Nokia tuo NFC-sirun jokaiseen älypuhelimeen vuonna 2011

Suomalainen matkapuhelinvalmistaja Nokia uskoo NFC-tekniikkaan, jota hyödynnetään muun muassa mobiilimaksamisessa. Nokian Anssi Vanjoki paljasti Mobey Forum -tapahtumassa, että vuodesta 2011 eteenpäin kaikista yhtiön älypuhelimista tulee löytymään NFC-siru. Julkistusta voidaan pitää erittäin merkittävänä, sillä tähän mennessä Nokialta on nähty vain muutamia NFC-puhelimia.

Maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan panostus NFC-tekniikkaan luonee vihdoin edellytykset mobiilimaksamisen yleistymiselle. Nokian päätöksen vaikutuksia markkinoilla onkin mielenkiintoista seurata. Se todennäköisesti aktivoi myös muut valmistajat mukaan NFC-tekniikan hyödyntämiseen.

Tarkemmin Nokia ei suunnitelmistaan tässä vaiheessa vielä suostunut kertomaan. Pimentoon jäi esimerkiksi se, mikä tulee olemaan ensimmäinen vuonna 2011 julkaistava NFC-puhelin.

NFC eli Near Field Communication on lyhyenkantaman tiedonsiirtotekniikka, jota hyödynnetään erityisesti erilaisissa mobiilimaksuratkaisuissa. Sen avulla maksun voi suorittaa puhelintaan lukulaitteessa vilauttamalla. Maailmalla on ollut tekniikkaan perustuvia kokeiluja, mutta kovinkaan laajalle mobiilimaksaminen ei ole heikosta laitetuesta johtuen vielä levinnyt.

Lähde: NFC World

43 kommenttia

 1. Erittäin hieno juttu. Tämä varmasti vauhdittaa mobiilimaksamisen ja mobiilitunnistautumisen kehitystä ja käyttöönottoa. Toivottavasti suomessakin on l’ähitulevaisuudessa mahdollista käyttää puhelinta kuten tossa uutisen kuvassa.

  Olisi hienoa, jos täällä pk-seudulla päästäisin matkakorteista eroon ja dösässä jne tarvitsisi vain vilauttaa kännykkää lukulaitteelle. Sama toki koskisi kauppojen kassoilla maksamista, erilaisten maksullisten ja/tai tunnistautumista vaativien palveluiden käyttöä ja esim lippujen ostamista vaikkapa festareille.

  Toivon todella, että mobiilimaksaminen ja mobiilitunnistautuminen lyö nyt lähivuosina itsensä läpi kun jokaisesta Nokian älypuhelimesta alkaa NFC.-siru löytyä. Nokialla suurimpana valmistajana on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa noiden palvelyuiden käyttöönottoon. Uskoakseni muut valmistajat seura perässä. Tuon päätöksen jälkeen mobiilimaksamista jne ei ainakaan enää hidasta NFC:tä tukevien kännyköiden harvinaisuus.

 2. Ostaakohan joku ylimielisen Nokian vaikeakäyttöisiä älypuhelimia vielä vuonna 2011? :p

  1. Taidat olla kateellinen Nokialle kun et itse ole siellä tienaamassa rahaa?

   1. Niin, paljonko sen Nokian markkina-arvo olikaan miksuh laskenut tämän viimeisen vuoden aikana? Jotain pari euroako se oli?

  2. Ylimielisen Nokian.. ylimielisestä tulee mieleen eräs hedelmä…

  3. Kyllä ostaa, jos N8 lunastaa odotuksensa. Jos sekin floppaa, niin alkaa kyllä usko mennä.

   1. n8 on mun kohdalla ainaki lunastanu ne odotukset mitä mulla siitä oli, rauta on auttamattomasti vanhaa jo julkistaessa, eikä tosta kamerasta ja videokuvauksesta enää liikaa iloa löydy, ku muilla on tarjota aikalailla samaa paljon parempaan kokonaispakettiin. Ainoa millä n8 tulee kilpailemaan on hinta ja en siihenkään usko, että se niin halpa tulee olemaan mitä on veikkailtu

    Jos n8 oltais laitettu myyntiin sillon ku siitä ekan kerran kohu nousi, muilla ei olis ollu tarjota samanlaista pakettia, mutta kuten tiedetään edelleenkin menee parisen kuukautta about ainakin ennenku luuri edes myyntiin tulee

   2. samasta videosta kohta 6.30 repesin uusiks 🙂

    unexpected error occurred, restart phone

   3. Joo onhan noita nähty, ja kuten kaikki arvostelijat ovat selväksi tehneet niin kyseessä ei ole lopullinen versio että se siitä.

