Uusi Nokia E7 houkuttelee yrityskäyttäjiä

Nokia esitteli tänään Nokia World -tapahtumassa yrityskäyttäjille suunnatun Symbian^3-alustaan pohjautuvan E7-puhelimen. Se on neljän tuuman kosketusnäytöllä varustettu uutuus, jonka sivusta esiin liukuu nelirivinen QWERTY-näppäimistö.

Fyysisen näppäimistön lisäksi mukaan on saatu myös muita yrityskäytössä arvostettavia ominaisuuksia. Puhelimesta löytyy Microsoft Exchange ActiveSync -tuki sekä hyvät turvallisuusominaisuudet, jotka mahdollistavat muun mussa laitteen etähallinnan.

Nokia E7:n neljän tuuman näyttö on toteutettu AMOLED-tekniikalla. Sen tarkkuus on 640 x 360 pikseliä. Näytön ulkokäyttöä on pyritty parantamaan Nokia ClearBlack -teknologialla, jonka ansiosta näkyvyyden pitäisi olla aikaisempaa selkeämpi.

Uutukaisen yhteyspuolelta löytyvät HSDPA, HSUPA, A-GPS, WiFi b/g/n ja Bluetooth 3.0. Nokia E7:n muita ominaisuuksia ovat 16 gigatavun sisäinen tallennustila, FM-radio, kahdeksan megapikselin kamera, 720p-videotallennus, LED-kaksoissalama, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja tuki USB On-the-Go -tekniikalle.

Kooltaan Nokia E7 on 123,7 x 62,4 x 13,6 millimetriä ja se painaa 176 grammaa. Puhelin saapuu myyntiin ennen vuoden loppua 495 euron verrottomalla hinnalla.

41 kommenttia

 1. Aika munakas veto Noksulta promota tätä kommarin korvaajana/seuraajana.

  Muuten kiva, mutta kaikki riippuu taas kuinka hyvin S^3 palvelee!

  1. No, kommari on yrityspuhelin ja E7 nimenomaan huippu yrityspuhelin, joten ei niin kummallista.

   1. E75:hän oli myös ”kommarin seuraaja”. Jos eivät kerran enää kommunikaattoreita valmista niin mielestäni nimellä on turha yrittää ratsastaa.

   2. Nokian puhelimen valintaluettelossa E75 perässä ei lue Communicator kuten E90 perässä lukee. Pian nähdään mitä E7 perässä luukee. Oma arvaus, että Communicator.

 2. On kyllä hyvä bisnesluuri, varsinkin noiden ohjelmien vuoksi.

 3. Aika vitsi koko laite.
  Androidilla ja kunnon näytöllä niin voisin harkita.

  1. Ja taas on tosi ”tietäjiä” heti liikenteessä, hakutaan laite vaikka ei ole edes nähnyt saatikka käyttänyt.
   Itse laitan kyllä E7:n toivelistalle tämän perusteella

   1. miks laitetta tarvii ees kokeilla jos tietää jo valmiiks että symbian on paska? ei sen tietämiseks tarvi mikää ”tietäjä” yms olla. Vaikka symbiani toimis kosketusnäyttöpuhelimella yhtä sulavasti kuin ios tai android niin se on silti uskomattoman ruma ja vanhanaikanen. se on se syy miks nokia menettää asemaansa älypuhelimissa kokoajan. androidi on vaa nii paljo helppokäyttösempi ja samalla tyylikkäämpi kosketusnäyttöpuhelimissa kuin symbian. siinä syy miks tämä puhelin mukaanlukien kaikki muut julkaisut jää ainaki omalta osalta kaupan hyllyille. odotin jotain hienoa uutta vihdoin mutta taidan sittenkin kääntyä galaxy s:n puoleen taikka huomenna julkastavaan desire hd:n. ja mitä niin mullistavaa eroa tässä symbian^3:ssa on verrattuna esim n97 pyörivään symbianiin, jos siinä vielä pyöri ns. symbian^2? 3 kotinäyttöä yhden sijaan?

