Symbian-säätiön rooli muuttuu, Nokia ottaa hallintaan alustan kehityksen

Symbian Foundationin rooli markkinoilla muuttuu merkittävästi tulevan talven aikana. Tähän asti se on vastannut alustan kehityksestä, mutta jatkossa se keskittyy ohjelmiston ja siihen liittyvien osasten kuten Symbian-tavaramerkin lisensoimiseen. Nokia tulee ottamaan vastuulleen alustan jatkokehityksen ja levittämisen ekosysteemille.

Nokia aikoo jatkossakin investoida resursseja Symbianin kehitykseen. Yhtiön mukaan nyt tehtävät muutokset eivät vaikuta millään muotoa työn alla oleviin malleihin. Valmistaja luottaa kovasti Qt-teknologiaan, jonka tarkoituksena on varmistaa sovellusyhteensopivuus tulevien versioiden kanssa ja Symbianin aikaisempaa tiuhempi päivitystahti.

Suomalaisvalmistaja on tuonut syksyn ja alkavan talven aikana markkinoille uuteen Symbian^3-alustaan pohjautuvia puhelimia. Markkinoilta löytyy jo kolme S^3-laitetta: N8, C7 ja C6-01. Loppuvuoden aikana tiensä kauppoihin löytää myös bisneskäyttöön suunnattu E7.

Muutos pyritään toteuttamaan vuoden 2011 maaliskuun loppuun mennessä.

Lähde: Engadget

7 kommenttia

 1. Ympäri mennään ja yhteen tullaan! Eikö tämä ole tavallaan jo toinen kerta kun Nokia ”ostaa” Symbianin itselleen?

  Muuten olisin kovin sättiväinen, mutta kukaties millainen taloudellinen manööveri tämäkin todennäköisesti Nokialta oli. Nokia on kuitenkin ainoa taho joka on ikinä kunnolla panostanut Symppariin.

  Eipä siinä, eiköhän tämä ole Symbianin ”continuous evolution” mallin kannalta oikein hyvä juttu.

 2. Kyllähän tuo säätiö jo kestikin yhtä kauan kuin keskimääräinen nykypuhelin. Sinänsä mielenkiintoista, että Nokian uusimmat yt-neuvotteluthan osuivat kai rankimmin juuri Symbianin kehityspuolelle eli enteileekö tämä nyt sitä lopullista luopumista alustasta.

  En nyt mistään nopeasti googlaamalla löytänyt, mutta kommentoitiinko juuri pari viikkoa sitten, että säätiö pysyy pystyssä?

  1. Ei enteile Symbianista luopumista. Eivät vaan enää tarvitse koodareita, jotka koodaavat natiivilla, vaan tarvitsevat Qt-koodareita. Qt:han käy sekä Symbianille että Meegolle.

   1. Liekköhän noinkaan. Veikkaan, että ehkä ennemmin kyse on siitä, että nyt MeeGo/Maemo -tiimin tyypit voivat toimia myös Symbian puolella ja päinvastoin, eli päällekkäisyyksiä vähennetään.

 3. Pari vkoa sitten Nokia kertoi tukevansa Symbiania niinkuin ennenkin – säätiöstä eivät tainneet mainita mitään.

  Eiköhän tää ennemminkin selkiytä Symbianin asemaa Nokian hallitsemana käyttiksenä, kun muut jäävät pois. Vähemmän eri suuntiin tai tahtiin vetäjiä.

  Porukan vähentämisen aiheuttaa tai mahdollistaa ehken erillisesti toimineiden S^3- ja S^4- teamien yhdistäminen. Tää on toki vain arvailuni.

 4. ei siis välttämättä lainkaan paha asia Symbianille

 5. Itse en kyllä alkuun tiennyt yhtään, mitä mieltä tästäkään pitäisi olla. Kai se on hyvä asia, JOS tämä tarkoittaa sitä että Symbianin kehitys nopeutuu. Ja JOS tähän mennessä Symbianin kehityksen hitaus on tosiaankin johtunut säätiöstä.

Kommentointi on suljettu!