Nokia: MeeGo ei korvaa Symbiania yrityspuhelimissa

Ilari Nurmi kädessään Nokia E7.

Ensi vuoden puolella matkapuhelimiin sukeltava MeeGo ei tule korvaamaan Symbiania yrityskäyttöön suunnatuissa puhelimissa, kertoi Nokian Ilari Nurmi ZDNetille antamassaan haastattelussa. Yhtiöllä on toki suunnitelmia MeeGon varalle bisnespuhelimissa, mutta Symbian tulee Nurmen mukaan säilymään tälläkin osa-alueella suomalaisvalmistajan ykkösvalintana.

On tärkeää huomata, että Symbian on pääalustamme tänään ja on sitä myös tulevaisuudessa”, sanoi yrityspuhelimista vastaava Nurmi.

Ensimmäisen MeeGo-puhelimen piti saapua markkinoille jo kuluvan vuoden aikana, mutta lokakuussa toimitusjohtaja Elop totesi lanseerauksen venyvän vuoden 2011 puolelle. Syynä tähän lienee MeeGon odotettua hitaampi kehitystahti. Lokakuussa julkistettu MeeGo 1.1 toi mukanaan graafisen käyttöliittymän, mutta on ominaisuuksiltaan vielä vajavainen eikä sovellu jokapäiväiseen käyttöön.

Symbianin kehityksessä on alkutalven aikana koettu merkittäviä muutoksia. Alustan vetovastuu siirtyi säätiöltä Nokialle ja erillisten versionumeroiden käytöstä on päätetty luopua. Jatkossa puhutaan ainoastaan Symbianista, vaikka uuden sarjan malleista löytyvä Symbian^3 tulee puhekielessä vielä säilymään tovin. Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että uusia ominaisuuksia tuodaan alustaan tasaiseen tahtiin niiden valmistuttua.

Lähde: The Nokia Blog

12 kommenttia

 1. Tällaiset lausunnot pudottaa Nokian kurssia ja ihan ansaitusti. Onneksi ei ole mitään kiinni tuossa firmassa.

 2. Hyvä Mauri,

  Miksi on ansaittua että Nokian osakekurssi laskee?

  En tiedä kuinka paljon tiedät yrityskännyköistä tai osakeyhtiölaista. Ensinnäkin olen ymmärtänyt, että yrityskännykkä asiakkaiden IT-osastot arvostavat jatkuvuutta, eli tällä kommentilla rauhoitellaan isojen asiakkaiden päättäjiä.

  Toiseksi yrityksen edustajien pitää puhua totta julkisuudessa, eli ei saa valehdella vaikka se nostaisi kurssia.

 3. Lisäksi yrityksen on hyvä seurata omaa sen hetkistä strategiaansa, eikä hötkyillä sinne ja tänne.

 4. Melkoista soutamista ja luopaamista tuon Symbiain kanssa. Ensiksi Nokia ostaa koko roskan, sitten se päättää säätiöidä sen ja sitten säätiö(nokia) päättääkin siirtää vetovastuun takaisin Nokialle. Sitten Symbianin versionumerointia yksinkertaistetaan, jotta saataisiin aina kerralla kasa ominaisuuksia puhelimeen. Sitten versiointi otetaankin kokonaan pois jotta ominaisuuksia voidaankin taas pudottaa kännyköihin hissukseen.

  1. Näyttäähän se tuolta, mutta toisaalta osoittaa myös vaihteeksi nopeaa reagointinopeutta. Alunperin tuo säätiöintihän oli hyvä ajatus. Näin olisi saatu alalle yhteinen alusta, josta ei tarvitse maksaa rojalteja jollekin muulle taholle eikä se muutenkaan olisi jonkin muun valmistajista riippumattoman tahon hallinnassa. Mutta jos Nokia jääkin Symbianin ainoaksi käyttäjäksi (toistaiseksi) niin mitä tolkkua kehitystä sitten on kierrättää Säätiön kautta.

   Onhan Nokialla aina ollut selkeä agenda tuon Symbianin kanssa: Ei haluta samaan tilanteeseen kuin pc-puolella, jossa Microsoft on määrännyt tahdin, kerännyt hillot ja muut on tapelleet verissäpäin.

 5. Mielestäni Nokia tekee asioita koko ajan oikein. Symbian on erittäin hyvä käyttöjärjestelmä erityisesti mobiililaitteisiin ja sille on saatavilla paljon sovelluksia. Ei niitä kannata pyyhkäistä pois.

  Monet teinit täällä tietysti hihkuvat Nokian kuolemaa, kun se ei ryhdy valmistamaan Android-puhelimia. Haluaisitko sinä tietoturvaltaan kyseenalaisen, kiireessä kasatun mobiilijärjestelmän, jonka ei pitänyt levitä näin laajalle näin nopeasti, jossa käyttöjärjestelmän pohja on Linux (ok), mutta sovelluksia ajetaan Javan tapaisessa virtuaalikoneessa.

