Googlen Android-mobiilialustan pirstaloituminen on noussut esille aika ajoin, sillä uusia versioita järjestelmästä on julkaistu tiuhaan tahtiin. Viimeisimmät tilastot osoittavat kuitenkin, että ainakaan tällä hetkellä ongelmasta ei juurikaan tarvitse huolestua.
Uusimmat Android-versiot ovat löytäneet tiensä käyttäjien laitteisiin virallisen Android-kehittäjäsivuston keräämän datan perusteella varsin hyvin. Syyskuun ensimmäiseen päivään päättynyt kahden viikon datan keräysjakso osoittaa, että 70,4 prosentilla käyttäjistä pyörii puhelimessaan Android 2.x -versio. Tuorein Android 2.2 -alustaversio hyrrää jo 28,7 prosentilla käyttäjistä.
Luvut on saatu aikaan laskemalla yhteen Android Market -ohjelmistokaupan käyttäjien tiedot kahden viikon jaksolta. Ne antanevatkin näin ollen erittäin luotettavan kuvan siitä, millä Android-versiolla varustettuja puhelimia markkinoilla pyörii eniten.
Lähde: Engadget
Minusta tuo tutkimusmenetelmä painottaa erityisesti uusia puhelimia.
Oman ja kavereiden kokemuksen perusteella appseja jaksaa latailla aktiivisesti puhelimeen muutaman kuukauden ajan puhelimen hankkimisesta, kun uutuuden viehätys on suurin. Sitten puhelimen käyttö arkipäiväistyy ja latailu vähenee. Nykyään pitää olla todella hyvä syy lähteä hakemaan appseja.
Muistelen että ole tutkimus jossa todettiin, että noin 80% käyttäjistä on ladannut appseja, mutta vain 25% niitä käyttää. Nämä luvut mielestäni viittaavat vahvasti alkuinnostukseen. Jos appseja ei käytä, niin tuskin niitä myöskään latailee lisää. Näin alkuinnostuneiden käyttöjärjestelmät painottuvat sovelluskaupoissa.
Voidaan sanoa että tutkimuksen perusteella fragmentoituminen ei ole Android sovelluskaupan ongelma, mutta se voi alkaa olla ongelma operaattoreille, jotka haluavat omaa softaa ja palveluita puhelimiin.