  2. Joillain tuntuu olevan suoranainen pakkomielle tuo Android. En alkuunkaan ymmärrä miksi sitä pitäisi muka tunkea joka paikkaan. Vaikka itse olen erityisesti kiinnostunut Symbianista ja MeeGosta, niin en si9lti ole vaatimassa, että jokaisessa luurissa pitäs käyttää niitä. Mutta Androidporukka tuntuu olevan jatkuvasti vaatinmassa, että kaikissa puhelimissa pitäs käyttää just Androidia, en ymmärrä lainkaan tuota asennetta. Minusta valinnanvara on hyvä asia. Jos haluat Androidluurin niin olet vapaa ostamaan sitten jonkun muun valmistajan luurin.

 4. No nyt alkaa Nokian mallisto näyttää paremmalta! Harmi, että nyt ei MeeGo-puhelimia julkaista. MeeGo-puhelimista on vissiin tulossa lisää kuitenkin myöhemmin tänä vuonna.

 5. Muuten houkutteleva setti, mutta tuo resoluutio 🙁

  1. Se onkin juuri resoluutio mitä YRITYSpuhelissa kaivataan… Eiköhän se tule tärkeysjärjestyksessä melko kaukana.

 6. 640×480 aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 7. Mitä ihmeen full hd resoja jengi kaipaa. Ite en ainakaan halua kantaa suurennuslasia mukanani… ja ne zoomaukset voitte unohtaa. Sivun pystyy lukemaan normi näköinen ilman zoomausta. Sama mulle mikä käyttis kunhan toimii ja android ei sitä tee…

 8. Pettymyshän tämä tavallaan on. Meegolla ja suuremmalla näyttöresolla tämä olisi omaan taskuun uinut, mutta ei nyt. Commut oli aikanaan spesiaaleja, samaa ei voi sanoa tästä. Jotenkin tuntuu että Nokian suurin moka on kyllä ollut sairaalloinen takertuminen symbianiin jo vuosia.

  1. Symbian on edelleenkin kaikkein kehittynein mobiilialusta älypuhelimille, joten ei siinä ole mitään sairaalloista, että sitä käytetään. Käyttöjärjestelmänä Symbian on erittäin hyvä. On monia älypuhelimissa tärkeitä asioita, joissa se on edelleen muuita alustoja edellä. Ja muistutetaan nyt, että Symbian ^4 saa uuden k’äyttöliittymän vuoden lopussa. Jo Symbian ^3 on kutenkin iso hyppäys eteenpäin.

   1. jos se symbia on niin paras ni miks kukaan ei osta nokioita hmmm…?

   2. Justus: Googlaappa kuinka moni tosiasiassa osti Symbian älypuhelimen esim viime kvartaalilla tai viime vuonna yhteensä. Tule sitten kommentoimaan uudestaan…

 9. Ei ne opi ikinä! Heittäisivät tuon nihkän hikisen symbianin jo roskiin
  ja hyppäisivät nykyaikaan! Puhelimet näyttää ihan ok hyviltä mutta
  heti kun esittelyvideoita katsoo nousee karvat pystyyn tuosta symbbarista..
  No kukin tiensä valitsee..minä äänestän omalla lompakollani.

 10. Eli E7 oli se, jota alunperin veikattiin N8:ksi. Toihan näyttää aivan siltä mitä alkuvuodesta nähtiin vuotaneissa kuvissa.

 11. Kyllä tuossa selvästi on aineksia uudeksi Kommariksi. Tuskin monikaan on päässyt Symbian^3 luureja kokeilemaan, joten ei lytätä sitä vielä. Tuo varmaan tulee hankittua seuraavaksi työluuriksi, Androidilla mennään sitten vapaa-ajalla…

  1. Uusia kommareita tarvittais jo, mutta tuo E7 ei kanna ”Communicator” -merkkiä ja kansi avautuu väärällä tavalla, verrattuna edellisiiin kommareihin 😀 . No joo, mutta silti olisi mukavaa, jos tulis sellane perinteisen kommarin seuraaja MeeGolla!

