Video: näin NFC toimii Nexus S:ssä

Nexus S sisältää NFC-sirun.

Vastikään esitelty Android 2.3 toi Googlen mobiilialustaan tuen NFC-tekniikalle, jota päästään ensimmäisenä hyödyntämään uudella Nexus S -puhelimella. Tekniikan odotetaan yleistyvän tulevaisuudessa merkittävästi ja esimerkiksi Nokia on luvannut kaikkien älypuhelintensa tukevan NFC:tä ensi vuodesta lähtien.

Near Field Communication on ollut viime aikoina paljon esillä, mutta käytännön esimerkit sen hyödyntämisestä ovat jääneet melkoisen vähäisiksi. Hakukonejätti Google paikkaa tilannetta julkaisemalla verkkoon videon, jossa käsitellään NFC:tä ja sen hyötyjä jokapäiväisessä käytössä.

Usein NFC yhdistetään mobiilimaksamiseen, mutta teknologiaa voidaan soveltaa myös paljon muuhunkin. Kuten Google kertoo videolla, voidaan puhelimella lukea tietoa NFC-sirulla varustetuista objekteista. Näin muun muassa mainoskyltistä kyettäisiin lukemaan verkko-osoite ja muuta informaatiota viemällä puhelin lähelle kohdetta.

Alussa Nexus S tukee tiedon lukemista muista objekteista. Itse laitteesta ei voida kuitenkaan hakea tietoa muihin kohteisiin, jonka myötä esimerkiksi mobiilimaksaminen ei ole tässä vaiheessa mahdollista.

5 kommenttia

 1. NFC-kehittelijät tekisivät tosi ison palveluksen, jos se joskus voisi korvata kaikki jäsen- ja bonuskortit, joita on lompakko pullollaan. Melkein joka kauppa ja liike tuputtaa kanta-asiakaskorttiaan. Olisi helpotus kun voisi vain kännykkää heilauttaa kaupan kuin kaupan kassalla.

 2. En tahdo kuulostaa foliohatulta, mutta itse tulen olemaan skeptinen sen suhteen uskallanko käyttää NFC:tä Googlen laitteella. Jo nyt kaikki liikkumiseni netissä on Googlen monitoroimaa, joten onko tuokaan totta kun videolla puhutaan ”secure NFC technology”stä?

  Googlen toiminta on kyllä todella pysäyttävän massiivista. Ensin otetaan internet haltuun, ja kohta seurataan massan liikkeitä myös oikeassa maailmassa.

 3. @Chris: Kaikki yritykset pyrkivät tavalla tai toisella tarkkailemaan asiakkaiden kulutustottumuksia, useimmiten asiakkaiden suostumuksella. Maksutietojen kerääminen on kuitenkin täysin toinen asia, sillä pankkisalaisuus on kaikissa maissa erittäin tiukka. Lisäksi maksutietojen kerääminen ei muutenkaan onnistu tuosta vain, sillä pankit ja kauppiaat tuskin antavat kenellekään muulle pääsyä maksutietoihin kuin asiakkaalle tai viranomaisille. Teoriassa Google voisi tietenkin kerätä maksutietoja salaa, mutta moinen salaliitto tuskin pysyisi salassa paria viikkoa pidempään.

  1. No en välttämättä tarkoitakaan maksutietoja, uskon kyllä että ne ovat visusti salassa. Lähinnä tarkoitan sitä mitä Google tekee netissäkin: tarkkailee vain missä käyt, mitä teet ja mistä olet kotoisin. En näe miksei tätä voitaisi seurata NFC laitteilla tiukoista maksutietolaeista huolimatta. Mutta kuten sanoit, niin onhan tämäkin varmasti oma valinta käyttää NFC ominaisuutta siinä missä bonuskortin vilauttaminenkin.

   1. Teoriassa käyttäjän sijainnin valvominen onnistuu nytkin pelkän GPS-piirin avulla. Ymmärtääkseni markkinoilla on puhelimia, jotka tasaisin väliajoin lähettävät verkkoon tietoa sijainnistaan. Pelkkä GPS-piiri riittää tähän mainiosti. Tämä on kuitenkin välttämätöntä mikäli halutaan käyttää paikkakohtaisia palveluita.

    Tietenkään yksikään puhelin ei kykene kertomaan mitä käyttää tekee kulloinkin eikä NFC muuta asiaa. NFC on pelkkä protokolla kahden eri laitteen kommunikointiin. Muistaakseni laitteiden pitää olla korkeintaan noin kymmenen sentin päässä toisistaan, joten käyttäjien seuraamiseen NFC ei sovellu mitenkään.

Kommentointi on suljettu!