Testissä Nokia N97 mini Comes with Music

Maaliskuussa MobiiliBlogissa testattu E52 osoitti Nokian vahvuuden perinteisissä älypuhelimissa. Tulevaisuuden markkinat lepäävät joka tapauksessa erittäin paljon kosketusnäyttömallien päällä, joten niissä pärjääminen on tärkeää. Nokian mallistosta löytyy tätä nykyä jo kattava valikoima kosketusnäytöllä varustettuja älypuhelimia, joista arvosteluun seuloutui Comes with Music -paketilla varustettu N97 mini.

Puhelin edustaa Nokian malliston kärkipäätä ja tarjoaa pitkälti kaikki valmistajan suurimmat vahvuudet yhdessä ja samassa laitteessa. Mukana on kosketusnäyttö, fyysinen QWERTY-näppäimistö, ilmainen Ovi Kartat -navigointisovellus ja Nokian musiikkikauppaan rajattoman latausoikeuden vuodeksi tarjoava Comes with Music -palvelu. Reilulla 500:lla eurolla käyttäjä saakin käsiinsä puhelimen, jossa lisäpalveluiden hankkimiseen ei juurikaan tarvitse käyttää enää rahaa.

Nimeään mukaillen N97 mini on N97-mallin pikkuveli. Se ei yllä teknisesti aivan isoveljensä tasolle, mutta kompensoi näitä puutteita pienemmällä koollaan ja kevyemmällä rakenteellaan. Puhelin on joka suunnassa N97:ää pienempi ja kulkee tämän ansiosta miellyttävämmin menossa mukana.

Teknisesti sisarmallien suurimmat erot löytyvät näytöstä ja sisäisen tallennustilan määrästä. Siinä missä N97:n näyttö on 3,5 tuumaa ja tallennustilaa löytyy 32 gigatavua, ovat minin vastaavat luvut 3,2 tuumaa ja 8 gigatavua. Koon lisäksi näytöissä ei juurikaan ole eroja, sillä molemmat yltävät 640 x 360 pikselin tarkkuuteen ja toistavat jopa 16,7 miljoonaa väriä. Mainitsemisen arvoinen ero on myös FM-lähetin, jota ei N97 ministä löydy.

Nokia N97 minin muuhun varustukseen kuuluvat luonnollisesti 3G-yhteydet HSDPA:lla, WiFi, A-GPS, Bluetooth ja microSD-muistikorttipaikka. Kuvausominaisuuksista huolen pitää viiden megapikselin kamera automaattitarkennuksella ja LED-kaksoissalamalla. Näiltä osin kyseessä on kohtalaisen vahva puhelin, joka ei yllä aivan kärkeen, mutta on tiukasti sen tuntumassa. Suurin huoli laitteessa kohdistuu heikohkoon 434 megahertsin suorittimeen, joka ei yllä enää nykystandardien tasolle. Sama voimanlähde löytyy myös N97:stä.

Nokia N97 minin keskeisimmät ominaisuudet:

 • Symbian S60 5th Edition
 • 5 megapikselin kamera, automaattitarkennus, LED-kaksoissalama
 • kamera videopuheluille (tarkkuus 320 x 240 pikseliä)
 • HSDPA
 • WLAN
 • A-GPS
 • Bluetooth
 • 3,2 tuuman (360 x 640) näyttö, jonka kuvasuhde on 16:9
 • FM-radio
 • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
 • kadeksan gigatavua sisäistä muistia
 • microSD-muistikorttipaikka
 • micro-USB-liitäntä

Myyntipakkaus

Itse puhelimen ja akun (BL-4D) lisäksi N97 minin paketista löytyy laturi, USB-kaapeli ja musiikinkuunteluun suunnatut in-ear-kuulokkeet (WH-701). Syvemmältä paketista paljastuu vielä Ovi Suite CD-levy, ohjekirjanen ja Comes with Music -aktivointikoodi.

Puhelimen painottumisesta musiikkiominaisuuksiin kertoo hyvät kuulokkeet, joiden ohjausosa kattaa tarpeelliset näppäimet. Kuulokkeiden säätöpainikkeilla voi vaihtaa kappaletta, pysäyttää/aloittaa toiston, vastata puheluun ja muuttaa äänenvoimakkuutta. Pakettiin sisältyy kolme erilaista kuulokekappaletta, joista ainakin allekirjoittanut löysi itselleen kohtalaisen hyvin sopivan parin.

Muotoilu ja rakenne

Nokia N97:ään tutustuneille uusi N97 mini ei herätä suurempia tunteita. Puhelin kun on ulkoisesti erittäin paljon isoveljensä näköinen. Tämä ei välttämättä ole huono asia, sillä N97 on rakenteeltaan laadukas paketti. Kädessä pideltäessä laitteiden välillä on kuitenkin selvä ero. N97 mini istuu aavistusta paremmin käteen ja tuntuu muutaman ratkaisun ansiosta, joista lisää alla, ehkä jopa hieman esikuvaansa laadukkaammalta.

Merkittävimmät rakenteelliset erot mallien väliltä löytyvät takaa. N97 minissä isoveljen koko takaosan peittävä muovinen takakuori on vaihtunut metalliseen kuoreen, joka tekee puhelimesta jämäkämmän ja arvokkaamman tuntuisen. Toinen ero on kameransuojus, jollaista minissä ei ole.