 12. Kummallista tämä valitus näytön resoluutiosta! Ainakin näissä Nokian puhelimissa on _oikeasti_ se määrä pikseleitä kun on kerrottu. Nexus Onen, Desiren ja Galaxy S:n (esimerkiksi) näytöissä ei ole yhtä monta pikseliä joka värillä johtuen näyttötekniikasta (PenTile). Fyysisesti, varsinaisia pikseleillä laskettuna noiden näyttöjen resoluutio on 653×392, eli ei kovin paljoa isompi kuin näissä Nokian puhelinten nHD -näytöissä.

 13. No ei pärjää mun Panasonicille, siinä kun on 1920×1080 resoluutio. Käyttiskin on Java

 14. @Andre

  > miks laitetta tarvii ees kokeilla jos tietää jo valmiiks että symbian on paska?
  > ei sen tietämiseks tarvi mikää “tietäjä” yms olla.

  T’äysin idioottimainen asenne. Eli toisinsanoen sun asenteesi perustuu pelkkiin ennakkoluuloihin, eikä mihinkään todelliseen faktaan.

  > Vaikka symbiani toimis kosketusnäyttöpuhelimella yhtä sulavasti kuin ios
  > tai android niin se on silti uskomattoman ruma ja vanhanaikanen.

  Jaahas, sinä nyt varmasti väittäsit noin, vaikka Symbian olis täsmälleen yhtä hienon näjkönen tai hienompi. Tuollaset ihmiset tuskin koskaan tulee myöntämään olevansa väärässäö, koska se olisi kolaus omalle egolle.

  Sitäpaitsi jos nyt ihan suoraan sanotaan, niin ei se Android nyt kyllä mitenkään niin ihmeellisen näköinen ole verrattuna Symbianiin. Samat perusideat siinä on kuin Symbianisakin. Ja teemoista taas ei ole mitään järkeä valittaa, koska käyttäjä voi vaihtraa ne.

  > se on se syy miks nokia menettää asemaansa älypuhelimissa kokoajan.

  Ja höpön löpön. Koko väite markkinaosuuden kokoajan menettämisestä on silkkaa puppua. Suosittelen sua katsomaan tämän Reutersin kaaviokuvan älypuhelinten markkinaosuuden kehityksestä viimeisen 1.5 vuoden ajalta. Huomaa etenkin Nokian älypuhelinten markkinaosuuden kehitystä kuvaava käyrä. Huomaa myös ryhmän others markkinaosuutta kuvaava käyrä. Androidia käyttävät vamistajat kuuluu tuohon ryhmään others. Huomaa myös Applen markkinaosuuden kehitystä kuvaava käyrä. Kuten kaaviokuvasta voidaan nähdä, niin Nokia on itseasiassa jo pitkään kasvattanut markkinaosuuttaan Androidin noususta huolimatta.

  http://graphics.thomsonreuters.com/F/07/GLB_SMPHN0710.gif

  > mitä niin mullistavaa eroa tässä symbian^3:ssa on verrattuna esim n97
  > pyörivään symbianiin, jos siinä vielä pyöri ns. symbian^2? 3 kotinäyttöä
  > yhden sijaan?

  Jos et vaivaudu lukemaan Symbian ^3:n uudistusten listaa netistä voit syyttää ihan itseäsi, uudistyusklista koostuu yli 250 kohdasta. Kyllä siinä kuule siis on paljon uutta. Ja mitä ihmettä höpiset Symbian ^2:sta?

