Älypuhelinalustojen kolmen kärki: Symbian, Android ja iOS

Älypuhelinmarkkinoilla eletään mielenkiintoisia aikoja. Pitkään markkinoita hallinnut Symbian kokee entistäkin suurempaa painetta Androidin suunnalta, joka on tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan noussut jo maailman toiseksi suurimmaksi älypuhelinjärjestelmäksi. Symbian jatkaa edelleen ykkösenä, mutta on menettänyt osuuttaan vuoden aikana paljon.

Nokia-vetoisen Symbianin markkinaosuus on laskenut viime vuoden heinä-syyskuun 44,6 prosentista kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen 36,6 prosenttiin. Toisena oleva Android on enää reilun 11 prosentin päässä Symbianista, joka ei ole kyennyt uudistumaan kilpailijoiden vauhtia. Jos tuore Symbian^3 ei onnistu houkuttelemaan käyttäjiä kilpailijoilta, voi ykköspaikan luovuttaminen Androidille olla edessä yllättävänkin pian.

Pronssisijalta löytyy Apple iOS, jonka kasvuvauhti on hieman hidastunut. Asema markkinoilla on kuitenkin vakaa, toisin kuin esimerkiksi RIM:llä ja Microsoftilla, jotka ovat Symbianin tavoin menettäneet vuodessa merkittävän siivun markkinoista.

Androidin saama tuki valmistajilta on niin vahvaa, että alustan osuuden on vaikea nähdä laskevan ensi vuoden aikana. Sen sijaan Symbianin tulevaisuutta on huomattavasti vaikeampi arvioida. Ensi vuoden osalta kiinnostusta nostavat myös Windows Phone 7 ja MeeGo, jotka kiristävät kilpailua entisestään. Niiden vaikutus kokonaismarkkinoihin jäänee kuitenkin vuonna 2011 vielä melkoisen pieneksi.

9 kommenttia

 1. Toivottavasti älypuhelimiin huonoksi vaihtoehdoksi todettu Symppari katoaa markkinoilta. En tunne sympatiaa jälkeen jäänyttä Nokiaa kohtaan.

  1. Hyvin se ainakin minulla toimii.
   Ei se sinulta ole pois jos toiset käyttää symbiania.
   Hyvä kun olemassa valikoimaa jokaiseen makuun. Ennen kaikkea se piristää kilpailua ja motivoi valmistajia jatkuvasti parantamaan tuotteitaan.

  2. Toi kommenttisi nyt on taas täysin idioottimaista roskaa.

  3. Noh, just luin uutisesta että Angry Birdsillä levitettiin virusta/matoa Android Marketista ja että iOS ei osaa edes herättää oikein. Että ei ne muutkaan käyttikset ihan ongelmittomia ole.

  1. Kyllä se kasvuvauhti tulee siitä romahtamaan. Tuo nyt nähtävä on vain uutuudenviehätystä, mutta sama tahti ei tule taatusti jatkumaan Lyön vaikka vtoa, että vuoden päästä kasvuvauhti on vastaavassa kaaviossa paljon maltillisempi ja vain murto-osa nyt nähdystä. Henkilökohtaisesti uskon, että Android on jo lähellä markkinaosuutensa huippua, koska valmistajat jotka on Androidiin siirtymässä on siihen jo käytännösä siirtynyt.

   1. Sehän nyt on itsestään selvää, että kasvu hidastuu. On todella epätodennäköistä, että yksi OS pääsisi 100 % osuuteen. Gartner on ennustanut, että Symbian ja Android olisivat tasoissa vuonna 2014, voi olla jopa mahdollista. Ehkä jopa aikaisemminkin, riippuu nyt paljon siitä kuinka nopeasti Androidin kasvu tasaantuu.

 2. > Pronssisijalta löytyy Apple iOS, jonka kasvuvauhti on hieman hidastunut.

  Öh? kaaviokuvassahan näkee ihan selvästi, että iOS:n markkinaosuus on pudonnut.

 3. Onpas symbian hyvässä laskussa, hyvä niin

  Ennenkuin päästään symbianista eroon niin ei nokiaa tänne kyllä.

Kommentointi on suljettu!