Testissä HTC 7 Trophy ja Windows Phone 7

Kilpailijoiden varjoon mobiilimarkkinoilla jäänyt Microsoft nousi jälleen parrasvaloihin, kun ohjelmistojätti toi loppuvuodesta 2010 markkinoille uuden Windows Phone 7 -alustan. Uusi alusta rynnisti kauppoihin useiden puhelinmallien voimalla, joita esittelivät HTC, LG ja Samsung. Suurimmaksi tukijaksi on alussa osoittautunut taiwanilainen HTC, jonka ensimmäisen aallon Windows Phone 7 -puhelimia ovat 7 Mozart, 7 Trophy, 7 Pro, 7 Surround ja HD7.

HTC:n mallistosta löytyy Windows Phone 7 -luureja moneen lähtöön. Hieman perinteisempään tarjontaan kuuluvat HTC 7 Mozart ja nyt testissä oleva HTC 7 Trophy, joka on perinteinen kosketusnäyttöpuhelin ilman suurempia kikkailuja. Se on rakenteensa puolesta helposti lähestyttävä puhelin, joka sopii mainiosti ensimmäiseksi WP7-laitteeksi.

Microsoftin määrittelemän linjan mukaisesti uudet puhelimet on varustettu nykyaikaisella tekniikalla, jolla halutaan varmistaa ominaisuuksien ja sovelluksien yhteensopivuus koko malliston osalta. Tällä pyritään välttämään Androidin kohtalo, jonka pirstaloituminen aiheuttaa päänvaivaa eritoten kehittäjille. Niinpä Microsoft on määritellyt tarkkaan puhelinten minimivaatimukset.

HTC 7 Trophyn sisuksista löytyy yhden gigahertsin suoritin, 512 MB:tä ROM- ja 576 MB:tä RAM-muistia sekä kahdeksan gigatavun verran sisäistä tallennustilaa. Kosketusnäyttö yltää 480 x 800 pikselin tarkkuuteen ja on kooltaan 3,8 tuumaa. Lisäksi varustukseen kuuluvat HSPA, WiFi b/g/n, Bluetooth 2.1, GPS, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera, joka kykenee 720p-tason videokuvaukseen.

Teknisesti HTC:n uutuus on kokonaisuutena kohtalaisen vakuuttava paketti. Sen merkittävimmäksi miinukseksi voidaan lukea muistikorttipaikan puuttuminen. Kahdeksan gigatavun tallennustila riittää peruskäyttöön, mutta esimerkiksi suurempia videotiedostoja laitteeseen ei kovinkaan montaa saa mahtumaan.

HTC 7 Trophyn keskeisimmät ominaisuudet:

 • Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmä
 • 5 megapikselin kamera automaattitarkennuksella, 720p-videokuvaus ja LED-salama
 • Yhden gigahertsin Qualcomm Snapdragon QSD8250 -suoritin ja 576 MB:tä RAM-muistia
 • 3,8 tuuman kosketusnäyttö (480 x 800 pikseliä)
 • HSDPA 7.2 Mbps ja HSUPA 2 Mbps
 • WiFi b/g/n
 • A-GPS
 • Bluetooth 2.1
 • FM-radio
 • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
 • kadeksan gigatavua sisäistä muistia
 • micro-USB-liitäntä

Rakenne ja muotoilu

Taiwanilaisvalmistajan mallistoon ennestään tutustuneet löytävät HTC 7 Trophystä paljon yhtiölle perinteisiä piirteitä. Laitteen peruslinjat ovat selkeitä ja väritystä hallitsee tumma ilme. Pyöristetyt kulmat ja mattapintainen takaosa tekevät puhelimesta miellyttävän pitää kädessä.

Kooltaan puhelin kuuluu samaan kategoriaan Applen kolmannen sukupolven iPhonen, eli 3GS-mallin kanssa. Laitetta voisi kuvailla sanalla keskikokoinen, sillä tarjolla on selvästi kookkaampiakin luureja sekä kompaktimman koon omaavia kosketusnäyttömalleja. Virallisilta mitoiltaan HTC 7 Trophy on 118,5 millimetriä pitkä, 61,5 millimetriä leveä ja 11,96 millimetriä paksu. Painoa sillä on 140 grammaa.

HTC:lle tyypilliseen tapaan myös Trophy on kädessä laadukkaan tuntuinen paketti. Testipuhelin oli tosin saanut iskun vasempaan yläkulmaan, jonka johdosta maalia oli lohjennut. Kyseessä lienee kuitenkin kovemman puoleinen isku, sillä näyttöä etupuolella kiertävän metallireunuksen maalipinta tuntuu vahvalle.

