Testissä Samsung Galaxy S – Androidin loistoa

Korealaisen Samsungin Android-mallisto ei ole ollut niitä markkinoiden mielenkiintoisimpia. Yhtiöllä ei ole ollut tarjota kovinkaan säväyttäviä puhelimia Googlen mobiilialustalla varustettuna. Onneksi tilanne korjaantui kesäkuussa, jolloin yhtiö toi myyntiin Galaxy S -puhelimen. Se on tehokas Android-pohjainen kosketusluuri, joka erottautuu massasta muutamilla mielenkiintoisilla ominaisuuksillaan.

Galaxy S on eräs Samsungin tämän hetken mielenkiintoisimmista älypuhelimista. Se tarjoaa neljän tuuman Super AMOLED -kosketusnäytön, yhden gigahertsin suorittimen, Android 2.1 -alustan ja Bluetooth 3.0 -tiedonsiirtotekniikan. Se ei ole siis vain yksi Android-luuri muiden joukossa, vaan mukaan on mahdutettu ominaisuuksia, jotka kilpailijoilta puuttuvat.

Muiden Googlen alustaa tukevien valmistajien tavoin yhtiöltä löytyy Androidin päälle rakennettu käyttöliittymä, joka Samsungin tapauksessa tunnetaan nimellä TouchWiz 3.0. Se ei yllä visuaalisesti aivan HTC Sensen tasolle, mutta tarjoaa laajan tuen sosiaalisille palveluille muun muassa widge-minisovelluksien muodossa. Käyttöliittymään on lisäksi integroitu Swype-tekstinsyöttötekniikka.

Teknisesti kyseessä onkin äärimmäisen mielenkiintoinen puhelin, vaikka esimerkiksi Bluetooth 3.0:n hyödyt jäävät melkoisen pieniksi sen heikon levinneisyyden vuoksi. Korealaisvalmistaja kun on tässä vaiheessa oikeastaan ainoa merkittävä kännykkäyhtiö, joka Bluetoothin uutta standardia tukee. Galaxy S:n lisäksi tekniikka löytyy ainakin Wavesta.

Nykypäivän älypuhelinmarkkinoilla fakta on kuitenkin se, että pelkillä kovilla teknisillä ominaisuuksilla ei pitkälle pötkitä. Onkin siis aika katsastaa, millaiseen suoritukseen Googlen Android-alusta yhdistettynä Samsungin TouchWiz 3.0 -käyttöliittymään yltää.

Samsung Galaxy S:n keskeisimmät ominaisuudet:

 • Google Android 2.1 -alusta ja TouchWiz 3.0 -käyttöliittymä
 • 5 megapikselin kamera automaattitarkennuksella, 720p-videokuvaus
 • kamera videopuheluille (VGA)
 • Yhden gigahertsin ARM Cortex A8 -suoritin
 • Neljän tuuman Super AMOLED -kosketusnäyttö (480 x 800 pikseliä)
 • HSDPA 7.2 Mbps ja HSUPA 5.76 Mbps
 • WiFi b/g/n
 • A-GPS
 • Bluetooth 3.0
 • FM-radio
 • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
 • kadeksan gigatavua sisäistä muistia
 • microSD-muistikorttipaikka
 • micro-USB-liitäntä

Muotoilu ja rakenne

Samsung Galaxy S ei ole 122,4 x 64,2 x 9,9 millimetrin mitoillaan missään tapauksessa niitä markkinoiden pienimpiä puhelimia. Se ei lienee yllätys, sillä neljän tuuman kosketusnäyttö vaatii tilansa. Nykystandardien mukaan se ei ole kuitenkaan mikään aivan hirvittävän massiivinen, vaikka pituutta laitteella on aavistuksen verran turhankin paljon, sillä esimerkiksi HTC HD2 on sitä tässä suhteessa hivenen pienempi. Onneksi kookasta olemusta kompensoi ohut rakenne.

Ulkoisesti korealaisvalmistajan uutuus ei juurikaan kykene tarjoamaan mitään uutta. Pyöristetyt kulmat ja tummanpuhuva olemus kun on markkinoilla nähty jo useaan otteeseen. Toisaalta, kuten on todettu, kosketusnäyttöpuhelinten muotoilua rajaa pitkälti suuri näyttö, joten erottautuminen kilpailijoista on vaikeaa.

Käteen puhelin istuu hyvin ja ainakin allekirjoittanut on kykenevä kurottamaan peukalonsa kutakuinkin näytön jokaiseen reunaan. Tämä on käytettävyyden kannalta tärkeä tekijä, sillä muutoin puhelimen käyttö yhdellä kädellä ei ole kaikissa tilanteissa mahdollista. Kyseinen ongelma vaivasi HD2:ta, jonka minimaalinen rakenne yhdistettynä 4,3 tuuman näyttöön vaikeutti aika ajoin puhelimen operoimista yhdellä kädellä.

Laatuvaikutelmaltaan Samsung Galaxy S on hienoinen pettymys. Laite ei ole huonosti rakennettu, sillä nitinöitä ei ole havaittavissa, mutta yleinen muovisuus tämän tason puhelimessa on häiritsevää. Esimerkiksi teräksinen takakuori nykyisen ohuen läpyskän tilalla antaisi puhelimelle huomattavasti lisää arvokkuuden tuntua. Suosimalla muovia valmistaja on onnistunut pitämään painon erittäin kohtuullisessa 119 grammassa. Se on vähän, sillä Apple iPhone 4 painaa 137 grammaa ja Nokia N8 135 grammaa.

