Gartner: Symbianin osuus laskussa

Tunnettu tutkimusyhtiö Gartner näkee maailman käytetyimmän älypuhelinalustan Symbianin kohtaavan tulevaisuudessa markkinoilla pahoja ongelmia. Gartner tulee julkaisemaan alustoja käsittelevät lukunsa heinäkuun lopussa, mutta varoittaa jo tässä vaiheessa, että ne eivät tule olemaan iloista luettavaa Symbianin osalta.

Tutkimusyhtiön mielestä Symbianin pahin ongelma on käytettävyydessä, jolta osin se ei yksinkertaisesti pysty vastaamaan Androidin ja iPhonen asettamaan haasteeseen. Lisäksi kehityksessä painotetaan liikaa epäolennaisia ominaisuuksia, eikä keskitytä käyttökokemuksen parantamiseen. Gartner pelkääkin, että odotettu Symbian^4 ei lopulta tarjoa tarpeeksi uudistuksia ja parannuksia käyttöliittymään.

Symbian-alustan ongelmat on viime aikoina liitetty vahvasti myös Nokian kasvaviin vaikeuksiin älypuhelinmarkkinoilla. Suomalaisvalmistajan älypuhelinmallisto koostuu tällä hetkellä yhtä poikkeusta lukuun ottamatta Symbianista. Pian markkinoilla nähdään ensimmäinen S^3-pohjainen puhelin, N8.

Lähde: Gartner

8 kommenttia

  1. Omasta mielestä Symbian ^4:n käyttöliittymä näyttää ainaki niitten videoitten perusteella varsin hyvältä. Android on huono, koska vaatii välttämättä käyttöön ne hardisnäppäimet, eikä Googlen vallan kasvattaminen kiinnosta. iPhone taas on liian sulkeutunut, ja molemmissa on videoiden ja kokemusten perusteella huonompi moniajo kuin esim. Symbian ^3:ssa.

    1. Mielestäni Sympparin nelosversiossa ei siinäkään näy näitä käyttökokemusta parantavia juttuja. Ja se näyttää todella paljon Symbian kolmoselta. Missä mielestäsi on suurimmat erot? Mitkä ylipäätänsä on tarkoitus olla Symbian nelosen kohokohdat?

      Android ei vaadi hardisnäppäimiä ainakaan minun kokemuksieni mukaan, vai oliko sinulla jotain esimerkkiä tästä? Tarkoitatko monesta puhelimesta löytyvää trackballia?

      Luettelemasi faktat iPhonesta taasen ovat juuri sellaisia puolia mitkä Gartner listaa ”epäolennaisiksi ominaisuuksiksi”. Kuinka moni tusinakäyttäjä osaa arvostaa todellista moniajoa? Jos et tiedä puhelimista mitään, niin varmasti arvostat sitä että laitteet kertovat sinulle miten käyttää niitä eikä toisin päin.

      1. Kyllä Android vaatii joitakin hardisnäppäIMIÄ (ei siis näppäIMISTÖÄ), esim. menu-näppäin on pakollinen, koska menun saa vai sillä näkyviin. Toisaalta, piparissa eli 3.0:ssa pitäisi UI:n uudistua oikein kunnolla (kovin isoja muutoksiahan ei ole tapahtunut).

        Jonkin S^4 konseptivideon mukaan aika paljon UI-elementtejä on nyysitty suht suoraan Androidista. Saa nähdä mitä muutoksia tapahtuu esim. valikkorakenteeseen ja OS:n ”perustuksiin”. Sielläkin riittää mukavasti hommaa.

        iPhonen moniajosta en sano mitään, koska se vaikuttaa niin sekavalta. Siis peruskäyttäjälle varmaan todella ongelmaton, mutta en ole ihan ymmärtänyt niitä periaatteita. En tosin ole kovin aktiivisesti yrittänytkään ymmärtää. Käsittääkseni osa sovelluksista oikeasti moniajaa taustalla ja sen lisäksi ohjelmien tietyt osat (esim. joku lataus-toiminto) voi toimia ”itsekseen” taustalla ja osa sovelluksista taas toimii entiseen tapaan.

  2. Esimerkiksi widgettien muoto ja sijoittaminen on vapaampaa nelosessa verrattuna kolmoseen. Varmaan Qt-käyttöliittymäelementit ja Qt:n tuominen pääsovelluskehitystavaksi ovat tärkeimmät muutokset. Qt:lla kehittäminen on helpompaa ja sillä on takanaan jo useita kehittäjiä (esim. Google Earth ja KDE on kehitetty Qt:llä), mikä näkyy sovellusten määrässä varmasti.

