MobiiliBlogin videolla: pikakatsaus Nokia N8:aan

Nokia N8:aa on odotettu MobiiliBlogissa kuumeisesti testiin marraskuun alusta lähtien, mutta vasta hiljattain laite saapui toimituksen hypisteltäväksi. Koska verkko on tässä vaiheessa jo pullollaan testejä N8:sta ja Symbian^3-alustaan ehdimme tutustua C7-puhelimen kanssa, niin suurempaa arvostelua emme laitteesta lähde laatimaan.

Nyt luvassa on kuitenkin pienimuotoinen yleiskatsaus Nokia N8:aan. Erityisesti videolla keskitytään laitteen rakenteeseen, sillä alustan ominaisuudet ovat pitkälti yhtenevät C7:n kanssa. Laitteessa pyörivään Symbian^3-alustaan kannattaakin tutustua aikaisempien videoesittelyidemme kautta:

14 kommenttia

 1. koskahan nokian älypuhelinten suunnittelija jää eläkkeelle, jotta voisi alkaa odottamaan tyylikkäämpiä malleja???

  t. osakkeenomistaja

  1. Aivan selkeästi parhaan näköinen puhelin mitä tällä hetkellä on

 2. Tulipa käytyä oikeen ajan kanssa vielä tutustumassa tähän N8. Täytyy kyllä sanoa, että se oma käyttö oli juuri niin kankeaa myös kuin mikä fiilis lukuisista videoista on jäänyt. Oikeastaan kaikki mitä teki tuntu jotenkin hankalalta ja kömpelöltä, esim kartta sovellusta testattaessa luuri yhtäkkiä jämähti vähän väliä about 2-3 sekunniksi. Ei oikeen tienny mitä tapahtuu, sitten ikään kuin luuri taas heräsi ja alkoi toimimaan ja taas töks ja parin sek odotus. (katsoin vielä josko on tausta-ajossa ohjelmia, ei ollu) Muutenkin valikoissa selaaminen oli kankeaa, väliin näyttö ei reagoinut kosketusta (ajattelin, että tämä oli nokialla vaan resistiivisen ongelma, näin ei näytä olevan).

  Webissä jopa mobiilisivuilla surffaaminen oli takkuavaa, puhumattakaan mitä se oli isoilla sivustoilla. On muuten aivan käsittämätöntä, että osoitteen laittoon pitää mennä 2 valikon takaa ja oikeastaan kaikkeen muuhunkin webbiin liittyen, edes sivun päivitys ei onnistu siitä vaan. (muilla osoite palkki on sivun ylälaidassa), no tähän sentään on onneksi muutos tulossa uuden selaimen myötä, mutta aivan käsittämätöntä, että on tuollaisena edes päästetty markkinoille)

  Myöskin näytön pinta oli jotenkin kovan tuntuinen, kun taas esim vieressä olevassa galaxy s:ssä oli sellainen pehmeä ja liukas tuntuma, huomattavasti miellyttävämpi (iphonessa samanlainen, en ole varma miten esim desiressa?)

  Tuli sitten N8 testin päätyttyä tartuttua siihen galaxy s ja silloin palattiin siihen mukavaan käyttökokemukseen mihin tässä on jo kerinnyt tottua, kaikki vaan toimi hienosti ja käyttö oli heti luonnostaan sujuvaa vaikka luuria ole koskaan edes oikeastaan pidelly.

  Kyllä ymmärtää täysin sen miksi N8:aa kaikissa arvosteluissa haukutaan käytettävyydeltä ja arvosanaksi annetaan tyyliin 7. Onhan tuo paras nokia koskaan, mutta ei se vielä kyllä riitä, kyllä on vielä paljon nokialla tehtävää miellyttävän käyttökokemuksen kanssa vaikkakin ominaisuudet on kunnossa.

  1. Viitsisitkö sinä fanaatikko mennä johonkin muualle meuhkaamaan? Sun mielipiteet nyt on varmasti jokaiselle tullut jo aikoja sitten selväksi. Sinä olet kuitenkin pabhimman sortin anti-Nokia fanaatikko, joka on monilla sivustoilla jo näöhty. Eli kenenkään tuskin kannatta noita sun vuodatuksia ottaa kovin vakavasti.