Puhelimen etupuolta hallitsee näyttö, jonka alta löytyy yksi fyysinen näppäin ja kaksi hipaisumenetelmällä toimivaa painiketta. Hipaisunäppäimien toiminta on ajoittain aavistuksen omituista. Niissä palava valo kun tuntuu sammuvan ennen aikojaan, jonka vuoksi niitä saa ainakin alussa hakea hieman haparoiden pimeässä.

Ylhäälle korealaisjätti on sijoittanut Waven tavoin 3,5 millimetrin kuulokeliittimen ja microUSB-portin. Oikealta löytyy käynnistyspainike, jolla voidaan lisäksi aktivoida näppäinlukitus. Vasemmalla puolella on nuolet ylös ja alas. Huomionarvoista on, että Galaxy S:ssä ei ole ollenkaan erillisiä kamerapainikkeita.

Takaa puhelin on hyvin pelkistetty ja huomio kiinnittyykin lähinnä alaosan kohoumaan ja viiden megapikselin kameraan. Takakuoren pallokuvioista muodostuva tekstuuri antaa luurille ilmettä, mutta ei pilaa laitteen rauhallista olemusta. Muovisen takakuoren kiinnitys on napakka ja pysyvä.

Takakuoren alta paljastuu akun lisäksi paikka SIM-kortille ja microSD-muistikortille. Wavesta poiketen yhtiö on sijoittanut muistikorttipaikan niin, että tallennustilaa voi lisätä ilman akun poistoa. Tämä on käytännöllisyyden kannalta huomattavasti parempi ratkaisu.

Käyttöliittymä

Samsungin uuden sukupolven kosketusnäyttöpuhelimet sisältävät TouchWiz-käyttöliittymän 3.0-version. Galaxy S -mallin lisäksi sen voi bongata ainakin bada-pohjaisesta Wavesta, jota käsittelimme hiljattain kolmiosaisessa videosarjassamme.

Vaikka Waven ja Galaxy S:n käyttöliittymät kantavat samaa nimeä, on niissä havaittavissa pieniä eroja. Ensimmäisenä silmään osuu se fakta, että Waven kymmenen kotinäkymän sijaan Galaxy S tarjoaa ”vain” seitsemän muokattavaa näkymää. Pienistä eroista huolimatta käyttöliittymät ovat pitkälti identtiset. Mukana on tutut kuvakkeet, samoja widget-minisovelluksia ja yleisilmeeltään yhteneväinen käyttöympäristö.

Käyttöliittymän alla hyrrää Google Android 2.1, joka päivittyy tulevaisuudessa versioon 2.2. Päivitys on vahvistettu Samsungin suunnalta, joten sitä voidaan pitää täysin varmana. Puhelimen tulevaisuus on siis tältä osin turvattuna. Toivottavasti Samsung jatkaa mahdollisuuksien mukaan puhelimen tukemista myös tulevien Android-versioiden muodossa, sillä ne pidentävät laitteen elinikää huomattavasti.

Käyttöliittymän nopeutta voidaan pitää ehdottomasti hyvänä. Kotinäkymien ja päävalikon selaaminen sujuu jouhevasti sekä sovellukset käynnistyvät mukavan nopeasti. Ajoittaista hidastelua on havaittavissa lähinnä sovelluksista poistuttaessa, joka kestää toisinaan tavallista pidempään.

Yhteystiedot ja niiden hallinta

Samsung Galaxy S:n moderni osoitekirja tarjoaa kattavasti ominaisuuksia omien yhteystietojen hallintaan. Moderniksi sitä voidaan kutsua siinä mielessä, että se tukee mutkattomasti sosiaalisia palveluita sekä käyttää niistä löytyviä tietoja älykkäästi hyväkseen.

Ennen sosiaalisiin palveluihin kajoamista tarkastellaan pikaisesti osoitekirjan muita ominaisuuksia. Yhteystiedot on jaoteltu selkeästi aakkosittain etu- tai sukunimen perusteella, riippuen käyttäjän valinnasta. Selaamista helpottaa oikeaan laitaan sijoitetut aakkoset, joiden kautta voi siirtyä suoraan haluamansa kirjaimen kohdalle.

Yleisellä tasolla osoitekirjalle on annettava hienoinen miinus hakutoiminnon hankalasta sijainnista. Siihen käsiksi pääseminen vaatii kaksi ylimääräistä klikkausta, joka ei ole se optimaalisin vaihtoehto. Hakuun tulisi päästä käsiksi mahdollisimman nopeasti.

Yhteystietoihin on näpyteltävissä nimen ja puhelinnumeron lisäksi myös paljon muuta informaatiota. Mukaan on määritettävissä muun muassa lempinimi, kotisivun verkko-osoite, sähköposti, pikaviestin, työtehtävä, postiosoite ja syntymäpäivä, joka merkitään automaattisesti myös puhelimen kalenteriin.

Sosiaaliset palvelut integroituvat osoitekirjaan nätisti. Suomessakin erittäin suosittu Facebook on luultavastikin se tärkein palvelu, jonka kotimaiset Galaxy S -käyttäjät haluavat puhelimeensa, joten keskittykäämme siihen. Facebookin lisäksi tietoja osoitekirjaan voi tuoda muun muassa Googlen palveluista, Twitteristä ja MySpacesta.

