Videolla: Näin rakentuu sovellus Symbianille ja Maemolle Nokia Qt SDK -paketilla

Hehkutetun Qt-tekniikan odotetaan lisäävän kehittäjien kiinnostusta erityisesti Symbiania kohtaan, joka on kärsinyt osaltaan maineesta sovelluskehittäjille hankalana alustana. Tekniikka alkaa vihdoin muuttua todeksi, kun Symbian^3-pohjainen Nokia N8 saapuu markkinoille. Se on ensimmäinen puhelin, joka on suoraan yhteensopiva Qt:n kanssa.

Kehittäjille suunnatussa Forum Nokia -palvelussa on julkaistu kaksi informatiivista videota, joissa käsitellään Nokia Qt SDK -työkalua. Kyseessä on tulevaisuudessa Symbianin tärkein työkalu, sillä vanhat metodit tullaan hylkäämään ensi vuoden alussa nähtävässä Symbian^4-versiossa.

Ensimmäisessä videossa Nokian Luca Tomuta näyttää, kuinka valmiista esimerkkisovelluksesta kääntyy Symbianille mobiiliystävällinen versio. Toisessa pätkässä keskitytään Maemoon. Siinä yhtiössä työskentelevä Ville Vaino kääntää työpöytäkäyttöön suunnatusta sovelluksesta Nokia N900:lle sovitetun mobiilisovelluksen.

Lähde: My Nokia Blog

7 kommenttia

 1. Mites Mobiiliblogin lukijoiden koodarit suhtautuvat tähän Qt:hen? Onko tuossa mitään järkeä tai porkkanaa ruveta väkräämään ohjelmia?

  Minulle nuo videot ei oikein anna mitään käsitystä koko touhusta.

 2. Eiköhän siinä Qt:ssa ole järkeä, jos yksi koodaaja pystyy koodaamaan kaikille näille alustoille:
  – Linux
  – Windows
  – OS X
  – Meego
  – Symbian
  – Windows Mobile/CE/Phone

  Harvoja softia toki on portatttu noin moneen alustaan. Tai niitä on tarvetta portata.

  Yksi kyllä tulee mieleen. Skype. Sen UI on tehty Qt:lla. Niin ja toinenkin. Google Earth. Se on Qt-sovellus.

 3. Ainakin itse Javaa koodaanneena Qt vaikutti melko loogiselta ja helpohkolta oppia. Sanoisin, että varmasti tuo lisää uusia softia ja ihan mukavilla käyttöliittymillä.

 4. Chris:

  Nokian panostuksessa Qt:een on enemmän järkeä kuin luultavasti missään muussa sen aiemmin tekemässä isommassa projektissa. Sama koodi toimii kutakuinkin heittämällä kaikilla tuetuilla alustoilla, joskin vähemmän yllättäen juuri Symbianin kanssa oon ainakin itse joutunut säätämään vähän enemmän.

  Mikäli C++ on tuttu kieli, Qt:n käyttäminen ei tuota mitään ongelmia. Ja jos ei tarvitse aivan C++:n voimaa, voi käyttää QML:n avulla tehdä pikkuvaivalla näyttäviä sovelluksia (esim http://www.youtube.com/watch?v=5waI92RiwhE ja http://www.youtube.com/watch?v=VArTvtR4kow).

 5. Helppoa kuin heinän teko.

  Ja Qt:ssa on ajateltu devaajia ja luokat ovat todella kattavia, mutta keveitä.

 6. Ei vedä vertoja Applen vastaavaan kehityspakettiin.

 7. jake, älä toki jätä kommentointia puolitiehen. Millä tavoin Applen kehityspaketti on parempi (muuten kuin että sitä voi käyttää vain OS X:ssä ja sillä voi tehdä softaa vain yhdelle alustalle kielellä joka ei ole käytössä juuri missään muualla)?

Kommentointi on suljettu!