Symbianin web-työkaluilla sovellukset rakentuvat HTML-, CSS- ja JavaScript-tekniikoilla

Tiesitkö, että sovelluksia on mahdollista kehittää Symbian-alustalle hyödyntämällä yleisiä verkkotekniikoita? Perinteisten koodauskielien kuten C:n ja C++:n opettelu ei ole enää välttämätöntä, sillä Web Development Tools -työkalulla voi sovelluskehityksessä käyttää HTML-, CSS- ja JavaScript-tekniikoita, jotka ovat tuttuja monille verkkokehittäjille.

Markkinoilla on paljon web-tekniikoita hallitsevia kehittäjiä, jotka Symbian haluaa houkutella työkaluillaan mobiililaitteiden pariin. Web Development Tools antaa mahdollisuuden hyödyntää jo olemassa olevia taitoja, joka helpottaa merkittävästi siirtymistä Symbian-alustan pariin. Kehittäjän tarvitsee ainoastaan opetella muutamia uusia API-rajapintoja, joilla pääsee käsiksi laitteiden erikoisominaisuuksiin kuten yhteystietoihin, kiihtyvyysanturiin ja paikkatietoihin.

Web Development Tools paketoi koodista Web Runtime -sovelluksen, jota voidaan käyttää puhelimessa muiden ohjelmien tavoin. Kehityspaketti toimii Windows-, Mac– ja Linux-koneilla. Sen lataaminen onnistuu täältä.

Lähde: Symbian Foundation

9 kommenttia

 1. Ai… Nokia sai vihdoinkin kopioitua Palmia. WebOS:llehän sovellukset on aina alusta asti voinut kehittää noin. Tai oikeastaan muuta vaihtoehtoahan ei ole tainnut ollakaan.

   1. Nokian Symbianluureissa on ollut WRT-tuki jo vuosikausien ajan.

   2. Mut joo toi on totta. Tähän asti WRT on olut tuettuna nokian luureissa, mutta tämä Symbian Foundationin paketti on suunnattu kaikille Symbiania käyttäville.

  1. WRT (web runtime) sovelluksia on voinut kehittää Symbianille jo vuosikausien ajan, ainakin lähes aivan Symbianin alkuajoista asti. Eli ei tämä ole mikään uusi ominaisuus, Forum.nokia -sivustolla on ollut tarvittavat työkalut ja dokumentaatio haettavissa jo ties kuinka kauan.

   Eli jospa seuraavan kerran ottasit selvää asioista ennen kommentointia.

 2. Artikkelista:

  > Tiesitkö, että sovelluksia on mahdollista kehittää Symbian-alustalle
  > hyödyntämällä yleisiä verkkotekniikoita?
  > Perinteisten koodauskielien kuten C:n ja C++:n opettelu ei ole enää
  > välttämätöntä, sillä Web Development Tools -työkalulla voi
  > sovelluskehityksessä käyttää HTML-, CSS- ja JavaScript-tekniikoita, jotka
  > ovat tuttuja monille verkkokehittäjille.”

  Tässä on siis kyse nyt Symbian Foundationin kasaamasta uudesta paketista kehittäjille. On kuitenkin väärin sanoa, että WRT-kehitys Symbianille olisi mahdollista vasta nyt. Nokian Symbianluureissa on ollut jo vuosikausia oletuksena tuki Webruntime-sovelluksille. Kehittäjien tarvitsemat työkalut ja dokumentaatio on myös kokoajan ollut saatavissa täältä:

  * WRT-pluginit Aptana Studiolle, Adobe Dreamweaverille ja MicroSoft Visual Studiolle. Aptana Studio toimii Linuxissakin ja mahdollistaa siis WRT-kehityksen Linuxissa.
  http://www.forum.nokia.com/Tools_Docs_and_Code/Tools/Runtimes/Web_Runtime/

  * Web developer’s library WRT-ohjelmoijille. Saatavilla on sekä online-versio, että versio jonka voi asentaa omalle koneelle.
  http://www.forum.nokia.com/info/sw.nokia.com/id/fd9cc12e-5eed-40ec-a439-c77f845fed73/Web_Developers_Library.html

  * WRT-dokumentaatiota ohjelmoijile:
  http://www.forum.nokia.com/Tools_Docs_and_Code/Documentation/Web_Technologies/Web_Runtime.xhtml

  * WRT-koodiesimerkkejä
  http://www.forum.nokia.com/Tools_Docs_and_Code/Code_Examples/Web_Runtime.xhtml

  * WRT-aiheisia wikiartikkeleita:
  http://wiki.forum.nokia.com/index.php/Category:Web_Runtime_(WRT)

 3. Ei jeepus, miksuh2, poistu välillä sieltä vanhempiesi kellarista ja mene ihmisten ilmoille.

  Nokia on taas jälkijunassa tässäkin. Mitään käytännön helpotusta tämä ei loppujen lopuksi tuo. Ketä nyt kiinostaisi kehittää jollekin raihnaiselle Symbian -alustalle?

  1. Mitä helvettiä? Sinusta siis ei saisi kertoa miten asiat oikeasti on niinkö? Sinun mielestäsi siis pelkkä Nokian mollaaminen on sallittua?

   > Nokia on taas jälkijunassa tässäkin.

   Toi on ihan silkka valhe, kuten aiemmissa viesteissäni sanomani osoittaa.

   > Mitään käytännön helpotusta tämä ei loppujen lopuksi tuo.

   Eipä tietenkäöän jos sinulta kysytään, mutta sinähän sanoisit noin joka asiasta eikö niin?

   > Ketä nyt kiinostaisi kehittää jollekin raihnaiselle Symbian -alustalle?

   Aika pirun montaa kiinnostaa.

   > Ei jeepus, miksuh2, poistu välillä sieltä vanhempiesi kellarista ja mene
   > ihmisten ilmoille.

   Toi nyt menee jo täysin mauttomuuden puolelle. Oikeastaan se ei sulle kuulu, mutta mä muutin kyllä pois porukoiden luota jo 90-luvun alkupuolella.

 4. Joo Wei hoitoon vaan, jos et ymmärrä suomea. Jos Nokia sun mielestä on jälkijunassa, niin onko se väärin, että Nokia tuo jtn uutta vai pitäiskö sen edelleen pysyä siellä ”jälkijunassa”?? :O Ja tosiaan WebOS:llehän ei muita vaihtoehtoja ookkaan… Ja iPhoneen sallitaan nykyään vain Objective-C-, C-, C++- ja JavaScript-kielet. Luulis, että sen parempi, mitä useamman kielen taitajat voi kehittää softaa. 😀

Kommentointi on suljettu!