Facebook-tietojen yhdistäminen osoitekirjaan on helppoa. Käyttäjän tarvitsee ainoastaan lisätä tilin tiedot puhelimeen asetuksissa ja vajaassa minuutissa ystävien profiileista kaivettu informaatio löytyy osoitekirjasta. Galaxy S osaa yhdistää puhelimeen lokaalisti tallennetun merkinnän Facebookin kanssa, jos yhteystietojen nimet vastaavat toisiaan. Tämä tekee integraatiosta erityisen kätevän ja käyttäjäystävällisen.

Sähköposti

Sähköpostiviestien hallintaan puhelimesta löytyy vakiona kaksi sovellusta, joista toinen on suunniteltu ainoastaan GMail-tilejä varten. Toisella sovelluksella onnistuu Googlen palvelun lisäksi muiden sähköpostitilien käyttö, joten sen lähempi tarkastelu tässä tapauksessa lienee järkevämpää.

Sovelluksen käyttö lähtee käyntiin tuttuun tyyliin tilin määrittämisellä. Se on nopea toimenpide, eritoten jos käytössä on yleisesti tunnetun palveluntarjoajan osoite. Tällöin käyttäjän tarvitsee syöttää ainoastaan sähköpostiosoite ja salasana, jonka jälkeen sovellus määrittää loput asetuksista omatoimisesti. Tilin automaattinen määritys toimi ongelmitta GMailin kanssa.

Ominaisuuksia sovellus tarjoaa kattavasti. Se tukee HTML-viestejä, osaa hakea viestit automaattisesti, hoitaa liitteet ongelmitta sekä sisältää yhdistetyn postilaatikon, joka kokoaa viestit eri tileistä yhteen näkymään.

Käyttöliittymältään sovellus on onnistunut. Yhdistetyssä postilaatikossa eri tilien viestit on selkeästi merkitty eri värikoodeilla, joka helpottaa viestien selaamista. Sähköpostit on mahdollista järjestää päivämäärän ja lähettäjän perusteella sekä luettu/lukematon periaatteella.

Kalenteri

Samsung Galaxy S:n kalenteri pelaa hyvin yhteen Googlen kalenteripalvelun kanssa. Käyttäjän puhelimeen lisäämät merkinnät ilmestyvät verkkoon ja päinvastoin. Kaikkia tietoja ei ole kuitenkaan pakko jakaa Google Kalenteriin, vaan osan merkinnöistä voi halutessaan säilyttää vain puhelimen kalenterissa. Lisäksi tietoja voi kalenteriin synkronoida myös Facebookista ja yrityskäytössä suosiossa olevasta Microsoft Exchangesta.

Muilta ominaisuuksiltaan kyseessä on perinteinen mobiililaitteista löytyvä kalenteri, joka ajaa asiansa ajanhallintaa silmällä pitäen hyvin. Se ei ole markkinoiden monipuolisimmasta päästä, sillä siitä puuttuvat erilaiset merkintälajit ja tehtävälista, jotka löytyvät esimerkiksi Nokian Symbian-puhelimista.

Käyttöympäristöltään kalenteri on selkeä. Ylhäältä löytyvät välilehdet vievät eri näkymiin: kuukausi, viikko, päivä ja luettelo. Kuukausinäkymässä valitun päivän merkinnät näkyvät selkeästi kalenterin alla, joka nopeuttaa niiden tarkastelua. Kalenteri on myös täysin toimiva vaakatasossa.

Itse kalenterimerkintään voidaan lisätä otsikko, paikka, hälytys, toisto, kuvaus sekä aloitus- ja päättymisaika.

Android Market -ohjelmistokauppa

Googlen mobiilijärjestelmän sovellustarjonta on nykyiseltään jo äärimmäisen kattava, sillä mukana on kaikkiaan yli 70 000 (heinäkuu 2010) eri nimikettä. Ikävä kyllä Suomen markkinoilla sen sisällöstä ei edelleenkään päästä nauttimaan koko laajuudessaan, sillä meillä tarjonta koostuu pelkästään ilmaisista ohjelmista ja peleistä. Siitä huolimatta ladattavaa löytyy varsin mukavasti.

Androidin kauppapaikka koki visuaalisen muutoksen 1.6-versiossa. Tummasta käyttöliittymästä on siirrytty raikkaampiin väreihin ja yleisesti voikin sanoa, että Android Market on nyt huomattavasti tyylikkäämpi ja selkeämpi. Käyttöliittymä on yksinkertainen ja helppokäyttöinen.

Etunäkymään on tutusti koottu esille muutamia suosittuja ja mielenkiintoisia sovelluksia. Varsinainen tarjonta on koottu kahteen pääryhmään: ohjelmat ja pelit. Molemmista ryhmistä löytyy useita alalajeja, jotka helpottavat selaamista. Toki saatavilla on myös hakutoiminto, joka muistaa kätevästi käyttäjän suorittamat haut.

Keskeisiin ominaisuuksiin kuuluu myös niin sanottu lataushistoria, jonka kautta näkee mitä puhelimeen on tullut latailtua. Kätevää on, että sen kautta on lisäksi mahdollista poistaa sovelluksia, joka helpottaa suuren sovellusmassan hallintaa.