   1. Myöskin Mikkiksen väitteet on taas sitä tyypilillistä roskaa, jota tyyppi suoltaa, kuten:

    > Oikeastaan kaikki mitä teki tuntu jotenkin hankalalta ja kömpelöltä, esim

    Jospa kyse on ihan omista taidoistasi?

    > kartta sovellusta testattaessa luuri yhtäkkiä jämähti vähän väliä about 2-3
    > sekunniksi.

    Kumma kun itse en ole moista huomannut koskaan, en N8:lla enkä S60 luutreilla.

    > Webissä jopa mobiilisivuilla surffaaminen oli takkuavaa, puhumattakaan
    > mitä se oli isoilla sivustoilla.

    Tähän voi sanoa vain, että joko puhut omiasi tai sitten siellä liikkeessä ei ollut kovin nopea nettiyhteys.

    > On muuten aivan käsittämätöntä, että osoitteen laittoon pitää mennä 2
    > valikon takaa ja oikeastaan kaikkeen muuhunkin webbiin liittyen, edes
    > sivun päivitys ei onnistu siitä vaan.

    Täyttä hölynopölyä. Mistälähtien sinne muka tarvitsee kahden valikon takaa mennä? Riittää kun klikkaa selaimen työkalupalkin esiin ja sitten klikkaa nappia, joka avaa näppiksen osoitten syöttmämistä varten. Eli itseasiassa osoteten kirjottamista varten vaaditaan vain yksi ”ylimääränen” klikaus, mutta tuon ansiosta osotepalkin ei tarvitse olla jatkuvasti näytöllä tilaa viemässä.

    > ja oikeastaan kaikkeen muuhunkin webbiin liittyen, edes sivun päivitys ei
    > onnistu siitä vaan.

    Pienelle näytölle ei voi änkeä kaikkia selaimen toimintoja kerralla esiin niin, että luettavalle webbisivullekin jää tilaa ja kosketeltavat sivun uudellenlatausnapit jne pysyy käytettävyyden kannalta riittävän suurina. Esimerkiksi sivun päivitys vaatii vain selaimen työkalupalkin klikkaamista esiin, palkissa olevan työkalunapin painalluista ja sitten päivityskuvakken klikkausta. okei siinä on kaksi ”ylimäärästä” klikkausta, jos öasketaan mukaan työkalupalkin esiin klikkaus, mutta tuo ei voi olla ylivoimaw3n vaikeaa. Tuosta voisi tiputtaa yhden klikkauksen pois muuttamalla hiukan käyttöliittymää, mutta yksi klikkaus sinnetai tänne tuskin ketään hirveästi rasittaa elleim ole patalaiska. Kahden klikkauksen poistaminen vaatisi taas sen, että ruudulla olisi pysyväti päivitysnappi tilaa viemässä.

    > (muilla osoite palkki on sivun ylälaidassa),

    Pysyvästi sivun ylälaidassa oleva osoitepalkkui vie ihan turhaan tilaa pieneltä näytöltä. On paljon mielekkäämpää käyttää se näytötila kokonaisuudessaan webbisivun esittämiseen. Työkalupalkki voidaan uoda sitten näkyviin tarvittaesa kun ymbianin oletusselaimessa tapahtuukin.

    > Myöskin näytön pinta oli jotenkin kovan tuntuinen, kun taas esim vieressä
    > olevassa galaxy s:ssä oli sellainen pehmeä ja liukas tuntuma, huomattavasti
    > miellyttävämpi (iphonessa samanlainen, en ole varma miten esim desiressa?)

    No voi herran jestas, kyllä on tyyppi taas oikeen hakemalla hakenut valittamisen aihetta. Lisäksi sekä N8:ssa, että Samsung Galaxy S:ssa on molemmissa Gorilla Glass näyttö, ja iPhone 4:ssä ei ole. Joten väite siitä, että N8:n ja Galaxy S:n näyttäö olisi jotenkin erituntuinen on täyttä roskaa.

   2. ”Jospa kyse on ihan omista taidoistasi?”