Muutamat eroavaisuudet eivät poista sitä tosiseikkaa, että puhelimista löytyy huomattavasti enemmän yhtäläisyyksiä. Muotoilu on pysynyt samana, etupuolta kiertää edelleen metallinen reunus, näytön alla on kolme tuttua näppäintä ja sivuilla olevat painikkeet sekä liittimet ovat tutuilla paikoillaan.

Yhtäläisyyksiä löytyy näppäimistöstäkin. Se on tuttu kolmirivinen, jossa näppäimet ovat mukavan erillään toisistaan. Näppäimistön tuntuma on kohtalainen, mutta mukana näkisi mielellään erillisen numerorivin, joka nopeuttaisi näppäilyä huomattavasti. Heikkoudeksi on luettava myös ä- ja ö-kirjaimien puute, jotka joutuu hakemaan kiertotietä. Nämä puutokset hidastavat kirjoittamista, jonka vuoksi näppäimistö ei kuulu markkinoiden parhaimmistoon.

Näppäimien koossa ei N97 minissä ole jouduttu tekemään kompromisseja N97:ään nähden. Erillisestä navigointipainikkeesta on joka tapauksessa jouduttu luopumaan, mutta tilannetta korjaa mukaan upotetut nuolinäppäimet. Tässä suhteessa näppäimistöt ovat hyvin pitkälti tasavertaisia.

Näytön nostomekanismi on niin ikään tuttu ja hyväksi todettu. Näytön kallistuskulma on hyvä ja esimerkiksi videoiden sekä kuvien katselu on miellyttävää puhelimen maatessa pöydällä. Mekanismi tuntuu kaikilta osin jämäkältä, eikä ylimääräistä nitkumista ole havaittavissa.

Muistikorttipaikka löytyy N97 minissä takakuoren alta. Sen asentaminen ja poistaminen ei vaadi akun irrottamista. SIM-kortti on sijoitettu akun alle.

Puhelimen vasemmassa sivussa on microUSB-liitin ja näppäinlukkokytkin, joka testiyksilössä istui omassa syvennyksessään hieman vinossa. Mikään vakava puute kyseessä ei ole, mutta selvästikään kytkin ei ollut paikallaan aivan täydellisesti. N97 minissä ei ole Nokian omaa liitintä, vaan lataus sekä laitteen yhdistäminen tietokoneeseen hoidetaan microUSB-liittimellä.

Oikeasta laidasta löytyy nuolinäppäin ja kamerapainike. Yläosaan valmistaja on sijoittanut käynnistysnäppäimen ja 3,5 millimetrin kuulokeliittimen.

Näyttö

Kosketusnäyttöpuhelimista puhuttaessa oleelliseen rooliin nousee luonnollisesti itse kosketusnäyttö. N97 minissä on resistiivinen näyttö, joka on kapasitiivista näyttöä tarkempi kosketuksen rekisteröimisessä, mutta ei yllä sen kanssa samaan herkkyyteen. Onkin lähinnä mielipidekysymys, kumpi tekniikka tuntuu omassa käytössä paremmalta.

N97 minin näyttö on kaikin puolin toimiva. Se tukee värinäpalautetta ja on kuvasuhteeltaan 16:9. Väritoistoltaan se ei yllä AMOLED-näyttöjen tasolle, mutta on kuvanlaadultaan samaa tasoa N97:n kassan. Kilpailijoitaan näyttö löylyttää herkkyydellään, jolta osin se kuuluu resistiivisten näyttöjen parhaimmistoon.

Kamera

Automaattitarkennus, viisi megapikseliä, LED-kaksoissalama ja Carl Zeiss -optiikka antavat luvan odottaa N97 minin kameralta hyvää jälkeä. Sitä se myös tarjoaa, vaikka aivan kamerapuhelinten kärkipäähän se ei luonnollisestikaan yllä. Bisnespuhelimeksi suoritus on joka tapauksessa mainio.

Vaikka kuvanlaatu on hyvällä tasolla, kärsii kamera oheisominaisuuksien puutteesta. Siitä ei löydy esimerkiksi kasvojen-, hymyn- tai räpäytyksentunnistustekniikkaa. Monet kyseisistä toiminnoista kuuluvat jo useimpien tämän hintaluokan kännyköiden vakiovarustukseen.

Perusasiat N97 minin kamera hoitelee ongelmitta. Asetuksista voi säätää värisävyä, valkotasapainoa, valotusta, valonherkkyyttä, kontrastia ja terävyyttä. Itselaukaisin ja sarjakuvaus helpottavat onnistuneiden otosten kuvaamista.

Esimerkkikuvat: 1, 2, 3 ja 4.

Käyttöliittymä

N97 minin esittelyn yhteydessä Nokia kertoi korjanneensa käyttöliittymästä useita N97-mallissa kritiikkiä keränneistä alueista. Käytettävyyden kannalta merkittävin parannus koski kineettistä rullausta, joka helpottaa valikoissa liikkumista merkittävästi. N97 minin parannukset saapuivat päivityksen muodossa myös isovelimalliin vuoden 2009 lokakuussa. Nykyiseltään puhelimet ovatkin ohjelmistoiltaan samalla viivalla.

