Vertailussa iPhone 4:n ja iPhone 3GS:n näytöt

Vasemmalla Apple iPhone 4.

Apple hehkuttaa vuolaasti uuden iPhone 4 -puhelimensa Retina Display -näyttöä, joka kieltämättä paperilla vaikuttaa erittäin hyvältä. Hyppäys aikaisempien mallien 480 x 320 pikselistä 960 x 640 pikseliin on merkittävä. Jos iPhone 4:n viiden megapikselin kamera, HD-videokuvaus ja lisääntyneet tehot eivät kiinnosta, niin onko pelkkä parantunut näyttö tarpeeksi hyvä syy päivittää iPhone 3GS uutuusmalliin? Sitä pyritään selvittämään verkosta löytyneellä vertailukuvalla ja lyhyellä videolla.

Verkkosivusto MobileCrunch on saanut napattua melkoisen onnistuneen vertailukuvan iPhone 4:n ja iPhone 3GS:n näytöistä. Otos löytyy alkuperäisessä koossaan täältä ja antaa hyvän kuvan tarkkuuseroista puhelinten näyttöjen välillä. Siinä missä iPhone 3GS:ssä pikselit erottuvat selvästi on tulevan iPhonen näyttö selvästi terävämpi.

Puhelimiin ja muihin vimpaimiin erikoistunut Engadget on yrittänyt vangita näyttöjen erot videolle. Aivan yhtä selvästi iPhone 4:n paremmuus ei videolla tule esille, mutta luultavasti siitäkin on jotain hyötyä Applen neljännen sukupolven kosketusnäyttöpuhelimen ostoa harkitseville.

16 kommenttia

 1. Se se on maailmanihme, että pieni teksti näyttää paremmalta samankokoisena, kun näytön resoluutio kasvaa 😀
  Apple osaa sitten hehkuttaa näitä päivänselvyyksiä.

 2. Mä en ihan ymmärrä miksi Applen on pitäny keksiä tuolle näytölle moinen Retina display -nimi. Kysehän on itseasiassa LCD-IPS näytöstä. LCD-IPS ei ole mikään uusi tekniikka vaan jo vuosia vanha. Apple ehkä halusi keksiä uuden nimen saadakseen tekniikan vaikuttamaan uudelta ja ennennäkemättömältä.

 3. LCD-IPS näytöissä katselukulma ei vaikuta yhtäpaljon kuin muissa LCD-tyypeissä. Se ainakin osittain selittää tuon uutisen kuvassa nähtävän eron. LCD-IPS on kyllä tämän hetken LCD-tekniikoista sieltä parhaasta päästä, mutta sekin kärsii kuitenkin samoista ongelmista kuin muutkin LCD-näytöt, eli esim auringonpaisteessa siitä ei näe juuri mitään.

  1. Jahka sen N8:sannes hankit, niin etköhän tule huomaamaan, ettet sillä varsinkaan tule näkemään päivänvalossa yhtään mitään.

   1. Taas yksi joka kommentoi ilman kunnon ymmärrystä siitä miten asiat on.

    N8:ssa on AMOLED-näyttö, joten se aivan varmasti näkyy paljon paremmin auringonpaisteessa kun tuo iPhone 4:n LCD-IPS näyttö. Lisäksi N8:n näyttö ei ole perus AMOLED, vaan edelleen kehitetty siitä eli ehkä jotain Super-AMOLED:n tapaista.

  2. LCD-IPS näytöissä on myös se huono puoli, että niissä jokaista pikseliä kohti on kaksi transistoria, kun muissa LCD-näyttötyypeissä on vain yksi. Koska transistorit ei läpäise valoa, niin tuo ratkaisu heikentää näytön kykyä läpäistä tauistavaloa verrattuna muihin LCD-näyttötyyppeihin. LCD-IPS näytöissä on siis pakko käyttää voimakkaampaa taustavaloa mikä taas kuluttaa enemmän energiaa kuin mitä kuluu muiden LCD-mäyttötyyppien kohdalla. Eli LCD-IPS heikentää akkukestoa.

   1. Löytäisitköhän jostakin lähteesi näille pöyristyttäville väitteillesi? Miksi uskoisin sokeasti sinun subjektiivisia näkemyksiä asioista?

 4. Koska toi Retina on hieno myyvä nimi joka jää helposti päähän, kyllä ne siellä applella tuon osaavat 🙂

  Toi aurinko juttu kuulostaa vähän ikävältä, kun esim iphone 3gs:stä näkyy todella hyvin auringossa, parhaiten mitä omistamistani luureista on koskaan näkyny. Ipadista on myös sanottu, että se ei auringonpaisteessa kovin hyvin näy, joten täytyy odotella kokemuksia. Tosin ei tuo auringonpaisteessa näkyminen Suomessa iha hirvee miinus ole, muualla vähä isompi juttu

  1. > Koska toi Retina on hieno myyvä nimi joka jää helposti päähän, kyllä ne
   > siellä applella tuon osaavat

   Minusta se on ihmisten harhaanjohtamista, jos tietosesti annetaan kuva kuin kyse olisi jostain uudesta tekniikasta. Applefanit on sitten heti kuvittelemassa, että Apple keksi kyseisen näyttötyypin.

 5. Niinno, videopuhelutkin muuttuvat FaceTimeksi jos Applelta kysyy, mutta eipä Apple tätäkään teknologiaa ensimmäisenä käyttänyt.

  Mielestäni uutisen videon kaltainen 3GS vs iP4 vertailu on todella typerä lähde mistä miettiä kuinka hyvä Retina todellisuudessa on. Sehän on sama kuin vertaisi omenaa omenaan, missä videot Retinasta vs (Super)AMOLED? Siinä olisi mielenkiintoinen ja edes rahdun verran käyttökelposempi video.

  Uusien laitteiden myyminen vertailemalla omiin vanhoihin laitteisiin on Applen peruskikkoja, toivottavasti moni ei tee puutteellisia johtopäätöksiä teknologioista näiden pohjalta.

  1. Niin, ymmärtääkseni 3GS:n näyttö oli aivan jäätävä.

 6. Tossa videolla iPhone 4G:n näytön kuva on kellertävä verrattuna 3GS:sään. Mistähän mahtaa johtua?

  1. Koko luurikin näyttää iha keltaselta vaikka pitäisi olla vitivalkoinen

   se on muuten pelkkä 4 ei mitään g:tä

   1. Jotkuhan on puhunu, että jossain imaceissa tms. on ollu jotai kellertäviä näyttöjä, toivottavasti uudessa iphonessa tämmöstä vikaa ei ainakaan ole

  2. Ei olis eka kerta. Googlella löytyy juttua vaikka kuinka paljon siitä miten iPhone 3G:n ja iPhone 3GS:n näyttö on kellertävä. Eli näytön kellertävyyttä on esiintynyt aiemmissakin iPhone-malleissa.

Kommentointi on suljettu!