Verkkoselain

Google Androidin verkkoselain kuuluu aivan ehdottomasti mobiilimaailman parhaimmistoon. Se tekee verkkosivustojen tarkastelusta miellyttävää ja vaivatonta sekä on ominaisuuksiltaan kattava.

Selaimen käyttöliittymä on rakennettu hyvin minimaaliseksi. Näkyvillä ei ole turhia painikkeita tai palkkeja, vaan tila on varattu itse verkkosivustolle. Tämä toimii ratkaisuna hyvin, etenkin kun muistaa, että osoitepalkin voi tuoda esille näytön vasemmassa alalaidassa olevaa painiketta hipaisemalla.

Ikkunoita selaimessa on mahdollista pitää auki kerrallaan kahdeksan kappaletta, joka tuntuu erittäinkin kattavalta määrältä mobiililaitetta ajatellen. Selaimen muita toimintoja ovat muun muassa monikosketus, suosikit, historia, kopio ja liitä sekä lataushistoria.

Musiikkisoitin ja FM-radio

Samsung Galaxy S:n musiikkisoitin on näyttävä ilmestys. Se on huomattavasti Androidin perussoitinta visuaalisempi ja tarjoaa muutamia silmiä hiveleviä kikkoja.

Ominaisuuspuolelta löytyy kaikki tarvittava. Käyttäjä voi luoda omia soittolistoja sekä selata musiikkia muun muassa albumien ja esittäjien mukaan. Älykäs hakutoiminto osaa lajitella musiikit selkeästi ja tekee näin etsimisestä vaivatonta.

Musiikkiominaisuuksia täydentämässä on FM-radio, jonka toiminta vaatii, että puhelimeen on liitetty kuulokkeet. Musiikkisoittimen tavoin kyseessä on visuaalinen sovellus, jonka käyttäminen on miellyttävää.

Sovellus osaa hakea kanavat automaattisesti ja lisätä ne listaan. Pikavalintaan on määritettävissä kuusi omaa suosikkikanavaa, joiden välillä vaihtelu on nopeaa. Radion voi jättää pyörimään taustalle ja sen hallinta onnistuu suoraan ylhäällä olevasta vetovalikosta.

Galleriasovellus

Kuvien hallintaan keskittyvä galleriasovellus koki Android 2.1 -versiossa kokonaisvaltaisen uudistuksen. Sen käyttöliittymä modernisoitiin täysin ja se onkin alustan visuaalisimpia sovelluksia, jos puhutaan niin sanotusta paljaasta Androidista, jossa ei ole valmistajien omia muokkauksia. Siitä tuttujen elementtien uskotaan löytävän tiensä myös käyttöliittymän muihin osiin tulevissa Android-julkaisuissa.

Sovellus hakee kuvat automaattisesti, joten käyttäjän ei tarvitse tältä osin huolehtia kuin siitä, että kuvat on siirretty puhelimeen. Galleria osaa järjestää kuvat kansioiden perusteella omiin pinoihinsa, joka helpottaa niiden selailua. Kameraotoksille on varattu oma pinonsa, joten ne eivät pääse sekoittumaan muun sisällön kanssa.

Pinojen sisällä olevat kuvat voi halutessaan järjestää oikeassa yläkulmassa olevan valitsimen avulla päivämäärien mukaan pinoihin. Ominaisuus voi tulla tarpeeseen esimerkiksi suuria kuvakansioita selatessa.

Integrointi sosiaalisiin palveluihin on arkipäivää myös galleriassa. Pitkä painallus kuvan päällä aktivoi tilan, josta otoksen voi jakaa muun muassa Picasaan, Twitteriin ja Facebookiin. Osa jako-ominaisuuksista voi vaatia erillisten sovellusten, kuten virallisen Twitter-ohjelman, asentamista puhelimeen. Androidin positiivisiin puoliin kuuluukin sovellusten kyky integroitua osaksi järjestelmän valmiita ominaisuuksia.

Sovellus tarjoaa käyttäjälleen lisäksi muutamia muokkaustoimintoja. Ihmeitä ei ole luvassa, mutta ainakin kuvien rajaaminen ja pyörittely onnistuu.

Käytettävyydeltään uudistunut galleriasovellus on mainio. Näyttävistä efekteistään huolimatta se pyörii sulavasti ja takaa näin ollen miellyttävän käyttökokemuksen. Lopullisen silauksensa sovellus saa monikosketustuestaan, joka tekee kuvien zoomailusta helppoa ja hauskaa.

YouTube-sovellus

Videopalvelu YouTubeen Android-puhelimissa pääsee käsiksi suoraan oman sovelluksen kautta. Kyseessä on kohtalaisen hyvin varusteltu applikaatio, sillä se mahdollistaa muun muassa omalla tunnuksella sisään kirjautumisen. Näin käyttäjä voi hyödyntää esimerkiksi omia suosikkejaan sekä tarkastella palveluun lataamia videoitaan.

Ohjelman etunäkymä tuo käyttäjän eteen katsotuimmat, kommentoiduimmat ja uusimmat videot. Pätkien selailu hoituu niin ikään kategorioittain, mutta ainakaan testin aikana ominaisuus ei suostunut toimimaan. Puhelin valitteli jatkuvasti yhteysvirhettä.

Ominaisuudet, kuten videoiden lisääminen suosikkeihin, kommenttien tarkastelu ja tähtien antaminen, tekevät YouTuben tarjoamien toimintojen hyödyntämisestä vaivatonta. Ikävä kyllä sovellus ei tue kommentointia, joka on ehdottomasti eräs sen merkittävimmistä puutteista.

