Anssi Vanjoki haluaa nostaa Nokian takaisin ykköseksi huippupuhelimissa

Vastikään Nokian Mobile Solutions -osaston johtajaksi noussut Anssi Vanjoki uskoo yhtiön kykenevän parantamaan asemiaan kalliimman hintaluokan huippupuhelimissa. Vanjoki kertoi ajatuksistaan Nokia Conversations -blogissa ja paljasti samalla muun muassa sen, että N8 ei sittenkään välttämättä ole N-sarjan viimeinen Symbian-puhelin.

Vanjoki kertoo yhtiön panostavan tulevina kuukausina toimintatapoihin. Tarkoituksena on saada markkinoille uusia puhelimia ja palveluita nopeammin sekä kiinnittää erityistä huomiota laatuun. Johtajan mukaan Nokialla on kaikki tarvittavat aseet hyvien älypuhelimien valmistamiseen.

Nokia N8:aa käyttäneenä Vanjoki uskoo puhelimen yllättävän markkinat positiivisesti nopeudellaan ja tehokkuudellaan. Seuraavien kuukausien aikana myyntiin saapuva N8 yhdistää Ovi-palvelut laadukkaaseen kameraan ja HD-videotallennukseen.

Tulevilla tuotteillaan Nokia pyrkii voittamaan menetettyjen asiakkaiden luottamuksen takaisin. Nimeltä Vanjoki mainitsee Symbian-Guru.org-sivuston Ricky Caddenin, joka ilmoitti juuri bloginsa sulkemisesta ja vaihdoksesta Androidiin.

Vanjoki korjaa samalla markkinoilla pyörinyttä tietoa, jonka mukaan N-sarjassa ei nähtäisi enää Symbian-puhelimia. Nokia N8:n on Vanjoen mukaan ainut sarjan S^3-puhelin, mutta on erittäin todennäköistä, että seuraavan sukupolven S^4-alustaan pohjautuvia laitteita nähdään N-sarjassa.

Lopussa Vanjoki painottaa, että Symbian ja MeeGo ovat yhtiön ainoat älypuhelinalustat. Symbian vauhdittaa perinteisempiä älypuhelimia ja MeeGo niin sanottuja mobiilitietokoneita. Vanjoen mukaan esimerkiksi Android-puhelimia on Nokialta turha odottaa.

20 kommenttia

 1. Kun vielä teot saadaan puheiden tasolle, niin hyvä.

 2. Teot pitäisi saada paljon korkemmalle kuin puheet että Nokiasta tulisi markkinajohtaja älypuhelinmarkkinoilla. Nokia ehkä joo myy paljon enemmän kuin muut merkit mutta onko se kuitenkaan hyvä puhelin? Ei ainakaan minun mielestäni. MeeGo jää nähtäväksi ja luulen että se ei tule riittämään…

  Tällähetkellä itse omistan Googlen Nexus Onen ja tämä on 100x parempi kuin mikään Nokialainen mikä minulla on ollut. Seuraavaksi saatankin ostaa iPhone 4:sen ja sen voinkin melkein sanoa että Nokiaa en enään tule ostamaan!

 3. ”Nokia N8:aa käyttäneenä Vanjoki uskoo puhelimen yllättävän markkinat positiivisesti nopeudellaan ja tehokkuudellaan. ”

  Nopeudellaan? tehokkuudellaan? Onko toi Vanjoki ihan sekaisin 😀 Rauta on vanhaa ja reilusti kilpailijoita jäljessä jo nyt eikä sitä mikään muuta ja seinä tulee tehoissa vastaan hyvin nopeasti

  Tosin voihan toi kyllä nokia käyttäjät positiivisesti yllättää nopeudella jos siitä oli kyse, mutta siihen nyt ei varmaan paljoa vaadita

  Tässä esim uusin n8 video, 2:10 kohdasta alkava autopeli pyörii aika ala-arvoisesti. Missä on kohuttu GPU? ei toimi vielä kunnolla? lopullinen pyörii ihan sulavasti?

