Nokialta tutkintapyyntö venäläisbloggarin toimista N8-vuodossa

Maailman johtava matkapuhelinvalmistaja Nokia on tehnyt tutkintapyynnön Venäjän sisäministeriölle Mobile-Review.comin perustajana tunnetusta Eldar Murtazinista. Suomalaisvalmistaja syyttää venäläisbloggaria liikesalaisuuksien varastamisesta.

Tapahtumaketju sai alkunsa keväällä, kun Eldar Murtazin julkaisi kritisoivan artikkelinsa tuolloin julkistamattomasta Nokia N8 -puhelimesta. Murtazin oli onnistunut hankkimaan uutuuspuhelimen prototyypin käsiinsä, josta johtuen tarkat tiedot Nokian ensimmäisestä Symbian^3-laitteesta vuotivat verkkoon ennen aikojaan. Valmistaja ei ollut myöskään erityisen iloinen Murtazin kritiikistä prototyyppiä kohtaan, joka levisi verkossa kulovalkean tavoin.

Nokian Doug Dawsonin mukaan yhtiö pyysi bloggaria palauttamaan prototyypin, mutta näin ei koskaan tapahtunut. Murtazinin mukaan tilanne ei ole aivan näin. Hän kertoo Twitter-profiilissaan saaneensa Nokialta yhden ainoan kirjeen, johon hän vastasi. Venäläisbloggari aikookin palata pikimmiten lomaltaan Montenegrosta ja selvittää asian Venäjän sisäministeriölle, sillä omien sanojensa mukaan hänellä ei ole mitään salattavaa.

Lähteet: Taloussanomat & Eldar Murtazin

13 kommenttia

 1. Tämä on kyllä aivan älytön juttu.

  N8 sai alleen heti todella mukavan hypemyllyn ja kaikki tämän yhden kaverin ansiosta. Nokian virallisissa N8 ”hypetys” videoissa keski-ikäinen rauhallisesti puhuva pappeli kertoo miten nuoren sukupolven uuden messiaspuhelimen valikot ja toiminnot toimivat. Videon vaikutus lähentelee lähinnä Suomalaisen OstosTV:n kaltaista iskuvoimaa.

  Eri asia tietenkin jos ko. herrasella on laitteet esim. tehtaan liukuhihnalta varastettuna, mitä kuitenkin epäilen suuresti. Eiköhän Murtzanin protot aina päädy ennemmin tai myöhemmin takaisin sinne mistä tulivatkin.

  1. ”ko. herrasella” tarkoitan tietenkin Murtazinia, en Nokian videon pappelia :]

  2. ”N8 sai alleen heti todella mukavan hypemyllyn ja kaikki tämän yhden kaverin ansiosta. ”

   Aika negatiivisen hypemyllyn. Eikä ohjelmiston keskeneräisyys paljon armoa ole saanut mieheltä.

   1. Nojoo mutta vain se, että vuotajana on Murtazin nostaa heti vuodon uskottavuutta ja samalla koko tapauksen huomioarvoa. Eikä negatiivista julkisuutta olekaan. Tekihän esim. Helsingin Sanomat jutun laitteesta pian vuodon jälkeen.

    Se että laite on perus Sympparimoskaa ei välttämättä liity tähän millään tavalla 😛

  3. Eli jos sulla itselläsi olisi firma, niin sä mielelläsi haluaisit, että joku alkaa levittelemään netissä tietoa sun tuotteistasi ennenaikasesti ennenkuin itse olet valmis niitä julkasemaan? Etenkin haluaisit, että joku alkaa sun tuotteistasi levittämään negatiivista juttua ennenkuin olet edes saanut sitä tyuotetta valmiiksi ja markkinoille?

   Sitäpaitsi noita vuotoja voisi pitää teopllisuusvakoiluna, koska niillä annetaan kilpailijoille tietoa tulevista tuoptteista jo ennen kuin tuote on viralliseti julkastu.

