Steve Jobs kertoo mietteitään Flash-tekniikasta avoimessa kirjeessään

Applen Steve Jobsin julkaisema avoin kirje vahvistaa jälleen kerran sen, että Adoben Flash-tekniikkaa ei tulla näkemään iPhone OS -pohjaisilla laitteilla. Pääjohtaja käy pitkähkössä kirjeessään läpi useita syitä, jotka puoltavat yhtiön valitsemaa linjaa markkinoilla.

Steve Jobs aloittaa kirjeensä muistelemalla yhtiöiden eri yhteistyöprojekteja. Apple on muun muassa omistanut Adoben osakkeista aikanaan 20 prosenttia ja se oli ensimmäinen merkittävä tekijä, joka otti käyttöön Adoben Postscript-kielen. Sittemmin yhtiöt ovat Jobsin mukaan kasvaneet erilleen, vaikka yhteistyö jatkuu edelleen yhteisten asiakkaiden kautta.

Flashiä Applen pääjohtaja ei halua mobiililaitteisiinsa muutamasta yksinkertaisesta syystä. Jobs syyttää tekniikkaa sulkeutuneeksi, virtasyöpöksi ja tietoturvariskiksi. Jobsin mielestä tekniikka ei yksinkertaisesti sovellu mobiililaitteille, joissa on rajallinen määrä tehoa ja virtaa. Flashiä soimataan myös PC-keskeisyydestä, jonka vuoksi hiiren ja näppäimistön yhdistelmään luottava verkkosisältö ei toimi halutulla tavalla kosketusnäyttölaitteilla.

Tärkein syy kielteiselle päätökselle löytyy kuitenkin aivan jostain muualta. Apple ei Jobsin mukaan halua kehittäjien luovan sovelluksia sen mobiililaitteille kolmansien osapuolien työkaluilla, johon Adobe tähtää toimillaan. Tämä johtaisi sovelluksiin, jotka eivät hyödyntäisi täysin alustan potentiaalia ja ominaisuuksia.

Adobella Jobsin kirjeeseen on kiirehtinyt vastaamaan yhtiön toimitusjohtaja Shantanu Narayen, jonka mielestä Applen syytökset eivät ole todellisia. Narayen painottaa Adoben tavoittelevan tekniikkaa, joka toimii alustalta toiselle. Adobe ei myöskään jaa Applen ajatusta Flashin sulkeutuneisuudesta. Shantanu Narayen haastattelu on katsottavissa juttumme lopussa.

Steve Jobsin kirje on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

1 kommentti

  1. Onhan niitä ihan hyviäkin pointteja, esim. tuo PC-keskeisyys, eli varsinkin hiiren välttämättömyys. Mutta muuten tämä alkaa muistuttamaan jo tennisottelua. Toisaalta jopa jännittäbääkin, kukahan seuraavaksi sanoo ja mitä? 😀

Kommentointi on suljettu!