Käyttöliittymässä keskeistä osaa näyttelee minisovelluksista koostuva työpöytä, joka on edelleen varsin harvinainen näky Nokian kosketusnäyttöpuhelimista puhuttaessa. Tarjolla on ainoastaan yksi muokattava näkymä, johon mahtuu kuusi widgettiä. Tilaa ei siis ole hirveästi, sillä esimerkiksi Google Androidin 2.1-versio tukee yhdeksää eri näkymää, joiden muokattavuus on lisäksi N97 miniä monipuolisempaa.

Puhelimesta löytyy valmiina useita minisovelluksia, joilla työpöytää voi muokata mieleisekseen. Keskeisimpiä näistä ovat ehdottomasti Facebook-, sähköposti-, AccuWeatherHelsingin Sanomat-, MySpace– ja kalenteri-widget. Työpöydälle saa luonnollisesti myös kellon ja pikakuvakkeita itselleen tärkeimpiin sovelluksiin. Tilanpuute aiheuttaa kuitenkin sen, että useimmiten mukaan ei saa mahtumaan kaikkea haluamaansa.

Ohjelmistoon kohdistetuista merkittävistä parannuksista huolimatta käyttöliittymän riesana ovat ajoittainen hidastelu ja epäloogisuus. Nopeuden osalta puhelin ei yllä millään esimerkiksi hiljattain testatun E52:n tasolle, jossa hyrrää 600 megahertsin suoritin. Käyttölogiikkaa sotkee valikoiden reagointi kosketukseen. Osa valikoista avautuu yhdellä näpäytyksellä, mutta toiset vaativat niin sanotun kaksoisklikkauksen. Vaikka tähän tottuu pian, hidastaa kahden näpäytyksen tarve käyttöä allekirjoittaneen mielestä aivan tarpeettomasti.

Tehojen rajallisuudesta kertoo myös moniajon takertelu. Puhelin sammuttaa taustalla pyöriviä sovelluksia ilman varoituksia, joka viittaa suorituskyvyn loppumiseen. Erityisesti verkkoselaimen käyttäminen tuntuu kuormittavan laitetta kovasti, joka johtaa ajoittain muiden päällä olevien sovellusten automaattiseen sammumiseen.

Nokia Musiikkikauppa

Mukana toimitettavaa Comes with Music -pakettia pääsee hyödyntämään puhelimessa Nokia Musiikkikauppa -palvelussa. Musiikkikauppaan pääsee käsiksi myös tietokoneella, mutta ikävä kyllä siihen tarvittava ohjelmisto toimii ainoastaan Windows-käyttöjärjestelmällä. Palvelun käyttö ei onnistu Mac OS X– ja Linux-alustoilla edes verkkoselaimella, koska Nokia Musiikkikauppa tukee vain Internet Explorer -selainta. Näin ollen muiden järjestelmien käyttäjät ovat pitkälti matkapuhelimen kautta käytettävän Musiikkikaupan varassa.

Puhelimessa oleva Musiikkikauppa on verkkoselainpohjainen, jonka ominaisuuksissa on muutamilta osin toivomisen varaa. Käyttäjä ei esimerkiksi pysty lataamaan kokonaista albumia yhdellä ruudun näpäytyksellä. Kaikki levyn kappaleet tulee näpsytellä latausvalikkoon yksi kerrallaan, joka hidastaa käyttöä ikävästi. Harmitusta aiheuttaa myös kaupan hidastelu, jonka vuoksi sen käyttö ei ole erityisen miellyttävää. Ikävä kyllä kokemus ei millään yllä esimerkiksi iPhonesta löytyvän iTunes-palvelun tasolle.

Huonoista puolista varsinaisiin ominaisuuksiin. Kaupan aloitusnäkymä koostuu hakupalkista ja muutamasta linkistä tuoreimpaan sisältöön. Musiikkia voi selata tyylin mukaan, jonka lisäksi tarjolla on listat ladatuimpiin singleihin ja albumeihin. Kätevä ominaisuus on tilinhallinnasta löytyvä levyhylly, josta näkee, mitä on tullut puhelimeen latailtua. Meneillään olevat lataukset näkyvät sen sijaan erillisessä latausvalikossa.

Puhelimesta löytyvä Musiikkikauppa sopii N97 minin perusteella satunnaiseen käyttöön. Suuremmat latailut kannattaa tehdä tietokoneella Ovi Playerin kautta. Muutaman kappaleen kertalatailuun puhelimenkin kauppa on joka tapauksessa aivan mainio.

Musiikkisoitin

Nokia N97 minin musiikkisoitin on nykymittapuun mukaan ulkoisesti melkoisen tylsä. Ominaisuuksia siinä on riittämiin, mutta kosketusnäyttöpuhelimissa tärkeään rooliin nouseva visuaalisuus jää uupumaan oikeastaan kokonaan. Onneksi sentään albumien kuvitukset värittävät soittimen käyttöliittymää hieman.

Musiikkisoittimella voi selata kappaleita albumeittain, lajityypeittäin sekä säveltäjän ja tekijän perusteella. Kiitos kineettisen rullauksen, on suurempienkin musiikkikirjastojen selaaminen sujuvaa. Jos tarttuu kiinni rullauspalkkiin, ilmestyy keskelle ruutua kirjain, joka helpottaa suurten listojen kahlaamista entisestään.

