth Deb

 11. Olen todennäköisesti normaali kännyn käyttajä, enkä ymmärrä tekniikasta mitään.Huonoin ominaisuus minun N97 ja sitä aiemmissa malleissa on ollut (asiantuntijoiden mukaan) jonkin muistin vähäisyys, joka on jumiuttaa eri toimintoja. esim. jos puhelimen muisti vähenee alle n. 27 Mt:n ( N97) niin toiminnut alkaa takkuilemaan. Massamuistia on tällöin jäljellä 26Gt !!! . Ovi-kartta systeeemi asettuu ko. puhelimen muistille n. 8 Mt kokoisena MIKÄ ON YKSI huono asia mille ei voi mitään. Muilta osin Nokialaiset ovat muita täydellisempiä ja ”systeemit” suomen kielisiä Pc-ohjelmia myöten. Seuraava hankinta on N8. jeps

 12. Onko kellään tietoa tuleeko suomeen CWM kanssa ja mihin
  hintaan

 13. 99% kuluttajista ei kiinnosta mikä suoritin siellä on…WHAT??.
  Nokia puhelimen omistajia ei taida kiinnostaa edes,että onko puhelin teknisesti tai ominaisuuksiltaankaan kilpailukykyinen!!.

Kommentointi on suljettu!