Applen seuraavan sukupolven mobiililaitteet huhujen keskellä: iPhone 5 ja iPad 2

Kuvassa Apple iPhone 4.

Huhut Applen seuraavan sukupolven mobiililaitteista kiihtyvät. Verkkosivusto Engadget on saanut käsiinsä mielenkiintoisia tietoja viidennen sukupolven iPhonesta ja iPadin kakkosversiosta. Uutuuksien odotetaan valtaavan markkinat kevään ja kesän aikana.

Sivuston mukaan Apple on sanomassa hyvästit Infineonin piirisarjoille mobiililaitteissaan. Tietojen mukaan amerikkalaisyhtiö ottaa käyttöön tuotteissaan Qualcommin sirun, joka sisältää tuen CDMA- ja GSM-yhteyksille. Tämä helpottaisi tuotteiden tarjoamista samanaikaisesti ja ilman muutoksia esimerkiksi AT&T– ja Verizon-operaattoreiden kautta. Kyseiset operaattorit kun luottavat eri verkkotekniikoihin. Huhulla on vankka pohja, sillä vastikään lanseerattu Verizonille räätälöity iPhone 4 hyödyntää jo Qualcommin piirisarjaa.

Seuraavan sukupolven iPadin arvellaan saavan iPhonesta tutun Retina-näytön ja olevan kooltaan kymmenen tuumaa. Villeimmät huhut väittävät resoluution tuplaantuvan huikeaan 2048 × 1536 pikselin tarkkuuteen. Toinen merkittävä uudistu on microSD-muistikorttipaikka, jollaisen uskotaan kuuluvan iPad 2:n ominaisuuksiin. Lisäksi mukana on yllä mainittu Qualcomm-siru, joka tukee CDMA- ja GSM-yhteyksiä. Laite saapuisi tuoreimpien tietojen mukaan kauppoihin huhtikuussa.

Applen seuraavaan puhelimeen päätyy Engadgetin mukaan tuplaytimillinen A5-suoritin, jonka sanotaan pyörittävän 1080p-tason videoita leikiten. Samainen suoritin päätyy mitä todennäköisimmin myös iPad 2:een. Puhelimen muotoilun kerrotaan eroavan merkittävästi nykyisestä mallista, joten odotettavissa on suuria muutoksia. Puhelin saapunee markkinoille tulevana kesänä.

Lähteet: Engadget & BGR

8 kommenttia

 1. Tässäkin huhussa haiskahtaa vähän se, että jonkun toivomuslistasta on tullut uutinen. Esim. tuo MicroSD paikka tuntuu todella epä-Applemaiselta. MicroSD mahdollistaa laitteen sisällön manipuloimisen muitakin kautta kuin iTunesin kautta. En näe syytä siihen että Apple muuttaisi tätä politiikkaa. MicroSD paikka tuntuisi minulle särönä Applen rakentamassa ekosysteemissä.

  Tuo mainittu resoluutio tuntuu myös olevan hiukan liian iso ollakseen totta. Apple ei ole tunnettu myöskään resoluutiokisailemisesta. Ihmettelen suurest, jos mitkään laitteet toimivat tuolla resolla näiden huhutuotteiden ilmestymisen aikaan!

  Lisää ostajia Apple sen sijaan tarvitsee, joten tuo useamman taajuuden tuki on varmasti totta. Samalla uskon että seuraavissa laitteissa pyörii jonkinlainen dualcore prossu. Veikkaisin kuitenkin että tulemme näkemään grafiikkasuorittimen ja tavallisen suorittimen (à la N8), mutta markkinointi tulee varmasti puhumaan ”yhdestä” dualcore prosessorista.

  1. ”Veikkaisin kuitenkin että tulemme näkemään grafiikkasuorittimen ja tavallisen suorittimen (à la N8), ”

   Johan iphonessa oli toi 2009 vuonna. (3gs) ymmärtääkseni? nelosessa siitä luovuttiin ja pakattiin kaikki samaan pakettiin CPU, GPU, jne.

   jos huhut pitää paikkansa iphone5:stä on tosiaan tulossa todella tehokas vehje 🙂 Tuplaydinprossu + tuplaydin GPU, (jonka pitäisi olla jopa 4 kertaa tehokkaampi kuin edellinen), näin siis engadgetissa on kerrottu.