  http://www.youtube.com/watch?v=TcbTX38Lh2E

  Itse voisin veikata, että ei tule pyörimään

  1. Miten ihmeessä voit vertailla pelin pyoritysnopeuttaa HDMI:n kautta. Tuossa puhelin ei pelkästään laske pikseleitä omalle ruudulleen, vaan myös ulkoiselle ruudulle. Mitenköhän lienee youtubevideon framerate? Löytyykö parempia esimerkkejä hitaudesta. Ja muista ettei gigahertsit kerro mitään, jos softa ei ole niin hyvin optimoitua kun Nokialla on. Eikä tämä N8 ole keihäänkärki vaan jonkinlainen aloitus älypuhelintaistelussa.

   1. sama video löytyy ihan vähän eri kuvakulmasta kuvattuna jossa näkyy, että se peli tahmaa myös puhelimen ruudulla

    Tässä samasta pelistä ihan virallinen mainos,
    http://www.youtube.com/watch?v=dgh6UAvEemc

    Menee iha samalla lailla tossa, oli vielä vanha protoversio varmaan, kun taas tuossa uudessa oli jo varmaankin ihan eri versio ja peli meni edelleen samalla lailla ja tuskinpa se siitä mihinkään tulee muuttumaan

    gigahertsit ei kerro mitään? noh kyllä ne nyt vaan kertoo 😀 ei se gpukaan kaikkea tee

    Nokialla hyvin optimoitu softa? tämä kai oli vitsi? pakko olla…

   2. Mikkikselle…

    En aloita jauhaamaan siitä, millainen Nokia N8 on. Onko se jo samalla tasolla vai ei muiden saman hintaisen kanssa, tätä ei kannata minusta vielä tehdä. Ennakko-odotuksia toki pitääkin olle.

    Mutta Mikkiksen kommenttiin yksi korjaus: Prosessorin kellotajuus ei todellakaan kerro tehosta – pikemminkin antaa vain suuntaa antavan tiedon. Kuvittele ja vertaile esimerkiksi ARM11-pohjaista prosessoria 1 GHz kellotaajuudella ja Cortex A8-pohjaista prosessoria vaikkapa 800 Mhz kellotaajuudella. Vaikka Cortex A8 on kellotaajuuksien perusteella vain 80% siitä mitä ARM11 on, niin kyllä silti Cortex A8 vie voiton.

    Hommaan kyllä vaikuttaa myös Pasomin kertoma optimointi, mutta ainakaan minun mielestäni nykySymbiania ei ole kyllä optimoitu lähellekkään yhtä hyvin kuin esimerkiksi Maemoa tai Androidia.

    Mutta siis tiivistettynä ne gigahertzit ovat vain suuntaa antavia 😉 Eri asia, kuinka tehokas ja nopea N8 on.

   3. Toki tiedän, että ei hertsit kaikkea kerro, mutta nokian tapauksessa ne olisivat erittäin tervetullut lisä 🙂 Ei toistaiseksi ainakaan nokia ole optimoinnillaan häikässy. Taas kun iphone pieksee nopeimpiakin luureja sekä käyttiksen nopeudessa, että pelien pyörittämisessä. Siinä on hyvä esimerkki miten luuri optimoidaan ja revitään kaikki tehot irti luurista, vaikka speksien valossa luuri ei mitenkään erikoiselta kilpailjoiden tehoihin näytä (siis 3gs malli)

    Esim palm pre:llä toi asphalt 5 pyörii selkeesti paremmin mitä on toistaiseksi ainakaan n8:ssa pyöriny ja palm prekin taitaa aika vanha jo olla? palm pre:ssä tosin taitaa olla tuota nopeampaa ja uudempaa ARM8 prosessorimallia