Soitin hakee musiikkikappaleet automaattisesti muistista ja lisää ne kirjastoon. Nokian Musiikkikaupasta ladattu sisältö lisätään niin ikään automaattisesti kirjastoon. Käyttäjän huoleksi jää lähinnä kappaleiden lajittelu henkilökohtaisiin soittolistoihin.

Työpöydälle musiikkisoittimen saa esille sille suunnitellun widgetin avulla. Sen kautta voi aloittaa ja lopettaa toiston sekä vaihtaa kappaletta.

Sähköposti

Viestinnän osalta Nokia N97 minissä kannattaa aivan ehdottomasti hyödyntää Nokia Messaging -sovellusta, joka tarjoaa alustan omaa ohjelmistoa paremman käyttökokemuksen. Sähköpostimääritykset on kätevintä tehdä puhelimen ensimmäisellä käynnistyskerralla, mutta tilejä pääsee määrittämään myös sovellusvalikosta löytyvällä työkalulla (sp.määr.). Alustan oma sähköpostisovellus löytyy päävalikon viestikuvakkeen takaa. Sen ominaisuuksista voi lukea tarkemmin N97-puhelinta käsittelevästä arvostelustamme.

Nokia Messaging sisältää tyylikkään käyttöliittymän, joka esittää viestit selkeästi päivämäärien mukaan lajiteltuina. Halutessaan viestit saa järjestymään myös muun muassa aiheen, lähettäjän ja liitteen perusteella.

Aloitusnäkymässä käyttäjä näkee viesteistä lähettäjän nimen, aiheen ja pienen pätkän itse tekstistä. Viestin otsikkoa kerran näpäyttämällä esiin voi tuoda laajemman katkelman, joka nopeuttaa viestin tärkeyden arvioimista. Toinen näpäytys saman viestin kohdalla avaa sen erilliseen näkymään lukemista varten. Pitkä painallus otsikon päällä paljastaa sen sijaan pikavalikon, josta vastaaminen, poistaminen ja edelleen lähettäminen onnistuu kätevästi.

Viestien kirjoittaminen sujuu fyysisen näppäimistön ansiosta varsin vaivatta. Viesteihin saa lähettäjän lisäksi myös kopion tai piilokopion sekä liitteitä. Sovellus osaa ehdottaa vastaanottajan osoitetta puhelimen yhteystietoja hyödyntäen, kun vastaanottajakenttää kirjoitetaan henkilön nimi.

Sähköpostien automaattiseen hakuun Nokia Messaging antaa puuttua mukavan monipuolisesti. Haun voi kytkeä päälle haluaminaan päivinä ja tiettyyn kellonaikaan. Ikävä kyllä kellonaikaa ei voi määrittää jokaiselle päivälle erikseen, mikä ei kuitenkaan ole mittava puute. Hieman erikoisemmasta ominaisuudesta vastaa toiminto, joka kytkee automaattihaun pois akun lähestyessä tyhjenemistään.

Nokia Messaging tukee HTML-muotoisia viestejä, jotka se näyttää hyvin. Tarvittaessa ominaisuuden voi kytkeä pois päältä, jolloin sovellus lataa viesteistä vain tekstit. Tämä voi tulla tarpeeseen hitailla yhteyksillä ja muutenkin, koska tällöin varsinaisen tekstin lukeminen viestistä on helpompaa.

Verkkoselain

Nokia N97 minin verkkoselain on pitkälti tuttu muista kosketusnäytöllisistä Symbian-puhelimista. Se perustuu WebKit-tekniikkaan, joka takaa hyvän standardituen. Sen ansiosta useimmat sivut näkyvät selaimella ilman virheitä tai muita käyttöä haittaavia tekijöitä. Huomioitavaa on myös Flash Lite 3.0 -tuki, joka takaa entistäkin laajemman verkkokokemuksen.

Useista kilpailijoistaan selain jää jälkeen eletoimintojensa osalta. Koska mukana ei ole monikosketustukea, ei zoomaaminen onnistu sormia ruudulla nipistämällä. Käyttäjä joutuu tyytymään kaksoisnapautukseen tai zoomauspalkkiin, jos ensin mainittu tekniikka ei tuota haluttua tulosta.

Selain kattaa laajan määrän ominaisuuksia kuten kirjanmerkit, sivuhistorian ja mahdollisuuden pitää avoinna useita sivuja samanaikaisesti. Mukana on lisäksi RSS-lukija sekä hakutoiminto, jolla voidaan etsiä sanoja suoraan verkkosivustoilta. Viimeksi mainittu ominaisuus on jotain sellaista mitä esimerkiksi iPhonen Safari ei tarjoa tällä hetkellä ollenkaan. Selain osaa myös piilottaa ylimääräiset valikot sivujen tieltä automaattisesti, joka on käyttömukavuuden kannalta erittäin tärkeä toiminto.

Nokia N97 minin selain ei yllä käyttökokemukseltaan markkinoiden parhaimmistoon. Selain näyttää vaativatkin sivustot oikein, mutta ajoittain selaaminen on hieman tahmaavaa. Hidastelu onkin selaimen suurin harmi, sillä muuten se on oikein mainio mobiilisurffaukseen.

