Kallasvuo: MeeGo ja Symbian^3 auttavat menestymään Yhdysvalloissa

Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo luottaa seuraavan sukupolven mobiilialustojensa auttavan yhtiötä parantamaan asemiaan Yhdysvalloissa. Kallasvuon mukaan Symbian^3 ja MeeGo ovat keskeisessä roolissa, kun maailman suurin matkaviestinvalmistaja koittaa kohentaa asemiaan Amerikassa.

Ensimmäinen Symbian^3-puhelin Nokia N8 saapunee kauppoihin syksyllä. Sen avulla yhtiö uskoo pääsevänsä lähemmäs kilpailijoitaan. Kallasvuo kehuukin N8:n tarjoavan Nokian aiempia älypuhelimia paremman käyttökokemuksen.

Symbian^3:n todellinen esiinmarssi ajoittuu kuitenkin loppuvuoteen, jolloin markkinoille on odotettavissa lisää siihen pohjautuvia älypuhelimia. Kaikkiaan yhtiön tavoitteena on toimittaa alustan elinkaaren aikana markkinoille 50 miljoonaa S^3-puhelinta.

Pääjohtajan mukaan Nokian ongelma Amerikassa on operaattoreiden pakolliset testaukset, jotka ovat kestäneet Symbianin nykyisillä versioilla luvattoman pitkään.

Olemme sen takia menettäneet monta tilaisuutta päästä markkinoille tarpeeksi nopeasti”, kommentoi Kallasvuo ja jatkoi ”Uskon, että pääsemme Yhdysvaltojen markkinoilla tilanteeseen, jossa ehdimme julkaista Symbianiin perustuvia tuotteita tarpeeksi ajoissa.

Linux-pohjainen MeeGo nousee Yhdysvalloissa Kallasvuon mukaan erittäin tärkeään rooliin. Kallasvuo kertoo MeeGo-tiimin keskittyvän erityisesti Amerikan markkinoille, joilla pärjääminen vaatii käyttäjiin vetoavaa käyttöliittymää, kattavia palveluita ja laajaa sovellustarjontaa.

Lähteet: DigiToday & UnwiredView

24 kommenttia

 1. Mistä näitä vitsiveikkoja löytyy? 2006 sanottiin samaa tarinaa. Samaten muutama vuosi myöhemmin. Ja nyt. Huh huh. Kuka näitä enää edes uskoo?

 2. Nojaa ”operaattoreiden loputtomat testaukset” tarkoittanee sitä että operaattoreiden mielestä puhelimet eivät menisi kaupaksi eivätkä siksi ota niitä myyntiin. Silloin tuote on vääränlainen eikä koko loppuelämän odottelu muuta asiaa. Nokian pitäisi tarjota siihen muunlaisia tuotteita.

  DigiToday jutun mukaan nyt Amerikkalaiset operaattorit ovat ottaneet S^3:n mahtavasti vastaan. Mitähän tämä käytännössä tarkoittaa? Toivon että Kallasvuo ei satuile.

 3. Nokian pitäs nollata tilanne ja ottaa samat työkalut käyttöön kuin Apple ja Google. Avoin kehitysalusta ja paremmat mahdollisuudet kehittäjille tehdä rahaa! Appel menestyy kun häikäilemätön lähestymiststapa kaikeen on rahan teko.

  Nokia ei tule lyömään Symbiania hyvin todennäköisesti ikinä läpi jenkeissä, Meegosta kukaan ei osaa vielä sanoa. N900 oli jo askel parempaan, mutta laite ei ollut tarpeeksi seksikäs jenkkimarkkinoille.

  Jenkkiblogeissa Nokiasta puhutaan nykyään vain vertauksena muovisiin ja halpoihin kännyköihin, imago on todella väärä jos ideana on myydä kalliita älypuhelimia.

 4. Kaikella kunnioituksella teitä asiantuntijoita kohtaan, uskon edelleen, että Nokian toimitusjohtaja tietää 100% varmuudella teitä paremmin mistä ongelmat jenkkimarkkinoilla johtuu. Oli niiden korjaamiseksi sitten tehty mitään tahi ei. Vähintään teidän tulisi konsultoida suoraan Nokiaa, jos paremmin asioista perillä olette kuin he. Kommenttien perusteella täältä voisi repiä kenet tahansa Nokian tj:ksi, mutta kuinkahan vaan kantti kestäisi tositilanteessa virkaan astua.. Puhumattakaan siitä, että saisi firman taas entiseen loistoon nostettua.

  1. Saahan ihmisillä mielipiteitä olla. 🙂 Ei niitä netissä millään muulla äänensävyllä ilmaista.

 5. Nokia saattaa saada HIEMAN paremmin laitteita myytyä Symbian^4:n myötä. Symbianilla operaattoreiden halvimpiin puhelimiin kilpailemaan halpojen Android -puhelinten kanssa. Mutta korkean hintatason kilpailuun Nokia ei enää ehdi, iOS:llä ja Androidilla sekä paljolti kehutusta Windows Phone 7:stä on jo liikaa vastusta ja niillä on jo nimeä kuluttajien keskuudessa. Otetaan mukaan vielä webOS niin ei sinne mahdu yhtään mitään muuta mantereen ulkopuolelta. Amerikkalaiset ovat suht patriootteja näissä(kin) asioissa.

