BlackBerryn verkko-ominaisuudet vaarassa joutua kieltoon Arabiemiirikunnissa

Kanadalaisen RIM:n BlackBerry-puhelinten verkko-ominaisuudet ovat joutumassa pannaan Arabiemiirikunnissa. Valtion mukaan syynä ovat mahdolliset turvaongelmat, joiden vuoksi Internetin, sähköpostin ja pikaviestimien käyttö BlackBerry-puhelimissa tullaan estämään lokakuun 11. päivä. Samanlaisia toimia harkitaan myös Saudi-Arabiassa, joka suunnittelee käyttökieltoa BlackBerryn pikaviestinominaisuuksille.

Molempien valtioiden tyytymättömyys liittyy kanadalaisvalmistajan tapaan salata käyttäjien tiedot. Puhelimet lähettävät kryptatun datan maiden ulkopuolella sijaitseviin servereihin, jonka vuoksi viranomaiset eivät pääse niihin käsiksi.

Valtiot kieltävät tilanteella olevan mitään yhteyksiä sensuuriin. Tarkoituksena on vain saada RIM noudattamaan maiden telekommunikointiin liittyviä säädöksiä. Käytännössä tämä tarkoittaa viranomaisten pääsyä RIM:n salattuun dataan, jotta verkkoliikennettä on mahdollista seurata.

Arvioiden mukaan Arabiemiirikunnissa on noin 500 000 BlackBerry-käyttäjää. Saudi-Arabiassa RIM:n puhelimia on käytössä noin 400 000 kappaletta.

Lähde: BBC