MobiiliBlogin arvio: näistä puhutaan vuonna 2011

Tulevien trendien arviointi on aina erittäin vaikeaa, kuten olemme useita kertoja nähneet. Kukapa olisi esimerkiksi vuonna 2006 osannut ennustaa, että seuraavana vuonna yksi kohutuimmista matkapuhelimista tulee Applen suunnalta? Nyt kun vuosi 2011 on enää tuntien päässä, on aika heittää kehiin MobiiliBlogin arviot tulevan vuoden kuumimmista mobiilitrendeistä.

Tekniikkapuolella merkittävää osaa tulevat eittämättä näyttelemään tuplaydinsuorittimet. LG ehätti jo esittelemään oman huippumallinsa nimeltään Optimus 2X, mutta ensi vuonna kahdella suoritinytimellä varustettuja malleja nähdään myös useilta muilta valmistajilta. Toinen tärkeä tekijä tulee olemaan NFC, joka yleistynee vihdoin toden teolla tulevan vuoden aikana. Tähän viittaavat Androidin saama tuki tekniikalle ja Nokian lupaus lisätä NFC-siru kaikkiin vuonna 2011 julkaistaviin älypuhelimiin.

Vuosi 2011 tulee olemaan suotuisa tableteille. Applen iPadin aloittama trendi lähtee todella vauhtiin, kun uusia kilpailijoita ja iPadin toinen sukupolvi rynnivät markkinoille. Microsoft esittelee mitä luultavimmin tablet-käyttöön suunnatun version Windowsista, samalla kun Android optimoidaan Honeycomb-julkaisun myötä suurille kosketusnäyttölaitteille. Silmällä kannattaa pitää myös kanadalaista RIM:ä, jonka BlackBerry PlayBook ja siinä pyörivä mobiilialusta vaikuttavat erittäin mielenkiintoisilta.

Tulevan MeeGo-alustan menestystä markkinoilla on äärimmäisen vaikea arvioida. Se tulee varmasti olemaan paljon pinnalla, mutta suuriin markkinavaltauksiin se ei vielä ensi vuonna pääse, sillä Nokian ensimmäinen MeeGo-puhelin saapunee markkinoille aikaisintaan kesän tienoilla.

Microsoftin Windows Phone 7 on niin ikään suuri kysymysmerkki. Alusta on lähtenyt hyvin markkinoilla liikkeelle ja valmistajien sille osoittama tuki antavat WP7:lle suotuisat asetelmat markkinoilla. Vuosi 2011 näyttää, ottavatko kuluttajat uuden alustan omakseen.

Loppuvuoden aikana verkossa pyörineet huhut antavat odottaa, että alkuvuoden puhutuimpia puhelimia ovat ainakin Sony Ericssonin Android-pohjainen pelipuhelin, HTC:n LTE-malli ja Samsungin Galaxy S:n seuraaja. Eteenpäin mentäessä palstatilaa haalivat todennäköisesti Nokian MeeGo-puhelin ja Applen viidennen sukupolven iPhone.

Markkinaosuuksista taistelu älypuhelimissa kiihtyy tulevana vuonna entisestään. Pimentoon kehittyneissä puhelimissa jäänyt LG kohentaa asemiaan markkinoilla julkaisemalla useita uutuuksia vuoden kuluessa. Nokian asema markkinoilla voi hieman heikentyä MeeGo-puhelimen myöhästymisen johdosta, mutta loppupuoliskolla tilanne saattaa korjautua, jos julkaisu osoittautuu onnistuneeksi. Samsung ja Apple jatkanevat hyvää etenemistään älypuhelimissa.

Mitkä ovat MobiiliBlogin lukijoiden ennustukset vuodelle 2011?

Hyvää ja menestyksekästä vuotta 2011!

10 kommenttia

 1. Yhden varman ennustuksen voisi vielä lisätä: Android ohittaa Symbianin kirkkaasti markkinaosuuksissa. Tällä hetkellä tilanne on vielä epäselvä ja Symbian saattaa johtaa aavistuksen verran halvempien älypuhelinten ansiosta, mutta viimeistään vuoden päästä Android on mennyt menojaan.