Älypuhelimen etupuolta hallitsee 3,8 tuuman kapasitiivinen kosketusnäyttö, jonka alta löytyy kolme kosketusherkkää painiketta: takaisin, koti ja haku. Ne ovat osa kaikkia Windows Phone 7 -puhelimia.

Yläosaan valmistaja on sijoittanut 3,5 millimetrin kuulokeliitännän ja käynnistyspainikkeen, joka toimii myös näytön aktivoijana lukituksen ollessa päällä. Oikean laidan alaosasta löytyy kameranäppäin ja vasemmalta nuolet ylös ja alas sekä microUSB-liitäntä.

Takana huomio kiinnittyy suurehkoon HTC:n logoon sekä kohollaan olevaan kameraan, jonka yhteydessä ovat myös salamavalo ja kaiutin.  Kuten jo aiemmin mainittiin, takaosa on mattapintainen, joka varmistaa hyvän pidon eikä kerää suuremmin sormenjälkiä. Takakuori on muovia ja sen kiinnitys on jämäkkä.

Takakuoren alta esiin paljastuu pirteän keltainen runko ja akku, joka sisältää kapasiteettia 1300 mAh:n verran. SIM-kortin paikka sijaitsee akun alla.

Windows Phone 7:n käyttöliittymä

Microsoftin uuden mobiilialustan käyttöliittymä eroaa täydellisesti markkinoiden muusta tarjonnasta. Erityisesti alustan kotinäkymä luottaa kilpailijoista poikkeavaan filosofiaan. Tarjolla ei ole sivuttaissuunnassa vaihdeltavia näkymiä, vaan kiinteä näkymä, jota rullataan pystysuunnassa. Perusajatus on joka tapauksessa edelleen sama: kotinäkymä tuo esille käyttäjälle tärkeän tiedon halutussa järjestyksessä.

Kotinäkymää muokataan Live Tiles -elementeillä, jotka voivat nimensä mukaisesti päivittyä reaaliajassa. Ne tuovat käyttäjälle tiedon muun muassa saapuneista puheluista, viesteistä sekä sähköposteista. Myös kolmansien osapuolien sovellukset kykenevät hyödyntämään päivittyviä Live Tiles -palikoita. Esimerkiksi The Weather Channel -sovellus sisältää päivittyvän elementin, jolla käyttäjä saa säätiedot suoraan kotinäkymään.

Windows Phone 7:n kotinäkymän ainoa kiinteä elementti on oikean yläkulman nuoli, jolla päästään sovellusvalikkoon. Mukana ei ole esimerkiksi kiinteästi kotinäkymän eri osissa mukana pysyvää pikakuvaketta puhelintoimintoon, jollainen löytyy oletuksena muun muassa Symbianista ja Androidista.

Uutuusalustan sovellustarjonnan kasvaessa kiihtyvää vauhtia nousee esiin kotinäkymän ja sovellusvalikon rajoittuneisuus. Erityisesti sovellusvalikko saattaa paisua innokkaan älypuhelinkäyttäjän toimesta erittäin suureksi ja tällöin nykyisenkaltainen ratkaisu, jossa yhden sovelluksen pikakuvake vie kokonaisen rivin näytöltä ei ole paras mahdollinen ratkaisu. Toivottavasti Microsoftilla on tulevaisuuden varalle ideoita, joilla suurempien sovellusmassojen hallinnasta saadaan vaivatonta myös Windows Phone 7:llä.

Heikkouksista puhuttaessa ei voida myöskään unohtaa sitä tosi seikkaa, että käyttöliittymä ei tarjoa tukea suomen kielelle. Tämän vuoksi esimerkiksi virtuaalinäppäimistö ei sisällä omia painikkeita ä- ja ö-kirjaimille. Tuki suomelle on varmastikin ennemmin tai myöhemmin luvassa, mutta aikataulusta Microsoft ei ole vielä hiiskunut.

Windows Live, Google ja Facebook

Microsoft on mainostanut uutuusalustansa kykyä hyödyntää suosittuja verkkopalveluita ja tuoda niiden sisällön osaksi puhelinta. Alusta tukee muun muassa Windows Live-, Google– ja Facebook-palveluita sekä yrityskäytössä suosittua Exchangea. Mukana ei ole Twitter-integraatiota, jota Suomen markkinoita ajatellen ei voi kuitenkaan pitää suurena miinuksena.

