Android 2.2 tuo lisää nopeutta ja Flash 10.1 -tuen

Hakukonejätti Google virallisti Android-mobiilialustan seuraavan version odotusten mukaisesti Google I/O -tapahtumassa. Julkistus tunnetaan virallisen Android 2.2 -nimen lisäksi koodinimellä Froyo. Se kehittää markkinoilla kovassa nousussa olevaa järjestelmää merkittävillä harppauksilla eteenpäin.

Uuden alustan ominaisuuksista, joista lisää alla, paljastettiin tietoa kattavasti. Ikävä kyllä hämärän peittoon jäi se, milloin Android 2.2 nähdään ensimmäisissä laitteissa.

Androidin uudessa versiossa on panostettu erityisesti nopeuteen. Sen raportoidaan olevan parhaimmillaan jopa viisi kertaa 2.1-versiota nopeampi, joka tekee alustan käyttämisestä aikaisempaa sulavampaa. Nopeutta on saatu lisää uudella Dalvik JIT -kääntäjällä ja paremmalla muistinhallinnalla, jonka myötä muun muassa sovelluksien välillä vaihtelu on sujuvampaa.

Verkkoselaimen sulavuutta on kehitetty Chromesta tutulla V8-moottoorilla, joka takaa lyhyemmät latausajat raskaasti JavaScript-kieleen tukeutuvilla sivustoilla. Tärkeä uudistus on selaimen Flash 10.1 -tuki, jota alustalle on odotettu jo jonkin aikaa. Verkkopohjaisia sovelluksia ajatellen hyvä parannus on selaimen mahdollisuus päästä käsiksi puhelimessa oleviin toimintoihin kuten kompassiin ja kameraan.

Android 2.2 tukee vihdoin sovellusten asentamista muistikortille. Aikaisemmin sovellukset on joutunut asentamaan puhelimen sisäiseen muistiin, jota on useimmissa malleissa varsin rajallinen määrä. Päivityksien asentamista on helpotettu Android Marketin Update All -painikkeella, joka lataa kaikki saatavilla olevat päivitykset yhdellä kertaa.

Yrityskäyttäjien kannalta hieno uutinen on Android 2.2:n parantunut Exchange-tuki. Toiminto on integroitu tiiviimmin osaksi alustaa ja sen turvallisuutta on kohennettu. Uutta on esimerkiksi puhelimen etätyhjennys ja Exchange Calendars -tuki kalenterisovelluksessa.

Puhelimen verkkoyhteyden jakaminen helpottuu Android 2.2 -version myötä merkittävästi. Se sisältää ominaisuuden, jolla puhelimen 3G-yhteyden voi jakaa muille laitteille WiFi-verkon kautta. Puhelimesta voi siis luoda niin sanotun langattoman tukiaseman. Samalla mahdollistuu myös puhelimen käyttäminen USB-modeemina.

Mielenkiintoinen uudistus on sovellusten työntäminen puhelimeen verkon yli. Käyttäjä voi asentaa sovelluksia puhelimeen suoraan tietokoneen verkkoselaimesta. Froyolla onnistuu niin ikään musiikkitiedostojen suoratoisto omalta kotikoneelta siihen tarkoitetulla sovelluksella. Koko musiikkikirjastoa ei näin ollen ole enää pakko ladata itse puhelimeen.

Pienempiin uudistuksiin lukeutuu tips-widgetti, joka neuvoo uutta käyttäjää työpöydän muokkaamisessa. Kotinäkymän alalaitaan on myös ilmestynyt omat näppäimet puhelimeen, valikkoon ja selaimeen. LED-salamaa voidaan nyt käyttää myös videokuvauksessa, kamerasovellukseen on lisätty käyttöä nopeuttavia painikkeita ja galleria mahdollistaa kuvapinon vilkaisemisen eleliikkeellä.

Lähteet. Android Developers, Gizmodo & Android And Me

5 kommenttia

  1. ”Samalla mahdollistuu myös puhelimen käyttäminen USB-modeemina.”
    En tiedä miten on muilla tai ymmärsinkö tuon jotenkin väärin, mutta kyllä omassa Herossa on tuo ollut mahdollista jo ainakin niin kauan kuin olen kyseisen luurin omistanut.

    1. Tuliko mieleesi, että ehkä tuo on Herossa HTC:n itse lisäämä ominaisuus? Ehkäpä se tulee nyt ihan perus-Androidin ominaisuudeksi. En tiedä, mutta voihan asia olla noinkin.

      1. Tärkein uudistushan kuitenkin on se, että 3G-yhteyttä saa nyt jaettua myös WiFillä. Ja sitä ominaisuutta ei takuulla vielä Androidista löydy!

    1. Joko android market on virallisesti lanseerattu maksullisten ohjelmien osalta suomeen? Jos ei niin sitten sen joutuu roottaa edelleen. Hero hoitaa tällä hetkellä hyllyssä koristeen virkaa niin ei itellä tietoa =)

Kommentointi on suljettu!