   Eli kyllä minä ainakin ymmärrän Nokian reaktion oikein hyvin.

 2. Heh, minulla oli käsitys, että puhelinvalmistajat käytännössä antavat Murtazinille puhelimiaan ennakkoon.

 3. Pakko kyllä myöntää, että Murtazinin kommentit vaikuttivat jonkin verran omiin tunnelmiini N8:n liittyen. Mutta vain alkuun, nyt suhtaudun siihen oikeastaan aika neutraalisti, ehkä hieman positiivisesti. Nokian kannalta tärkeintä on osoittaa Murtazinin negatiivisen kommentit vääriksi. Itse olen päättänyt, että en tee mitään lopullisia ”tuomioita” ennen kuin olen nähnyt enemmän videoita, ehkä jonkun arvostelun lukaissut/katsonut ja päässyt edes nopeasti itse kokeilemaan puhelinta.

  Sitä ihmettelen kyllä, miksi ”vuodetuista” puhelimista otetut kuvat ovat aina niin suttuisia. Ilmeisesti Murtazinilla ei kuitenkaan ole ollut mikään kiire puhelinta käpistellessään, joten luulisi saavan kunnollisia kuvia. Kuvat vaikuttivat omalla kohdallani eniten negatiivisesti. Myöhemmin nähdyissä kuvissa N8 onkin näyttänyt huomattavasti paremmalta!

 4. Hienoa että Nokia päättää vihdoinkin tehdä tälle Mobile-Review:n asialle jotain. Nokian puhelimet ovat N95:n jäkeen esitetty siellä aina jokseenkin huonossa valossa ja yleensä aina on ollut proto kyseessä.

  N8 lytättiin KAIKISSA medioissa tämän herran sanojen perusteella aivan paskaksi puhelimeksi jota ei voi edes vertailla kilpailijoihin.

  Jos oikein käsitin Nokian on enne lähettänyt tälle miehelle puhelimia etukäteen tutkittavaksi mutta lopettivat sen kun Eldar ei keksinyt tuoda yhdenkään Nokialaisen hyvä puolia esiin. Yleensä M-R vertaa Nokian luureja Sony Ericssonin tekeleisiin ja nykyään Applen iPhoneen siten että Nokialaisesta löytyy aina jotain ominaisuuksia jotka ovat hänen mielestään huonosti suunniteltuja/toteutettuja.

  Raastupaan vaan ja sivut kiinni sanon minä.

 5. No ehken itse näe Murtazinin kommentteja Nokialle haitallisina, koska N8 hypetettynä tai ei aiheuttaa minussa vain kädenlämpimiä reaktioita, koska se on Symppari laite.

  Toisaalta blogaajasaitit ovat täynnä esimerkkikuvia ja videoita, joita N8:n prototyyppien kameroilla on napsittu. Tämän on tavalliselle kansalaisellekkin iskostuvaa informaatiota, koska hyvien kuvien arvostaminen ei vaadi tietämystä tekniikasta. Mielestäni tällä saralla blogaajat ovat tehneet puhelimen mindsharelle valtavan palveluksen. Murtazinin kommentit kantautuvat lähinnä alan harrastajien ja fanaatikoiden korviin.

  1. Kuinka paljon sitten seuraat esim. ulkomaisia tekniikkablogeja/uutissivustoja? Abouttia kaikissa oli uutinen N8:sta ja Murtazinin kommenteista, joten kyllä ne negatiiviset kommentit ovat saaneet aikasta mukavasti julkisuutta. Veikkaisin että varsinkin jenkkilässä vaikutus voi olla paha, koska siellä tuntuu ihmisillä muutenkin olevan jo melko negatiivinen suhtautuminen Nokiaan.

 6. Nokia on paras, eikä siihen tosiasiaan muiden kommentit vaikuta!

Kommentointi on suljettu!