Minikannettaville suunnattu MeeGo 1.0 julki

Nokian ja Intelin yhteistyönä syntyneestä MeeGo-mobiilialustasta on julkaistu ensimmäinen virallinen versio. Käyttäjien ei ole vielä kuitenkaan syytä hyppiä riemusta, sillä MeeGo 1.0 sisältää graafisen käyttöliittymän ainoastaan minikannettavia varten. Siitä ei pääse näin ollen iloitsemaan esimerkiksi Nokia N900 -puhelimella, vaikka alustan uutta versiota silläkin voi toki testata.

Minikannettaville suunniteltu MeeGo sisältää muun muassa seuraavat ominaisuudet:

  • Visuaalinen käyttöliittymä, joka on rakennettu avoimen lähdekoodin teknologioita hyödyntäen
  • Sosiaalisten palveluiden integrointi mahdollistaa kavereiden kanssa vuorovaikuttamisen ja oman tilan päivittämisen selkeässä näkymässä.
  • Google Chrome -verkkoselain
  • Helppokäyttöiset sovellukset sähköpostiin, kalenteriin ja median hallintaan.
  • Järjestelmän tehon- ja virrankulutus on optimoitu.

MeeGo 1.0 pohjaa Linux-kernelin 2.6.33-versioon ja mukana on tuki Qt 4.6:lle. Kehittäjille on julkaistu MeeGo SDK -työkalu, jolla sovellusten kehittämisen minikannettaville voi aloittaa.

Alustan seuraavan version julkistuksen on tarkoitus sijoittua lokakuulle. MeeGo 1.1 sisältää tuen kosketusnäyttölaitteille kuten puhelimille ja tableteille. On siis selvää, että ensimmäiset MeeGo-puhelimet nähdään markkinoilla aikaisintaan loppuvuodesta.

Intel Atom -pohjaisen minikannettavan omaavat käyttäjät voivat ladata MeeGo 1.0:n täältä.

Lähde: MeeGo

10 kommenttia

  1. Toimiikohan nettitikut MeeGossa helpostikin?

    1. Ainakin Linuxeilla on tapana tukea todella hyvin kaikenlaisia laitteita.

      Liittäessäni N900 ensimmäistä kertaa Ubuntuun, se kysyi minulta operaattorini jotta osaisi käyttää oikeita internetasetuksia. Painoin kerran OK ja siitä lähtien yhteys toimi.

      Windowsissa pitää ensin liittää laite koneeseen, odotella monta minuuttia ajureiden asennusta, asentaa Nokia PC Suite, yrittää käynnistää ”Yhdistä internetiin” sovellus jolloin se tod näk. lataa sen internetistä tai päivittää sen … jne jne … 🙂

      1. Joo, Ubuntusta on kyllä paljon kokemuksia ja ainakin oma nettitikku toimii kuin unelma ja yhdellä klikkauksella asetusten laiton jälkeen, mutta olisi ihan hauska kokeilla MeeGoakin. 🙂

        N900 toimii sen takia niin hyvin, kun Ubuntu osaa tuossa pc-suitetilassa ottaa netin käyttöön. Sen takia varmaan mikä vaan Nokian älypuhelin pystyy USBilla jakamaan nettiä Ubuntuun tosi hyvin.

  2. Onhan tuossa listalla kosketusnäyttöinen Asus ET1602..

    Eikö sen kosketusnäyttöä sitten tueta?

  3. Kyllä huomaa heti, että Nokia ja Intel eivät ole softataloja. Käyttöliittymä nimittäin ei vaikuta kovinkaan intuitiiviselta. Yläreunassa olevien kuvakkeiden toiminnot ei selviä muuten kuin kokeilemalla tai lukemalla mahdollista ohjekirjaa.

    1. Kuvakkeilla ei ole mitään temistö ohjelmoinnin kanssa. Kuvakkeet riippuu teemasta. Eli sä sekotat nyt kaksi täysin eri asiaa.

      1. Sitäpaitsi kyllä minä ainakin pystyn noista kuvakkeista paria poikkeusta lukuunottamatta arvioimaan mitä ne tarkottaa. Uskoakseni arvaus ei mene kovin pahasti pieleen, vasemmalta oikealle luettuna::

        * Aloitusnäyttö
        * Ajossa olevat sovellukset / Sovellusvalikko
        * Sovellusvalikko / Ajossa olevat sovellukset
        * Kalenteri
        * Internet
        * Musiikki
        * Tiedonsiirto / Synkronointi
        * Bluetooth
        * Langaton verkko
        * Akun varaus

  4. Niin ja välistä jäi vahingossa puuttumaan tuo vihertävä kuvake, josta ekana tulee mieleen sähköposti ja pikaviestisovellukset.

    1. Eli siis korjattuna:

      * Aloitusnäyttö
      * Ajossa olevat sovellukset / Sovellusvalikko
      * Sovellusvalikko / Ajossa olevat sovellukset
      * Sähköposti ja sosiaalinen media
      * Kalenteri
      * Internet
      * Musiikki ja videot jne
      * Tiedonsiirto / Synkronointi
      * Bluetooth
      * Langaton verkko
      * Akun varaus

Kommentointi on suljettu!