Windows Live on keskeisessä osassa Windows Phone 7:ää, sillä ilman sitä käyttäjä ei voi hyödyntää esimerkiksi ohjelmistokaupan tarjontaa. Merkittävältä osalta suomalaisia tunnus palveluun löytyy, sillä tuttu ja turvallinen Windows Live Messenger eli Mese käyttää samaa käyttäjänimeä ja salasanaa. Palvelusta käyttäjälle tuodaan muun muassa yhteystiedot ja kalenterimerkinnät. Ikävää on kuitenkin se, että käyttäjä ei voi itse valita mitä tietoja puhelimeen tuodaan. Lisäksi integraatiota ei ole mahdollista poistaa mitenkään, vaan tiedot tuodaan puhelimeen halusipa sitä tai ei.

Allekirjoittaneen kohdalla tiukka integrointi johti lopulta siihen, että puhelinta varten oli järkevintä luoda täysin uusi Windows Live -tunnus. Vanhalla tunnuksella yhteystiedot täyttyivät kymmenistä sähköpostiosoitteista, joita oli käytetty Messenger-palvelua varten. Suuri epäkohta on myös se, että ensimmäisenä lisättyä Windows Live -tunnusta ei puhelimesta saa pois kuin alkuperäisten tietojen palauttamisella, joka siis tyhjentää puhelimen kokonaan.

Onneksi yllä mainitut ongelmat eivät vaivaa Facebook- ja Google-tunnuksia. Facebook-integraatio tuo puhelimen People Hub -sovellukseen, eli osoitekirjaan, ystävien yhteystiedot ja uusimmat tilapäivitykset. Kavereiden tuoreimpia kuvalisäyksiä Facebookiin voi tarkastella Picture Hubista. People Hubin asetuksista käyttäjällä on mahdollisuus valita, tuodaanko Facebookista kaikki yhteystiedot vai lisätäänkö sieltä tiedot vain jo olemassa oleviin yhteystietoihin.

Lisäämällä mukaan henkilökohtaisen Google-tunnuksen saa puhelimeen oman sähköpostin, yhteystiedot ja kalenterimerkinnät. Käyttäjä voi valita asetuksista mitkä kyseisistä osasista puhelimeen tuodaan.

Kalenteri

Windows Phone 7:n kalenteri jatkaa yleisilmettä mukaillen pelkistetyllä linjalla. Sovellus tarjoaa muilta alustoilta tutusti kuukausi-, päivä- ja agendanäkymät, mutta harmillisesti viikkonäkymä ei kalenterin ominaisuuksiin kuulu.

Osittain Microsoft tuntuu ottaneen kalenterin suunnittelussa tavoitteekseen ehkä hieman liiankin yksinkertaisen ilmeen. Esimerkiksi kuukausinäkymässä kalenterin alaosaan jäänyttä tyhjää tilaa oltaisiin voitu hyödyntää valitun päivän merkintöjen esittämiseen. Onneksi kuitenkin kotinäkymään asetettava kalenterin Live Tile -elementti ja lukitusnäkymä osaavat esittää lähestyvät tapahtumat, joten turhilta painalluksilta vältytään.

Kalenterimerkintöjen lisääminen onnistuu valitsemalla haluttu päivä ja koskettamalla ruudun alareunaan ilmestyvää pluskuvaketta. Merkinnät voivat sisältää aiheen, paikan ja aikojen lisäksi myös muistutuksen, tilan ja huomautuksen eli muistiinpanon.

Toimistosovellukset: Microsoft Office

­Eräs Windows Phone 7:n keskeisimmistä osa-alueista on Microsoft Office -paketti, joka on käyttäjien hyödynnettävissä täysin ilmaiseksi. Se tuo puhelimeen mahdollisuuden muokata Word- ja Excel-tiedostoja sekä tarkastella PowerPoint-esityksiä. Osana pakettia on myös OneNote-sovellus, joka on suunniteltu muistiinpanojen laatimiseen. Sovellukset tukevat monikosketusta, joten vaikkapa Excel-taulukkojen suurentelu onnistuu sormia näytön päällä nipistämällä.

Tavallisten tekstiä sisältävien Word-dokumenttien avaaminen ei tuota Microsoft Officelle ongelmia. Tekstin lukeminen on helppoa ja vaivatonta sekä pysty- että vaakatasossa. Jos dokumentti kuitenkin sisältää monimutkaisempia elementtejä, ei niitä näytetä ja ne estävät samalla kokonaan tiedoston muokkaamisen.

Muokkausmahdollisuuksia Word-tiedostojen osalta on melkoisen vähän. Tekstin väriä, taustaväriä ja kokoa voi luonnollisesti muuttaa, mutta esimerkiksi kuvia ei puhelimen välityksellä dokumenttiin voida liittää. Erikoista on, että kuvien liittäminen on kuitenkin mahdollista OneNotessa, jossa tekstin sekaan voidaan myös äänittää puhetta.