Kamera

Samsung on varustanut Galaxy S:n viiden megapikselin automaattitarkenteisella kameralla, joka tarkoittaa maksimissaan 2560 x 1920 pikselin tarkkuutta. Tarjolla on myös 720p-tason videokuvaus, joten yksittäisten otosten lisäksi laitteella saa kuvattua hyvänlaatuista liikkuvaa kuvaa.

Kameran toimintoja ovat kosketuksella tapahtuva tarkennus, GPS-paikkatietojen liittäminen kuviin, kasvojentunnistus, tärinänesto ja ajastus. Lisäksi käyttäjä voi tutusti säätää valotusarvoa, valkotasapainoa ja ISO-tasoa sekä lisätä kuviin tehosteita kuten negatiivi, mustavalkoinen ja seepia.

Esimerkkikuvia: 1, 2 ja 3:

Puhelimen videokuvauksen laatu käy ilmi alla olevasta pätkästä:

Yhteenveto

Samsung Galaxy S on sanalla sanoen vakuuttava ilmestys. Se tarjoaa oikeastaan kaiken, mitä kalliimman hintaluokan kosketusnäyttöluurilta voi tällä hetkellä odottaa. Mukana on viehättävä käyttöliittymä, tehokas suoritin ja suuri näyttö sekä Google Android -alusta, jonka tulevaisuus näyttää ruusuiselta.

Puhelimen ehdottomiin vahvuuksiin kuuluvat monipuolinen työpöytä, loistava verkkoselain ja Super AMOLED -kosketusnäyttö: työpöytä tekee itselleen tärkeän tiedon tarkastelusta vaivatonta, verkkoselain näyttää vaativatkin sivut oikein ja näyttö toistaa värit kirkkaina sekä elävinä. Plussaa annettakoon lisäksi ohuesta rakenteesta, jonka ansiosta laite kulkee housujen taskuissa varsin näkymättömästi.

Positiivisena seikkana voidaan nähdä myös Samsungin lupaus Android 2.2 -päivityksestä. Se tuo itse alustana lisää nopeutta ja pidentää laitteen elinikää.

Loistavasta kokonaispaketista huolimatta mikään puhelin ei ole täydellinen. Ainakin allekirjoittaneen mielestä Galaxy S tuntuu reilun 500 euron puhelimeksi kädessä muovisuudestaan johtuen hivenen halvalta. Rakenteessa ei sinänsä ole valittamista, mutta varmasti moni toivoisi tämän hintaluokan puhelimelta aavistuksen laadukkaampia materiaaleja.

Rautapuolen heikkoutena mainittakoon kuvausvalon puute. Hienoinen miinus annettakoon myös huonosti toteutetusta kopio-liitä-ominaisuudesta sekä maksullisten sovellusten puutteesta Android Marketissa.

Samsung Galaxy S sopii hyviä Internet-ominaisuuksia painottavalle käyttäjälle. Parhaimman ilon siitä saa irti, kun käytössä on rajattoman surffailun mahdollistava datapaketti. Ilman jatkuvaa verkkoyhteyttä laitteen ominaisuudet jäävät melkoisen köyhiksi, joten Galaxy S:n kanssa datayhteydestä kannattaa maksaa.

Puhelinta voi mainiosti suositella myös sosiaalisia palveluita sekä Googlen palveluita aktiivisesti hyödyntäville käyttäjille. Samsungin käyttöliittymä tukee itsessään hyvin sosiaalisia palveluita, jonka lisäksi viralliset Twitter- ja Facebook-sovellukset löytyvät Android Market -ohjelmistokaupasta.

MobiiliBlogi suosittelee Galaxy S:ää lämpimästi vaativalle käyttäjälle, joka hyödyntää verkkopohjaisia palveluita matkapuhelimellaan päivittäin.

30 kommenttia

 1. Itse kävin sattumalta tänään hypistelemässä kyseistä luuria verkkokauppa.comissa ja täytyy kyllä sanoa että yllätyin positiivisesti. Itsellä on käytössä e71 ja se on mielestäni ollut paras luurini tähän asti ja kun katselin nokian ja muiden tuotevalikoimaa liikkeessä, niin eipä sielä näkynyt yhtään laitetta joka olisi houkutellut samalla tavoin kuin tuo Samsungin tekele.
  Eipä siinä, mielestäni paljon kehuja saanut HTC:n mallisto ei vaikuttanut kovinkaan erikoiselta; itseasiassa melko mielenkiinnottomalta. Jotenkin tuintuivat tahmeilta ja hitaammilta kuin tuo samsungin tekele. Jospa joku päivä vielä Maemosta kuoriutuisi jotakin yhtä hienoa, niin hommaan heti. Siihen asti pärjätään vielä e71:llä. Haluanhan pitää tähän mennessä hyvin toimineen sport trackerin…( heh mutta tosi on :D) Käyttöliittymä kun ei vielä sinänsä ratkaise, ja Googlen hommiin kun en vaan oikein luota. Windos mobile 6.5.3 pääsin myöskin kokeilemaan ja sekin vaikutti lupaavalta, mutta ei sekään ollut hankinnan arvoinen ainakaan vielä. (Ja elkää kukaan yrittäkö tuputtaa sitä Jobsin lankkua!)

