Nokia N900:lle kehitetty reaaliaikainen kasvojentunnistus heittää hyvästit PIN-koodeille

Manchesterin yliopistossa on kehitetty kokeilumielessä tekniikka, jonka avulla Nokia N900 -puhelimen etupaneelissa sijaitsevaa kameraa voidaan käyttää hyödyksi reaaliaikaisessa kasvojentunnistuksessa. Tekniikkaa kehutaan ainutlaatuiseksi, sillä se toimii tietokoneisiin nähden tehottomilla matkapuhelimilla ja joutuu työskentelemään kohtalaisen heikon kuvanlaadun kanssa.

Projektissa hyödynnetään Active Appearance Model -teknologiaa, jonka avulla kasvot jaetaan niin sanottuihin kiintopisteisiin. Niiden myötä kasvojen muoto, katseen suunta, ilmeet ja henkilöllisyys kyetään tunnistamaan.

Varsinainen tunnistus tapahtuu puhelimeen nauhoitetun videopätkän avulla. Käyttäjä nauhoittaa kasvoistaan videon, jota verrataan tunnistautumisessa käytettäviin kasvoihin. Älykkään algoritmin ansiosta erilainen päänasento ja ilmeet eivät pilaa tunnistusta.

Tekniikan hyödyt jokapäiväisessä käytössä olisivat huomattavat. Sitä voitaisiin käyttää esimerkiksi korvaamaan puhelimen PIN-koodi sekä verkkosivustojen salasanat.

Lähde: Engadget

6 kommenttia

  1. Eniten aiheesta kiinnostaisi, miten tekniikka erottaa kasvot kasvojen kuvasta? Käyttäjän kasvot kun ovat kohtalaisen helposti varastettavissa paperille..

  2. @LNu: aivan. Ei muuta kuin käyttäjän kuva kameran eteen ja käyttäjän salattu laite/netti on auki… Selvästikin ratkaisu pitäisi olla sillä tavalla dynaaminen että tunnistautuessa pitäisi suorittaa tietyt käyttäjän valitsemat ilmeet peräkkäin. Sitä olisi ihan hauska katsellakin kun bussissa, luentosalissa tai kahvilassa joku tunnistautuu…

  3. No ohjelma laitetaan odottamaan vaikkapa silmänräpäytyksiä tms. luonnollisia liikkeitä ennenkuin käyttäjän nassu hyväksytään.

    Aika hömppä idea, mieluummin näppäilen koodin 🙂

Kommentointi on suljettu!