  Heitän vielä kehiin toisenkin ennustuksen: Nokia tekee ainakin yhden merkittävän suunnanmuutoksen oli sitten sitä mitä hyvänsä. Elop tekee varmasti joitain merkittäviä muutoksia, vaikka Nokian hallitus kuinka väittäisi nykyisen suunnan olevan oikea. Tämä ei välttämättä tarkoita käyttöjärjestelmien miettimistä uudestaan, vaan voi tarkoittaa myös esimerkiksi yritysostoa tai esimerkiksi valmistuksen osittaista ulkoistamista.

  1. > Yhden varman ennustuksen voisi vielä lisätä: Android ohittaa Symbianin
   > kirkkaasti markkinaosuuksissa.

   Ja höpön löpön. Toi on pelkkää hölynpölyä. Olen täysin valmis lyömään vetoa,. että näin ei tule käymään. Pikemminkin Androidin kasvuvauhti tulee hidastumaan merkittävästi kun markkinoille tulee Symbian uudella käytöliittymällä, MeeGo ja Windows Phone 7-pohjaisia laitteita. Vuosi 2011 tullan muistamaan vuonna, jolon Androidinkin piti nöyrtyä kovan kilpailun edessä.

 2. @Miksuh

  Olen kunnioittanut Symbian-mielisyyttäsi ja Android-vastaisuuttasi eri foorumeilla vaikka edustankin täysin vastakkaista mielipidettä.

  Nyt kun nostit WP7:n Androidin uhkatekijöihin, sinulta meni uskottavuus.

  Symbian ja MeeGo ovat olleett Androidin ’uhkatekijöitä’ aina, mutta että WP7, aika LOL.

 3. Nyt on pakko olla Esan ja Samin kanssa samaa mieltä. Android menee menojaan ja sille jalkoihin klapia pistää eniten Meego, jos kukaan. WP7 ei ole Androidille uhkatekijä, ennenminkin WP7 käy Symbianin osuuden kimppuun. Ja (kaikeksi onneksi) Symbianin aika näyttää olevan pikkuhiljaa lopussa. Symbian^4:n julkaisun peruutus oli niitä viimeisiä niittejä.

  Älkää käsittäkö väärin, Symbian tulee vielä elämään ehkä vuosiakin, mutta sen osuus tulee menemään lähestulkoon pelkästään halpis sekä yrittäjä-puolelle. High-End puolen vastustajaksi Android/iPhone/MeeGo -porukalle Symbian^3:sta ei ole.

  Jos Androidin huonoksi puoleksi lasketaan ”pirstoutuminen”, on se sitä myös Symbianille, omasta mielestäni vielä huonommassa mallissa. Eli koskaan ei tiedä mitä päivityksiä puhelimessa on, mitä siihen tulee/saa ja mitä ylipäätänsä sille tehdään, koska versionumeroita ei ole.

 4. Omat arvioni:

  Nokia tulee olemaan kova, vaikka toisin ennustetaan.
  kun katsoo esim. 3G/Älypuhelin penetraatiota maailmalla, on se kaikkialla muualla paitsi Japanissa ja Koreassa ’varsin matala’. On kuitenkin hieman eri asia, verrataanko matkapuhelin myyntiä vai älypuhelinalustojen levinneisyyttä!

  Tämä tarkoittaa sitä, että ne tavalliset pulliaiset maailmalla ovat seuraavia älypuhelimien ostajia (siellä se kasvu on), jolloin hinta/laatu suhde, joka Nokialla on varsin hyvä, tulee olemaan aika tärkeä tekijä. Tutusta on
  vaikeampi vaihtaa pois. Trendi näyttää olevankin lokaalien puhelinvalmistajien (Eri maissa toimivat paikalliset valmistajat)
  nousu uhkaamaan globaaleja jättejä.