  1. Varmaan sitä, kun Nokia ei tuonut ainuttakaan Symbian^2 laitetta osittain siitä syystä, kun N97:n oli tullut jo kaikki S^2:n isoimmat uusistukset päivityksinä tai valmiina ominaisuuksina. Esim. tuo N97:n kotinäyttö ja kineettinen skrollaus on Symbian^2:n uudistuksia.

   Pakko kyllä myöntää, että itse kuuluin joskus Symbian vastaiseen porukkaan, mutta Nokia ja Symbian Foundation ovat kyllä ainakin minut saaneet takaisin puolellensa. N8:n todennäköisesti ostan, vaikka tämä E7:kin kiinnostaisi kovasti.

   1. S^3:ssa on kyllä ihan aikuisten oikeasti korjattu S60 5th ed.:n puutteet. Käyttöliittymä on nyt ihan oikeasti kosketusnäytölle optimoitu. S60 5th ed. olikin vähän sellainen välivaihe.

    ”Kaksoisklikkauksille” ei ole enää tarvetta, vaan löytyy kontekstimenut yms.

    Tuota on nyt tullut useamman kuukauden räpellettyä viitenä päivänä viikossa ja S^3 -kapulaa voisi kyllä harkita ihan vakavasti. Virtuaali-qwerty on N8:ssa ihan toimiva. En ole kokeillut C6-01:n hieman pienemmällä näytöllä. C7 olisi melko taskuystävällinen.

    Sinänsä harmi, että useimmissa malleissa on EDOF-kamera.

    Jos ei UI:n yleisilme miellytä, niin teemoillahan sen saa vaihdettua. Sinänsä en ymmärrä joidenkin valitusta, kuinka ”se näyttää ihan samalta kuin aiemmat versiot”. Tottakai Nokia käyttää samantapaisia kuvakkeita ja muotokieltä hieman päivitettynä vuodesta toiseen. Sehän on osa brändiä. Samalta näyttää iFöönitkin versiosta toiseen.

 15. Mikä siinä symbbarissa on vikana? Lapsikin sitä osaa käyttää ja jos aikuinen omaa enemmän älyä kuin simpanssi, niin käyttö ei ole vaikeaa….

  1. Nyt on pakko tarttua.

   Toivon tosiaan (kilpailun mielessä), että Symbian^3 on 100000x parempi kuin ”Symbian^1” (Eli S60v5). Itselläni on tuo 5230 ton ilmasen navin takia ja voi perhanan kilinveet että se on tuska käyttis. Käyttöliittymä on kuin aikoinaan Win98:sta oleva ”WebView”. Miksi hiivatissa ekalla tökkäyksellä sen pitää ”valita” kyseinen valikko-objekti ja vasta seuraavalla se *oikeasti* tekee sen mitä halusin. Facebook-sovelluksella nettiyhteyden ottaminen vaatii *vähintään* 3 klikkausta, *avauksen lisäksi* (Androidilla tämä esimerkisi vaatii vain sen avauksen…)

   Jokainen kohta käyttiksesä suoranaisesti huutaa näppäimistöä, selkeästi kukaan ei ollut tajunnut kosketusnäytön ideaa tota tehdessä.

   Portrait-näppis on aivan hirveä, eikä edes jokaisessa ohjelmassa voi landscape-nämiskää käyttää (wtf? mikä idea?)

   laitteen kustomointi pysähtyy suosikki-kontaktien lisäämiseen näytölle yhdessä rivissä (minkä järjestystä ei voi muokata) ja värien vaihtamiseen. (niin ja taustakuvan).

   Ja Ovi-storea huonompi ”appstore” on ainoastaan mikkisoftalla WinMo 6.5:ssa. Eihän se ole muuta kuin web-osoite? (käyttää vakio selainta, jopa.)

   2110 oli käyttäjäystävällisempi kuin Symbian^1.

   Meego kiinnostaa kyllä enemmän, mutta mun kokemuksieni mukaan Symbian sais kyllä kuolla nopean kuoleman. Eikä tuon N8:n videoiden ja mainosten katsominen yhtään hetkauta ainakaan mua parempaan suuntaan.