Microsoft Office hallitsee hyvin perustason taulukkolaskennan. Tärkein ominaisuus Excelissä vaativampaa käyttöä ajatellen ovat yhtälöt, joita mobiilisovellus tukee. Wordin tavoin tekstin väriä, taustaväriä ja kokoa päästää muuntelemaan tilanteeseen sopivampaan muotoon.

Sähköposti

Uusien sähköpostitilien lisääminen Windows Phone 7:ssä onnistuu asetusvalikon email & accounts -valinnan takaa. Käyttäjä saa Windows Live -tunnuksen tiukasta integroinnista johtuen, tai sen myötä, käyttöönsä automaattisesti siihen liitetyn sähköpostiosoitteen. Googlen GMail-palvelun lisääminen on niin ikään vaivatonta, sillä puhelin vaatii käyttäjää syöttämään vain sähköpostiosoitteen ja salasana. Tunnuksia voi myös lisätä manuaalisesti, jos käytössä on esimerkiksi työpaikan oma sähköposti, johon valmiita määrityksiä ei ole tarjolla.

Tunnuksesta riippuen Windows Phone 7 osaa hakea sähköpostit heti niiden laatikkoon kolahtaessa. Niin sanottu push-ominaisuus toimii ainakin GMail- ja Windows Live -tilien kanssa. Muissa tapauksissa automaattisen haun voi asettaa hakemaan viestit 15 minuutin, 30 minuutin, tunnin tai kahden tunnin välein. Halutessaan automaattitoiminnon voi poistaa, jolloin viestit haetaan manuaalisesti.

Windows Phone 7 luo jokaiseen tunnukseen oman pikakuvakkeen sovellusvalikkoon, josta työpöydälle voidaan tuoda tarvittaessa Live Tiles -palikka. Ratkaisun myötä käyttäjälle ei luoda mahdollisuutta tarkastella kaikkia tilejä yhdessä selkeässä näkymässä, vaan eri osoitteiden välillä joutuu pomppimaan tarpeettomasti.

Liitteitä Windows Phone 7 käsittelee hyvin, mutta toisinaan esimerkiksi HTML-pohjaisien viestien kuvien lataaminen tuottaa ongelmia. Tästä johtuen osa kuvista saattaa jäädä lataamatta. Puhelimella viestejä lähetettäessä mukaan voidaan liittää ainoastaan kuvia. Onneksi esimerkiksi Word-tiedostojen lähettäminen onnistuu kiertotietä Office Hubista. Avaamalla halutun dokumentin kykenee käyttäjä send-toimintoa hyödyntäen liittämään myös Word-tiedostoja sähköposteihin.

Sähköpostisovelluksen ominaisuuksiin lukeutuu käyttöliittymän muiden osien tavoin monikosketus. Viestien lähentäminen ja loitontaminen hoituu näin muun muassa iPhonesta ja Androidista tutulla nipistysmetodilla. Mainittakoon myös, että jokaiselle tunnukselle saa määritettyä oman allekirjoituksen, joka ei kaikilla mobiilialustoilla ole mahdollista.

Mediaominaisuudet: Zune Hub

Kuten Applen iPhone sisältää täydellisen iPod-kokemuksen, tarjoaa vastaavasti Microsoftin mobiilialusta Zune-soittimista tutut ominaisuudet. Mukana on niin sanottu Zune Hub, jonka pohjana toimivat Zune-mediasoittimet. Sovelluksen kautta hallitaan musiikkeja, videoita, podcastejä sekä päästään käsiksi radioon ja Zune Marketplaceen.

Windows Phone 7:n käyttöliittymän innoittajana pitkälti toiminut Zune on niitä harvoja sovelluksia, jotka tukevat moniajoa. Soittimen voi näin ollen jättää taustalle pyörimään ja siirtyä esimerkiksi selaamaan verkkoa tai lukemaan sähköposteja. Musiikkisoittimen pikanäppäimet saa kätevästi esille näytön yläreunaan painamalla Trophyn vasemmassa sivussa sijaitsevia nuolipainikkeita. Pikapainikkeet mahdollistavat kappaleen vaihtamisen ja toiston keskeyttämisen.

Poikkeavasta käyttöliittymästään huolimatta Zune tarjoaa ominaisuuksiltaan varsin perinteikkään musiikkisoittimen. Kirjastoa päästään tutusti selaamaan artistien, albumien, kappaleiden, soittolistojen ja tyylilajien perusteella. Suurten kappalelistojen selaaminen on tehty vaivattomaksi kirjainvalikolla, jolla voidaan pomppia eri kirjaimien kohdalle listoilla. Se saadaan esiin koskettamalla kirjainerottimia esimerkiksi kappalenäkymässä.

