Nokia ja Intel avasivat Ouluun yhteisen tutkimuskeskuksen

Matkapuhelinvalmistaja Nokia ja siruvalmistaja Intel ovat avanneet ensimmäisen yhteisen tutkimuskeskuksen Ouluun. Intel and Nokia Joint Innovation Center, Oulu toimii Center for Internet Excellence (CIE) -tutkimuskeskuksessa Oulun yliopistossa. Projekti on lähtenyt käyntiin elokuussa ja sen parissa työskentelee alussa parikymmentä tutkijaa kolmen vuoden ajan.

Tutkimustyö painottuu aluksi uusien ja kiehtovien internet-käyttäjäkokemusten luomiseen hyödyntäen mobiililaitteiden nopeasti kehittyviä laskenta- ja grafiikkaominaisuuksia. Ensimmäinen hanke perehtyy mahdollisuuksiin 3D-tekniikan käyttämisestä avoimien langattomien käyttöliittymien luomisessa.

Oulun yliopisto keskittyy tulevaisuuden tietoliikenneratkaisujen sekä elektroniikan ja fotoniikan kehittämiseen. Tämän vuoksi Oulu on sijainniltaan erinomainen paikka Intelin ja Nokian yhteiselle innovaatiokeskukselle”, totesi Justin Rattner Intelin teknologiajohtaja ja Intel Labsin johtaja.

3D-teknologia voi muuttaa tapaamme käyttää mobiililaitteita ja tehdä kokemuksistamme paljon mukaansatempaavampia”, sanoi Nokia teknologiajohtaja Rich Green ja jatkoi. ”Yhteinen tutkimuslaboratoriomme Intelin kanssa korostaa Oulun tutkimusyhteisön 3D-osaamista ja ajan kuluessa luo perustaa tärkeille tulevaisuuden käyttäjäkokemuksille.”

5 kommenttia

 1. Koskahan yhtiön nimi on Nokia-Intel? Tai toisinpäin…

 2. > Oulun yliopisto keskittyy tulevaisuuden tietoliikenneratkaisujen sekä
  > elektroniikan ja fotoniikan kehittämiseen.

  Tarkoittaakohan tuo fotoniikka valon hyödyntämistä mikropiireissä ja elektronisissa laitteissa kuten tietokoneissa? Itse olen saanut sen käsityksen, että tuolta alalta saattaa olla tulossa yksi merkittävimmistä keksinnöistä sitten mikropiirin keksimisen. Jos mikropiirien sisällä aletaan siirtyä valon hyödyntämiseen ja jos sama tapahtuu tietokoneiden komponenttien välillä, niin se todennäköisesti mullistaa tietokoneiden suunnitelun ja tietokoneet täysin. Nykyäänhän esun enikevyllä olevat piirikomponentit joudutaan sijoittamaan varsin lähekkäin, mutta valon hyödyntäminen muuttaisi asian t’äysin.

  1. eli optista elektroniikkaa, luulisin tosiaan että siitä tuossa on kyse.

   1. Njaa taitaa kyllä olla paljon laajempi käsite. Mutta jokatapauksessa tuo arvaukseni sopisi hyvin yhteen elektroniikan ja tietoliikennetekniikan (valokuitu) kanssa,

   2. Eipä taideta ihan kertoa kaikkea mitä tuolla kehitetään. Mutta hyvinkin saatetaan pohtia juuri, kuinka matkapuhelimissa tiedonsiirrosta saisi nopeampaa.

Kommentointi on suljettu!