    Jospa sinä käyttäisit joskus vaikka viikon jotain muuta kun nokian luuria niin voisit ymmärtää, toki jos oma luurisi on nokia 5800xp niin mitäpä tuohon lisäämään 🙂 Enkä taas ymmärrä miksi käänsit tämän jotenkin minuun, sen nyt voi lukea monesta paikkaan, että käytettävyydessä ollaan paljon jäljessä kilpailijoista, en ole ainoa joka on sitä sanonut 😀 ja miksi mä sitä samsungia sitten osasin käyttää?

    ”Tähän voi sanoa vain, että joko puhut omiasi tai sitten siellä liikkeessä ei ollut kovin nopea nettiyhteys. ”

    Sori mutta sillä ei ole mitään tekemistä nettiyhteyden kanssa jos sivut tahmaa, se on ihan muusta kiinni ja sinunkin se luulisi tietävän. Sama vastaus, testaa kilpailijoiden luureja, ymmärrät eron.

    ”mutta tuon ansiosta osotepalkin ei tarvitse olla jatkuvasti näytöllä tilaa viemässä.”

    Jep eli kuten sanottua, ensin pitää poistua kokosivunäkymästä ja sen jälkeen ollaan valikossa jossa valitaan valikko mistä päästä kirjoittamaan url (ym kaikki muut toiminnot). jatkuvaa valikossa pyörimistä. Tämä on mainittu myös useissa arvosteluissa.

    ”Pysyvästi sivun ylälaidassa oleva osoitepalkkui vie ihan turhaan tilaa pieneltä näytöltä. On paljon mielekkäämpää käyttää se näytötila kokonaisuudessaan webbisivun esittämiseen. Työkalupalkki voidaan uoda sitten näkyviin tarvittaesa kun ymbianin oletusselaimessa tapahtuukin.”

    Jos yhtään ymmärrät niin tuon voi tehdä fiksusti, se osoitepalkki ei todellakaan näy siinä koko ajan vaan jos sivua rullaa alaspäin osoitepalki jää sinne ylös eikä näy enää. Toivottavasti muuten nokia on tajunnut tämän 🙂 Sinun kommentistasi päätellen en olisi varma.

    Käyttäisit joskus oikeesti jotain muutakin luuria kun nokian niin näissä keskusteluissa olisi jotain järkeä 🙂 Sinä et sitten voi ymmärtää, että puhelimissa on eroja käytettävyydessä vaikka et ole koskaan muita käyttänyt.

    ”Viitsisitkö sinä fanaatikko mennä johonkin muualle meuhkaamaan?”

    Viitsisitkö sinä fanaatikko mennä muualle meuhkaamaan? Jos olisin ainoastaan kehunut sinun täydellistä nokiaa se olisi varmaan ollut ihan ok? mutta eihän tosiaan nokiasta pahaa saa sanoa, kyllä sinä pidät huolen siitä jokaisessa viestissä jos joku jotain negativiista nokiasta sanoo, koskaanhan se ei voi totta olla, kun sinä et ole samaa huomannut, eikä sinun mallissasi tätä ja tätä vikaa ollut.

    Etköhän sinä ole se kovin fanaatikko tässä, se on kyllä tullut esille 🙂 Johan se tuossa äsken tuli TAAS selville, kyseenalaistit kaiken minkä sanoin vaikka itse et ole muuta kun nokian luureja käyttänyt, heh

 3. PR1.1 näkyi jo kaverilla Ohjelmistopäivitys sovelluksessa, mutta Ovi Suite ei vielä löytänyt. Joten se kannattaa katsastaa myös.

  1. Ei näy päivitystä vielä täällä. Pitääpä kärkkyä, jos se sattuisi piakkoin tulemaan. 🙂

 4. @mikkis

  > Jospa sinä käyttäisit joskus vaikka viikon jotain muuta kun nokian luuria
  > niin voisit ymmärtää,

  Jospa itse joskus oikeasti käyttäsit niitä nokian puhelimia joista kirjottelet täytäät paskaa. Ja käyttämiseksi ei nyt lueta parin minuutin käpistelyä liikkeessä.

