Motorola Atrix 4G – onko se puhelin vai tietokone?

Matkapuhelinvalmistaja Motorola on tehnyt erään CES-messujen mielenkiintoisimmista puhelinjulkistuksista. Yhtiön uutuus, joka tunnetaan Yhdysvalloissa nimellä Atrix 4G ja Iso-Britanniassa pelkkänä Atrixina, on tehokas Android-puhelin, jota voidaan hyödyntää tietokoneen tavoin erillisen telakointiaseman avulla.

Uuden trendin mukaisesti Motorola on varustanut uutuuden NVIDIA Tegra 2 -piirisarjalla ja yhden gigahertsin tuplaydinsuorittimella. Tehokkaan prosessorin tukena on yhden gigatavun verran RAM-muistia. Yhtiö kehuukin laitettaan kaikkien aikojen tehokkaimmaksi älypuhelimeksi.

Puhelimen tehot tulevat tarpeeseen, sillä Motorolan telakointiasemaan liitettäessä puhelinta voidaan käyttää tietokoneen näytöltä hiiren ja näppäimistön välityksellä. Motorola on kehittänyt mukaan erillisen webtop-sovelluksen, joka sisältää muun muassa täydellisen Firefox-selaimen ja mahdollisuuden käyttää kaikkia laitteeseen asennettuja mobiilisovelluksia suurelta tietokonenäytöltä. Ominaisuuksiin lukeutuu myös tuki Citrixille, jonka avulla yritykset voivat ottaa yhteyden esimerkiksi Windows-tietokoneeseen.

Motorola Atrix 4G:n muita ominaisuuksia ovat neljän tuuman kosketusnäyttö 960 x 540 pikselin tarkkuudella, Android 2.2 -alusta, VGA-tason videopuhelukamera, viiden megapikselin kamera, LED-salama, microSD-muistikorttipaikka, WiFi, HSPA+, 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja microSD-muistikorttipaikka.

Puhelimessa on huima 1930 mAh:n akku, mutta siitä huolimatta laitteen paino on onnistuttu pitämään kohtuullisessa 136 grammassa. Kooltaan Atrix 4G on 117 x 63,5 x 10 millimetriä.

Motorola Atrix 4G rantautuu Amerikan markkinoille AT&T-operaattorin valikoimiin tammi-maaliskuussa. Iso-Britanniaan se saapuu toisen vuosineljänneksen aikana Orange-operaattorin kautta.

http://www.viddler.com/explore/engadget/videos/2252/

Lähteet: Motorola, GSMArena & Engadget

11 kommenttia

 1. Tässä on todellista ratkaisua haettu asiakkaan näkökulmasta.. ei poista pc:n/mac:n tarvetta, mutta monelle riittävä sellaisenaan ..

 2. Huh huh! Aika pitkälle ovat puhelimet kehittyneet! Ehkäpä muutaman vuoden päästä puhelin kykenee ihan oikeasti korvaamaan esimerkiksi kevyen kotikoneen.

 3. On kyllä kiinnostava puhelin. Nvidia on tehnyt ilmeisesti töitä tosissaan tuon Tegran kanssa.

  Kovasti kyllä kiinnostaa tuo todellinen suosirtuskyky kun puhelin on kiinni läppäri/tv-telineessä. Videosta ei oikein kerkeä nähdä miten esim flash toimii tositilanteissa.

 4. Tämä puhelin tuntuu kyllä aivan mahdottomuudelta. Miten Motorola on tehnyt näin oudon laitteen joka ei varmasti aja sitä tehtävää mitä varten se suunniteltiin?

  Mielestäni suurin moka tässä laitteessa on akun kestoon liittyvät suunnittelukömmähdykset. 1900mAh on vain muutama sata milliampeeria enemmän kuin esim. Moton aikaisemmissa laitteissa tai kenen tahansa valmistajan Android laitteissa. Android laitteet eivät juuri päivää enempää kestä nk. ”aktiivikäyttöä”, eli sellaista käyttöä jollaista varten älypuhelimet kehitettiin: meili tsekataan kymmeniä kertoja päivässä ja nettiselain soi. Nyt mukana on tuo gigan dualcore prossu, jonka olemassaolon pääsyy lienee tuo täysimittainen Firefox. Prossu kuitenkin verottanee akkua melkoisesti, kun täysimittaisiin tietokone sovelluksiin tottumaton Android 2.2 ruksuttaa selainta Java-koneessa. Mitenhän akku kestää? Verrattakoon tätä laitetta nyt vaikka Galaxy TABiin, jossa akku on 4000 (?) mAh tietämillä. TAB ei ainakaan omasta mielestä ole mitenkään erityisen suorituskykyinen akunkestonsa osalta.