   1. No nythän tuosta Ovi Storestakin tulee uusi versio.

 16. Itse laitetta kokeilleena voin sanoa, että siitä jää sellainen VAUTSI fiilis vaikka omassa taskussa pörisee Galaxy S. Vihdoinkin tuntuu siltä, että se Sympparin lagaaminen on saatu poistettua :).

  Syy miksi itse mietin tuohon vaihtamista:

  1. Fyyseinen qwerty
  2. Laadukas fiilis kun puhelinta pitää kädessä.
  3. FM-lähetin
  4. Navigointi + muutenkin OVI Palvelut
  5. Kuvien + Videoiden muokkaus…toimii äärimmäisen nätisti!
  6. USB OTG
  7. Aikuisten oikeasti toimiva moniajo!

  Toki Galaxy S ei mihinkään tule katoamaan mutta kyllä tuo E7 tulee olemaan se ykkösluuri.

  Sitten ne miinukset:

  1. Kyllä se aika kökksen oloinen on visuaalisesti verrattuna esim. Galaxy S luuriin.
  2. Työpöytien muokkaaminen ei missään nimessä yllä Androidin tasolle.
  3. OVI Kauppa vetää mudissa verrattuna Android Markettiin.

  Kaiken kaikkiaan puhelimesta jäi tosi hyvä fiilis päälle ja haluvan sen ehdottomasti 🙂

  1. Tuo on kyllä totta, että työpöytien muokkaaminen ei yllä Androidin tasolle. Androidissa kun on useamman muotoista widgettiäkin mahdollista tehdä ja niitä saa vähän vapaammin sijoiteltuakin. Android ei tosin tässä mielessä ole yhtä muokattavissa kuin Maemo5, jossa widgettejä sai ihan oikeasti sijoitella miten vain (vaikka päällekkäin jos haluaa).

   Ja mitä Ovi kauppaan tulee. Itse veikkaan että se alkaa nyt vihdoinkin ottamaan tuulta alleen. Nokia on esim. ottanut kontolleen sovellusten allekirjoituksen, eikä se maksa devaajille mitään. Ja uudistettu käyttöliittymäkin vaikuttaa hyvälle.

   1. Yksi asia noita markkinapaikkoja ja siellä olevia softia vertailtaessa usein unohtuu: Symbian-laitteet ovat pidemmälle kalustettuja kuin monet kilpailijat. Niissä on mukana laajempi ja kattavampi ohjelmisto.

    Erilaisille aina-ei-niin-turvallisille kauppapaikoille ei ole ihan niin paljon tarvetta.

 17. Siis, tuosta tuli ensin sellainen ”VAU!” -fiilis, vaikka nokiaa ei ole taskussa ollutkaan viimeiseen neljään vuoteen, symbianin takia.
  Mutta, hetken videota katsottua ”VAU!”:n korvaa suuri pettymys, nimittäin symbian siellä puhelimessa. Tuo käyttöliittymä on vain niin vanhanaikaisen, kaavoihin kangistuneen, ja yksinkertaisen karun näköinen. Ei yhtään silmänkarkkia, ei missään. Laitteen muotoilu ja rauta, näytön resoluutiota laskematta, miellyttää kovasti. Mutta se Symbian? Ei. Tuon kun saisi Androidilla niin ah.
  Ja, jottette villiinny, enkä minä tule leimatuksi androidjeesuksena, mainitsenpa vielä että tällä hetkellä käytän SE:n omaa käyttistä, sekä ihan peruspuhelinta.

 18. Alkaa vähitellen kyllästyttää sen käyttöliittymän ”silmänkarkin” vaatimiset.

  Kyllä itsekin pidän erittäin paljon kaikesta nätiltä näyttävästä, mutta puhelinta käytän sen ominaisuuksien vuoksi. Tämä on sitä paitsi markkinoitu yrityskäyttöön eikä teineille, jotka lähinnä ihastelevat miten ”siistiltä” puhelin näyttää kun siinä kimaltelee jokin turhaan akkua kuiviin imevä animaatio tms.