  > Sori mutta sillä ei ole mitään tekemistä nettiyhteyden kanssa jos sivut
  > tahmaa, se on ihan muusta kiinni ja sinunkin se luulisi tietävän. Sama
  > vastaus, testaa kilpailijoiden luureja, ymmärrät eron.

  Aha, ai ettei webbisivujen tahmauksella ole mitään tekemistä nettiyhteyden nopeudella tai nettiyhteyden tukkoisuudella jne? 😀 Tossa meni kuule sun uskottavuutesi ihan täysin. 😀

  > Jep eli kuten sanottua, ensin pitää poistua kokosivunäkymästä ja sen
  > jälkeen ollaan valikossa jossa valitaan valikko mistä päästä kirjoittamaan
  > url (ym kaikki muut toiminnot). jatkuvaa valikossa pyörimistä. Tämä on
  > mainittu myös useissa arvosteluissa.

  Ei pidä paikkaansa, Ensinnäkin kokosivunäkymästä ei tarvitse poistua. Ainoastaan klikataan selaimen oikeaa alanurkkaa, jollon selaimen popup-työkalupalkki tulee esiin. Tästä popup-valikosta klikataan nappia, joka avaa näppäimistön ja voit samantien alkaa kirjotata urlia. Eli missään vaiheessa ei tarvitse mitään valikkoa käyttää. Väitteesi valikosta on ihan täytä roskaa, koska valikkoja ei tarvitse käyttää ollenkaan pystyäkseen kirjottamaan webbisivun osotteen. Mitähän puhelinta sä oikeen olet käyttänyt, jos muka valikoita pitää selata? Tämä vain osotta ettet oikeasti tutustunut siihen puhelimeen.

  Älä vääristele asioita.

  > Jos yhtään ymmärrät niin tuon voi tehdä fiksusti, se osoitepalkki ei
  > todellakaan näy siinä koko ajan vaan jos sivua rullaa alaspäin osoitepalki jää
  > sinne ylös eikä näy enää.

  Jospa ihan itse koettasit edes vähän tajuta mistä puhut. Ja mitenkähän toi sanomasi muka eroaa merkittävästi siitä, että Nokian selaimessa sä klikkaat selaimen oikeaa alakulmaa, jollon selaimen työkalupalkki tulee näkyviin ja jos sitä palkkia ei käytä, niin se poistuu n’äkyvistä hetklen päöästä? Nokian selaimessa sun ei tarvitse skrollailla mihinkään päästäksesi kirjottamaan osotetta, pelkkä alanurkan klikkaus riittä’ä tuomaan työkalupalkin esiin.
  Jostain kumman syystä sinusta siis se, että joutuu skrollailemaan sivua päästäkseen kirjottamaan webbiosotteen on huirmuhienoa, mutta se ei ole, että pelkkä selaimen alanurkan klikkaus riittää? Sori, mutta minusta se pelkkä klikkaus on parempi vaihtoehto työkalupalkin esiin saamiseksi.

  > Käyttäisit joskus oikeesti jotain muutakin luuria kun nokian niin näissä
  > keskusteluissa olisi jotain järkeä 🙂

  Tutustusit itse joskus kunnolla niihin Nokian puhelimiin, joita haukut, niin näissä keskusteluissa olisi jotain järkeä. Töökin sun vuodatuksesi osottaa ettet oikeasti tunne sitä mistä puhut.

  > Sinä et sitten voi ymmärtää, että
  > puhelimissa on eroja käytettävyydessä vaikka et ole koskaan muita
  > käyttänyt.

  Joo-o itse et tunnu tutustuvan kunnolla niihin laitteisiin joita mustamaalaat. Eli paraskin puhumaan.

  “Viitsisitkö sinä fanaatikko mennä johonkin muualle meuhkaamaan?”

  > Etköhän sinä ole se kovin fanaatikko tässä, se on kyllä tullut esille 🙂 Johan
  > se tuossa äsken tuli TAAS selville, kyseenalaistit kaiken minkä sanoin
  > vaikka itse et ole muuta kun nokian luureja käyttänyt, heh

  Ei, kyllä se näiden suomalaisten mobiiliaiheisten sivustojen pahin fanaatikko olet nykyään sinä. Tuon tännekin laittamasi vuodatuksen lähetit muuallekin. Sinä näköjään pyri siihen, että jokaisessa keskustelussa sun pitää päästä haukkumaan N8:aa ja Nokiaa vaikka olisit kuinka väärässä.