  Helposti vaan käy näissä uusissa luureissa ja niiden uusien käyttöliittymien julkaisutahdissa, että jää vaan kuluttajana oottamaan sitä seuraavaa vielä parmpaa ja pärjää vielä sillä vanhalla hyvällä kapulalla. Eri asia jos vanha olisi ihan susi, mutta sillonpa menisikin jo brändi vaihtoon ja operaattori samassa rytäkässä 😉

 2. Mitäs laitteita HTCn mallistosta kokeilit, niitä kun on aika moneen lähtöön Verkkiksen hyllyissä?!

 3. arvon nimimerkki jep, ehkä puhelimen vaihtoasi helpottaa tieto, että Android Marketista löytyy SportsTracker, aivan vastaava ohjelma.

 4. testissä ei otettu kantaa akkukestoon, joka on mielestäni yksi tärkeimmistä ominaisuuksista mobiililaitteelle. miten usein puhelinta pitää ladata, kestääkö normaalia käyttöä päivääkään? Android-puhelimille tämä on yleensä ollut pullonkaula..

 5. Kiitos Teemu kattavasta testistä. Pieni korjaus, Swype tukee suomen kieltä. Löytyy Swypen asetuksista. Itse olen nyt omistanut kyseisen luurin pari viikkoa ja päivä päivältä olen tyytyväisempi. Löytyy uusia juttuja ja kikkoja käyttöä helppottamaan päivittäin. Sport trackeria vastaava softa löytyy My Tracks nimellä ja ei ihan samaa tasoa, mutta kuitenkin ajaa asiansa. Odotan innolla 2.2 anroidia, pitäisi kuulemma viisinkertaistua nopeus. Ja kun on jo nyt pirun nopea. Aiemmat puhelimeni olleet Nokiaa , N80, N95, E63, E90 ja N97 joka muuten ollut surkein omistamani luuri. Sen kokemuksen myötä päätin etten enään Nokiaan sorru, vaikka olen Nokiaa käyttänyt aina ekasta kommarista asti. Löysin taas jotain uutta juttua luuristani Teemun videoista .SUURI KIITOS siitä.

 6. Akun kestosta sen verran, että itse pärjään kaksi päivää vaikka puhun paljon ja tullut leikittyä uudella luurilla aika paljon. Ja softia päivittyy aloitusnäkymässä. Yksi hyvä softa on TaskManager joka sulkee turhaan taustalle avautuvia ohjelmia kuluttamasta virtaa ja hidastamasta. Kummasti niitä aukeaa koko ajan kun käytän puhelinta. Kokeilin muitakin vastaavia ohjelmia mutta ne hidasti puhelinta.

 7. @Pekka
  Ei ne hidasta/kuluta siellä mitään, jos on kunnolla koodattuja softia. Android sammuttaa ohjelman, kun siitä poistutaan, siitä jää vain osia muistiin talteen nopeaa seuraavaa käynnistystä varten. Monesti nuo task killerit vain aiheuttavat lisää harmia.

 8. toisaalta kokemuksia vertailtuna erityisesti iPhoneen:

  Ihan ok arvostelu. Itse kaksi viikkoa käyttäneenä voisin tuonne miinusosastoon (ainakin iPhoneen verratuna) listata seuraavia havaintoja:

  – Kaiutin takapuolella, soitto/hälytys vaimenee olemattomiin jos puhelin lepää esim. pehmeän kotelon päällä, sohvan käsinojalla tms.
  – Vibra heikko, ei tunnu taskussa eikä pöydällä. Kädessä kyllä, mutta hyöty silloin on kyseenalainen.
  – Akkukesto ei kovin loistava, tuntuu että wlanin ja GPS:n poisto parantaa huomattavasti (kun taas iOS4 ei tuntunut olevan juuri vaikutusta)
  – Musiikkisoitinta nyt ei voi kyllä kehua mitenkään päin, ainakaan iPodiin tottunut.
  – Mitään synccia musiikille/medialle iTunesin tapaan ei löydy lähellekään samanveroista (tosin osa pitää perinteistä foldereitten copy-pastea parempama, joten heille tämä on kai +)
  – Nappikuulokkeissa ei muita kuin play/pause -toiminnot, eikä ainakaan iPhonen kuulokkeet ole yhteensopivat.
  – In-ear-kuulokkeissa volume-taso 1 on joskus liian kovalla ja 0 mutella.
  – Samsungin Kies on aivan hirveää kuraa. Jos edes onnistuu puhelinta siihen liittämään. Macille sitä ei olekaan (onneksi). En vain tiedä miten mahdolliset päivityksen sitten onnistuvat, kun Kiesin toiminta on arvaamatonta.
  – GPS hidastelee, tosin tähän kai korjaus tulossa
  – Mail clientit on erikseen gmailille ja muille, miksiköhän näin..
  – Yläpalkin sinällään cool vetovalikko ei toimi infojensa kanssa aina kovin loogisesti, esim. tullut maili -> klik -> inboxiin jossa ei yhtään uutta viestiä, mihin lie tupsahtanut.
  – Nopeudesta eri mieltä, aika usein esim. puhelinvalikkoon meno kestää 7-8s, kun ottaa taskusta ja herättää puhelimen normaalisti. Hidastelua ei esiinny, jos valikossa on jo käynyt ja menee uudelleen
  – Kosketusnäytön tarkkuus ja herkkyys ei ole iPhonen tasoa. Ja sormestani en löydä kalibrointimahdollisuutta.
  – Soittoääniä ei saa valita kontaktikohtaisesti, muita merkkiäänivalintoja on sitten joka lähtöön ja epäloogisesti sijoitettu pitkin ja poikin.