  Toinen syy on Meego (Tämä tosin ei ehkä ihan vielä ensi vuoden asia). Se on saanut hyvän paikan autoteollisuudessa, joka on seuraava mobiilisaation kohde. Se on kuitenkin täysin eri maailma kuin matkapuhelimet (esim.
  Standardit ja regulaatiovaatimukset) ja siellä mahdollisuudet tulla ’Autojen Entertainment systeemien windowsiksi’, tällä saralla Windowsin kanssa näkisinkin yhteistyötä.

  Padit taasen tulevat entistä tutummiksi mutta ne vaikuttavat enemmän älypuhelin alustojen levinneisyyteen
  kuin koko matkapuhelimien myynnin lukuihin. Tässä sektorissa Nokialla varmasti haasteita. Näkisin kuitenkin, että tämä tulee kilpailemaan enemmän kannettavien kanssa samassa sektorissa.

  Eri laitteiden applikaatioiden IOP, LTE ja Smartgrid ovat vuoden 2011 termejä. IOP:ssa Nokia on kova QT:n ansiosta. Smartgrid ekosysteemit
  ovat eri pelaajilla vielä pitkälti auki. Tosin, ei se suotta se NFC chippi sinne nokian puhelimiin tule. Tässä Japanilaiset tosin kovia, joten tarkkailisin sieltä suunnalta esim. Ntt Docomon suunnitelmia Euroopan suhteen.
  LTE se vaan tulee.

  Hyvää tulevaa vuotta!

 5. Jampan kanssa olen myös samaa mieltä, etenkin Meegon ja Nokian suhteen. Minusta todella hyviä pointteja nostettu esiin. Sen kummempaa omia arvioitani en tähän viitsi kirjottaa, kun kerran olen samalla linjalla edellisen kanssa.

  Tabletit ovat seuraava must-have-tuoteryhmä. Applen vahva asema tuskin vuodessa romahtaa pieneksi, vaikkakin siitä ”95%” markkinaosuudesta tullaan roimasti alas. Nokia ja Intel ovat vahvasti panostaneet Meegon tablettiominaisuuksiin ja mitä demovideoita YouTubesta löytyy, niin näyttää hyvältä. Eri asia vain on, mihin aikaan saadaan Meego ulos ja miten muut valmistajat innostuvat. Tekivät muut valmistajat mitä vain Meegon suhteen, niin Nokian olisi syytä työntää tabletti ulos suhteellisen pikaisesti, ettei jää pois trendeistä kuten on tapana (simpukat, kosketusnäytöt lue:massa markkinoille). Hyvä on kyllä muistaa, että parempi jäädä pelista vähäksi aikaa kuin heittää ulos keskeneräinen tuote.

  Nokialla todellakin on potentiaalia vaikka mihin. Eri asia vain on, koska Nokia saa potentiaalista tehtyä jotain, mikä iskee kuluttajiin. Haluaisin nähdä sen Nokian, jonka viimeiseksi wow-ilmiöksi muodostui N95. Kenties Meego-puhelimen kanssa?

  Niteen kommenttiin vielä pohdintaa:
  ”Ja (kaikeksi onneksi) Symbianin aika näyttää olevan pikkuhiljaa lopussa. Symbian^4:n julkaisun peruutus oli niitä viimeisiä niittejä.”
  Symbian^4 ei käsittääkseni missään vaiheessa peruttu? Numerointisysteemi heitettiin veks ja tilalle jatkuvasti päivittyvä Symbian. Eikö tilanne ollut näin, että Symbian^4 vastaavat uudistukset rantautuvat N8 ja muihin ’uudemman sukupolven Symboihin’ vuoden 2011 aikana? Eli ei niittejä Symbianin hautaan ole vieläkään nähty.
  Sen suhteessa varmasti (lähes) kaikki ovat yksimielisiä, ettei Symbianista ole enää High-End-tuotteiden käyttöjärjestelmäksi nykyisessä muodossaan ja Nokiahan on jättämässä Symbianin high-end tuotteissa. Olen luottavainen myös sen suhteeseen, että tänä vuonna Symbianista saadaan varteenotettava kilpailija keskihintaisiin puhelimiin.