    Ja kyllähän joka Android-luurista löytyy vähintään takaisin- ja menu-näppäimet. Joissakin on vielä lisäksi monia muita nippeleitä ja nappuloita. http://a.imageshack.us/img101/6028/malli.jpg

    Kerrohan, mitkä ovat Androidin ja iPhonen kohokohdat ja jutut, jotka ovat selvästi paremmin kuin Symbian ^4:ssä tulee/tullee olemaan. Itse en näe muita etuja kuin sovelluskauppojen toimivuus. (Ainakin Applen osalta)

  3. Minä en ymmärrä tätä nykyisin muodissa olevaa Symbianin parjausta. Ominaisuuksiltaanhan symbian vähintään yhtä monipuolinen kuin muut käyttikset ellei jopa monipuolisempi. Ja mitä ovat nämä ”epäolennaiset ominaisuudet”? Ei kai se, että käyttiksessä on runsaasti ominaisuuksia, tee siitä huonompaa?

    Itselleni tärkeimmät ominaisuudet puhelimessa ovat 3,5 mm:n plugi, navigaattori, kamera, fm-lähetin, moniajo sekä softa, jolla saa etäyhteydet. Kaikki nämä ominaisuudet löytyvät jopa Symbian^1:stä, mutta löytyykö muista?

    Käytettävyydeltäänkään en Symbiania huonoksi sanoisi. Ainakin omassa N78:ssani kaikki tärkeät toiminnot löytyvät helposti ja nopeasti. Ihmettelen ihmisiä, joiden mielestä Symbiania olisi vaikea käyttää. Kertokaa minulle, mikä siitä tekee vaikean? Vai olenkohan minä jotenkin ylivertainen yksilö, kun osaan valita valikosta hakemani toiminnon.

    Edes softan kirjoittaminen Symbianille ei ole niin vaikeaa kuin annetaan ymmärtää. Uskallan väittää näin, koska olen jonkin verran softaa Symbianille vääntänyt. Toki aluksi joutuu vähän opettelemaan uusia asioita, mutta sama homma se on aina, kun siirrytään uudelle alustalle. Voi olla, että symbiansoftan kirjoittaminen on vaikeaa silloin, kun softan pitäisi tukea useampia symbian-versioita.

    Olisi mukavaa, jos nämä lukuisat Symbiania kritisoivat ihmiset perustelisivat hieman väitteitään, jotta minäkin ymmärtäisin, miksi Symbian on niin huono.

    1. Kannattaisiko ehkä kokeilla muitakin alustoja ja vasta sitten tehdä vertailua? Itse olen käyttänyt S^1:stä, Maemoa (5:sta) ja Androidia ja kyllä Symbianin käytettävyys on noista huonoin. Ei se mahdoton ole, mutta varsinkin Androidin ja Maemon jälkeen ne pienemmätkin asiat ärsyttivät. Hyvä esimerkki on vaikkapa facebook-sovelluksen käyttö… ennen kuin pääsee edes sisältöä näkemään, pitää ensin joka kerta antaa sovellukselle lupa käpistellä puhelimessa olevia yhteystietoja, sen jälkeen kaksi erillistä kysymystä verkkoyhteydestä. Eli kolme ylimääräistä klikkausta ennen kuin pääsee edes näkemään mitään ja joka ikisellä sovelluksen käynnistyskerralla!

      Androidissa, Maemossa, iPhonessa jne ei tarvitse tuossakaan tilanteessa muuta kuin käynnistää sovellus. Maemolle ei tosin ole facebook-sovellusta, mutta tilanne on sama muidenkin sovellusten kohdalla.

      1. Tokihan minä olen muitakin alustoja käytellyt kuin Symbiania, enkä edes väittänyt, että se olisi käytettävyydeltään parempi kuin muut alustat.

        En nyt ymmärrä. Mielestäsi huono sovellus tekee käyttiksestäkin huonon? Eikö tällä perusteella myös esimerkiksi Android ole huono, jos siihen on saatavilla huono sovellus?

        Edelleenkin toivoisin perusteltuja mielipiteitä Symbianin huonoudesta.

      2. Voi kun kyse olisikin pelkästään huonosta sovelluksesta. Noihin kysymyksiin pitää vastata aina kun mitä vain sovellusta käyttää. Joihinkin sovelluksiin saa toki tallennettua asetukset niin, että kysymyksiä ei välttämättä tule lainkaan tai niitä tulee vähemmän, mutta esimerkkinä olleeseen Nokian (käsittääkseni) tekemään Facebook-sovellukseen ei saa. En tiedä, miksi joihinkin saa tallennettua asetukset ja joihinkin ei, mutta niin se vain on.

        Androidissa on oikeuksien kyselyt hoidettu niin, että kun sovellusta marketista asentaa, se jo ennen asennusta kertoo ne tiedot, joihin sovellus tarvitsee pääsyn ja that’s it.

Kommentointi on suljettu!