    Sanokaa mun sanoneen seinä tulee vastaan n8:lla, mielenkiinnolla kyllä odottelen ihan lopullisia youtube videoita missä pyörii toi peli ja nfs shift jne muuta raskasta. Selainkin on toistaiseksi näyttänyt todella takkuiselta ja sama jatkui tuossa n9 uudessa protovideossa minkä eilen katsoin, tosin se oli proto, mutta ihan ku olsin kuullu tän jutun joskus aikasemminkin 🙂

    ja viimiseen mikaelin kommenttii, todellakin N8 olis pitäny saada myyntiin silloin ennen kesää, ku se esiteltiin. Sillon se olis päihittänyt kilpaijoita monella osa-alueella ja myyny varmasti paljon, (ikävä vaan nokian kannalta, että se oli mahdotonta) mutta kun luuri vihdoin myyntiin joskus tule,e niin tie ihmisten ykköspuhelimeksi ei tule olemaan helppo kilpailijoilla on tarjota todella kovia luureja

 4. On se Anssi ja nokialaiset vain niin kujalla. Tehdäänpä pieni ajatusleikki:

  1) Nokia olisi lähtenyt vaikka vasta 2008 sen toisen Android-kumppaniaallon mukaan. Nokialla olisi nyt ollut jo vuoden kaupoissa markkinoiden parhaimmat Android-laitteet. Applen ja Nokian puhelinmallit kilpailisivat nyt rinnakkain käyttökokemuksissa ja molemmat luurit olisivat hypefaktoriltaan tasavahvat. Amerikkalaisten kuluttajien ja operaattorien kiinnostus tällaiseen laitteeseen?

  2) Nokia nöyrtyisi (HA-HA-HA) ottamaan järjen käteensä ja julkaisisi uuden flagship-tasoisen puhelimen Android-käyttöjärjestelmällä. Aikataulu ehkä juuri-ja-juuri mahdollinen tämän vuoden loppuun. Mikä olisi saatu hype? Mikä olisi kuluttajien reaktio kun kauppoihin saataisiin AIDOSTI käytettävä nokialainen puhelin. Miten Nokian osake reagoisi?

  3) Jatketaan samaan malliin. Työnnetään monta generaatiota jälkeen jäänyttä sontaa markkinoille ja yritetään viestittää lehdistön kautta propagandaa että kyllä se Meego sitten tulevaisuudessa korjaa tilanteen. Meego on vain kilpailijoihinsa nähden liian monta askelta takana. Samaan aikaan Android ja iOS ovat elämänsä vedossa ja niiden kehityssykli ehkä kuumimmassa vaiheessaan. Etumatka tulee pysymään tällaisenä väistämättä seuraavat 2-3 vuotta. Mitä sijoittajat tuumivat kun nokia jää pysyvästi kolmoseksi?

 5. Voi polo Vanjoki kun joutuu Sympparia kaupittelemaan vaikka tietää sen olevan susi nyt ja aina.

  Esimerkiksi N8:n tahmaisuus ja kummallisuus on osa puhelinta. Nokia ei ole softafirma, jolloin päivitykset tulevat myöhässä ja keskeneräisinä. Miten Nokia muka ehtii paikata N8 viat ennen julkaisua? Pahalta näyttää.

  Nokian ainoa mahis älypuhelinmarkkinoilla on oikeastaan MeeGo, koska Nokia ei itse täysin vastaa sen kehittämisestä. Jos Nokia olisi yksin vastuussa MeeGon kehittämisestä niin emme olisi nähneet siitä vielä minkäänlaista versiota. Uumoilisin kuitenkin että Nokian tarkoituksena on tehdä MeeGo puhelimiin oma UI:t, jolloin pahoin pelkään Nokian olevan taas pullonkaulana omien laitteidensa kehitykselle.

  Mikä tämä AAVA oikein on, valmisivatko he minulle seuraavan unelmapuhelimeni? 🙂

  1. Antakaa nyt miehelle mahdollisuus. Vastahan hän pari päivää sitten aloitti uudessa työssään.

  2. En itse sanoisi Sympparia sudeksi. Paljon uudistusta se tosin vaatii ollakseen oikeasti valmis nykyajan älypuhelintaistoon. Symbianin lopullista kohtaloa voi arvailla oikeastaan vasta sitten kun S^4 valmistuu ja julkaistaan ensimmäiset puhelimet. S^4:ssä on paljon uudistuksia! Pitää vain toivoa, että se ei enempää myöhästy, vaan tulee markkinoille Q1/2011.

