Nokia Situations mukauttaa puhelimen asetukset eri tilanteisiin sopiviksi

Kotimainen Nokia kehittelee jatkuvasti kokeilumielessä uusia sovelluksia, joilla pyritään laajentamaan ja parantamaan matkapuhelimen käyttöä. Tällainen ohjelma on uusi Nokia Situations, joka aistii käyttäjän tilan ja mukauttaa laitteen asetukset sen mukaisesti.

Varsinainen selvännäkijä sovellus ei tietenkään ole, vaan käyttäjän tulee määrittää etukäteen profiilit eri tilanteita varten. Profiilit voidaan ottaa käyttöön automaattisesti ajan, päivän tai esimerkiksi GPS-paikan perusteella. Käyttäjä voi näin ollen kertoa sovellukselle vaikkapa työpaikkansa sijainnin, jolloin laite osaa omatoimisesti hypätä toiseen profiiliin käyttäjän työpaikalleen saapuessa.

Valmiisiin profiileihin voidaan määrittää muun muassa soittoääni ja sen voimakkuus, tärinähälytin, kytkeä Bluetooth päälle tai pois, muuttaa työpöydän taustakuvaa sekä avata automaattisesti verkkosivusto tai sovellus. Mukana on myös ominaisuus, joka mahdollistaa vastaamattomiin puheluihin tekstiviestillä vastaamisen.

Nokia Situations tukee puhelimia, joissa pyörii Symbian^3-, S60 3rd Edition FP2– tai S60 5th Edition -alusta. Sen voi ladata puhelimeensa täältä.

Lähde: Nokia Beta Labs

9 kommenttia

 1. Androidissa tätä kutsutaan nimellä Locale. Aiemmin oli ilmainen, mutta valitettavasti nykyään maksullinen.

 2. Milloinkahan Nokia tajuaa tehdä sellaisen luurin asettelu pumaskan, että ihan selvillä kuvilla näytettäisiin asettelut. Ei ole mitenkään mukavaa lukea manuaalin kerrontaa, jolla yritetään selittää graafisen käyttöliittymällä tehtäviä asetteluja. Olkoo pumaska vaikka 500-sivuinen.

  1. Nyt täytyy kyllä kysyä, että kuinka tämä liittyy uutiseen?

 3. Turhan oloinen sovellus, kuka haluaa täyttää 15 kenttää tietoa puhelimeen jos on menossa esim. konserttiin?!

  Nokian pitäisi työstää puhelimiinsa sellasia sovelluksia mitä ihmiset oikeasti haluavat käyttää, esim. YouTube sovellus ois kiva näin alkuun, ja erilliset omat Facebook ja Twitter sovellukset.

  S^3 on näissä kolmessa sovelluksessa Androidia ja iPhonea erittäin pahasti jäljessä.

  1. > Turhan oloinen sovellus, kuka haluaa täyttää 15 kenttää tietoa puhelimeen > jos on menossa esim. konserttiin?!

   Eh, et nyt tainnut ihan käsittää mihin tarkotuksen toi sovellus on tehty? Sitäpaitsi eihän nyt noita eri tilanteita varten luotuja profiileja tarvitse täyttää valinnoilla kuin kerran ja sitten sen jälkeen puhelin käyttää niitä profiileja. Kyllä tuo on itseasiasa ihan kätevä sovellus.

   > Nokian pitäisi työstää puhelimiinsa sellasia sovelluksia mitä ihmiset oikeasti
   > haluavat käyttää, esim. YouTube sovellus ois kiva näin alkuun, ja erilliset
   > omat Facebook ja Twitter sovellukset.

   Öh. kyseisiä sovelluksia on ollut Symbianille jo ties kuinka kauan.

   1. Eli eihän esim sitä konserttiprofiilia konffata joka kerta ku meet konserttiin. Toi nyt ois pitäny olla itsestään selvää jos pikkasen vaivautuu käyttämään päätään. Siis eri tilanteille luodaan profiilit ja määritellään ehdot minkä perusteella profiili otetaan käyttöön. Sitten puhelin automaattisesti ottaa kyseisen profiilin käyttöön esimerkiksi sijaintisi perusteella, tai vaikka viikonopäivän ja kellonajan perusteella, tai kun tulet tietyn wlan-verkon alueelle jne.

 4. Miksuh vertailuna voisin heittää esimerkin: toisessa kädessä Android 2.2 laite ja toisessa N8. Vasta tässä huomaa valtavat erot sovellusten käytettävyyden ja toimivuuden välillä.

  Ja faktaa: S^3:ssa ei ole erillisiä virallisia YouTube/Twitter/Facebook sovelluksia. Työpöydälle et saa iskettyä suoraan Twitter/Facebook sisällön ääreen vievää pikakuvaketta.

