MeeGo tulee autojen tietojärjestelmiin

Nokian ja Intelin yhteistyönä syntynyt MeeGo ottaa vasta ensimmäisiä askeliaan markkinoilla, mutta on jo onnistunut herättämään suurta kiinnostusta valmistajien sekä kuluttajien keskuudessa. Linux-pohjainen alusta yhdistää Nokian Maemon ja Intelin Moblinin parhaat puolet ja tulee suuntautumaan muun muassa minikannettaviin, tabletteihin ja kännyköihin.

Merkittävä kohde MeeGolle on myös erilaiset sulautetut järjestelmät. Autojen osalta MeeGo on juuri tehnyt merkittävän loikan eteenpäin, sillä suurten autonvalmistajien perustama GENIVI Alliance kertoo ottavansa MeeGon kehittelemänsä järjestelmän pohjaksi. Voittoa tavoittelemattoman liittouman tarkoituksena on kehittää kilpailukykyinen, avoin ja yhtenäinen tietojärjestelmä autoihin. Mukana liittoumassa ovat muun muassa BMW, GM, Intel ja PSA Peugeot Citroën.

GENIVI Alliancen johtaja Graham Smethurst kertoo allianssin päätyneen MeeGoon, koska se on teknisesti innovatiivinen ja mahdollistaa toimimisen useilla eri arkkitehtuureilla.

Autoissa käytettävien järjestelmien vaatimukset ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Ne kattavat nykyiseltään muun muassa navigoinnin, paikkatietopalvelut, musiikin, videot ja yhteyden muihin laitteisiin.

Lähde: Nokia Conversations

8 kommenttia

 1. MeeGo tosiaan vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. MeeGon avulla Nokia tosiaan voi päästä taas kunnolla pinnalle puhelinmarkkinoilla. Toivottavasti laitteet jatkavat samaa linjaa kuin N900, eli rautakin on hyvää (vähän enemmän panostusta designiin tosin).

  Itse ainakin odotan kovasti jotain konkreettista. Siis esim. laitejulkistus, kunnollinen esittely Nokian MeeGo-laitteiden GUI:sta, ylipäänsä enemmän tietoa MeeGosta (etenkin mobiiliversiosta) jne.

 2. Hieno juttu tosiaan!
  Nokiahan väläytteli tämän tapaista ajatustaan jo aiemmin – mennä talvena vai jo syksynä. Nyt se silloin esitelty mahdollisuus on siis konkretisoitunut / -massa Intelin mukaan tulon myötä tai peräti ansiosta. Mene ja tiedä, mutt NokialleKIN hyvä aluevaltaus/laajennus.

 3. Onneksi tässä projektissa on amerikkalaisia mukana, muuten tästä olisi luvassa suorastaan katastrofi.

 4. Toivon kovasti, että tuo järjestelmä ei liity autojen CAN-verkkoon muuten kuin tarkkailijana. Nokia ja autot….yhhyh. Muuten meillä voi olla aikamoisia pommeja tiellä. Vähän kuin laittaisi windowsin autoon….karmiva ajatus.

   1. Hyvä huomautus: MeeGo ei tarkoita (vain) Nokiaa. Nokiallahan on pitkä historia alustojen vapaasta käytöstä yhdessä kilpailijoiden kanssa. Tähän asti se alusta oli Symbian, mutta myös Maemoa löytyy kilpailijoiden laitteista.

    Mitä järkeä siis jakaa kilpailijoiden kanssa samat alustat? Eikö Androidin, WP7:n ja iOS:n kaltainen lukkoon lyöminen olisi kannattavampaa? Muuta vastausta en keksi kuin että Nokia tahtoo vähentää pirstaleisuutta. Ja koska Nokia on vanhimpia pelureita matkapuhelimissa niin eiköhän siihen löydy vedenpitävät perustelut. Samalla on ehkä kuitenkin myönnettävä että Nokia logolla varustettuna myy vieläkin varmasti enemmän tietynlaista tavaraa kuin esim. Dellin logolla. Liitetäänhän Sympparikin Nokiaan enemmän kuin yhteenkään muuhun firmaan joka on Symb laitteita myynyt.

  1. Just joo. Ei kaikki Nokian tekemä ole huonoa. Onhan olemassa esim. sellainen kuin Nokia Siemens Networks, joka tuskin tekee huonoa jälkeä. Ja kyllähän ne Nokian muutkin tuotteet yleensä ovat ihan laadukkaita, jonkun 5800:n nyt ei voi olettaakaan olevan mikään Vertu, joten muovinitinät ”kuuluu asiaan”. N97:n kämmäykset olisi tosin voineet mieluummin olla olematta.

 5. Genivi Alliancehan oli alunperin ottamassa Moblinia referenssialustakseen.. Että tämä ilmoitus on sen peruja.. toki Nokian Terminal-mode projekti omalta osaltaan on tuonut lisää uskottavuutta ja muskeleita tähän aiempaan Moblin-viritelmään.

  Tämäkin on vasta alkua.. Crossplatform QT tulee mullistamaan laitteiden ja käyttöjärjestelmien välisen yhteensopivuuden. Nokialla on tallissaan sellainen ravihevonen että se on merkattava varmaksi tulevaisuuden voittajaksi. Heitin hattua ilmaan ja tein riemusta voltteja sekä silloin kun Nokia osti Trolltechin (QT) että myös Nokian ja Intelin yhdistäessä Maemon ja Moblinin Meegoksi.

  Vaikka nyt jatkuvasti hoetaankin Androidia, WebOS:aaa, Windows7:aa ja iOS:aa jenkkimediassa ääni tulee muuttumaan. Kohta hämmästellään että miten sitä onkin osattu elää ns. ”walled garden” maailmassa, että eikös mun telkkari, autoni, kännykkäni ja tietokoneeni tosiaankaan osanneet hyödyntää samoja ohjelmistoja ja synkata sisältöjä.. Nyt tämä sama juttu toimii rajatusti Applen ekosysteemissä, mutta AVOIN meego mahdollistaa samoja asioita täysin toisessa mittakaavassa.

  Tulette näkemään, kokemaan ja yllättymään! Eikä siihen mene edes kauaa..

Kommentointi on suljettu!