Kalenteri

N97 minin kalenteri jatkaa hyväksi havaitulla linjalla. Se jakautuu oletusnäkymässä kahteen osioon, joista ensimmäinen esittää käyttäjälle kuukausikalenterin ja toinen valitun päivän merkinnät. Käyttöä helpottamassa on kolme pikakuvaketta, joiden kautta voi vaihtaa kalenterinäkymää sekä luoda uuden merkinnän tai tehtävän.

Sovelluksesta löytyy neljä eri näkymää: kuukausi, viikko, päivä ja tehtävä. Merkintälajeja on mukana niin ikään neljä: kokous, muistiinpano, merkkipäivä ja tehtävä. Asetuksista kalenterin oletusnäkymäksi voi vaihtaa minkä tahansa yllä mainituista vaihtoehdoista, jos kuukausikalenteri ei omalla kohdalla ole se paras mahdollinen.

Kalenterissa itsessään ei ole varsinaista hakutoimintoa, jolla voisi etsiä merkintöjä. Tilannetta paikkaa sovellusvalikosta löytyvä hakutyökalu, joka mahdollistaa tietojen hakemisen myös kalenterista. Sen ohella sillä voi etsiä muun muassa henkilöitä, paikkoja, viestejä ja musiikkia.

GPS-ominaisuudet ja Nokia Kartat

Uusien Symbian-älypuhelintensa mukana Nokia tarjoaa käyttäjille nykyään täysin ilmaisen Ovi Kartat -navigointisovelluksen. Se on tärkeä kilpailuvaltti, sillä useimpien valmistajien kohdalla autonavigoinnista joutuu maksamaan ylimääräistä. Näin ei ole N97 minin kohdalla, jonka hintaan sisältyy Ovi Kartat -sovellus kävely- ja autonavigoinnilla.

Varsinaisen navigoinnin ohessa Ovi Kartat sisältää paljon muita paikannukseen liittyviä ominaisuuksia. Käyttäjä pystyy sen avulla muun muassa jakamaan sijaintinsa Facebookiin sekä tarkastamaan säätiedot ympäri maailmaa. Matkailijalle hyödyllistä tietoa tuovat Lonely Planet– ja Michelin-oppaat.

Lonely Planet auttaa matkaajaa liikkumaan uusissa ympyröissä. Se tuo perustietoa kohdemaasta ja osaa neuvoa reissaajalle lähimmät ruokapaikat, nähtävyydet, hotellit ja bilepaikat. Kohteista löytyy mahdollisuuksien mukaan lyhyt kuvaus, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja linkki verkkosivustolle. Kohteeseen saa reittiopastuksen yhdellä napinpainalluksella, joka helpottaa liikkumista huomattavasti.

Michelin-opas vastaa ominaisuuksiltaan Lonely Planetiä, mutta ei toimi ainakaan Suomen kaupungeissa kovinkaan hyvin. Maailman suurissa kohteissa siitä saattaa kuitenkin olla suurempaa hyötyä.

Itse navigointi sujuu ohjelmalla hyvin. Suurehkosta näytöstä on apua autolla navigoitaessa, vaikka selkeän ääniohjauksen ansiosta sitä ei tarvitse liiemmin vilkuilla. Reitin laskenta on nopeaa ja oma sijaintikin löytyy mukavan sutjakasti. Suunnistusta helpottavat tunnettujen rakennusten 3D-mallit ja kiinnostuksen kohteet, joista ainakin parkkipaikat ja huoltoasemat on merkitty karttaa kohtalaisen hyvin.

Hyötysovellukset

Nokia toimittaa N97 minin mukana kattavan paketin hyötysovelluksia, jotka tulevat tarpeeseen esimerkiksi toimistokäytössä. Puhelimella onnistuu muun muassa Word- Excel- ja PowerPoint-tiedostojen tarkastelu sekä Zip-pakettien purkaminen. Muistiinpanoja voi kirjoittaa siihen tarkoitetulla sovelluksella ja vieraan kielen kääntämisessä suomeksi auttaa sanakirja.

E-sarjan bisnespuhelimien tavoin Nokia ei ole varustanut N97 miniä Quickofficen täydellisellä versiolla. Puhelimesta löytyvällä paketilla kun ei onnistu dokumenttien luominen tai editoiminen ilman siihen tarkoitetun lisenssin hankkimista. Lisenssin joutuu ostamaan myös PDF-tiedostojen tarkasteluun tarkoitettuun Adobe Reader LE -sovellukseen, jos sen käyttöä haluaa jatkaa 15 päivän kokeilujakson jälkeen.

Ilmainen sanakirjasovellus on varmastikin eräs hyödyllisimmistä mukana tulevista ohjelmista. Se tukee kymmeniä eri kieliä, joista käyttäjä voi ladata laitteeseensa haluamansa. Käyttöliittymältään se on äärimmäisen yksinkertainen ja samalla toimiva. Sanakirja osaa ehdottaa sanoja reaaliajassa käyttäjän jo näppäilemien kirjaimien perusteella.