Musiikkikirjastojen hallinta tapahtuu pitkälti tietokoneen kautta. Puhelin ei mahdollista kappaleiden järjestelyä, sillä esimerkiksi soittolistojen luominen ei Windows Phohe 7:ssä ole mahdollista.

Verkkoselain

Aktiivisen älypuhelinkäyttäjän tärkeimpien sovelluksien joukkoon lukeutuu verkkoselain. Windows Phone 7:n tarjoaa Internet Explorer -selaimen, joka Zunen tavoin on moniajoa tukeva ohjelma. Se on kaiken kaikkiaan varsin moderni mobiiliselain, joka tukee monikosketusta ja välilehtiä. Se ei yllä kuitenkaan markkinoiden parhaimmistoon, sillä esimerkiksi HTML5-tukea se ei tarjoa.

Internet Explorer on käyttönopeudeltaan hyvällä tasolla. Suuretkaan sivut eivät saa selainta juurikaan hidastumaan, jonka myötä rullaaminen ja nipistyszoomaus sujuvat sulavasti. Siitä huolimatta selaimella on vaikeuksia päivittää sivustoa, jos sitä rullataan nopeasti ylös tai alas. Tällöin esille tulee yleensä tyhjää tilaa, joka päivittyy kuitenkin nopeasti rullauksen päätyttyä. Kyseessä ei siis ole merkittävä probleema.

HTML5-tuen puutteesta huolimatta verkkosivustot toimivat suurimmaksi osaksi ongelmitta Windows Phone 7:llä. Uusimpia kikkoja hyödyntävillä sivuilla eteen saattaa kuitenkin tulla renderöintivirheitä, jotka haittaavat selaamista.

Maininnanarvoinen yksityiskohta Internet Explorerissa on selaimen toimivuus vaakatasossa. Kun puhelin pyöräytetään vaakatasoon, hävittää selain näkyvistä kaikki ylimääräiset palkit osoiteriviä myöten. Mielenkiintoista on, että niitä ei ole tuotavissa ollenkaan esille. Seuraavalle sivustolle siirtyminen vaatii näin ollen puhelimen kiepauttamista pystytasoon, jolloin osoiterivi ja muut pikapainikkeet ovat jälleen näkyvissä.

Välilehtien määrä on selaimessa rajoitettu kuuteen kappaleeseen.

Marketplace-ohjelmistokauppa

Microsoftin uusi ohjelmistokauppa ei ole vielä virallisesti Suomessa auki, mutta kauppaa pääsee käyttämään valitsemalla käyttäjätilin asetuksista maaksi esimerkiksi Iso-Britannian, kun Marketplace sitä ensimmäisellä käynnistyskerralla kysyy. Kunnollisen suomituen puuttuessa ei kaupasta päästä vielä nauttimaan sataprosenttisesti. Onneksi kuitenkin maksuton tarjonta on käytössä ilman suurempaa kikkailua, sillä ilman ohjelmistokauppaa alusta olisi jokseenkin rampa kilpailijoihin nähden.

Kauppa hyödyntää visuaalisessa ilmeessään näyttäviä taustakuvia, jotka liittyvät jollain muotoa suosittuihin tai esillä oleviin ohjelmiin ja peleihin. Marketplacen sisältö on jaoteltu tutusti kategorioihin, joita ovat muun muassa ohjelmat, pelit, viihde, urheilu, matkustus ja työkalut. Panoraamanäkymää oikealle selatessa löytyy ladatuimmat nimikkeet, uusimmat sovellukset ja mainostettu sisältö.

Jokaisen kategorian sisältä löytyy alakategorioita: mainostetut, suosituimmat, uusimmat ja ilmaiset. Sovelluksien latausnäkymä sisältää tietoa tuotteesta, kuvakaappauksia, arvosteluita ja linkkejä samankaltaiseen sisältöön. Vuoden 2011 tammikuun alussa kaupan tarjonta liikkui 5000-6000 sovelluksen välimaastossa.

Kotinäkymään asetettava Live Tile kertoo numeroin saatavilla olevista päivityksistä. Näin käyttäjä tietää heti, jos jostakin käytössä olevasta sovelluksesta on ilmestynyt uusi versio. Kauppa mahdollistaa useiden päivityksien asentamisen yhdellä ruudun kosketuksella.

