Nokian innovaatio luo illuusion tekstuurista kosketusnäytön pinnalla

Matkaviestinvalmistaja Nokia kehittelee tutkimuslaboratoriossaan uudenlaista kosketusnäyttöä, joka mahdollistaisi kuvien tuntemisen sormenpäillä. Yhtiö esitteli innovaatiotaan hiljattain New Scientist -julkaisulle Nokia N900:n päälle rakennetulla prototyypillä.

Nokian tutkijan Piers Andrewin mukaan teknologian myötä käyttäjille avautuu mahdollisuus tunnustella esimerkiksi kuvien tekstuureja sekä valikoiden kuvakkeita. Päätavoitteena on luoda tuntopalaute kaikelle näytöllä esiintyvälle materiaalille, kertoi Andrew.

Teknologian perustana on sähkövirta, jolla saadaan aikaan illuusio tekstuurista. Käytännössä puhelimen näyttö on täysin sileä, mutta sähkövirran taajuuden vaihtelu saa näytön pinnan tuntumaan sormenpäissä erilaiselta. Mitä suurempi virran jännite on, sitä sileämmältä pinta tuntuu. Kyseessä ei ole varsinaisesti mikään uusi keksintö, sillä efekti on ollut tiedossa jo 1950-luvulta lähtien.

Suomalaisvalmistajan tekniikka vaatii vielä jatkokehittelyä ollakseen valmis tuotantoon. Tässä vaiheessa se toimii ainoastaan, kun sormea liikutellaan näytöllä. Mukana ei ole myöskään monikosketustukea, joten käyttäjä voi tuntea kerrallaan vain yhden taajuuden.

Lähde: New Scientist

4 kommenttia

  1. No eiks tää oo jo ainakin viikon / pari vanha uutinen?

  2. Aika mielenkiintoista nähdä miten N900 on löytänyt tehtävänsä kaikemmaailman alpha-beta demojuttujen alustana. Ehkä Nokia myi kaikki N900:t itselleen 😉

    Mutta juu mielenkiintoinen teknologia. Ehkä eniten käyttöä näkisin tuolle kuitenkin puhelimen ihan tavallisissa valikoissa, missä olisi varmasti käyttöä eri tuntuisille napeille. Tällainen näyttö voisi olla täydellinen aistillinen kombo laitetta jossa on kosketusnäyttö mutta paikoittainen tuntemus hyppysissä. Olisi hyvä että esimerkiksi ikkunan sulkunappui olisi aina vähän rosoisemman tuntuinen, ikäänkuin varmistuksena siitä mitä on tekemässä.

  3. Jos en nyt ihan väärässä ole, niin tässä on käsittääkseni kyse Nokian pari vuotta sitten patentoimasta Haptikos-tekniikasta. Ainakin toimintaperiaate vaikuttaa hyvin samankaltaiselta.

    1. Haptikos -kosketusnäytötekniikasta siis. Kuten tuossa uutisessakin sanottiin, niin perusideahan on varsin vanha.

Kommentointi on suljettu!