   Jos S^4 ei ole oikeasti hyvä, kokenut uudistuksia ja täytä muuten markkinoiden vaatimuksia, kyllä siinä niin käy että jää halpiskäyttikseksi. Onneksi Nokialla on MeeGokin, mutta siinäkin on omat kompastuskivensä. Esim. pitää erottua tarpeeksi Androidista ja tarjota kuluttajalle jotain selkeitä etuja ja eroja Androidiin verrattuna.

 6. Ja Kallasvuo lupasi vielä nostaa Nokian asemia USA:n markkinoilla… taitavat nämä herrat vaan yrittää puhua itseilleen elinikäiset työpaikat. 😉

 7. niinpä niin… mikä tämä v-joki on miehiään? hyvä kysymys!

  muutama vuosi sitten tämä tollo toitotti kovalla äänellä, että nokia ei tule panostamaan kosketusnäyttöihin, koska niillä ei ole tulevaisuutta. mies on kyllä pitänyt lupauksensa. siitä kallasvuo onkin hänet palkinnut, valinnut hänet Nokian Mobile Solutions -osaston johtajaksi.

  nokian ainoa mahdollisuus päästä takaisin älypuhelinten markkinajohtajaksi on erottaa nämä kaksi veijaria, jotka ovat suurin este nokian kehitykselle.

  Nokia tarvitsee Jorma Ollilan tapaisen innovatiivisen johtajan, joka kykenee nöyrtymään tosiasioiden edessä ja aloittamaan älypuhelimien suunnittelun oikeiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Nykyiset johtajat eivät kykene johtamaan monikansallista yritystä tavalla, joka palvelee sekä Nokiaa yrityksenä että osakkeenomistajien etua.

  t. osakkeenomistaja

 8. Veikkaukseni on, että nykyinen firman johto vaihdetaan ja älypuhelinkisaan lähdetään uuden johdon voimin Androidilla. Ellei sitten Meego pelasta nykyjohtoa ja Nokiaa.

 9. Mien kommensi asiassa,

  tiedoksi, Nokialla on videopuhelu, siis androidit sekä iphonet eivät ole, minulla tarvii sen takia.. iPhone 4 toimii FaceTime mutta se on kuin samalainen skype, mulle ei riitä. Bravo Nokiaa—

 10. Nyt vaan niitä tekoja kehiin! Nokian olisi pitänyt kyllä aloittaa ”taistelu” jo ennen kuin siihen oli näin paljon tarvetta. Tuntuu, että Nokialle on nyt kertynyt negatiivista painolastia sen verran, että on todella kova homma päästä siitä eroon. Yhdysvalloissa Nokialla alkaa olla jo halpamerkin maine, joten se saattaa vaikeuttaa kalliimpien mallien myyntiä.

  Nokia on suhtautunut matkapuhelinmarkkinoihin ehkä jopa hieman ylimielisesti. Esim. kosketusnäyttötrendiin ei haluttu ensin lähteä mukaan, vaikka oli selkeästi nähtävissä että sellaisia puhelimia ihmiset haluavat. Samoin Symbianin kanssa on ollut kankeutta, S60 5th ei ollut mielestäni tarpeeksi toimiva ja jo heti alkuun olisi pitänyt lanseerata 5800:n lisäksi joku _hyvä_ kosketusnäytöllinen _lippulaivamalli_. Ja N8 olisi pitänyt saada markkinoille jo reilusti ennen kesää.

  Se on selvää, että jos puheiden jälkeen teot eivät ole selkeästi erilaisia aiempaan verrattuna, on turha odottaa nousua. Nyt Nokian pitää oikeasti panostaa siihen laatuun, eikä jättää pelkästään puheiden varaan. Nokialla on todella hyvä ja kattava palveluportfolio, mutta se ei vastaa nykyajan älypuhelimilta odotettuja laatuvaatimuksia.

 11. Voi voi että on hölmön näköinen puhelin. tulee lähinnä venäläinen auto mieleen. toivottavasti on parempi kuin päälle näyttää.

   1. Puhelimen takana oleva kameralaatikko on kyllä vähän outo.

Kommentointi on suljettu!