Pelaaminen: Xbox Live

Mobiilipelaaminen otetaan Microsoftilla vakavasti ja hyvä niin, sillä muun muassa iPhone on osoittanut, että älyluurit voivat kilpailla asiakkaista jopa perinteisten kannettavien pelikoneiden kanssa. Windows Phone 7:n pelipalvelu kantaa nimeä Xbox Live. Sen pelivalikoimaa voi pitää varsin kattavana ja ainakin laadukkaita nimikkeitä Xbox Livestä tuntuu löytyvän. Mukana on esimerkiksi sellaisia pelejä kuten Assassin’s Creed, Guitar Hero 5, Tetris, Monopoly ja Need for Speed Undercover.

Nimensä mukaisesti Xbox Live nitoutuu yhteen Xbox 360 -pelikonsolin online-palvelun kanssa. Palveluun voi tuoda jo olemassa olevan Xbok Live -tunnuksen, jota voi kustomoida muun muassa 3D-avatareilla. Käyttäjä voi kerätä peleistä niin sanottuja saavutuksia, joiden seuraaminen onnistuu suoraan puhelimesta. Lisäksi palvelu mahdollistaa pelihaasteiden lähettämisen ja vastaanottamisen.

Pelien lataaminen onnistuu muiden sovellusten tavoin Marketplace-kaupasta. Hienoa on, että maksullisesta sisällöstä on aina tarjolla kokeiluversio, joten peliostoksia joutuu harvemmin katumaan.

Alla lyhyt video, jossa pikaisessa testissä ovat Assassin’s Creed ja Fruit Ninja. Se antaa hieman käsitystä pelien toimivuudesta ja ruudunpäivityksen tasosta.

Kamera

Windows Phone 7:n kamerasovellus on rakennettu äärimmäisen yksinkertaiseksi. Se ei sisällä liiemmin ylimääräisiä säätömahdollisuuksia tai ominaisuuksia. Asetukista pystyy säätämään lähinnä kuvan kokoa, lisäämään muutamia efektejä sekä muuttamaan salaman toimintaa.

Kamerasovelluksen saa kätevästi päälle painalla parisen sekuntia HTC 7 Trophyn oikeaan alalaitaan sijoitettua painiketta. Kameran käynnistäminen onnistuu, vaikka näyttö olisikin lukittuna, jotta kaikki tärkeät hetket olisi mahdollista ikuistaa nopeasti.

Sovellus toimii vaakatasossa. Sen oikeasta reunasta löytyy kytkin, jolla vaihdetaan kuvaustilaa, zoomauspainikkeet sekä asetuspainike. Kuvatessa uusin otos sujahtaa vasempaan laitaan osittain esille. Kyseessä on nokkela ominaisuus, sillä kuvan osaa koskettamalla pääsee suoraan selailemaan kameralla napsittuja kuvia.

Kuvanlaadultaan HTC 7 Trophyn viiden megapikselin kamera ei kuulu markkinoiden kirkkaimpaan kärkeen, kuten edellä olevat esimerkkiotoksetkin osoittavat: kuva 1, kuva 2 ja kuva 3.

Yhteenveto

Raudaltaan ja rakenteeltaan HTC 7 Trophy ei kykene tarjoamaan mitään erikoista. Kehuja se ansaitsee jämäkästä rakenteestaan ja hyvin käteen sopivasta muotoilusta sekä materiaaleista. Miinusta tulee kamerasta ja näytöstä, joka ei LCD-tekniikastaan johtuen pysty tarjoamaan AMOLED-näytöistä tuttua väriloistoa. Katselukulmat eivät myöskään ole markkinoiden parhaimmalla tasolla.

Windows Phone 7:stä puhuttaessa allekirjoittanutta säväytti eniten alustan sulavuus ja vakaus. Kahden viikon testijakso osoitti, että alustan käyttöliittymä toimii erittäin sulavasti. Hidastelua ei tullut eteen juuri ollenkaan, jonka ansiosta WP7:n käyttökokemus muodostui miellyttäväksi. Samaan hengenvetoon on kehuttava myös sovellusten vakautta. Kaatuilut olivat erittäin harvinaisia ja testijaksosta selvittiin ilman jumiutumisesta johtuvaa uudelleenkäynnistystä.

Käyttöjärjestelmän merkittävin heikkous on Suomen markkinoita ajatellen lokalisoinnin puute. Microsoft on puhut kielituen laajentamisesta vuoden 2011 aikana, mutta tämän tarkempaa tietoa asiasta ei ole.