  Kyllä uskon, että tuohonkin saa muokattua pienellä vaivalla sellaisen kotinäytön joka näyttää selkeän/toimivan tyylikkäältä ilman turhaa kromia ja kimallusta joka reunassa.

  1. Onpa pakko sanoa, että suurta ihmetystä aiheuttaa, mistä tähän mukaan repäisit teinit? Heille on taas sitten aivan omat kännykkänsä, eikö noita 100e killutin kosketusnäyttöisiä ole markkinat pullollaan? Joka kadunkulmassahan joku nuori on sellaista tökkimässä. Minä olen sentään jo 25 vuotias, jotenka lähinnä sitä silmänkarkkia haluan tyylin, enkä suinkaan epätoivoisten arvomaailman nousupyrkimysten vuoksi. Muotivaatteisiinhan pukeudutaan näyttävyyden vuoksi, muut syyt jäävät aivan toisen prioriteetin asioiksi. Onhan puhelin sentään iso osa asustusta, etenkin jos on puhelimen aktiivikäyttäjä ja tulee usein tavatuksi puhelimen ääreltä. Minulla tuli vain nyt tarve saada parempia ominaisuuksia tarjoava puhelin jota ruvetessani etsimään jo päätin tutkailla mitä nokialla on antaa, vihdoin kun on rauta saatu kuntoon, on taas käyttöjärjestelmä nykytasoon verrattuna täyttä kuraa. Täytyy todennäköisesti kääntyä SE:n ja androidin suuntaan kustomoituun käyttöliittymään ja hyvännäköisiin puhelimiin, sillä esimmäiset Windows Phone 7 -puhelimet ovat taas ulkoisesti inhottavan näköisiä. En halua tulla nyt missäänmäärin väärinymmärretyksi, mutta satun vain olemaan henkilö jolla ulkonäkö ja näyttävyys menee elämäntyylin takia kaiken muun edelle. Toiset valitsevat käytettävyyden, toiset ominaisuudet, kolmannet ulkonäön, minä tuon viimoisen. 😉

 19. Teemoja tulee Symbian 3^ alustalle tuhansittain. Kyllä sieltä joku värikäs varmasti löytyy 😉

 20. Ja oletusteemoissa saa animoidut taustat. 😉

 21. juu, samaa mieltä tuosta ”silmäkarkki” jutusta, käytettävyys toisarvosta. En ole itse mikään Nokia lipunkantaja, (tällä hetkellä luurina Sony Xperia X1) mutta katsokaapa vaikka Htc Desire HD:n esittelyvideo virallisilla sivuilla, niin ei muuta esittelekkään kuin ”silmäkarkkia”. Kertaakaan ei videolla soiteta mihinkään, eikä myöskään kirjoitea mailia/tekstaria ym. Eikä edes näytetä on-screen näppäimistöä!

  linkki: http://www.htc.com/www/product/desirehd/overview.html

  ja sieltä oikealta se video, missä on ”play” kuvake päällä.

 22. Itsellä kommu 9500 ollut jo ties kuinka monta vuotta ja edelleen paras känny mitä noita vuodesta -87 olen käyttänyt yrittäjänä. Sitä on aina välillä korjattu mutta toimii edelleen moitteetta. Ostin E75:n vuosi sitten, kun 9500 meni korjaukseen, tuo puhelin on ihan hyvä, mutta naisille tarkoitettu, kun näppäimet ovat liian pienet. E7 vaikuttaa ensinäkemältä puhelimelta, jonka tulen ostamaan noiden kahden lisäksi, toivotaan siitä klassikkoa yrityspuhelimeksi, puhelin on jo varattu, kun vaan tietäis koska niitä alkaa saamaan.

Kommentointi on suljettu!