Arkipäivän ongelmia helpottamassa on perustason muunnin. Sillä hoituvat ainakin valuutta, pinta-ala, energia, pituus, paino, lämpötila ja aika muutokset yksiköstä toiseen. Ikävä kyllä sovellus ei osaa hakea valuuttakursseja verkosta, vaan ne joutuu määrittelemään manuaalisesti.

Akun kesto

Toiminta-ajoiltaan N97 mini ei yllä isoveljensä tasolle. Syy tähän on hyvin yksinkertainen, sillä puhelimessa on pienempitehoisempi akku. N97:n tehokas 1500 mAh:n akku on korvattu 1200 mAh:n virtalähteellä, joka selittää heikomman akun keston.

Aktiivisessa nettikäytössä akun saa kuiviin hyvin nopeasti, mutta sama ongelma koskee melkeinpä kaikkia suurella kosketusnäytöllä varustettuja älypuhelimia. Rennommalla otteella N97 mini pysyy pystyssä yhdellä latauksella pari kolme päivää, joka on loppupeleissä melkoisen hyvin. Toiminta-aikoja arvostavan kannattaa joka tapauksessa harkita N97:ää, jos suurempi koko ei tunnu esteeltä.

Yhteenveto

Nokia N97 miniä vaivaa yleisesti vanhentunut rauta, joka tekee käyttöliittymästä kilpailijoita hitaamman käyttää. Siinä missä esimerkiksi iPhone 3GS:ssä on 600 megahertsiä ja HTC HD2:ssa tehoa yhden gigahertsin verran, joudutaan N97 minissä tyytymään 434 megahertsin suorittimeen. Tästä johtuen käyttökokemus ei yllä kilpailijoiden tasolle. Puhelimelle mukavan piristysruiskeen antaisi muun muassa E52-mallista tuttu 600 megahertsin suoritin, joka kuuluisi ehdottomasti myös N97 minin sisuksiin.

Laitteen parasta antia on jämäkkä rakenne, kompakti koko ja QWERTY-näppäimistö. Keskeistä roolia näyttelevästä Comes with Music -paketista jäi aavistuksen verran kaksijakoinen tunne. Idealtaan se on mitä loistavin, mutta ikävä kyllä sen käyttökokemus ainakin matkapuhelimella on melkoisen kaukana täydellisestä. Palvelun täysimääräinen hyödyntäminen vaatii ehdottomasti PC-tietokoneen Windows-käyttöjärjestelmällä.

Ohjelmiston osalta kehuja ansaitsee Nokia Messaging, joka on selkeä ja erittäin käyttökelpoinen sovellus sähköpostin hallintaan. Se yhdessä täysinäppäimistön kanssa tekee puhelimesta mainion viestittelyä varten.

Puhelimen kamera ei ole myöskään hullumpi tapaus. Sillä napsii mielellään kuvia hieman enemmänkin, vaikka varsinainen kamerapuhelin N97 mini ei missään tapauksessa ole. Sen kun päihittävät esimerkiksi Nokia N86 8MP:tä ja Sony Ericsson Vivaz.

Loppujen lopuksi Nokia N97 mini jättää kovan kilpailun keskellä itsestään tylsän kuvan. Se ei juurikaan säväytä millään osa-alueella, jonka vuoksi useimpien kannattaa odottaa markkinoille hiljattain julkaistua N8:aa, jos vaatimuksena on kosketusnäyttöpuhelin Symbian-alustalla, mutta QWERTY-näppäimistö ei ole kynnyskysymys. Nokia N8 tarjoaa enemmän vääntöä, tuoreemman käyttöliittymän ja markkinoiden parhaimmistoon kuuluvan 12 megapikselin kameran. Se saapuu kauppoihin vuoden 2010 heinä-syyskuussa.

19 kommenttia

 1. Täytyy lisätä tuonne musiikkisoitin osioon, että se on aivan äärettömän hidas ja tahmaava käyttää. Tällä hetkellä soittimessa karvan päälle 4100 biisiä ja käyttökokemusta voidaan kuvailla sanoilla: Hirveä, järkyttää suorastaan syvältä. Lisäksi olisit voinut kritisoida sitä, että musiikkisoittimesta ei löydy minkäännäköistä hakutoimintoa.

  Lisäksi näytöt eroavat N97:ssa ja minissä siinä, että minissä ei ole heijastuksia vähentävää kerrosta, mikä isoveljestä löytyy.

  Muuten mukava artikkeli, ja mahtavaa että uskalsit pureutua myös puutteisiin joita Nokialaisesta löytyy (harva mielestäni uskaltaa sitä suomessa tehdä).

  1. ”Muuten mukava artikkeli, ja mahtavaa että uskalsit pureutua myös puutteisiin joita Nokialaisesta löytyy”

   …mutta et missään nimessä sortunut kuitenkaan populistiseen Nokian mollaukseen, mitä löytyy netistä turhan paljon. Lisäksi arvostelu on tiivistetty aika hyvin lauseeseen ”se ei juurikaan säväytä millään osa-alueella”. Näinhän asia lienee ja senpä vuoksi 500 euron hintalapussa on parisataa liikaa. Keskitason puhelimella tulisi olla keskitason hintakin.