  Kaiken avain Nokialle on kuitenkin pääseminen mukaan Jenkkimarkkinoille. Käytännössä kaikki matkapuhelintrendit lähtevät maailmalle sieltä. Japani ja Etelä-Korea voivat olla edelläkävijöitä, mutta trendit eivät tule suoraan sieltä.

  Nokia-painotteista tekstistä huolimatta hyvää alkanutta vuotta Mobiiliblogille ja sen lukijoille 🙂

  1. ”Symbian^4 ei käsittääkseni missään vaiheessa peruttu? Numerointisysteemi heitettiin veks ja tilalle jatkuvasti päivittyvä Symbian. Eikö tilanne ollut näin, että Symbian^4 vastaavat uudistukset rantautuvat N8 ja muihin ‘uudemman sukupolven Symboihin’ vuoden 2011 aikana? Eli ei niittejä Symbianin hautaan ole vieläkään nähty.”

   Nimenomaan, näin juuri 🙂 Mutta nimelle ”Symbian^4” annettiin popoa ja tämä jää ihmisten mieliin. ”Symbian^4 Cancelled”. Lisäksi ”jatkuvasti päivittyvä Symbian” on yhtä riippuvainen laitetoimittajista/operaattoreista kuin ”jatkuvasti päivittyvä Android”… Eli jos uusi ”Symbian^4” ominaisuus onkin ”FullHD 3D” -kuvaus, mutta nämä ja nämä ensimmäisen sukupolven Symbian^3 puhelimet eivät sitä tuekkaan… ja sitten seuraava ominaisuus, joka vaatiikin jo rautapuolelta taas uutta ja toimii vain Q2/2011+ julkaistuissa puhelimissa, jne.

   Vaikka Androidia haukutaan fragmentoitumisesta, on omasta mielestäni Androidin tilanne vielä hyvä verrattuna siihen mitä Symbianin saattaa olla. Androidissa on sentään vielä kohtuu helppo tarkistaa missä mennään. Symbian:in kohdalla potentiaalisesti ollaan aika pusikossa, kun ei tiedä missä versiossa mennään, kun kaikkia kutsutaan Symbian^3 nimellä..

   Kumman valitset:
   ”Works only in phones released after June 2011 with the Symbian^3 Enhanced Camera Update.”

   vai

   ”Android 3.0 required.”

   😉

   1. Itse olen myös miettinyt, miten sovellusten yhteensopivuus tullaan jatkossa ilmaisemaan, kun Symbianin versionumeroista on luovuttu. Kaipa viisaammilla on tähänkin jokin oiva ratkaisu. 😀

   2. Toki symbianissa on edelleenkin versionumerot. Symbian^3 ja ^4 ovat markkinointitermejä. Yhteensopivuuden voi siis ilmoittaa normaalisti tyyliin ”Symbian 30.011 required”.

    Arvelen, että fanipoikien seuraava nillityksen aihe on Symbianin liian korkea versionumero..

 6. Android ei pelkästään tule viemään mobiilimarkkinoita, vaan toinen isoa asia on se, että se alkaa syödä PC-markkinoita. ARM-prosessoreista tulee lyhyellä aikavälillä meidän jokapäiväisten koneiden ytimiä, jotka pyörittävän Androidin päällä sovelluksia, joita enemässä määrin pyöritellään pilvessä.

  Eli eniten pataan tulevat 2011 samaan:
  – Nokia
  – Microsoft
  – Intel / AMD

  Kärsimään tulevat myös:
  – Apple (vähemmän)
  – RIM (enemmän)

  Isoja voittajia ovat:
  – Android-laitevalmistajat (HTC, Motorola, Samsung, Kiinalaiset jne…)
  – Google (Android)
  – ARM

  Näin se maailma muttuu kertarysäyksellä, kun on muuttuakseen.

Kommentointi on suljettu!