Nokian liikevaihto kasvoi, markkinaosuus laskussa

Maailman johtava matkaviestinvalmistaja Nokia raportoi tänään kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa. Valmistajan tulos oli odotettua parempi ja se ponkaisikin Nokian osakkeet useamman prosentin nousuun Helsingin pörssissä.

Nokian liikevaihto nousi vuodentakaisesta viidellä prosentilla ollen 10,3 miljardia euroa, josta matkapuhelimiin keskittyvän Devices & Services -yksikön osuus oli 7,2 miljardia. Ennen kertaluotoisia eriä Nokian osakekohtaiseksi tulokseksi muodostui 0,14 euroa. Viime vuoteen nähden nousua kertyi 27 prosenttia, mutta huhti-kesäkuuhun verrattaessa osakekohtainen tulos koki 18 prosentin notkahduksen.

Uusi toimitusjohtaja Stephen Elop kommentoi tulosta seuraavasti:

Ensimmäisen Nokia-kuukauteni aikana olen löytänyt yhtiön, jolla on monia merkittäviä vahvuuksia ja jonka historialliset saavutukset ovat vertaansa vailla tällä toimialalla. Toisaalta yhtiömme on keskellä merkittävää toimialamuutosta ja viimeaikaiset tulokset osoittavat, että meidän on määriteltävä uudelleen roolimme ja oma lähestymistapamme tässä teollisuudessa.

Jotkut hiljattain markkinoille tuoduista tuotteistamme osoittavat, että meillä on osaamista, kyky innovoida sekä resurssit, joita tarvitaan tämän muutoskauden johtamiseen. Tulemme tekemään sekä strategisia että operatiivisia parannuksia, jotka ovat välttämättömiä voidaksemme edelleen ilahduttaa kuluttajia sekä tuottaa erinomaisia taloudellisia tuloksia osakkeenomistajillemme.

Nokia myi neljänneksen aikana 110,4 miljoonaa laitetta, joka on kaksi prosenttia vuodentakaista enemmän. Älypuhelinten myynti kohosi vuodessa huimat 61 prosenttia 26,5 miljoonaan myytyyn laitteeseen. Keskimääräinen myyntihinta nousi vuoden 2009 kolmannen neljänneksen 64 eurosta 65 euroon. Kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa Nokian puhelin maksoi keskimäärin 61 euroa.

Markkinaosuutensa valmistaja arvioi asettuneen heinä-syyskuussa 30 prosenttiin. Se laski vuoden 2009 kolmannen neljänneksen arvioidusta 34 prosentista ja vuoden 2010 toisen neljänneksen arvioidusta 33 prosentista. Yhtiö uskoo markkinaosuutensa koko vuoden osalta laskevan hieman vuoteen 2009 verrattaessa, vaikka aikaisemmin Nokia on tavoitellut osuuden pitämistä samalla tasolla.