Applen tulos kiiti jälleen uuteen ennätykseen

Elektroniikkavalmistaja Applen vuoden 2010 viimeinen neljännes kului ennätyksellisissä merkeissä. Yhtiö kirjasi kaudelta 26,74 miljardin dollarin liikevaihdon ja kuuden miljardin voiton. Vuotta aikaisemmin vastaavat luvut olivat 15,68 miljardia ja 3,38 miljardia dollaria. Valmistajan liikevaihdosta 62 prosenttia tuli Amerikan ulkopuolelta.

Neljänneksen aikana Apple myi 4,13 miljoonaa Macintosh-tietokonetta, joka on 23 prosenttia vuodentakaista enemmän. Puhelinten eli iPhonen myynti kohosi vuodessa huimat 86 prosenttia 16,24 miljoonaan kappaleeseen. Viime aikaisen trendin mukaisesti iPod-soittimet kävivät aiempaa heikommin kaupaksi. Niiden myynti tippui seitsemän prosenttia ollen 19,45 miljoonaa kappaletta. Lisäksi Apple myi loka-joulukuussa 7,33 miljoonaa iPad-tablettia.

Meillä oli ilmiömäinen jouluneljännes ja Mac-, iPhone- sekä iPad-myynnit ylsivät uusiin ennätyksiinsä. Käynnistämme kaikki sylinterit ja meiltä on tulossa mielenkiintoisia asioita tänä vuonna kuten Verizonille räätälöity iPhone 4, jota kuluttajat eivät malta odottaa”, kommentoi sairauslomalle jäänyt Applen pääjohtaja Steve Jobs huipputulosta.

Lähteet: Engadget & Apple

10 kommenttia

  1. Siis meinasin että jännä että Applen tietokoneet myivät paremmin.

  2. Jep. Android-puhelimethan kiilasi iPhonen ohi USA:n markkinoilla ennen kuin Apple ehti ohittaa RIM:iä.

  3. Eipä tuossa ole mitään yllättävää. Kukaan valmistaja ei voi päästä markkinajohtajaksi, jos myynnissä on vain yksi puhelin, jonka keskimääräinen myyntihinta on noin 600 euroa.

   Tomi Ahosen analyysi on kuitenkin kahdessa mielessä hyvin harhaanjohtava:

   1. Markkinaosuuksia voi toki tarkastella myytyjen puhelinten kappalemäärän perusteella, mutta niitä voi tarkastella myös liikevaihdon perusteella. Tällöin Apple on käytännössä tasoissa Nokian kanssa. Jos tarkastellaan liikevoittoa, niin Apple on kaukana Nokian edellä.

   2. Sovelluskehittäjiä kiinnostaa laitteiden määrän lisäksi myös käyttäjien ostamien sovellusten määrä. iOS:n käyttäjät ostavat sovelluksia täysin toisella tahdilla kuin Symbianin käyttäjät. Lisäksi sovelluksia ostetaan paljon enemmän juuri kalliimpiin puhelimiin.

   Applen tilanne on siis varsin erinomainen tulevaisuutta ajatellen. Jossain vaiheessa Applen kuitenkin kannattaisi tuoda markkinoille pari mallia lisää aivan kuten se teki aikoinaan iPodille, jotta se kykenee tarjoamaan enemmän vaihtoehtoja. Kaikki eivät tarvitse 600 euron puhelinta.

   1. Tomi Ahosen pointti onkin lähinnä vain se, että Apple ei aivan yltänyt toisiksi suurimman valmistajan palkintopallille, ja että Applen kasvu on hidastunut. Toki se tarkoittaa että he tekevät rahaa vielä, mutta pisneksessä pitää pystyä ylläpitämään kasvuvauhti, jotta kukaan uskoo sinun selviävän asettamiisi (tai muiden sinulle asettamiin) tavoitteisiin.

 1. Samaa ihmettelin. Blogin lukaistuani en voi olla enempää kuin samaa mieltä.

  1. Siis Chrisille vastaus tämä oli. My fail.

 2. Kaikkein tärkeintä julkistuksessa on mielestäni myytyjen iPadien määrä, joka ylitti odotukset. Yli 7 miljoonaa iPadia yhden neljänneksen aikana tarkoittaa noin 30 miljoonan iPadin vuositahtia. Viimeistään tässä vaiheessa voidaan todeta iPadin tehneen lopullisen läpimurron. Kuinka moni muuten tämänkin blogin lukijoista piti iPadia pelkkänä floppina viime keväänä? Ainakin termit iFlop ja iFail olivat varsin tiuhaan tahtiin käytössä.

  Jos huhut iPadin seuraavasta versiosta pitävät paikkansa, niin reilun 40 miljoonan iPadin myynti ei olisi mikään mahdottomuus. Toisaalta nykyisen iPadin myynti todennäköisesti hieman heikkenee ennen kevättä, sillä useat käyttäjät odottavat jo seuraavaa mallia. Sama ilmiöhän on ollut näkyvissä myös iPhonen kohdalla kuten noista myyntikäyristä voi helposti päätellä.

 3. Helppohan se on tehdä rahaa kun jättää patenttien lisenssimaksut maksamatta. Applen tyylöiinhän kuuluu se, että he kuvittelevat olevansa oikeutettuja ottamaan muiden kehittämiä ja patentoimia tekniikoita käyttöäönsä ilmaiseksi. Eiköhän Applelle tule kovasti kylmää vettän niskaan kunhan mm. Nokian kanssa käydyistä patenttioikeudenkäynneistä tulee ratkasu. Lisäksi ICC:n ratkasu tulee jio ennen sitä ja jo se pistää Applen tiukille, koska ICC:llä on valta estää Applen tuotteiden myynti USA:ssa.

Kommentointi on suljettu!