  Mitä tulee minuun, niin nytkin minä ainoastaan vastasin sinun kirjottamaasi moskaan. On se nyt hitto kumma, että sä kuvittelet voivasi kirjopttaa millasta perätöntä roskaa tahansa ilman että sulle sanotaan vastaan siitä. Miksi ajattelet, että sulle ei saa sanoa vastaan ja miksi meinaat, että sun levittämiäsi perättömiä väitteitä ei saisi okoa?

  1. Pieni korjaus:

   > Tästä popup-valikosta klikataan nappia, joka avaa näppäimistön

   Siis ei valikosta vaan popup tuökalupalkista. Kyseessähän ei ole mikään valikko vaan pelkkätyökalupalkki.

  2. ” Nokian selaimessa sun ei tarvitse skrollailla mihinkään päästäksesi kirjottamaan osotetta, pelkkä alanurkan klikkaus riittä’ä tuomaan työkalupalkin esiin.
   Jostain kumman syystä sinusta siis se, että joutuu skrollailemaan sivua päästäkseen kirjottamaan webbiosotteen on huirmuhienoa, mutta se ei ole”

   Hyvä että tartuit tuohon, iphonessa kun ei ainakaan tarvi mitään skrollailla, mutta sitähän sinä et tiedä 😉 Pitkän sivun alalaidasta skrollaus olisi tosiaan turhan hankalaa. Toivotaan, että se ei ole sitä sitten N8 uuden selaimen myötä jossa on myös aina tai ”aina” näkyvillä osoitepalkki.

   ”Aha, ai ettei webbisivujen tahmauksella ole mitään tekemistä nettiyhteyden nopeudella tai nettiyhteyden tukkoisuudella jne? Tossa meni kuule sun uskottavuutesi ihan täysin.”

   No mitä ihmeen tekemistä sillä on nettiyhteyden kanssa tekemistä jos valmiiksi ladattu sivu vierittäessä tahmaa ja zoomatessa?

   Kumma mulla on sitten vissiin ollu aina ihan täydellinen nettiyhteys, kun koskaan ei yksikään sivu ole tahmannut, vaikka edgellä selaisin.

   ja kuten edelleen leimaat kaikki kirjoittamani roskaksi, niin ilmeisesti myös leimaat roskaksi kaikki arvostelut missä ei kehuta N8 taivaisiin.

   Kuten sanottua mikrobitissä käytettävyys 7, tekniikan maailma 7, ulkomaalainen tyyppi sanoi, että haluaisi heittää luurin ikkunasta ulos kun käytettävyys on niin surkeaa. Mutta ehei, kun minä olen samaa mieltä näiden kanssa niin se on täyttä roskaa. Näissä arvosteluissa on yhteistä se, että he ovat tutustuneet useaan eri puhelinmalliin, toisin kuin sinä. Kumpaa pitäisi uskoa, noh kallistun kyllä niiden puolelle joilla on laajaa käyttöä eri merkeistä, eikä se heidän käytössäkään ajan myötä sen paremmaksi muuttunut, arvostelun lopussa ei lukenut, että viikon käytön jälkeen homma on mukavaa.

   Ja vaikka kuinka kuvittelet niin ei sitä luuria tartte käyttää viikkoa, jos sen käyttö on rasittavaa jo 5 min testin jälkeen niin ei siitä paremmaksi muutu sen käytettävyys. Kuten sanoin ei mun sitä galaxyakaan tarvinnut koittaa kun muutaman minuutin ja ero oli heti selvä, se vaan toimi ja kaikki sujui kuin luonnostaan, mutta sitähän sinä nyt et taas mitenkään noteerannut (yllätys yllätys) vaikka sanoin sen tuossa jo aikaisemmin, että miten sitten osasin sitä käyttää.

 5. No niin päivitys tuli ja selain on edelleen susi miksen ostanu i phonea;=(

Kommentointi on suljettu!