  Vai mitä ihmettä varten puhelimessa on noin tehokas prossu, jos tarkoituksena on pyörittää kuitenkin lähinnä mobiilisovelluksia tietokoneen näytöllä? Tässä on jotain vähän outoa.

  Laite käyttää myös sitä jenkkien 4G:tä, joka on todellisuudessa nk. ”3.9G” teknologiaa, jossa nopeudet ovat hyvät mutta joka tarvitsee laitteelta virtaa saman verran kuin 3G verkkokin. Todellisen 4G:n on suunniteltu kuluttavan vähemmän virtaa kuin 3G teknologia. Koska nopeudet ovat kovempia, olettaisin puhelimen joutuvan käyttää akkua enemmänkin kuin tavallisella 3G:llä.

  Toinen moga tuntuisi olevan myös juurikin tuo Android versio. Eikö olisi järkevämpi laittaa tähän ”teitokonepuhelimeen” versio Androidista, joka on suunniteltu edes tabletti käyttöön? Moton suunnitelmissa olisikin parasta olla päivittää tämä luuri tuota pikaa Honeycombin kanssa samaan Android versioon. Eikö itse Googlekin Galaxy TABin tietojen tullessa julkisuuteen painottanut, että 2.2 nimenomaan ei sovellu tabletti käyttöön, ja että valmistajien olisi paras odottaa tableteille suunniteltua Androidin versiota?

  Tuo liittäminen lisätarvikkeilla tietokoneen jatkoksi tuntuu myös uppo-oudolta, ihan kuin Moto kuvittelisi olevan Apple. Vain Applen asiakkaat ostelevat mukisematta lisäpulikoita ja palikoita jotta saisivat laitteensa muun maailman kanssa yhteensopiviksi. Eikö Atrix olisi voinut vaikka vain tukea BlueTooth hiiriä ja näppäimistöjä ja liittyä näyttöihin vaikkapa jonkinlaisen TV Out väkerrelmän kautta? SSH on myös käsittääkseni toimiva etähallintatyökalu, tosin en tiedä tuon mainitun yrityksen rajapinnan suojauksista jne. Engadgetin videot aina pätkii tällä laitteella jota nyt käytän, joten en oikein näe miten puhelin liitetään noihin näyttöihin? Koska siinä siirtyy tieto ja kuva, veikkaan ettei tämäkään temppu onnistu ilman että puhelin joutuu rouskuttamaan numeroita.

  Mielesäni lähempänä haettua ”tietokonepuhelinta” Moto oli jo ensimmäisen MILESTONE puhelimensa kanssa. Nyt tuntuu että Moto kiertää pullonkauloja (lue: Android) keksimällä näitä uskomattomia purkkakorjauksia, jotka kuitenkin vaatinevat käyttäjältä lisäsijotuksia. Tuskin kaikki tarvitut laitteet tulevat mukana?

  Toivottavasti näitä ei tule lisää, muuten 2011 on todella vaikea Motorolalle.

  1. Chris ei taida työskennellä yritysympäristössä jos ei Citrixistä ole kuullut… Ei mulla muuta.

 5. Olipas pätemisen tarvetta jollakin. Ja miksi piti Applen asiakkaat vetää mukaan?

  Mielenkiintoinen idea.

  1. No mielestäni tämä on järjetön laite.

 6. Eihän tuossa prossussa ole mitään ihmeellistä. Kaikki high-end laitteet tulevat jatkossa Tegra 2 tai vastaavilla dual core prossuilla. Ja akunkeston kannalta dualcore on parempi kuin yksi prossu joka on tapissa jatkuvasti.

  Ja aina kun käytät sitä ”tietokoneena” niin se on latauksessa dokissaan. Millään miniläppäreillä ei ole mitään tulevaisuutta kun puhelimet pöyrittävät täysimittaista selainta halvassa lisälaitteessa

 7. Hieno puhelin.
  Ps. Citrax on laihdutuspilleri, Citrix on ohjelma 😉

 8. Mulla oli vuonna 1999 Motorolan kännykkä ja se oli niin huono, että vasta tän speksien myötä heräsi mielenkiinto takas..
  -tosin en tiiä kuinka kauas

 9. Suorituskyky ”pöytätietokonemoodissa” näytti samalta kuin ekoissa Atom-miniläppäreissä. Eli ei kovin kummoin mutta peruskäyttöön kuitenkin riittävä. Liikkeellä ollessasi on pelkkä ydinlaite eli puhelin mukana, ja kun saavutaan töihin/kotiin/wherever, puhelin telakkaan kiinni.

  Tuleekohan Suomeen koskaan?

Kommentointi on suljettu!