   4. Ne jotka on laitetta päässyt näpyttelemään pidemmän aikaa on kehunut puhelimen nopeutta ja suorituskykyä.

   5. Niinhän ne kaikki tosiaan sanoo, että kyse on betasoftasta, tota samaahan on aina puhuttu nokian luureista, kuinka ollakkaa samanlaisia kaatumisia ym. ongelmia tapahtui ihan myyntiin tulleella n97:lla=vihaisia asiakkaita=ei hyvä

    Kuhan ny vaan sanoin, ku tosta betasoftasta aina jaksetaan muistuttaaa, miksi tilanne olisi nyt yhtään eri, kun n97 kanssa?

    Uusimmassa mikropc lehdessä tms. oli arvostelu htc desire ja siinäkin miinuksena sanottii ajottaiset kaatumiset, taisi mennä htc:kin betasoftalla kauppaan asti

   6. Mulla on nyt Noksun puhelin, joka ei ole kaatunut ikinä. Itse asiassa kolme viimeisintä noksua ei ole kaatunut ikinä. N97:stä ei ole paljon sanottavaa, kun ei ollut kovin kiinnostava kapistus. N8 kiinnostaa tosin kovastikin. Osittain videot ovat olleet todella vakuuttavia, niinkuin tuo sinun linkkisikin video. Nuo kaatumiset mitä on näkynyt menee ihan selvästi beetasoftan piikkiin.

 3. @Ville, tuo nyt on taas ihan täyttä roskaa mutten sulta muuta odottanutkaan. kerropas nyt esim millä muulla valmistajalla muka on yhtä hyvä kamera puhelimissaan ja annapa nyt ihan se mallinumero niin voidaan tarkistaa?

 4. @Ville, kehotan muuten sua lukemaan mun kommenttini tohon Youtube-videoon.

  Sä muuten tunnut oikeen hakemalla hakevan syitä haukkua N8:a, mut mitä muuta Applefanaatijkolta voisikaan odotata.

 5. Ville, katos nää videot. minä puolestaan repesin ku näitä katoin 😀

  Crash iPhone

  iPhone crash

  1. Meinasin olla edelleen hiljaa, mutta nyt on kyllä pakko sanoa 😀 mä nauran tällä hetkellä sulle, toivoinkin että tartut juuri tuohon alempaan videoon ja näin näytit tekevän 🙂

   eka video on ilmeisesti iha oikea kaatuminen, video on vuodelta 2007, kun eka iphone tuli myyntiin 😀

   toka videoon selitys.
   ”You’re a dumb ass. Thats called Verbose Boot from a RedSn0w Jailbreak. Now if you thought something was wrong, then you shouldn’t have select Verbose boot while Jailbreaking, but instead researching what it meant. Dumb shit. ”

   Sori mutta nolasit ittes ny aika totaalisesti 🙂

   Ens kerralla ku yrität olla nokkela ni tutki ny edes hiukan mitä pasteilet 🙂 Ei olis tarvinnu ku hiukan lukea muutamaa ekaa youtube kommenttia

   ja tossa vielä loppuun oikeesti hieno kaatuminen http://www.youtube.com/watch?v=itJEYFFCVWI

   1. ”Sori mutta nolasit ittes ny aika totaalisesti ”

    Sulla ei kyllä ole mitään varaa puhua tommosia, olet itse nolannut omilla kommenteillasi itsesi totaalisesti, sekä tietämättömyytesi että lapsellisuutesi osalta. Jo esim tuo viestisi mihin nyt vastaan osottaa, että sä olet täysi kakara, kukaan muu kuin täysin lapsellinen pentu ei tollasta kirjottas.

    Sitäpaitsi noi linkit nyt oli vain esimerkkejä, kattele vaan muita vastaavia videoita youtubesta. Siellä on vaikka kuinka paljon noita iPhonen kaatumisvideoitra.