Seuraava miinuspiste alustalle tulee HTML5-tuen puutteesta. Se kuuluu ehdottomasti jokaisen mobiiliselaimen perusominaisuuksiin. On myös selvää, että osa asiakkaista siirtää katseensa suoraan kilpailijoihin, koska Windows Phone 7:stä puuttuu Flash-tuki, moniajo ja kopio-liitä-ominaisuus.

Alustana Windows Phone 7:ää voi suositella käyttäjälle, joka haluaa käyttökokemukseltaan omalaatuisen, mutta selkeä kosketusnäyttöpuhelimen. Se tarjoaa parhaimmillaan erittäin sulavan käyttökokemuksen, johon pääsee sisälle muutaman päivän tiiviin tutkiskelun jälkeen. Jos alusta ei vielä senkään jälkeen tunnu kotoisalta, ei Windows Phone 7 ole välttämättä oikea valinta. Se ei myöskään sovi laajaa muokattavuutta hakevalle käyttäjälle.

12 kommenttia

 1. Hyvin kirjoitettu juttu ja hyviä huomioita. Kiitos Teemu!

  Olen tietysti ”hieman biased” WP7:n suhteen, mutta yhden huomion olen tehnyt näiden reilun parin kuukauden aikana, jonka laitteet ovat olleet markkinoilla.

  Ylivoimaisesti yleisin saamani käyttäjäkommentti on ollut: ”Se vaan toimii ja on nopea.” Kuten Teemukin totesi edellä, niin käyttöliittymä on äärettömän nopea, ja se mitä luurissa on toimii hyvin. On harvinaista, että älypuhelinta ei tarvitse uudelleen käynnistää useaan viikkoon – näin minulle on käynnyt vihdoinkin.

  Lehdistössä on puhuttu paljon WP7:n ”puutteista”, mutta yllättävän moni asiassa puhelimessa on kuitenkin tehty oikein. Ja tämä tyydyttää montaa ”tavallista käyttäjää”.

  WP7 ei ole supertuunajan puhelin, ja tässä vaiheessa se ei ole siksi tarkoitettukaan. Kustomointi tulee lisääntymään, mutta nyt puhelin on tehty ”erilaiseksi” ja sellaiseksi, että se vastaa enemmistön tarpeisiin niin kuluttajana kuin työkäytössäkin. Ja onhan koko aloitusnäkymä ruutuineen hyvinkin muokattavissa.

  Päivitysten myötä Windows Phone 7 -puhelimiin tulee uusia ominaisuuksia, kuten hyvin pian mm. copy&paste. Tässäkin huomioitavaa on se, että KAIKKI puhelimet saavat päivityksen Microsoftilta, ja käyttäjät eivät ole riippuvaisia valmistajan halusta tukea ”vanhaa” puhelinta.

  Myönnän, että monelle lokalisoinnin puuttuminen on iso miinus, mutta toivottavasti mahdollisimman pian voisimme kertoa myös sen tulemisesta Suomeen. Tässä vaiheessa ei ikävä kyllä ole vielä mitään kerrottavaa ja joudumme tyytymään englantilaiseen versioon.

  1. Ylivoimaisesti yleisin saamani käyttäjäkommentti on ollut: “Se vaan toimii ja on nopea.”

   Jep ihan kuten iPhonen kanssa, tuntuu olevan tämä WP7 vähän samanlainen kuin iphone, kauheasti siitä on ihmisillä mielipiteitä jotka ei ole koskaan omistaneet saatikka edes testannut laitetta.

   Ilmeisesti microsoftia vastaan on samanlaista vihaa kun Applea.

   Ja jostain ihmeen syystä heijastetaan vanhat winmobile kokemukset myös tähän uuteen joka on siis ymmärtääkseni tehty ihan puhtaalta pöydältä joten ei ole mitään tekemistä niiden kanssa, muutakun nimi.

   Kuitenkin mitä lukee WP7 käyttäjiä niin oikeasti luurin omistavat lähinnä kehuvat luuria, ihan kuten iphonen kanssa, tosin kuitenkin mainitsevat nämä normaalit puutteeet wp7:aa kohtaan.

   WP7:n sulavuutta ja nopeutta on usein myös verrattu iphoneen ja se on allekirjoittaneelle todella tärkeä osa käyttökokemusta, wp7 on iOS:n lisäksi ainoa joka sellaisen pystyy tarjoamaan. Tosin uusi nexus s videon perusteella tuntuu myös olevan todella hyvä tällä osa-alueella.

   Mitä olen myös huomannut, että moni wp7 luurin hankkija on entinen iphone käyttäjä, eli arvostavat juuri niitä samoja asioita mitä arvostivat iphonessa niin myös wp7 luurissa.