  1. Sinulla on melko paljon uskoa WP7 alustaan, vaikkei sitäkään (kuten ei Symbian nelostakaan) voi nähdä missään myytävässä laitteessa. Silti se on mielestäsi jo nyt selkeä Sympparin peittoaja yhdessä Androidin kanssa?

   Itse en heti julistaisi WP7:aa voittajaksi tässä jenkkilän kisassa. Muista että WP7:aa on arvosteltu mm. seuraavista asioista:
   – Tulee liian myöhässä suhteessa julkistukseen
   – Liian suljettu vs. nykyinen avoimien alustojen trendi (Android, Symbian, Maemo/MeeGo)
   – Windows Mobile 6.X:ää kuopataan jo, vanhat ohjelmat eivät toimi, ei tukea vanhemmille WinMo versioille saatika puhelimille
   – Leikkaa & liimaa toiminnot puuttuvat
   – Puutteellinen moniajo
   – Ei Flash -tukea selaimessa (… No eiväthän nämä toisaalta estäneet ihmisiä hankkimasta iPhonea… 😛 )
   – ”Contacts” aspekti voi osoittautua riittämättömäksi jos yhteystietoja on paljon (ks. linkkini ja Engadgetin ”In depth review”)

   Linkkiä:
   http://www.guardian.co.uk/technology/blog/2010/jul/16/windows-phone-7-disaster-claim

   http://www.engadget.com/2010/07/19/windows-phone-7-in-depth-preview/

  2. tolle toiselle jakelle vastaan taas, että olen täysin eri mieltä väittämäsi suhteen: winku 7 ei tuo mitään muutosta MS:n surkeaan 15v-taaperrukseen kännykkärintamalla.
   MS on ihan itse koko ajan kertonut kuinka sen seuraava malli jyrää kaikki muut, mutt todellisuudessa winkkarin osuus puhelimien käyttiksenä on yhtä olematon kuin autoissa. Ei niissäkään sitten vanhan kupla-folkkarin oo enää vinkkaria käytetty, miksi sitt kännyköissä saati älykännyissä.

   Taidat olla aivan narusta vedettävä pentu vielä…

   1. Hmpf. Opettele käytöstavat ja jätä ad hominemit.

    Totta, että winmo pärjää maailmalla surkeasti, mutta jenkkilässä, kuten jake sanoi, alustalla on vielä huomattava markkinaosuus. Muistaakseni hieman Androidia suurempi.

 6. Saas nähä. Uusi symbian ei kiinnosta ollenkaan, liian samanlainen ku S60. Ja sekin N8 on ollut tulossa jo melko pitkään ja silti edelleen raakile. En oikeen jaksa uskoa, että symbian pelastaa enää mitään missään. Toivon toki, että toisin käy.

  Meego voi sitten olla paljonkin enemmän, kunhan se tehdään kunnolliseksi ja saadaan heti alkuun kunnon softia. Kunnon raudalla varustetut älypuhelimet meegolla on mun mielestä nokian ainoa mahdollinen pelastus jenkeissä.

 7. Kannattaa muistaa, että Meegon kehityksestä vastaa myös Intel, joka on jenkkiläinen yritys. Koska mainitsit, että jenkit ovat patriootteja, voi Meego saadakkin jalansijaa USA:n markkinoilla. Tietysti tämä vaatii ne silmäkarkit, jotka IOS ja Android sisältävät.

  1. Veikkaisin, että MeeGo laitteen fyysisen ulkomuodon on myös oltava jenkkiyleisöä kosiskeleva. Mutta ennen yleisöä sen on miellytettävä operaattoreita, joten kaipa sinne pitää jättää sontaluukku auki jotta operaattorit voivat lisätä sinne omia ohjelmiaan joita kukaan ei halua. 😛

   Toivon Intelin osanoton vauhdittavan MeeGon kehitystahtia! Maemo5:n kehitys käytännössä loppui N900 julkaisuun.

   1. voisitko perustella väitteesi? mitenniin kehitys pysähtyi? Nokiahan on julkaissut ison päivityksen N900:lle sisältäen mm. videotuen skypelle ja gtalkille (ei ole iphonessa) .. lisäksi meegon devepreview-versioista on imaget N900:lle ja QT-tuki on viimeisimpien päivitysten myötä integroitu käyttikseen. )ust päivä pari sitten julkaistiin kamera-api jonka avulla voidaan kehittää meego ja maemo-laitteisiin innovatiivisiä kameraominaisuuksia (ainoa älypuhelin jossa tälläinen api)..

   2. Jep. Kyllähän Nokia haukkasi ptä kun lopetti operaattoreiden kanssa yhteistyön ja alkoi ajamaan puhelimia ilman sim lukitusta markkinoille jenkeissä. Itse uskon kyllä Intelin jyräävän Meegon kehityksessä Nokiaa enemmän, ja jopa tässä vaiheessa se on toivottaavaakin.