  Näitä nyt äkkiseltään tuli mieleen. Androin-marketin vajavainen haku nyt on kaikkien tiedossa, ja softat muutenkin kuuluu yleiseen Android-keskusteluun.

  Annetaan sitten vähän plussiakin erityisesti iPhoneen verrattuna:
  + Hyvin (ja halvalla kaapelilla) toimiva TV-out (kun tilasi ensin sopivan kaapelin, nokialaisen, videokameran vastaava ei toiminut), tosin vain composite-tasoa. 5 taalan tarvikekaapeli micro-USB -> HDMI voisi olla bueno, mutta niitä ei nyt saanut (Sampan oma maksaa 50e)
  + Tiedostojen siirto vaikka BT:n yli koneeseen, ei tarvitse aina kierrättää dropboxin tms. kautta jos ei ole piuhaa mukana.
  + Radio
  + Tarkemmat tiedot mihin akkua on kulunut, voi joskus olla hyvä tietää
  + Googlen palveluiden integrointi (toki iPhonella sama omiensa kanssa) ja osa googlen palveluista, latitude/sky map ei taida olla iPhonelle..

  ps. (Hellä) Death Grip hidastaa datasiirtoa (esim. uploadin 2270 kbit->216 kbit) ja pudottaa palkkeja/signaalia. Puheluiden katkeamista en ole havainnut

 9. Hyvä arvostelu, mutta pari kohtaa joissa hiukan eri mieltä:
  1. kuvausvalon puute ei mielestäni ole miinusta millään tavalla…tässä puhelimessa on erittäin toimiva kamera ja pimeällä ottaa parempia kuvia kun tätä kuvausvaloa ei ole 🙂

  2. Se, että Android Marketista ei löydy maksullisia ohjelmia ei ole mitenkään Galaxy S:n vika ;), joten ei sitä heikkoutena voi pitää kun se on täysin Googlen heiniä. Ja jos niitä maksullisia ohjelmia haluaa niin asentelee puhelimeen SlideMe – softan ja maksulliset ovat saatavilla.

  Mutta kaiken kaikkiaan tämä on mahtava laite…myös sellaisen miinuksen annan, että Internet selain ei täysin pelaa yhteen Facebookin kanssa…kaikki valinnat eivät toimi kuten pitäisi.

 10. Osoitekirjasta voi hakea myös suoraan menemällä sinne numeronäppäimistöön. Eli ei se nyt kovin hankalassa paikassa ole.

  @Infant
  Mulla ainakin on tässä aivan järkyttävän tehokas värinä. Ei mikään muu puhelin ole näin voimakkasti koskaan värissyt. Olisiko sulla viallinen laite?

 11. Kopioi, liitä, leikkaa, maalaa ja kursorinohjainpainikkeet löytyvät 123? -painikkeen takaa pitkään painamalla. Lähes kukaan arvostelija ei ole tuota löytänyt, mutta laittanut sen puhelimen miinukseksi. Android käyttöjärjestelmässä v2.2 (Froyo) on kuulemma sitten iPhonesta matkittu suurennuslasi ja kopioi ja liitä -systeemi.

 12. Kiitos kaikille kommenteista! 🙂

  @JeS Akun kesto on aina hieman vaikea aihe. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että kyllä Galaxy S ainakin pari päivää jaksaa melkoisenkin aktiivisella käytöllä.

  @Pekka Onko näin? Hienoa! Aiheesta olikin kesäkuun alussa puhetta Samsungin PR-johtajan kanssa, joka sanoi Swypen tukevan jossain vaiheessa myös Suomea. Hyvä, jos tuki on mukana jo nyt. 🙂

  @MKAntero Maksullisten sovellusten puute on toki ensisijaisesti itse alustan ongelma, mutta mielestäni se on samalla myös luettavissa puhelimen miinuspuoliin.

  1. Kaipaisin näin katvealueella asuvana tietoa eri puhelinten siitä kuinka hyvin ne pitävät minut verkossa. Nokia kun ei tunnu olevan hyvä siinä. Itselläni on ollut ajatus vaihtaa esim. Samsung Waveen, mutta en haluaisi hypätä ojasta allikkoon.

 13. @Jes

  Akunkesto on älypuhelimissa täysin käyttöriippuvaista. Näyttö vie yli 70% virrasta ja mitään järkeviä testejä akunkäytöstä ei voi tehdä, koska ne eivät ole vertailukelpoisia datan käytön ja signaalivoimakkuuksien takia. Lisäksi ei ole ikinä tietoa miten monta lataussykliä vertailulaitteen akku on käynyt läpi ja uuden puhelimen akkua on aivan turha testata, se ei kestä oikeastaan yhtään mitään tehokäyttöön viittaavaa ennen tusinaa latauskertaa.

 14. Ja musasoftaa voi vaihtaa, kuten kaikki muutkin ohjelmistot, jos ne eivät miellytä. Se on Androidin ehdottomia vahvuuksia.