  2. > Täytyy lisätä tuonne musiikkisoitin osioon, että se on aivan äärettömän
   > hidas ja tahmaava käyttää. Tällä hetkellä soittimessa karvan päälle 4100
   > biisiä ja käyttökokemusta voidaan kuvailla sanoilla: Hirveä, järkyttää
   > suorastaan syvältä.”

   Itse en kyllä ole tuollasta missään vaiheesa huomannut, en esim N95:llä enkä nykyisllä 5800XM:llä. Itselläni ei ihan noin paljon ole biisejä luurissa, mutta kyllä niitä silti aika rutkasti on enkä ole tommosta tökkimistä missään vaiheessa huomannut Soitin on toiminut aina oikein hyvin. Ainut valittamisen aihe itselleni on ollut se, että soitin ei tue ogg vorbis formaattia. mp3-biisien soittaminen on kuitenkin sujunut oikein hyvin. Minusta nyt vähän vaikuttaa, että tuo väittesi on taas sitä sma hölynpölyä mitä saa kuulla keskustelualueilla.

   > Lisäksi olisit voinut kritisoida sitä, että musiikkisoittimesta ei löydy
   > minkäännäköistä hakutoimintoa.”

   Jos nyt meinaat, että ei ole tekstimuotoista hakua, niin totta ei ole. Mutta
   soitin osaa lajitella kappaleet artistin, albumin, lajityypin js säveltäjän mukaan. Joten ei se ole mikään hirveä ongelma.

   1. Niin ja puhelimen haku-toiminnolla voi hakea myös musiikkia kirjoittamalla osan artistin / kappaleen nimestä. On tietty vähän hassua ettei tuota toimintoa ole itse soitimessa, mutta puhelimen hakutoiminnon kautta se onnistuu ja kun haluttu biisi on löytynyt sitä klikkaamalla soitin alkaa soittamaan biisiä.

    Toki olii mukava, jos hakutoiminto olisi jatkossa myös osa itse soitinta.

   2. ”Minusta nyt vähän vaikuttaa, että tuo väittesi on taas sitä sma hölynpölyä mitä saa kuulla keskustelualueilla.”

    Halutko nähdä minkälaista soittimen käyttö, voisin toki tehdä youtubeen videon. Esimerkiksi kaikki kappaleet listan avaaminen vie tuhottoman kauan, ja kun se aukeaa ja vedän palkin reilusti alespäin (esim etsien kirjainta M) häviää näkyvistä kaikki, puhelin pysähtyy miettimään ja palaa lopulta listan ylös.

    Ja mitä tulee tuohon musiikkisoittimen hakuun, kaipaisin samanlaista hakua, mikä on osoitekirjassa, miksi sitä ei ole voitu laittaa myös musiikkisoittimeen?

 2. Mahtava arvostelu ja näyttää ihan näppärältä tuo Nokia messaging, harmi etten saa toimimaan sitä omassa luurissa, X6 vaikka sen pitäisi toimia. Ohjelma määrittää sähköpostin mutta kun menen viesteistä mail-kansioon niin ei näyä tuolta.

  Voisit piruutta tehdä tänne joitakin oppaita, esim. Nokian OVI-palveluista tai Applen jutuista, myös joku ”kätevät sovellukset” osio voisi olla hyvä?

  1. > Ohjelma määrittää sähköpostin mutta kun menen viesteistä mail-kansioon
   > niin ei näyä tuolta.

   Jos meinaat, että menit sinne puhelimen vakio-viestitoimintoon niin Nokia Messaging ei toimi sitä kautta, koska se on erillinen sovellus. Näin oli ainakin aikaisemmin. En voi kokeilla sitä juuri nyt.

   Eli toisinsanoen sun pitää käyttää Nokia Messagingia Sovelluskansiosta löytyvän kuvakkeen kautta. Siellä pitäisi olla kaksi kuvaketta Nokia Messagingille, toinen on asetusten tekemistä varten ja toinen on itse sähköpostiohjelmaa varten.

 3. Tuolla puhelimen hakutoiminnolla voi siis hakea puhelimesta näitä kirjoittamalla hakusanan tai osan sitä:
  * henkilöt
  * viestit
  * musiikki
  * paikat (maamerkit)
  * kalenterimerkinnät
  * sovellukset
  * muistiinpanot
  * puhelutiedot
  * kirjanmerkit
  * kuvat
  * videot

  ja lisäksi sillä voi tehdä google- ja bing- hakuja internetistä

  Nokia 5800XM:ssä hakutoiminto löytyy Internet-kansiosta. Tämän artikkelin mukaan N97 Minissä se on ilmeisesti Sovelluskansiossa.

 4. Artikkelista:

  > Tehojen rajallisuudesta kertoo myös moniajon takertelu. Puhelin sammuttaa
  > taustalla pyöriviä sovelluksia ilman varoituksia, joka viittaa suorituskyvyn
  > loppumiseen. Erityisesti verkkoselaimen käyttäminen tuntuu kuormittavan
  > laitetta kovasti, joka johtaa ajoittain muiden päällä olevien sovellusten
  > automaattiseen sammumiseen.