  N8:n YouTube kuvake ei ole sovellus, se vie tönkölle nettisivulle (beta vaiheessa olevalle sellaiselle) jossa asettelu on aivan pers*estä verrattuna Androidiin, kaikki toimii erittäin hitasti ja hankalasti. Nokialaisessa HQ video on kikkailun jälkeen tarkuudeltaan 320×240. Androdilla huomattavasti terävämpi, tod. näk. 800X480. Ärsyttävää Symbianissa on myös jatkuvasti näkyvissä oleva etenemispalkki joka vie näyttöpinta-alaa videoilta.

  Facebook ja Twitter on Nokian oman Yhteisöt sovelluksen syövereissä, eli sen osia, ei omia virallisisa sovelluksiaan. Yhteisöt sovelluksen käynnistäminen ilmeisesti kirjaa käyttäjän jokainen kerta Ovi palveluun kun ’Ovi Nokia’ tekstiä pitää tuijotella jokaisella käynnistyksellä 7sekuntia. Tässä ajassa olen Androdilla vilkaissut jo 5 Tweettiä ja vielä tarkistanut onko päivityksiä. Androidissa kun se käy 2 kosketuksella ja yhdellä sipaisulla, aikaa menee 4sek. Päivitettyyn Twitter virtaan pääsemiseen menee Nokiassa 20sek.

  Facebook ei ole niin pahasti jäljessä, vaikkakin käyttäminen on huomattavasti jouhevampaa ja monipuolisempaa kuin Symbianissa.

  Ja tästä Nokia Situations sovelluksesta, kuka pitää GPS:ää päällä puhlein taskussa vain sen takia että saavuttuani johonkin tiettyyn paikkaan puhelin tajuaa vaihtaa eri soittarin ja taustakuvan puhelimeen? ..jos se puhelin siis sielä taskussa saa edes fixin. Koti wlanin ja työpaikan wlnain tunnistamisen kyllä ymmärtää. Mutta siis jos haluan ettei minua häiritä, esim. kun leikin lasten kanssa, laitan puhelimen tietysti äänettömälle. Järjenkäyttö sallittua. Mielestäni aikalailla turha sovellus.

  1. Jospa Make juttelisit jatkossa niistä Android-puhelimista kun Nokialaisista kertomasi faktat ovat näemmä lähes järjestään ihan mitä sattuu…

   S^3:lle on todellakin olemassa youtube clientti. Ollut jo pitkään. Ei löydy suoraan paketista, mutta pienellä vaivalla sen kyllä saa. On muuten todella kätevä. Resoluutioasiasta en ole varma, mutta ainakaan etenemispalkki ei ole jatkuvasti näkyvissä.

   Ja mitäs väliä sillä nyt on onko nokialaisessa Twitterille ja Facebookille omat sovelluksensa. Itseni mielestä homma tulisi hoitaa juuri noin kuin Nokialla se on tehty, eli yksi Social client, mistä on access useampaan yhteisöön.(Twitter, Face, RenRen). Et varmaan ole paljoa käyttänyt Nokialaisia, sillä Facebookille ainakin saa oman widgetin aloitusnäyttöön. Siinä olet kyllä oikeassa että tuossa Nokian clientissa on paljon parannettavaa. Käynnistymiseen kestävä aika on jotain todella surkeaa, ja muutenkin käytettävyys voisi olla parempi.

   Et myöskään selkeästi ymmärrä vieläkään Situations-softan käyttötarkoitusta. Tottakai profiilin vaihto pitää tehdä välillä käsin, ei se Android luurikaan tunnista automaattisesti että jaa nyt olet leikkimässä lapsiesi kanssa, vaihdetaampa äänettömälle. Itse olen käyttänyt Situationsia jo jonkin aikaa ja se on kyllä mielestäni todella kätevä softa. Kotiin tullessa profiili vaihtuu automaagisesti yleiseksi koti-wlanin perusteella(Kyllä, myös silloin kun puhelin on taskussa. Wlan verkko kantama riittää kyllä puolen sentin kankaan läpi..) Palavereihin ei tarvitse erikseen laittaa luuria äänettömälle kun puhelin tekee sen automaattisesti kalenterimerkinnän perusteella. Parin viikon aikana olen joutunut vaihtamaan profiilia käsin noin kaksi kertaa. Ennen noita vaihtoja tuli tuon verran päivässä.

  2. Kännykkäverkon solutkin käyvät tähän paikan määrittämiseen. Itselläni jos duunissa ollessani on kalenterissa varaus menee puhelin kokousprofiiliin automaattisesti. Tuossa siis tasan yhdellä asetuksella hoidettu 🙂 Mielestäni loistava sovellus.

Kommentointi on suljettu!