 15. Hyvä ja kattava arvio tästä huippu-Android luurista.

 16. Yhen miinuksen voisi poistaa arviosta, tuon osoitekirjan haun. Kotinäytössä on se google-widgetti, se hakee osoitekirjasta. Ei voi siitä vähemmäksi enää hiplaamista vähentää.

  1. Marketista löytyy Gesture Search. Se antaa kirjoittaa suoraan näyttöön sormella piirtäen hakuja (etsii puhelimesta ym. ym. ym.). Vielä nopeampaa kuin naputella käsin googlen oletushakuruutuun.

 17. Miten on oikeasti tuon Exchange kalenterisynkkauksen kanssa? Webistä löytää siitä hieman ristiriitaisia tietoja. Onnistuuko se kierrättämättä kalenteritietoja Googlen kautta?

 18. ”Hienoinen miinus annettakoon myös huonosti toteutetusta kopio-liitä-ominaisuudesta sekä maksuttomien sovellusten puutteesta Android Marketissa.”

  Milläs tavalla se copy&paste on muka huonosti toteutettu? Sen käyttöön on jopa 2 tapaa: painamalla ?123-näppäintä ja valitsemalla kopioi/liitä tai valitsemalla tekstinpätkän ja painamalla sitä pitkään, tämän jälkeen avautuvasta valikosta valitaan ”kopioi” tai ”liitä”.

  Ja miten nii ei muka Android Marketista löydy maksuttomia sovelluksia? Niitähän on siellä tuhansittain…

  1. Mielestäni toteutus on huono, koska tekstin valinnan pitää osua kohdalleen kerrallaan. Sitä ei voi korjailla esim. iPhonen tavoin.

   Hyvä kun bongasit kirjoitusvirheen! Tarkoitukseni oli luonnillisesti sanoa: ”…maksullisten sovellusten puutteesta Android Marketissa.”

 19. Akunkestosta sen verran että jos ottaa automaattisen synkkauksen, gps:n ja 3gn pois saa akunkestoa päivän ainakin lisää. Jos tarttee selatessa välttis 3gtä, sen saa näppärästi taas päälle.

 20. Swypeä ei löydy suomeksi. Ainakaan omasta luuristani. On kyllä pakko olla tyytyväinen laitteeseen. Tälläkin hetkellä kirjoittelen omalla S:llä WLANia käytellen ja musiikkia kuunnellen. Hieno arvostelu. Maksulliset sovellukset ovat nyt saatavilla Android Marketista. Videoille oisit voinut lisätä kaksi asiaa. Soittaminen ja viestin laittaminen osoitekirjassa nimiä sivusuuntaan liikuttamalla. Toinen on, että työpöydän aloitusikkunoiden määrää voi helposti säädellä. Videosta sai sen kuvan, että niiden määrä olisi aina se 7. Isoin miinus itsellinen Samsung-näppäimistössä on pilkun puuttuminen pääsivulta. Senkin saa onneksi korjattua esim. Scandinavien keyboard- sovelluksella, kiitos androidin.

 21. Vielä yksi. Kun selailet vaakanäkymässä soittimen biisejä, voi ylhäällä olevalla nuolella muutta näkymää vielä käyttökelposemmaksi ja visuaalisemmaksi. Kiitos.

 22. Olen todella pettynyt puhelimeen. En oikein pidä ideasta, että kalenteria ei voi käyttää ilman facebook tai gmail tunnuksia. Käyttöliittymä on aivan kauhea, hyvä jos osaa edes soittaa tai vastata puheluun.

 23. Oon pitäny puhelimesta. Ei oikeastaan mitään moitittavaa, onhan tuohon tutustumiseen tarvinnu aikaa varata, mutta se palkitsee =)
  Akusta minulla on vain kehuttavaa, jos verrataan perustyömaalla käytössä olevaan käsiporaan, jonka akusta mehuja löytyy 3,5Ah ja jumalauta kun n.100g puhelimessa on giganen prossu, 4* tuuman kosketuslednäyttö, 5Mpixelin HD-kamera, 7,2Megaan pystyvä langaton verkkoasema, radio, kaukosäädin ja vatupassi. Helppo käyttää ja mikä parasta muokattavissa just semmoseks ku haluaa/tarvii. Ja akussakin 1,5Ah (1500mAh) mehua, se on minusta perkeleen hyvin, kun ottaa huomioon, mitä on saatu tohan n.100g littanaan siivuun siististi survottua. Hyvä Samsung.

  On muutenkin hyviä kokemuksia, mulla on ollu vuodesta 2001 asti kovassa käytössä samsungin 42*tuumanen plasma, painoa jtn 30-40kg. Kuva on palanu kiinni ties miten monesti, aina on korjautunu muutamassa tunnissa, muuttoja telkku on kestänyt n.5kpl (jos oikein muistan). Ja lämmittääkin myös kivasti, ei tarvihe hyvin eristetyssä omakotitalossa olohuoneessa, muuta lämmitystä kun jättää yökskin jonkun kanavan äänettömällä pyörii.
  Tähän asti pelkkää hyvää, kestäviä laatutuotteita, askeleen kilpailijoita edellä,
  En ois 10.vuotta sitten uskonut, että tällaista sanon, mutta Nykyään on sama verrata samsungia ja nokiaa, kuin ennen (10.v) sitten nokiaa ja motorolaa ;D

 24. Mo, voisko joku kertoo miten saan puhelimen palautettua normi firmikseen ku itellä on joku customrommi?

Kommentointi on suljettu!