  Kyse on vapaan RAM-muistin loppumisesta, ei siis tehojen loppumisesta. Webbiselainta käytettäessä tuo ei ole mikään ihme, koska selain vie paljon muistia alustasta riippumatta. N97 Minissä on RAM-muistia vain 128MB ja suurimman osan siitä haukkaa käyttis. Webbiselain kuluttaa muistia paljon enemmän kuin tyypillinen Symbian-sovellus, joten sen kanssa muisti loppuu helposti. Jos puhelimessa olisi esimerkiksi 256MB RAM-muistia, niin tilanne olisi jo aivan toinen.

 5. Artikkelista

  > Käyttöliittymässä keskeistä osaa näyttelee minisovelluksista koostuva
  > työpöytä, joka on edelleen varsin harvinainen näky Nokian
  > kosketusnäyttöpuhelimista puhuttaessa. Tarjolla on ainoastaan yksi
  > muokattava näkymä, johon mahtuu kuusi widgettiä.
  > Tilaa ei siis ole hirveästi, sillä esimerkiksi Google Androidin 2.1-versio
  > tukee yhdeksää eri näkymää, joiden muokattavuus on lisäksi N97 miniä
  > monipuolisempaa.

  No Symbian ^3:ssa tilanne on jo aivan toinen. Siinä widgettejä tukevien työpöytänäkymien määrää ei ole mitenkään rajoitettu, vaan käyttäjä voi halutessaan luoda niitä niin monta kuin puhelimen muistiin vaan mahtuu 🙂

  1. Eikö määrä olekkaan rajattu 3:meen aloitusnäyttöön? o_O

  2. Kyllä on, ja Nokian intialaisten suunnittelijoiden idioottimaisen päätöksen ansiosta muistin vähyyden vuoksi ei kolmea enempää edes sovi laittaa, muuten laite hidastelelisi jo.

 6. Ihme juttu, määritetty postilaatikko tulee viestit-valikkoon ja kummatkin messagingin kuvakkeet ohjautuvat taas uuden tilin tekemiseen.

  1. Näinhän se kuulukin toimia. Määritä vaan uudelleen nuo asetukset niin toimii. Itellä kans X6 luuri ja moitteeta toimii kyseinen sovellus.

 7. @Mass, @op ja @NOKIA X6: kiitos positiivisesta palautteesta! 🙂

 8. Ostin puhelimen tuossa muutama kuukausi sitten ja täytyy sanoa
  -Puhelin on äärimmäisen hidas
  -Akku hajosi viikossa
  -Todella epäkäytännöllinen
  -Hintalaatusuhde hirveä
  -Pahin hukkaostos ikinä
  -En suosittele
  -Arvosana 4-5

 9. Itse tätä juttua luen juurikin n97 minillä 🙂 Mutta asiaan. Alkuun sain kyllä aika huonon kuvan puhelimesta kun sen syksyllä ostin. Käyttis on aavistuksen hidas ja puhelin yleensäkin aika tahmea käyttää. Kaiken lisäksi näyttö hajosi viikossa ja puhelin muutenkin sekosi = takuuhuoltoon.

  kuitenkin jokusen tovin puhelinta käytettyäni olen enemmän ja enemmän tykästynyt siihen monipuolisuuden ja yleisen luotettavuuden takia. Vaikka alku oli kankea niin on nokialaiseni 100 kertaa luotettavampi kuin yks
  ikään htc räppänä sun muu idänihme tai länsinaapurin puhelin.

  Hintalappu hieman hirvitti ja siinä on helposti ainakin se satanen liikaa. Jotenkin n97 mini tuntuu nuorisopuhelimelta, joksi se kuitenkin on ihan liian kallis.

  Huomattavasti parempi olisi jos puhelimeen olisi laitettu hieman enemmän tehoja ja muistia. Paremmasta akusta puhumattakaan, mutta onneksi ainakin akkuun voi vaikuttaa ostamalla tehokkaamman sellaisen 🙂

  Loppuyhteenvetona puhelin tekee sen mitä pitääkin ja hieman enemmän. Yhteyttä voi pitää ihmisiin lukuisilla eri tavoilla ja yleinen sosiaalinen toiminta on hiottu huippuunsa, vaikka rauta- ja softapuolella ollaankin hieman ajasta jäljessä. Jos nyt olisin puhelinta ostamassa niin luultavasti n8, mutta hetkeäkään en kadu, että tähän puhelimeen sijoitin.

 10. Nyt päälle kaksi vuotta ollut tuo Nokian N97mini. Kerran käynyt huollossa ja tuolloinkin näppäinlukko irtosi. Hieman hidas ja ajoittain jumittava puhelin. Kosketusnäyttö toimii millä kosketuksella vain esim. kynnellä mikä on hyvä ominaisuus jos on rakennekynnet tai esim. pakkasella hanskat kädessä.
  Näppäimistö hyvä netti selailussa ja sopivan kokoinen (helppo näppäillä).
  Erilaisia toimintoja saa ovi-palvelusta lisää hankittua.
  Tasan 2 vuotis päivän jälkeen temppuillu (ei anna vastata puheluihin, herjaa yhteysvirhettä eli puhelut ei aina onnistu, vaihtaa itsekseen teemoja sekä asetuksia ja jumittaa ajoittain).
  Uusi puhelin harkinnassa, mutta tähän asti ollu hyvä ja näppärä puhelin ja haikein mielin puhelimesta luovun sillä on ollut mukava ja helppo käyttää.

Kommentointi on suljettu!