 6. Ville, haepas Youtubesta videoita hakusanalla ”iPhone crash” sillä löytyy monia oikein hauskoja videoita missä iPhone menee komeesti nurin 😀

 7. > mä nauran tällä hetkellä sulle, toivoinkin että tartut juuri tuohon alempaan
  > videoon ja näin näytit tekevän

  Ei kannattas naureskella ennenaikasesti. Katsopas tämä pidempi video kaatumisesta ihan samassa kohtaa:
  http://www.youtube.com/watch?v=VxvhUf4Uv6g

  Kyllä tossa aivan taatusti on kyseessä kaatuminen. Muistelinkin, että olen nähnyt tuon pidemmän version myöskin, vaikka aluksi tulikin annettuia linkki lyhyempään videoon.

  1. Kyllä nauran edelleen, olsit ny vaan jättäny tuon asian sikseen. Etkö nyt käsitä, että kyse on jailbreakatusta luurista, sillä ei ole applen kanssa mitään tekemistä jos joku laittaa luuriin laittomia ohjelmia ja sörkkii käyttistä ja ei osaa niitä käyttää. Googleta mitä tarkoittaa jailbreak iphone. Luulis että tässä vaiheessa kaikki tietää mistä on kyse. Se on se, että sen jälkeen iphonella voi tehdä kaikkea mitä sillä ei normaalisti voi tehdä, ku sörkitään luurin softaa.

   Se on huomattu, että jos iphone kaatuu tai siinä on ongelmia niin 99% luureista on ollu jailbreakattuja ja se on kaikkien oma valinta jos haluaa pilata toimivan laitteen, tosin on siinä omat hyötynsäkin (moniajo/widgetit/kansiot/teemat) ym vaikka mitä, mutta myös miinuspuolet. Jokainen tekee valintansa, itse sanoin ei

   Mulla ei ole vuoden aikana kaatunu iphone kertaakaan ja tuskin kaatuukaan, tämäkin taas asia miksi iphone myy niin paljon ja on päivä päivältä suositumpi

   1. Mitä sitten jos se on jailbreakattu? Applen softahan siinä kuitenkin kaatuu ei se saa kaatua tolla tavalla vaikka siitä poistas ne suojaukset. Ne suojaukset on vain yksi kerros käyttiksen ja sovellusten välissä, ei se koko käyttis saa kaatuatuola tvalla sen takia, että suojaukset murretaan.

    > Se on huomattu, että jos iphone kaatuu tai siinä on ongelmia niin 99%
    > luureista on ollu jailbreakattuja

    Ja seli seli. Toi nyt menee silkan selittelyn puolelle. Todista tuo väitteesi mulle, jios et pysty niin ole hiljaa.

    Sitäpaitsi kuten sanoin sulle jo pariin kertaan aiemmin, niin katsopa niitä muita videoita iPhonen kaatumisesta. Niitä on monia muitakin siellä Youtubessa.

    > Mulla ei ole vuoden aikana kaatunu iphone kertaakaan

    Suoraansanoen sinä olet varmasti yksi viimeisimmistä ihmisistä, jonka sanaan tuossa uskosin.

   2. katoppa tuolta youtubesta, siellä sulle odottaa jo vastaus ”No, the boot loop is causing the phone to crash and restart. This can happen by installing something that modifies a dependency for booting, therefore not allowing the device to fully turn on. This can happen by installing BlackSn0w if you have a baseband over 5.11.07. ”

    Luulis kyllä, että tajuat näistä asioista mutta nähtävästi et näytä tajuavan, totta hitossa se vaikuttaa jos softa bootataan muokattuna, iha samoin jos alat tekeen omia virityksiä windowssiin käynnistykseen ni saattaa, että koko windows ei enää lähde päälle

    Ja se mua ei yllätä yhtään jos et usko, että iphone on oikeasti todella vakaa luuri, sen voit todeta ainoastaan itse käyttämällä sen sijaan, että vingut asiasta mistä et mitään tiedä ja mulle on oikeesti ihan sama, että uskotko mua jos sanon, että iphone ei oo kaatunu. Mun on tuskin tota väitettä vaikea todistaa kellekään joka on iphonen omistanu/omistaa

 8. Tommoset muistiongelma-ilmotukset ja odottamattomat kaatumiset pitäisi loistaa poissaolollaan ja tollaset nokian on pakko saada pois jos haluaa tyytyväisiä asiakkaita, ei puhelimen käyttäjän pitäisi tuollaisiin törmätä ikinä. Noita samoja on nokian luureissa ollu jo kauan aikaa ja nyt ku edellee symbian3:ssa tulee tommosia ni mitä luulet asiakkaiden tuumivan? kaikki vaan hokee, että softa on edelleen kesken. Kuitenkaan ei oo mitää varmuutta siitä, että noista päästään eroon