  2. MicroSD-korttipaikka ei olisi mikään yllätys, sillä esimerkiksi iMacit sisältävät SD-korttipaikan. MicroSD-korttipaikka olisi itseasiassa varsin todennäköinen, sillä iPadiin tulee taatusti kamerat pelkästään FaceTimen takia. Tällöin on luonnollista varustaa iPad myös korttipaikalla, jotta kuvat voidaan tarvittaessa tallentaa erilliselle kortille ja siirtää kotikoneelle jatkokäsittelyä varten.

  3. ”Tuo mainittu resoluutio tuntuu myös olevan hiukan liian iso ollakseen totta. Apple ei ole tunnettu myöskään resoluutiokisailemisesta.”

   Ei ehkä resoluutiokilpailusta, mutta itse pidän todennäköisenä, että iPadinkin resoluutiota nostetaan reippaalla kädellä. Kun ei ne siellä Cupertinossa kovin hanakasti korkeita resoluutioita tunnu vastustavankaan (vrt. iPhone 4).

   Itse pitäisin todella isona yllätyksenä, mikäli iPadin resoa EI nostettaisi, ja näppärintähän se olisi tuplaten. 🙂 Omasta mielestäni se olisi kovinkin applemainen veto, ei kilpailun takia, vaan siksi kun se on mahdollista.

  4. A5 tulee olemaan hyvin pitkälle vastaava kuin muut uuden sukupolven SoC:t kuten Samsung Orion, Nvidia Tegra2, TI OMAP4, jne.. eli tuplaydin-Cortex-A9 ja vaihteleva määrä GPU-ytimiä. GPU:n ytimiä on vähän hankala vertailla, koska ne itsessään jo koostuvat rinnakkaisista laskentayksiköistä ja nyt on tullut uusia tulokkaita kuten Mali-sarja ja Nvidian oma kilpailemaan PowerVR:n kanssa. Erilliset CPU:t ja GPU:than näissä on ”aina” olleet, yleensä integroituna samalla SoC:lle, eikä koskaan ole puhuttu tuplaytimistä.

 2. Artikkelissa on yksi virhe: Resoluution tuplaaminen ei tekisi näytöstä retina-näyttöä, vaan sen tarkkuus olisi noin 260dpi. Applen määrittelemällä retina-näytöllä tarkoitetaan näyttöä, joka ylittää ihmisen silmän erottelukyvyn, joka on siis 300dpi. Viimeisten huhujen mukaan resoluutio on siis tuplaantumassa, mutta retina-näyttö jää haaveeksi. Ero on tosin varsin vähäinen. Epäilijöille tiedoksi, että tuollaisia näyttöjä on jo saatavilla, joten mikään mahdottomuus se ei ole.

  1. Suosittu argumentti tähän on että ”Verkkokalvo”-näyttö määritellään katseluetäisyyden perusteella. iPadia pidetään mieluummin sylissä joten se täyttäisi näin ollen ”Verkkokalvo”-näytön määritelmän. Etsin ja etsin mutta en löytänyt mistään 10 tuuman QXGA-paneelia; mistä on saatavilla? 15 tuumaisia on myyty jo 2002. En yhtään epäile etteikö tuota voisi valmistaa mutta hinta nousee $200 euron tietämille kun lineaarisesti extrapoloidaan iPhonen näytön hinnasta.

   1. Tuskinpa tuollaista paneelia on vielä markkinoilla, sillä eihän sille ole aikaisemmin ollut kysyntää, mutta onhan esimerkiksi iPhone 4:ssa vieläkin tarkempi paneeli. Toisaalta onhan noiden laitteiden välillä melkoinen kokoero. Kallis moinen paneeli on varmasti, mutta Applen volyymit voisivat riittää pitämään hinnan kurissa. Viime neljänneksellä Apple myi yli 7 miljoonaa iPadia, joten raha lienee pelkkä käyttövoima. Yleensä Apple nostaa resoluutiota kunnolla ja kerralla, joten jos resoluutiota muutetaan, niin sitä nostetaan todennäköisesti reippaasti.

Kommentointi on suljettu!