Nokia N8:n selvästi N97:ää tehokkaampi

Huhtikuussa esitellyn Nokia N8:n tehot otettiin markkinoilla vastaan hieman ristiriitaisin tuntein. Kyseessä on ehdottomasti yhtiön tehokkain Symbian-pohjainen kosketusnäyttöpuhelin, mutta ainakaan paperilla se ei kykene vastaamaan kovimpien kilpailijoiden asettamaan haasteeseen. Yksi syy tähän löytynee hinnasta, jonka Nokia pyrkii pitämään laitteen ominaisuudet huomioiden mahdollisimman alhaalla.

Markkinoiden huippumalleihin nähden hieman vaatimattomammasta tehomäärästään huolimatta 680 megahertsin suorittimen, 256 MB:n RAM-muistin ja Symbian^3:n yhdistelmä näyttää tuottaneen varsin hyvän lisäyksen nopeuteen yhtiön aikaisempiin malleihin nähden. FinestFones-verkkosivuston ajamat testit N8-prototyypillä osoittavat, että uutuus on jopa 180 prosenttia N97:ää tehokkaampi. Taakse jää reilusti myös Symbian-pohjainen Samsung Omnia HD, jonka N8 kepittää Speedy Go!:lla suoritettavassa testissä 54 prosenttia paremmalla tuloksella.

Nokia N8 on 3,5 tuuman kapasitiivisella kosketusnäytöllä varustettu älypuhelin. Sen merkittävimpiä ominaisuuksia ovat HSDPA, HDMI-liitin, OpenGL ES 2.0 -tuki, 12 megapikselin kamera, 720p-tason videotallennus ja Xenon-salama. Puhelin saapuu myyntiin heinä-syyskuussa 370 euron verottomaan hintaan.

Lähde: UnwiredView

7 kommenttia

 1. Tätä nyt sitten uutisoidaan ympäri nettiä, että uus tuleva nokia luuri hakkaa nopeudessa yli vuoden vanhat luurit? 😀 N97 tosin oli hidas ku mikä jo kauppaan tullessakin, joten 🙂

  Tuskin kukaan miettii syyskuussa ostaakko omnia hd vai n8, vaan ostaako n8, samsung galaxy s, iphone hd jne.

  1. Jos tässä nyt vihjailet jotain prosessoritehosta, niin koetahan tajuta että ne Mhz-luvut ei kerro koko totuutta. Ensinnäkin Symbian on itsessään jo erittäin kevyt käyttöjärjestelmä ja esim Android kuluttaa huomattavasti enemmän laitteen resuirsseja kuin Symbian. Joten esim Androidin pyörittämisen tarvitaan tehokkaampi rauta ja enemmän muistia.

   Lisäksi pelkkä prosessoriteho ei muutenkaan ratkaise. Itseasiassa hyvin usein grafiikkakiihdytys vaikuttaa enemmän kuin prosessoriteho. Symbian ^3:ssa on tuki rautapohjaiselle 3D ja 3D grafiikkakihhdytykselle ja N8:ssa on erillinen grafiikkapiiri.

   Grafiikkakihdytys nopeuttaa käyttöä ihan ylöeisestikin merkittävästi ja lisäksi esim 3D-pelejä pelatessa grafiikkakiihdytyksen vaikutus on dramaattinen. Esimerkiksi oma Amigani, jossa on 68060 @ 50Mhz prosessori, pyörittää aivan pelattavasti GlQuakea, joka on Quake joka käyttää 3D-kiihdytystä. Peli pyörii oikein hyvin noinkin hitaalla koneella. Mutta sitten kun koettaa pelata normaalia perus Quakea, joka ei hyödynnä 3D-kiihdytystä, niin kone hyytyy ihan täysin ja peli on täysin pelikelvoton.

   1. Typokorjaus:

    Symbian ^3:ssa on tuki rautapohjaiselle 2D ja 3D grafiikkakihhdytykselle

  2. Joo ei tarvitse miettiä. N8 vaikuttaa todella hyvältä eli heti rahat pöytään kun kyseinen malli löytyy kaupasta..

 2. Uutisessa ei sitä mainita sitä, mutta Symbian ^3:ssa on uutena ominaisuutena tuki rautapohjaiselle 2D ja 3D grafiikkakiihdytykselle. Lisäksi N8:ssa on erillinen grafiikkapiiri. Näillä asioilla Symbianin yleisesn kehittymisen lisäksi on aivan varmasti paljon merkitystä nopeuden kannalta.

 3. Ja käyttäjälle tämä nopeus näkyy pikku asioina käyttöliittymässä. Tuplaklikit ovat menneisyyttä, valinnat on organisoitu uudelleen ja pitkäpainallus otettu käyttöön. Nämä omasta mielestäni lisäävät ”nopeutta” paljon enempi kuin virkistystaajuus.

  Ja nostahaan S^3 ylöspäin tehossa sekin, että se on rakennettu C++ pohjaisen Symbian koodin päälle, kun Android taas pitkälle raskaan Javan. Ja seuraavassa Symbianissahan koko käyttöliittymä vedetään sitten uusiksi, mutta ei alakertaa kuten S^3:ssa, joten se nopeuttaa vielä lisää mutta ei särje sovellusten yhteensopivuutta.

Kommentointi on suljettu!