   Sinänsä vähän ikävä, että myös wp7 toimii samalla periaattella kuin iOS, joten moni asia puuttuu mitä iphonessa nykyään sitten jo on. Olisi toisaalta ihan mielenkiintoista kokeilla sitä toisenlaista käyttökokemusta, mutta minkäs teet, kun wp7 on ainoa mikä aiheuttaa samanlaista WOW:ta mitä iPhone aikoinaan. Tosin markkinoilta vielä puuttuu se WP7 luuri minkä haluan. Tosin silloin voi sitten olla jo iphone 5 todella lähellä ja saas nähdä mitä se sitten tarjoaa 🙂

 2. Onko WP7:aan tullut socketti jo ohjelmakirjastoihin 3. osapuolen ohjelmoijan käytettäväksi.

  Itse en ennen siirry WP7:aa työstämään, jos sockettia ei ole tarjolla. Paikallisverkkosovelluksissa kun socketti ainoa asia, millä jotakin hyötyä saa omiin ohjelmiinsa (!= appstoresta ladattavat ja sum muut ovista viralliset humpat ja hömpät).

 3. Pakko sanoa taas kerran, että ihan tosissaan harmittaa WP7:n rampautettu toiminta Suomessa. Odotin WP7:n saapumista ihan alusta asti ja kun kuulin näistä typeristä rajoitteista, pakostikin harmitti! WP7:ssa on selvästi huikeasti potentiaalia, valitettavasti vaikuttaa siltä, että ainakaan toistaiseksi se ei ole ”räjäyttänyt pankkia”, joka on minusta todella outoa. Luulen kuitenkin, että suunta on ylöspäin!

  1. No nyt on ainakin suunta ylöspäin.. ja luulisi noiden rajoitusten poistuvan tästä pikkuhiljaa… mua alkaa pikkuhiljaa lämmittää tää ajatus Nokian ja Microsoftin yhteistyöstä… ja mitä tohon muokattavuuteen tulee, niin nokialla on lupa tehdä joitakin muutoksia mitä muut eivät saa..
   ..katsellaan rauhassa räjähtääkö se pankki tästä taas…

   1. Kunhan Nokian nykyiset ohjelmistokehittäjät uskaltaisivat ottaa tilauksesta vaarin, eikä jäädä suomalaistyyliin itkemään vanhan perään, niin totisesti alkaisi ajatus lämmittää. W7 ohjelmistokaupassahan tunnetusti on se n. 6000 sovellusta ja Androidin ja Applen vastaavassa sama kertaa kymmenen ja risat.
    Symbian kehityksestä vapautuvilla resursseilla pystyyn kiireesti kymmeniä Rovio tyylisiä softa pajoja kuromaan ero kiinni. Tilauksessahan olisi noin 60 000 erityyppistä sovellusta heti alkuunsa. Siinä olisi valtava mahdollisuus. Suhteessa myös nuo Angrybirdsin tapaiset myyntimenestykset tuottavat huomattavasti paremmin kokonaisuuden näkökulmasta kuin alusta kehitystä tekevät kehittäjät. Toisekseen nuo pienemmät firmat toisivat tuottonsa 100% Suomeen. Nokiastahan jää reilusti alle 20%.
    Jos asia hoidettaisiin oikein, voisi tämä muutos olla se ”toinen Nokia” Suomelle.

 4. Eniten kyllä olin pettynyt, puhelimen ostettuani siihen, että en saa laitettua omaa soittaria! Eipä käynyt edes mielessä, että vielä vuonna 2011 olisi puhelin, josta moinen ominaisuus PUUTTUU…
  Muuten olen puhelimen helppouteen erittäin tyytyväinen, nokian sekasotkujen jälkeen 🙂

  1. siiis mitäää VITTUAA!!! ei saa valita omaa soittaria… en todellakaan hanki

 5. ”käyttöliittymä ei tarjoa tukea suomen kielelle”
  tarkoittaako sitä että kaikki on englissiä :O

 6. Omistan itse Samsung Omnia 7-puhelimen. Amoled-näyttö,4-tuumainen näytto.

  LG :llä on Windows Phone 7-puhelimia,jotka ovat hirmu rumia. 🙁

  Esimerkiksi mun Samsung Omnia 7-puhelin on niin hyvä että en vaihtaisi MIHINÄÄN MUUHUN! Miniläppärini käyttö järjestelmä on MeeGo,joka näyttää puhelimeni Massamuitilaitteena.Joten pystyn poistamaan,kopiomaan ja
  lisäämään esim:musiikkia,videoita ja kuvia.

Kommentointi on suljettu!