  Hillitön määrä overheadia ja prosessorin tulee olla riittävän tehokas juuri tästä syystä. Puhelin on kahdesti vuorokaudessa latauksessa. Ei sen kanssa mennä matkoille, kun lataus ei kestä normaalia työpäivää kunnolla.

  Jos haluatte Nokian luopuvan Symbianista, niin miksi ette vaadi RIM:iä luopumaan omasta käyttiksestään tai Applea ryhtymään Android-valmistajaksi? ZTE vei katteet kaikilta nykyisiltä Android-valmistajilta ja maineen susiluurillaan.

 6. @Jussi: Hahaa, ZTE Bladen juuri käyttöön ottaneena voin todeta että kyseessä on kokonaisuutena huomattavasti parempi matkapuhelin kuin esim. Nokia8. Vaikka raudan puolesta tämä halpapuhelin on vain kaksi kertaa Nokia8:a edellä, niin käyttömukavuus sulavuuden ja nopeuden ansiosta (kiitos Androidin) on jopa kymmenkertainen. Toisaalta akkukesto on huono verrattuna taskulaskimeen, joten laitoinkin juuri sellaisen tilaukseen.

  1. Itse olen kokeillut molempia luureja, niin ZTE Bladea kuin N8:ia. N8 on joka suhteessa laadukkaampi tekele. ZTE:ssä kotelo muovia (pienet metallilistat molemmilla sivuilla), N8:ssa alumiinia, ZTE:ssä on umpisurkea 5 Mpix kamera ilman salamaa, kohinaa äänessä, Pentile-näyttö, kadottaa puheluita, jne.

   Tosin, onhan se kiinalaisten lasten pienin sormin kokoama, joten varmasti huolellista työtä. (Tehdas voi varmasti tulostaa sinulle sertifikaatin siitä, ettei siellä käytetä laittomia kemikaaleja tai verimetalleja.) Niistä osista, mistä se on koottu, ei vain saa sellaista pakettia, joka kestää samaa käsittelyä kuin nokialainen ja joka pystyisi laadultaan samaan tasoon. En ymmärrä miten voit väittää, että se olisi raudan puolesta kaksi kertaa N8:ia edellä, ellet vain trollaa.

   Siinä olet oikeassa, että selain Android-puhelimissa on huomattavasti parempi mitä N8:ssa tällä hetkellä. N8:iin ja muihin uusiin Symbianeihin on vuoden alussa tulossa päivitys, jolla tämäkin asia korjaantuu. Mitenkäs se Blade päivitetään Gingerbreadiin, eli Android 2.3:een?

   1. Android on kiva ja se on kuuminta shittiä juuri nyt, mutta N8 on kaiken muun lisäksi myös erinomainen kamera. Olkoonkin, että jonkun muun puhelimen käyttömukavuus(henkilökohtainen asia) on arveltu olevan VIELÄ sujuvampi, N8 on mukava käyttää, monipuolinen moderni älypuhelin, mutta se on myös ainoa puhelin joka käy loistavasta kamerasta. N8 itseasiassa hakkaa minun aikaisemman huippupokkarin.

 7. Jotenkin täysin turhaa vertailla Nokia N8:a mihinkään ZTE Bladeen, sillä nehän ovat aivan eri käyttäjäluokille, aivan eri hintaluokissa, sekä aivan vastakohta-laitteet toisillensa. Ehkä olisi aiheellisempaa verrata N8:a vaikkapa johonkin HTC:n tekeleeseen.. tai kenties Samsungin, vieläpä saman hintaluokan vastaavaan, niin vertailussa olisi hieman enemmän tasoa. Tai sitten verrata voi vain Android vs. Symbian, jossa kyllä Android vie Symbiania ihan 6-0.. Symbianhan alkaa olemaan jo raihnainen vanhus, joka kituen, tuskallisesti Nokian leikkauspöydällä kivuliaista kauneusoperaatioista kärsien, odottaa omaa kuoppaamistaan.

 8. Tässä keskustelussa on myös unohtunut yrityskäyttäjien näkökulman pohtiminen.

  Monille firmoillehan Symppari on paras bisnespuhelimeen soveltuva alusta ja rapakon takana se on RIM:in käyttis. Toki monet bisnesihmisetkin adoptoivat iPhoneja Suomessa, mutta pitkällä tähtäimellä se on vaan aina virhe jos tarvitsee kunnon Mail For Exchange synkkausta ja monipuolista kalenteria laitteeseensa.

  Olenkin kahteen tai kolmeen alan lehtijulkaisuun lähettänyt lukijapalautetta että tekisivät kattavan ja reilun vertailun siitä, soveltuuko Applen puhelin bisneskäyttöön. Parista paikasta tuli vastaus että ”tehtiin jo”, mutta miten kaikki ovat vielä nelosenkin kohdalla niin kuutamolla siitä, että kalenteriin voi lisätä toimintoja mutta esim sen synkkaaminen ei onnistu kuin maksullisella ohjelmistolla?

  Android soveltuukin jo paremmin yrityksille, jos koko firma käyttää GMailia… 🙂

Kommentointi on suljettu!