Micro-USB:stä EU:n virallinen laturistandardi: mukana merkittävimmät valmistajat

Euroopan unioni ja merkittävä joukko matkapuhelinvalmistajia ovat päässeet sopimukseen yhtenäisen laturistandardin hyödyntämisestä EU:n alueella. Työskentely yhteisen laturiliittimen kanssa lähti käyntiin jo vuoden 2009 kesäkuussa, jolloin asiasta kerrottiin ensimmäisen kerran. Nyt työ on saatu päätökseen ja vuodesta 2011 alkaen mukana olevien valmistajien laitteista pitäisi löytyä Micro-USB-liitin, joka on sovittu yhteiseksi standardiksi.

Hankkeen tavoitteena on helpottaa kuluttajien elämää ja vähentää latureista syntyvän jätteen määrää. Jatkossa kun yksi laturi riittää useimpien matkapuhelinten lataamiseen.

Mukana sopimuksessa ovat Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments ja Atmel.

Lähde: GSMArena

12 kommenttia

 1. Standardin toivoisi leviävän kaikkialle maailmaan. Turhaa jätteen määrää pitäisi vähentää.

 2. Hienoa. Vielä pitäisi päättää, onko kyseessä Micro-A vai Micro-B liitin…

 3. ”mukana merkittävimmät valmistajat.” Miksi Nokia on tällä listalla?

  1. Nokia on mukana listalla, koska Nokia on maailman johtava matkapuhelinten valmistaja. Ihmettelen miksei esim. HTC ole lähtenyt mukaan.

   1. Niin, HTClla on MicroUSB laturiliittimenä, vaikkei tähän nimenomaiseen sopimukseen olekaan lähtenyt.

 4. Itse luulin että tämä homma päätettiin jo joskus 2009, mutta piti sitä ilmeisesti siis hieroa vielä pari vuotta. Byrokratia on sitten kätevää.

  Tuleeko seuraavaan iPhoneen nyt siis Micro-USB-liitin??

 5. Vaihtuuko Applen Dock connector vai mikä lie siis micro-usbiksi? Eli iPhoneista ja muista iLaitteista vaihtuisi tämä Applen oma liitin pois?

 6. Tuskinpa Apple ainakaan tällaisten määräysten takia muuta mitään. Ensimmäisen iPhonen aikaan yleinen liitäntästandardi oli Mini USB ja sen jälkeen Micro USB on tehnyt vielä selvempää tuloaan, mutta kumpikaan liitäntä ei löydy mistään Applen laitteista.

  Applen ”Apple only” liittimissä on varmaan taustalla se ajatus, ettei Applen laitteisiin voi ostaa juuri mitään muita laitteita, kuin Applen valmistamia sellaisia. Uskoisin myös että EU:n määräykset eivät Applea hetkauta, koska he kokevat päämarkkinoidensa olevan varmasti Jenkeissä.

 7. Standardin tekijöille näyttää johdon toinen pää olevan liian kaukana taivaanrannan takana tavoittamattomissa! ”Hankkeen tavoitteena on helpottaa kuluttajien elämää” mutta yritäpä laittaa kaksi laturia vierekkäin pistorasiaan, niin huomaat etteivät ne mahdu. Laiska sähkölaiteteollisuus ole ollenkaan kiinnostunut laitteiden toimivuudesta. Hanki mikä tahansa jatkojohto jossa on useita pistokkeita niin huomaat saman uudelleen: hyvässä lykyssä sopii vain joka toiseen.

 8. Ja jatkossa siis puhelimien mukana ei tule laturia koska kaikissa on samanlainen? Sitten kun vanha laturi hajoaa niin joutuu ostamaan parikymppiä maksavan laturin. Hienoa.

  1. Älä huoli. Ne eivät ole Applen hinnoittelemia vaan ihan tarvikelatureita. Hinta tod näk jossain 7e luokkaa Suomessa ja suoraan verkkokaupasta Saksasta alle 3e 🙂
   Loistava päätös, itselläkin varmaan parikymmentä laturia nurkissa jo.
   2 riittäisi.

 9. Mikro usb -portin herkästä rikkoutumisesta varoitellaan kv sivustoilla.

  Liittin tulee laittaa OIKEIN päin puhelimeen. Kuitenkin sen voi työntää sinne myös väärinpäin.

  Takuu ei ilmeisesi lähtökohtaisesti korvaa näitä vikoja – itseppähän työnsit sen väärin.

  Noksulla ei ainakaan helposti erota, mikä on oikein päin.

Kommentointi on suljettu!