Nokia varoittaa tuloksensa heikkenemisestä

Maailman johtava matkapuhelinvalmistaja Nokia antoi tänään tulosvaroituksen. Suomalaisvalmistajan mukaan vuoden 2010 toisella vuosineljänneksellä useat tekijät ovat vaikuttaneet ennakoitua suuremmin yhtiön toimintaan. Näihin tekijöihin kuuluvat kilpailuympäristö, erityisesti kalliimman hintaluokan laitteissa, ja myyntivalikoiman muutokset, jotka ovat johtaneet alempikatteisten tuotteiden jonkin verran suurempaan osuuteen.

Nokia arvioi aikaisemmin, että sen Devices & Services -ryhmän liikevaihto yltää huhti-kesäkuussa 6,7 – 7,2 miljardiin euroon. Nyt yhtiö uskoo liikevaihdon saavuttavan aikaisemman arvion alalaidan tai jäävän jopa hieman sen alle. Päivitetty arvio johtuu pääosin aiemmin arvioitua alemmasta kännyköiden keskimääräisestä myyntihinnasta ja kappalemääräisestä myynnistä.

Samalla Nokia päivitti näkymiään loppuvuoden osalta:

 • Nokia arvioi nyt, että sen euromääräinen osuus matkaviestinmarkkinoista on hieman alempi vuonna 2010 vuoteen 2009 verrattuna. Päivitetty arvio johtuu pääosin kalliimman hintaluokan matkaviestinten kilpailutilanteesta ja muutoksista myyntivalikoimassa. Nokian tavoitteena oli aikaisemmin, että sen euromääräinen osuus matkaviestinmarkkinoista kasvaa hieman vuonna 2010 vuoteen 2009 verrattuna.
 • Nokia arvioi edelleen, että matkaviestintoimialan kappalemääräinen myynti kasvaa noin 10 % vuonna 2010 vuoteen 2009 verrattuna (käyttäen Nokian vuoden 2010 alusta soveltamaa tarkistettua matkaviestinmarkkinamääritelmää).
 • Nokian tavoitteena on edelleen, että sen markkinaosuus matkaviestimien kappalemääräisestä myynnistä pysyy samana vuonna 2010 vuoteen 2009 verrattuna.

7 kommenttia

 1. Lopultakin yhtiön ylimielisyys alkaa kostautumaan! Nokia lupaili iphonelle kilpailijaa jo useita vuosia, mutta mitään kunnollista ei tullut ulos. Ensin jopa naurettiin Applen uutuustuotteelle. Myös OVI Store kauppa on ollut aikamoinen floppi niin toteutuksen kuin sisältönsäkin osalta. Firman johto tuntuu olevan jossain 2000-luvun alussa ja takertunut Symbianiin, joka on lahoamassa käsiin kehitystyöstä huolimatta. Kuinkahan pitkään vielä menee ennen kuin korkein johto saadaan vaihdettua? Koko ajan aikaa olla vaikeampaa kuroa kilpailijoiden etumatkaa kehittyneissä älypuhelimissa. Laitteelle pitäisi olla olemassa myös hyvät kehityskalut ja mieluiten paljon softaa saatavilla jo alusta alkaen.

  Nokialla on tallissaan vielä musta hevonen nimeltä Meego, mutta voi olla parempi kun yhtiöltä ei odota mitään, niin ei tule pettymystäkään.

  1. Meegolle on kyllä kasaantunut melkoiset odotukset. N8 vaikuttaa myös hyvältä. Kiinnostavin laite Nokialta vuosiin. Toivottavasti se ei floppaa.

 2. Nykyään ei riitä enää se, että kellä on pisin speksilista

  1. Onneksi asiat ei silti niin huonosti ole, että Applen leluja tarvisi ostella. Karmein kokemus ikinä kun joskus eksyi viikoksi 3gs käteen.

 3. Niin, saas nähdä miten käy. Itseä ei omenalaitteet eikä Symbianit kiinnosta tippaakaan, enkä ole kovin vaikuttunut Androidistakaan. MeeGo on minulle ainoita varteenotettavia vaihtoehtoja.

  Toivottavasti näemme vielä muutaman MeeGo laitteen! Tietenkin hommahan on niin, että tulevat MeeGo laitteet eivät välttämättä ole Nokian valmistamia.

 4. Ei muuta ku osakkeita ostamaan 😀 kyllä se vielä ylös tulleepi. minä ainakin haen n8:n kaupasta kunhan se sinne ilmestyy.

 5. Tulos kuitenkin tulee kehittyviltä markkinoilta, jossa Nokialla on muitakin varteenotettavampia kilpailijoita kuin omenakauppiaat. Ratkaisevaksi tekijäksi nousee puhelimen hinta, ei niinkään ominaisuudet. Nokia voi yrittää takaisin kehityksen huipulle tai tyytyä peesaamaan, ja yrittää tehdä asiat yksinkertaisemmin ja halvemmalla. Kumpikin tulee nykyisessä tilanteessa olemaan äärimmäisen haastavaa.

Kommentointi on suljettu!