   3. Operaattorit kyllä muokkaavat puhelimen oman tahtoiseksi. Tähän Nokia ei lapsellisesti ole aiemmin suostunut ja kärsii.

   4. Itse kyllä uskon Nokian tuovan Meego-allianssiin melkoisen siivun kännykkäpuolen osaamista jota Intelillä ei ole. Itse asiassa Intel uskoo ja toivoo pääsevänsä Meego-troijalaisellaan iskemään kiilaa ARMin ja Nokian väliin.. Siinä sivussa pystyttiin myös yhdistämään Maemo ja Moblin jotka yhdessä Linux Foundationin suojeluksessa pystyvät oikeasti haastamaan Androidin kaltaiset viritelmät – yksinään ne olisivat olleet tuomittuja jäämään pysyvästi niche-kategoriaan..

 8. Mitä itse olen kuullut, niin esim. S^3:n virtuaalinäppiksen on vääntänyt joku italialainen halpasoftatalo ja se on täynnä omituisuuksia/bugeja/virheitä. No, bugeissa on se hyvä puoli että ne saa korjattua, jos tahtoa riittää. Olen kyllä valitettavasti kuullut muutenkin suht huonoa palautetta sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat oikeasti päässeet kokeilemaan ko. puhelinta, että taidanpa jättää itse väliin. Harmi sinänsä, ehdin hetken jo harkita luurin ostoa.

  Pitää nyt kuitenkin katsoa omin silmin, miltä lopullinenm, myyntiin tuleva versio vaikuttaa ja tehdä omat lopulliset ostopäätökset vasta sitten.

  1. Onko tästä jotain linkkiä vai olitko kuullut tämän asian? Luulisi Nokian jo oppivan S60 5th jotain…

   1. Ei ole linkkiä, kun olen tuon saanut tietää eräältä N8:a kokeilemaan päässeeltä erään toisen softatalon työntekijältä.

    Ja kuten jo sanoinkin, aion itsekin tehdä lopulliset johto/ostopäätökseni vasta sitten kun näen omin silmin valmiin tuotoksen. Mutta kyllähän tuommoinen tieto hieman laskee odotuksia tietyiltä osin.

  2. Tämmöisistä olisi tosiaan hyvä saada jotain linkkiä tai että mainitsisit lähteet … suhteellisen villi huhu.

   1. Joo ei tuo italialaisten tekemä softa kyllä tosiaankaan nosta odotuksia. Toimii varmasti yhtä hyvin kun Vr:n pendoliinot.

 9. heh.. suurin osa tässäkin ketjussa kommentoineista elelee USA-harhassa. Älypuhelinten markkinat ovat vielä lapsenkengissään.. se että android ja ios ovat saaneet jalansijaa on totta tällä hetkellä lähinnä USAssa. Nokia kyllä tietää Symbianin ongelmat ja on ihan julkisesti kertonut omasta roadmapistaan ja paljastanut syksyllä 2009 maemon eri variaatioiden roolista osana sitä (770, N800. N810, N900). Osana roadmappia Nokia osti Norjalaisen Trolltechin jonka varaan Nokian tukleva nousu rakentuu. Nokia on Googlea enemmän vakavissaan linux-alustansa suhteen, se olis pitänyt kirkastua viimeistään kun Nokia siirsi maemon Linux Foundationin hallintaan Meego-nimellä. Meegoa tullaan käyttämään lukuisissa eri sulautetun elektroniikan sovelluksissa telkkareista aina autojen järjestrlmiin. lyhyellä tähtäimellä markkina on applella ja androidilla mutta keskipitkällä tähtäimellä meego tulee yllättämään ja vahvasti.

   1. usa-harha syntyy seuraamalla ja papukaijamaisesti toistamalla usa-keskeistä viestintää, sillä jenkkimedia vetää härskisti kotiinpäin toimiessaan useimpien teknobloggaajien referenssinä. Applen ja Nokian puhelinbusineksesta poiketen Nokia toimii globaalisti ja lukuisissa eri kuluttajaryhmissä, apple (ja android) toimivat pääosin regionaalisti ja ylemmässä segmentissä, kalliiden puhelimien parissa. Nokia on nyt kanveesissa kehittyneimmissä malleissa, mutta meego ja qt toimivat troijan hevosina jotka lähivuosina mahd. horisontaalisen softakauppan ja deven erilaisten laite ja käyttiskategorioiden välille – MYÖS USAN ulkopuolella ja jopa kehittyvissä maissa. Kannattaa lukea alle linkittämäni artikkeli, se kertoo hyvin miksi iphone ja android eivät tule pärjäämään pidemmällä aikavälillä muualla kuin kalliiden puhelinten niche-segmentissä. Nokia tulee vielä ja lujaa, jos olis rahaa niin tankkaisin osakkeita ja paljon!
    http://www.symbian-freak.com/news/010/07/why_symbian_and_meego_are_best_for_nokia_1.htm .. kannattaa myös avartaa maailmankatsomustaan lukemalla laimeasilli.wordpress.com-sijoitusblogia, sielläkin on kommentoitu tätä USA-harhaa useaan otteeseen..

Kommentointi on suljettu!