Symbianin vetovastuu jää Nokialle, kilpailijat luottavat muihin alustoihin

Maailman suurimman matkapuhelinvalmistaja Nokian kilpailijoilla ei ole juurikaan halua hyödyntää Symbian-alustaa lähitulevaisuudessa, vaikka järjestelmän uusi versio on juuri rynnistämässä markkinoille. Hiljattain korealainen Samsung ilmoitti avoimesti lopettavansa Symbianin tukemisen ja Sony Ericsson kertoi, ettei suunnitelmissa ole uusia Symbian-puhelimia.

Samsung ja Sony Ericsson ovat kuuluneet suurista matkapuhelinvalmistajista merkittävimpien Symbiania puhelimissaan tukeviin yhtiöihin Nokian jälkeen. Itse asiassa Ericssonin vuonna 2000 julkaisema R380 oli kaikkien aikojen ensimmäinen kaupallisilla markkinoilla nähty Symbian-puhelin. Nokian ensimmäinen Symbian-luuri, Nokia 7650, nähtiin markkinoilla vasta vuonna 2002. Sittemmin suomalaisvalmistaja on kuitenkin noussut alustan merkittävimmäksi tukijaksi.

Japanilaisruotsalainen Sony Ericsson aloitti mallistonsa uudistamisen tappiokierteen saattelemana Symbianin voimalla. Markkinoille esiteltiin keväällä 2008 Satio ja kuluvan vuoden alussa Vivaz– sekä Vivaz pro -mallit. Jatkoa ei ole kuitenkaan luvassa, sillä valmistajan pääpaino on tulevaisuudessa hyvin pitkälti Androidissa, joka kuuluu vahvasti myös HTC:n, Samsungin, LG:n ja Motorolan strategioihin.

Mikä muita valmistajia sitten vetää Androidin suuntaan Symbianin sijaan? Yksi syy lienee yhtenäinen sovelluskauppa, jota Symbianin puolella ei ole. Nokian Ovi Kauppa on saavuttanut jo muhkean koon, mutta muiden valmistajien pitäisi lähteä rakentamaan sovellusrintamaa nollasta.

Seuraava tärkeä syy löytynee puhelinten menekistä. Laitteet eivät yksinkertaisesti tee kauppaansa tarpeeksi hyvin ja valmistajat kokevat, että alustan hyödyntäminen jatkossa ei ole järkevää. Nokian Symbian-mallit kun ovat ehdottomasti niitä parhaimpia, olipa itse alustan ominaisuuksista mitä mieltä tahansa. Tässä tilanteessa muiden on vaikea erottautua ja luoda menestyspohjaa Symbian-mallistolle.

Nokia aikoo muista valmistajista huolimatta luottaa jatkossakin Symbianiin. Se on yhtiön pääalusta älypuhelimissa, vaikka MeeGo tuleekin valloittamaan niin sanotut lippulaivamallit. MeeGon kasvaminen varteenotettavaksi kilpailijaksi vie kuitenkin aikansa, sillä sovellus- ja palveluvalikoima on alussa suppea. Suomalaisvalmistajan menestys nojaakin näin ollen vielä pitkään Symbianiin, joten on mielenkiintoista seurata, miten strategia toimii jatkossa.

Nokian uudet Symbian^3-puhelimet (N8, E7, C7, C6-01) ovat saaneet verkossa hyvän vastaanoton, mutta vasta aika näyttää, miten ne tulevat markkinoilla menestymään. Niiden odotetaan vihdoin antavan todellisen vastuksen Androidille ja iPhonelle, joiden menestykselle ei ainakaan tässä vaiheessa näy loppua.

Jos Symbian^3 osoittautuu käyttäjien mielestä riittämättömäksi, on Nokian tilanne markkinoilla huono. Yhtiön olisi siinä vaiheessa vaikea rynnistää esimerkiksi Android-markkinoille, sillä muiden valmistajien mallit täyttävät jo kauppojen hyllyt. MeeGon kypsyessä tilanne helpottaa, sillä siinä vaiheessa yhtiön älypuhelinmallisto ei ole enää täysin riippuvainen yhden alustan menestyksestä. MeeGon laajempaa esiintymistä Nokian tuoteportfoliossa saataneen odotella vielä ainakin vuoden päivät, joten S^3:n menestys on valmistajalle erittäin tärkeää.

3 kommenttia

  1. Eiköhän Nokian tarkoitus ole tarjota Qt:n avulla Symbiania omille ”develooppereilleen” ja jättää Samsung ja Sony-Ericson rannalle vanhoille työkaluilleen. Ja jäivätkin rannelle ja nyt on vaan mielenkiintoista nähdä, että onko tuosta Nokian Qt:stä mihinkään. Tuntuu kuitenkin siltä, ettei Qt:hen tule kaikkia herkkuja mitä esim. Carbide.C++ ympäristöllä oli mahdollista luureille ohjelmoida.

    Eikä WP7 ympäristökään (ainakaan aluksi) tarjoa esim. System.Net.Sockettia develooppereilleen. Että jotenkin tuntuu, että luurifirmoilla on meneillään kilpailu siitä, että kuka saa haalittua eniten uusia kehittijiä talliinsa ns. viihdepuolelle perustason työkaluille. Business-luurit sitten ohjelmoidaan oikeilla kehitysvälineillä.

Kommentointi on suljettu!