  1. Sä olet ilmeisesti täysin lukutaidoton, minähän jo sanoin sulle, että lue se kommenttini siihen videoon.

 9. Ville, tossa on sulle esim video jossa iPhone kaatuu videon katseluun:

  1. Sori vaan mutta tuo on ipod ei iphone ja linkki näyttää todella epäilyttävältä, en tiedä sitten mikä sen tossa kaataa, harmi että ei oo kukaan mitään kommentoinu

 10. Ville, viime joulukuulta oleva video, jossa iPhone kaatuu kun yrittää katsoa valokuvia:

   1. seli seli, kyseessä pitäs olla unix-tyyppinen käyttis joten ei sen pitäs kaatua noin

 11. Ville, kuukauden vanha video, jossa iPhone kaatuu:

 12. Ville, iPhone ylikuumeni ja sitten kernel panic:
  http://www.youtube.com/watch?v=NmrLEmyfO9k

  ”It’s my sister’s phone…since she got it on Friday she’s barely touched it. It was in her pocket when she noticed it got super hot…and when she took it out it was stuck at this screen.”

  Jos unix-tyyppisessä käytiksessä tulee kernel panic. niin aijai 😀

 13. Ville, iphone kaatuu biootissa ja käynnistyy aina vaan uudestaan:

 14. ”katoppa tuolta youtubesta, siellä sulle odottaa jo vastaus “No, the boot loop is causing the phone to crash and restart. This can happen by installing something that modifies a dependency for booting, therefore not allowing the device to fully turn on. This can happen by installing BlackSn0w if you have a baseband over 5.11.07. ””

  Huomaa sana CAN happen. Eli toi on ihan silkkaa arvailua. Sitäpaitsi kaatuminen on kaatuminen, aiheutti sen mikä tahansa. Ei unix-tyyppinen käyttis saa mennä noin nurin.

 15. Ville, video jossa iphone menee nurin ihan vain nopeasti näpyttelemällä:

  1. juu tollainhan sitä luuria aina käytetää! 😀

   1. Se ei ole mikään puolustus, käyttiksen pitää selvitä myös tuollasesta. Jos käyttis ton takia kaatuu, niin sillon mitä ilmeisimmin tapahtuu jokin puskuriylivuoto tai vastaavaq ja se on AINA ohjelmointivirhe.

 16. Mut nyt tää meni taas offtopikiski. Jokatapauksesssa noi videot todistaa että kaatuu se iPhonekin vaikka unix-tyyppinen käyttis ei saisi mennä tolla tavalla nurin. Voisin pistää linkkejä lisää videoihin mutten nyt viitsi, koska tämä tosiaan meni täysin offtopikiksi.

 17. Hienoa, että kiivasta keskustelua syntyy! 🙂 Pyritään pitämään kommentit kuitenkin asiallisella pohjalla, ilman henkilökohtaisuuksia.

 18. Noni noi videot todisti juuri sen mitä tiesinkin, muutamaa lukuunottamatta videot oli vähintään pari vuotta vanhoja joten ne ei kerro tän hetken iphonesta mitään.

  Toi ton yhden siskon iphonen sekoaminen oli aika mielenkiintoinen, en ollu vastaavaa ikinä nähny, varmaan sai uuden luurin tuossa on vähä isompi vika todennäköisesti kyseessä

  Myös toi itunes video oli mielenkiintoinen, että mistä siinä oikee oli kyse ja mistä toi koko homma lähti, mutta kielestä ku ei mitää ymmärtäny ni jää mysteeriksi tuokin

  No mutta edelleen iphone on tän hetken luotettavin puhelin ja se ny on ihan yleisesti tiedossa, sitä on aika vaikea kieltää ja siitä puhutaan paljon ja iphone käyttäjät sen kyllä tietää. Samoin kuin kaatumiset on todella minimissä, ei se ny ole mikää yllätys jos youtubesta löytää videoita missä iphone kaatuu, kuinkahan monta iphonea kaikenkaikkiaan on maailmassa?

 19. Mikäs on Nokian ensimmäinen älypuhelin 2011? E7. Onkos siinä NFC? Ei ole 😀

  1. E7 piti tulla alunperin kauppoihin jo 2010-vuoden puolella. Sitä paitsi, eiköhän kuitenkin tarkoitettu 2011 julkaistavia puhelimia…

Kommentointi on suljettu!